درخت نمدار

"نمدار" از گونه‌هاي درختان جنگل‌هاي شمال كشور است كه از ارسباران در شمال غرب كشور تا مينودشت در شرق استان گلستان گسترده شده است.

نمدار "‪ "Tilia spp‬درخت متوسط القامت جنگل‌هاي شمال ايران به ارتفاع حدود بيست متر و قطر حدود يك متر است.

"اعظم وحيدي" كه در مورد خصوصيات اين درخت تحقيقاتي انجام داده است، مي گويد: نمدار در گرگان بين رباط گزلق و گرگان، زرين گل، تنگ راه و تنگ گل و در مازندران در قائم شهر، چالوس و و عباس آباد و نيز در استان گيلان وجود دارد.

وي اضافه كرد: در مناطق معتدله شمالي ‪ ۴۵‬گونه نمدار وجود دارد كه فقط پنج گونه آن در اروپا وجود داشته و همچنين در شمال شرق و جنوب ايالات متحده تا مكزيكو، جنوب آسيا تا مركز چين و جنوب ژاپن انتشار دارد.

به گزارش ايرنا نمدار در استان‌هاي شمالي به نام‌هاي نرمدار در نور و مازندران، كاوكهل در رودسر و رامسر، كپ، كف در رودسر، ديلمان و لاهيجان، پالادوپالاس در منجيل و در آستارا به گيو معروف است.

دراين ارتباط دانشنامه گلستان از وجود اين درخت با نامهاي املاطور، پلد كاه، تيول، كلار، گدار، چر و زيرفون و ريزفون در كتب قديمي خبر داده است.

از لحاظ گياه‌شناسي نمدار درختي با تاج بزرگ و گرد بوده و پوسته تنه آن صاف به رنگ خاكستري تيره است كه فرورفتگي‌هاي كوچك گردي مشابه جاي ساچمه روي آن ديده مي‌شود.

برگهاي اين درخت ساده، متناوب و قلابي شكل با دو نيمه متقارن ونوك تيز است، از سوي ديگر نمدار همراه با برگچه‌هاي فرعي باريك كه رنگ آن سبز مغزپسته‌اي است، جلوه خاصي دارد
اين درخت مناطق شمالي كشور ريشه قوي و عميق داشته كه انشعابات زياد و كماني كه انتهاي آن به سمت پايين قوسي پيدا مي‌كند داشته و تاج گياه، خوش- فرم، كروي شكل و جالب است.

پوست درختان مسن به رنگ خاكستري روشن است، گل نمدار كوچك، معطر و به رنگ كرم و زرد كم رنگ، ستاره‌اي شكل و ريز بوده كه داراي دنباله باريك و بلندي است.

درهر گل آذين اين درخت پنج تا ‪ ۱۲‬گل وجود دارد كه در اواخر فصل بهار شكفته مي‌شوند و ميوه آن سفت شبيه به فندق كروي يا تخم مرغي به رنگ سبز يا خاكستري به اندازه نخود بوده كه در سطح خارجي آن چند برجستگي طولي مشاهده مي‌شود.

ميوه‌هاي نمدار در پاييز مي‌رسند ولي پس از خزان برگ‌ها نيز ممكن است در سرتاسر زمستان بر روي گياه باقي بمانند.

گل‌هاي نمدار از نظر دارويي خاصيت ضدگرفتگي داشته و خواب آور است و در اضطراب وترس به خصوص درمان تپش قلب و اعصاب مفيد مي‌باشد.

همچنين گفته مي‌شود مصرف اين گلها باعث كاهش آب ريزش بيني و تب و فشار خون مي‌گردد و علاوه بر آن قابض و معرق است و در موارد آسم و ميگرن و ناراحتي‌هاي قلبي آرامش بخش مي‌باشد.

به گفته وحيدي به دليل خاصيت رقيق كنندگي خون، گلهاي اين گياه موجب تسهيل در گردش خون مي‌گردد و از انفاركتوس جلوگيري مي‌كند و از پوست ساقه درخت نمدار نيز براي درمان بيماري‌هاي چشمي استفاده مي‌شود.

در زمينه غيردارويي نيز با توجه به اينكه چوب درخت نمدار سفيد شكري و سبك است در زمينه ساخت كندوي زنبور، چمدان چوبي، صندوقهاي چاي و برنج، چوپاره (طبق) و همچنين ستون خانه‌ها درروستاها استفاده مي‌شود.

هيزم اين درخت چندان مرغوب نبوده و از زغال آن بيشتر در باروت‌سازي استفاه مي‌كنند و از چوب آن در دكوراسيون چوبي بهره‌گيري مي‌شود.

وحيدي مي‌گويد: نمدار شامل ‪ ۴۱‬جنس و ‪ ۴۰۰‬گونه مي‌باشد و پيدايش آن به دوره كرتاسه نسبت داده شده است.

اين گونه در شمال ايران شامل انواع نمدار پهن برگ با رگبرگهاي فرعي كنار برگ پرمو و ميوه بي‌ترك‌هاي برجسته، نمدار جنگلي با رگبرگهاي متعدد برگ، تقريبا بي‌مو و ميوه‌هاي بي‌ترك‌هاي برجسته و دو نوع ديگر نمدار پهن برگ و سرخ است.

گونه نمدار در خاك‌هاي عميق، خنك و سبك بويژه در خاك‌هاي آهكي به خوبي رشد مي‌كند، رطوبت پسند و نسبت به آب و مواد غذايي پرنياز بوده و اقليم سرد و معتدل را ترجيح مي‌دهد.

اغلب نمدارها توسط بذر تكثير مي‌شود كه بذر بين سه تاپنج ماه در "تورب" نگهداري مي‌شود و حرارت آن بايد يك تا پنج درجه بوده و سپس با كاشت و بوسيله پيوند آن را تكثير مي‌كنند.

چوب اين درخت به قارچ‌ها و بيماري‌هاي چوب حساس است و پس از بريده شدن نبايد مدت زيادي در محيط جنگل بماند.

images?q=tbn:ANd9GcRGvJsZk87hRnubdgVFJaL



 


مطالب مشابه :


بازهم درختكاري

شعر و سرود و داستان برای درهر صورت كاشتن درخت در ماه اسفند و بها دادن به درختكاري ، كار




درخت نمدار

"اعظم وحيدي" كه در مورد خصوصيات اين درخت تحقيقاتي انجام داده است، مي گويد: شعر استاد




2 - مطالبی در مورد درخت گردو ( 2 )هرس و بیماری های درختان گردو

مطالبی در مورد درخت گردو لارو نسل دوم در حدود مرداد ماه شعر گیاهان




درخت سرو نماد ایرانی

شعر دانستنی ها اند اين عنوان در ادبيات فارسي مورد دو درخت سرو كاشت كه يكي در فريومد و




درخت بی میوه

میگویند شاعری در مورد شعر سپید گفته است درخت شعر سپید یک میوه داشت و آن را هم شاملو خورد!




هرس درخت زیتون- قسمت آخر

هرس درخت زیتون- قسمت شعر در مورد برزه




شعر امروز:برگ سبزی تحفه ی......

برای برگ درخت انار دل تنگم/ برای مردن با افتخار می شعر در مورد بهار




برچسب :