مفاهیم و تعاریف مدیریت آموزشي

 مفاهیم و تعاریف مدیریت آموزشي        24.gif

مدیریت در مفهوم کلی و عام آن به شکلها و با دیدگاههای متفاوت تعریف شده است . می توان گفت به تعداد نویسندگان کتابهای مدیریت از مدیریت تعریف ارایه شده است که به برخی از آنها اشاره می شود .  استونر ( Stoner ) می گوید: مدیریت فرآیند برنامه ریزی ، سازماندهی ، هدایت و کنترل کوششهای اعضای مدرسه و استفاده از تمام منابع مدرسه برای دستیابی به اهداف معین مدرسه است . مدریت بنا بر تعریف کیمبل وایلز ، عبارت است از یاری و مدد به بهبود کار آموزشی و هر عملی که بتواند امر آموزش و یادگیری را یک قدم پیش تر ببرد .

مدیریت : هنر انجام دادن کار به وسیله دیگران ( فالت ، 1924 )

مدیریت آموزش و پرورش عبارت است از ایجاد زمینه و فراهم ساختن وسیله به منظور بروز و به کارگیری استعدادهای دانش آموزان ، تحکیم بخشیدن به روابط انسانی گروهی و اتخاذ روش و تعیین خط مشی اصولی در کلیه امور برای بارور ساختن هدفهای تربیتی . از آنجا که مدرسه یک نظام کاملاً انسانی است ، مدیریت را با تکیه بر بعدانسانی آن از یک سو و با توجه به هدف الهی آن از سوی دیگرچنین تعریف کرده اند مدیریت یعنی کارکردن با مردم ، میان مردم ، برای مردم و به خاطر خدا .

اهداف اساسی و کلی مدیریت آموزشی

1) مهمترین هدف مدیریت آموزشی رسیدن به اهداف کلی تعلیم و تربیت است .

2) برقراری هماهنگی بین مانع و فعالیتهای مختلف واحد آموزشی .

3) اصلاح و بهبود جریان آموزش و پرورش .

4) شناساندن و تفهیم هدفهای تعلیم و تربیت به معلمان و کارکنان مدرسه .

5) حمایت و تقویت واحد آموزشی منبع رفع مشکلات معلمان .

6) ایجاد زمینه های شور و تبادل نظر و به وجود آوردن احساس مسیولیت مشترک در واحد آموزشی (مدیریت مشارکتی ) .

7) برقراری ، حفظ و گسترش روابط انسانی مطلوب و احترام متقابل در مدرسه .

 

 انواع شخصیتهای مدیریتی

مقدمه

مدیران دارای مشخصات منحصر به فردی هستند که به صورت تواناییهای ارثی ، تجارب یادگیری یا مخلوطی از ایندو هستند و عملکرد و کارآیی آنها و سبک رهبری آنها را تحت تاثیر قرار می‌دهند. بسته به اینکه چه نوع ویژگیهایی در شخصیت مدیر یا رهبر وجود داشته باشد سبک رهبری او متفاوت خواهد بود و بازده‌های مختلفی خواهند داشت.
شخصیت آزادمنش
شخصیتهای آزادمنش افرادی هستند که در کار رهبری خود به نظرات و آرا زیردستان خود اهمیت قائل هستند و معمولا در اداره امور نظر خواهی و نیاز سنجی از آنها را مدنظر قرار می‌دهند. معمولا در وادار کردن کارکنان خود به انجام فعالیتها و بالا بردن بازده از شیوه‌های مناسب مدیریتی استفاده می‌کنند. بطوریکه کمتر با اعمال قدرت مستقیم ، تنبیه و توبیخ برنامه‌های خود را هدایت می‌کنند. کارکنان رضایت شغلی بیشتری از خود نشان می‌دهند و با احساس رضایت خاطر بیشتر تن به انجام وظایف می‌دهند.
شخصیت مستبد

شخصیتهای مستبد در فرایند مدیریت مدارس خود توجهی به نظرات و آرا زیر دستان خود ندارند و معمولا تصمیم گیرنده اصلی خودشان هستند. در مقابل کوتاهی و خطاهای دبيران و كاركنان سخت‌گیر هستند و ممکن است شیوه‌های تنبیهی و توبیخی بیشتری را برای کنترل عملکرد زیردستان مورد استفاده قرار دهند. چنین شخصیتهایی در تعامل با ویژگیهای قدرت طلبی نمود بیشتری پیدا می‌کند و اعمال نفوذ بر اساس قدرت و تنبیه را موجب می‌شود. همكاران آنان معمولا رضایت کمتری از این نوع شخصیتهای مدیریتی نشان می‌دهند.

شخصیت قدرت طلب
در برخی از مدیران مدارس و آموزشگاه ها ویژگیهای قدرت طلبی نمود پیدا می‌کند. یک مدیر قدرت طلب در عین حال ممکن است مستبد یا آزادمنش یا پیشرفت طلب نیز باشد. قدرت طلبی در اين دسته از مديران مستبد با اعمال زور و تنبیه نمایان می‌شود. در شخصیتهای آزادمنش که کمتر از شیوه‌های بارز اعمال قدرت استفاده می‌کنند معمولا با استفاده از شیوه‌های اعمال نفوذ نمایان می‌شود. شخصیتهای قدرت طلب معمولا در بین مدیران و رده های بالاتر اداره ها وسازمان هادیده می‌شود.
شخصیت پیشرفت طلب

شخصیتهای پیشرفت طلب توجه به اهداف پیشرفت طلبانه را در راس اهداف خود قرار می‌دهند. اینها افراد پیشرفت جویی هستند که برنامه‌های خود را برای رسیدن به پیشرفتها و موفقیتهای بالاتر سازمان بندی می‌کنند. بطور کلی آنها از انگیزش پیشرفت بالاتری برخوردار هستند. چنین انگیزشی انتخاب اهداف ، شیوه‌های مدیریتی و شیوه‌های ارتباطی آنها را تحت تاثیر قرار می‌دهند.
● شخصیت موفق در مدیریت

یک رهبر و مدیر موفق دارای ویژگیهای شخصیتی نظير زیر است: از سطح بالای انرژی ، تحمل در برابر فشار ، ثبات قدم ، بلوغ عاطفی و اعتماد به نفس برخوردار است. که به نظر می‌رسد همگی با فعالیتهای رهبری و مدیریت کار آمد در ارتباط هستند. یک رهبر ثابت قدم فردی است صادق ، پایبند اخلاق و قابل اعتماد.
شخصیتی که از نظر عاطفی به بلوغ رسیده به خود و دیگران احترام می‌گذارد و میان اهداف شخصی و سازمانی تعامل ایجاد می‌کند و در موقعیتهای نهاد نابسامان آرام است. دارای مهارتهای میان‌فردی خوبی است که به صورت درک روابط بین افراد و گروهها ، توجه به عقاید و احساسات دیگران و ایجاد همبستگی ظاهر می‌شود. نفوذ او بر روی دستان نه بر اساس زور و تنبیه بلکه بر اساس شیوه‌های مناسب مدیریتی است که با حفظ رضایت و خشنودی کارکنان فعالیت آنها را در جهت رسیدن به برنامه‌های سازمان هدایت می کند. زیردستان این دسته از مدیران با وجود انجام وظایف سنگین احساس تعلق بیشتری به اهداف سازمان احساس می‌کنند و همگانی زیادی با این برنامه‌ها نشان می‌دهند


مطالب مشابه :


پرسشنامه سنجش سیستم مدیریت استعدادها

پرسشنامه سنجش سیستم مدیریت که 4 بعد سیستم مدیریت استعداد یعنی نظام جذب استعداد




7230 پرسشنامه سنجش سیستم مدیریت استعدادها

این پرسشنامه حاوی 48 سوال می باشد که 4 بعد سیستم مدیریت استعداد یعنی نظام جذب استعداد، نظام




مدیریت استعداد

مدیریت استعداد مدیریتی برای سنجش رويكرد مديريت استعداد و نظام جانشين




اسامی پرسشنامه های کاربردی

21 پرسشنامه سنجش نظام مدیریت استعداد سازمان و 1995 پرسشنامه سنجش مدیریت عملکرد




مفاهیم و تعاریف مدیریت آموزشي

مدیریت دانش و استعداد سازمان سنجش. از آنجا که مدرسه یک نظام کاملاً انسانی است ، مدیریت




نظام شایسته سالار

دانشجویان کارشناسی ارشد مدیریت دولتی - نظام کارشناسی ارشد مدیریت دولتی-ارائه های




نمونه پرسشنامه های استاندارد کارشناسی ارشد

پرسشنامه امکان سنجی استقرار نظام آموزش سنجش میزان پرسشنامه مدیریت استعداد ،پرسشنامه




برنامه تربيت مديران دستگاه‌هاي اجرايي در پست‌هاي مديريت حرفه‌اي

مدیریت منابع براي سنجش شايستگي معرفي مي‌كنند و تعداد افراد داراي شرايط و استعداد اوليه




معرفی رشته مدیریت اجرایی

اعلان سازمان سنجش می‌توان آن استعداد و نظام مدیریت در سطح واحدهاى




مديريت استعداد در فرايندهاي توسعه منابع انساني

مديريت استعداد در فرايندهاي سازمان سنجش انجمن مدیریت ایران; نظام جامع




برچسب :