سامانه هاي حمل و نقل فضايي؛(1)

مقدمه

همان گونه كه فاجعه از بين رفتن شاتل كلمبيا تأكيد مى كند، بازگشت فضاپيماها از مدار به زمين هنوز يك چالش است. كاهش سرعت به هنگام ورود به جو و فرودى ايمن و دقيق، مستلزم تسلط بر محدوده وسيعى از فناوري ها است. تعداد فضاپيماهاى آزمايشى كه در سال هاى اخير در آژانس هاي فضايي اروپا، فرانسه، آلمان و ايتاليا بررسى شده اند، مؤيد نياز اروپا به آزمايش هاي پروازى مربوط به فناوري و سامانه هاى بازگشت به جو به منظور استحكام موقعيت اروپا ميان بازيگران جهانى فضا در اين زمينه راهبردي است. از اروپا انتظار مي رود نقش جاه طلبانهت ري را در همكارى هاى بين المللى در عرصه حمل و نقل فضايي و ارائه طرح هاى علمى و اكتشافى بازى كند. در زمان حاضر، برنامه مقدماتى پرتابگرهاى آينده آژانس فضايي اروپا براي تهيه چارچوب توسعه فضاپيماى واسط آزمايشى تا سال 2010 ، از سوي اعضاي آژانس مطرح شده است.

فضا پيما

تعريف و وضعيت پروژه

آژانس فضايي اروپا و پيمانكاران صنعتى آن، طرح فضاپيماى واسط آزمايشى را در آغاز سال 2005 ميلادي با تعريف اهداف مأموريت وتكميل طراحى اين وسيله شروع كردند. اين اهداف عبارتند از: تعيين دقيق و كامل اين موضوع كه اروپا در فناوري بازگشت به جو به چه آزمايش هايى نياز دارد، به همراه نقشه بهينه اى از آزمايش هاي پروازى كه بين هزينه ها و نيازهاى فني مصالحه كند.

ميان همه مفاهيم موجود ملى و مربوط به آژانس فضايي اروپا نيز مقايسه كاملى از جهت معيارهاى مشترک انجام گرفت كه بر اين مواردمتمركز بود:

 ملزومات آزمايش (فناوري و سامانه ها)، ملزومات اجراى برنامه (آمادگى از نطر فناوري، هزينه و جدول زمان بندى توسعه) و كاهش خطر (امكان سنجى، كامل بودن، قابليت اطمينان و پتانسيل رشد طرح). نتيجه اين بررسى منجر به انتخاب شكل باريكى براى بدنه فضاپيما شده است. طرح مصوب بر اساس تلاش هاى وسيع كشورهاي عضو آژانس فضايي اروپا ساخته خواهد شد.

هم اكنون پيمانكاران در حال كار روى فاز بي 1 (تعريف طرح مقدماتى)، با هدف بازبينى ملزومات سامانه تا اواسط سال 2007هستند.

فضا پيما

مأموريت

براى انجام مأموريت فضاپيماى واسط آزمايشى از موشك وگا 2 به عنوان پرتابگر استفاده مى شود، همچنين مسائل بحرانى امنيتى ايجاب مي كند كه مرحله هاى وگا روى مناطق بدون سكنه سقوط كنند و فضاپيما نيز در فضاي مناطق كم جمعيت پرواز كند.

تصميم بر اين است كه پرتابى از كورو (گويان فرانسه) 3 به سمت مدارى با زاويه ميل 70 درجه انجام شود و با فرودى در منطقه آزمايش هاي هوافضايي اروپاى شمالى دنبال شود. اين طرح در حال بازبيني و تصحيح بوده و نقشه هاى پشتيبان آن از جمله فرود دريايي نيز در دست بررسى است.

370 كيلومترى / 2 x فضاپيماى واسط آزمايشى در يك مدار 180 قرار خواهد گرفت و در آنجا مرحله آخر پرتابگر وگا در اقيانوس آرام، دورتر از ساحل شيلى، سقوط مي كند تا پس از آن، مقدمات بازگشت فراهم شود. فضاپيماى واسط آزمايشى در ارتفاع 120 كيلومترى بالاى اقيانوس 1 درجه زير افق، / اطلس، با سرعت 7700 متر بر ثانيه و تحت زاويه 19

بازگشت خود را آغاز مى كند. مسير بازگشت حدود 20 دقيقه طول مى كشد و طي آن سرعت فضاپيما به كمك تركيبى از حركات سطوح ايروديناميكى و نيروى پيشران ها، از سرعت هاى ابرصوت در ارتفاع 120 كيلومترى تا ماخ 2 كاهش ميي ابد. در مجموع، فضاپيما مسافتي معادل 7500 كيلومتر را طى مي كند و در طول اين مدت، دانشمندان اطلاعات بسيار زيادى را براى ارزيابى عملكرد فناوري بحرانى به كار گرفته شده براي بازگشت به جو به دست خواهند آورد. در نهايت، سرعت فضاپيماى واسط آزمايشى با استفاده از چترهاي نجات از ماخ 2 كاهش مى يابد و سپس كيسه هاى هوا براى فرودي آرام پر مى شوند.

با اينكه تمامي مسير رفت و برگشت اصولاً روى سرزمين هاى كم جمعيت طراحي شده است، هر نقصى در طول بازگشت، خطراتى به دنبال دارد كه لازم است كاملاً شناخته، ارزيابى و در مراحل ابتدايي پروژه كاهش داده شوند.

بنابراين، در اولين گام فاز بي 1، مطالعاتي را صنايع مرتبط انجام مي دهند تا نحوه تأثير عوامل ايمنى در مأموريت ارزيابى شود. همچنين در اين مطالعه، ميان همه طرح هاى امكان پذير براى مأموريت، تحليل دقيق صورت مي گيرد. طرح بازگشت و منطقه فرود را، به زودى، آژانس فضايي اروپا با همكارى فنى آژانس هاي فضايي ايتاليا و فرانسه و آلمان، مركز فناوري فضايي اروپا و صنايع مرتبط انتخاب خواهد كرد.


مطالب مشابه :


مقاله: تحليل مكانيابي در آمايش دفاعي و پدافند غير عامل

پايگاه تخصصي پدافند غیر عامل - مقاله: تحليل مكانيابي در آمايش دفاعي و پدافند غير عامل -




مکان و فضا در جغرافیا

عناصر اصلي تحليل فضايي . اوقات فراغت و غيره تعريف مي شود. در تحليل هاي فضايي لازم است




جغرافیای شهری چیست؟

1- جغرافياي شهري روي «نظام فضايي» و بر اساس تعريف فوق پس لازم است كه در تحليل روابط




جلسه سیر اندیشه در معماری - جلسه چهارم

تعريف هويت اسلامي و بررسي 1- آثار بر جسته تمدن اسلامي و تحليل كالبدي فضايي و مفهومي




تازه های مقاله

تاثير فناوري هاي علمي بر توسعه و تحول حقوق بين الملل فضايي به تعريف و تحليل حقوق




سامانه هاي حمل و نقل فضايي؛(1)

شباهنگ - سامانه هاي حمل و نقل فضايي؛(1) - جهان از آن تو برای کشف , بر شما باد کشف جهان




توسعه روستايي چيست؟

بنا بر تعريف, تحليل ارتباطات فضايي, تحليل دسترسي‌ها (ارتباطات), تحليل شكاف عملكردي,




مرور مفاهيم و نظريات توسعه منطقه اي 1

بر اساس مباحث ارائه شده در تعريف و مفهوم به عبارت ديگر براي تجزيه و تحليل فضايي پديده




ساختمان اپرای سیدنی 1

تحليل فضايي ساختمان تعريف مسير مارپيچ : مسير حلقه ای راه رسيدن را طولانی تر می کند و




ماهيت و قلمرو علم جغرافيا

در تحليل فضايي تاكيد روي مكانها جغرافيا به عنوان علم فضايي تعريف جديدي را به




برچسب :