شکستگی استخوان تالوس

شکستگی استخوان تالوس در ناحیه مچ پا از شکستگی های مهم است و تشخیص،  درمان این شکستگی، مهارت و تجربه بالایی را در پزشک معالج طلب میکند.

   102

 

 

آناتومی استخوان تالوس

 استخوان تالوس Talus یا قاپ استخوان کوچکی است که در ناحیه مچ پا قرار گرفته است. این استخوان در بالا با استخوان های درشت نی و نازک نی و در پایین با استخوان پاشنه مفصل میشود. سطح بالایی آن مثل لاک پشت گوژ مانند است. استخوان تالوس حلقه رابط بین استخوان های ساق و کف پا است. مفصل بین تالوس و استخوان های ساق را مفصل مچ پا و مفصل بین تالوس و استخوان پاشنه را مفصل ساب تالار Subtalar میگویند.

 

علل شکستگی تالوس در مچ پا

 این شکستگی معمولاً بدنبال تصادفات وسایل نقلیه ایجاد میشود. گرچه سقوط از بلندی هم از دیگر علل ایجاد کننده این شکستگی است. احتمال شکستگی در ناحیه ستون مهره همراه با این شکستگی وجود دارد که باید به آن توجه کرد.

 

علائم و تشخیص شکستگی تالوس

 درد شدید در ناحیه مچ پا، ناتوانی در ایستادن و تورم شدید مچ پا از عائم این شکستگی است. در این ضایعه، معاینه عروق و اعصاب در ناحیه مچ بسیار مهم بوده و رادیوگرافی ساده کمک اصلی در تشخیص این شکستگی است. گاهی اوقات این شکستگی در رادیوگرافی ساده دیده نمیشود که در این مواقع پزشک معالج ممکن است از سی تی اسکن کمک بگیرد. سی تی اسکن همچنین در تعیین مقدار جابجایی قطعات شکسته شده و برنامه ریزی برای نوع درمان کمک کننده است.

 

درمان شکستگی تالوس

 درمان این شکستگی باید بسیار با دقت و با توجه به جزئیات  انجام شود. چون قسمت اعظم سطح این استخوان از غضروف مفصلی پوشیده  شده و با استخوان های دیگر مفصل شده است اگر استخوان با جابجایی کمی هم جوش بخورد یا  اصلاً جوش نخورد ممکن است با عوارض جبران ناپذیری مثل استئوآرتریت (آرتروز) مچ پا، درد مزمن مچ پا و کلاپس استخوان همراه شود. باید به محض وقوع آسیب و شک به این  شکستگی کل پا و مچ پا و ساق بیمار را در یک آتل که سطح داخلی آن  کاملا با پنبه نرم شده است قرار داد. بیمار باید در حالت دراز کش قرار گرفته و مچ پا  را بالاتر از سطح قلب قرار دهد. هر ساعت بمدت بیست دقیقه باید محل درد را با کیسه حاوی  یخ خرد شده سرد گردد.
در صورتی که جابجایی قطعات شکسته شده زیاد باشد ارتباط قطعات جابجا شده با استخوان  های بالا و پایین از بین میرود. به زبان دیگر دررفتگی ایجاد میشود. در این موارد باید  دررفتگی بصورت اورژانس جااندازی شود.

درمان این شکستگی اغلب توسط عمل  جراحی است. بندرت در مواقعی که شکستگی کاملاً بدون جابجایی باشد ممکن است پزشک ارتوپد تصمیم به درمان  غیر جراحی به توسط گچ گیری بکند. در این صورت بیمار باید بمدت 8-6 هفته از گذاشتن پا  بر روی زمین اجتناب کرده و بعد از آن نرمش های بخصوصی را برای بدست آوردن دامنه حرکات  مچ پا انجام دهد. در صورت هر گونه جابجایی هر چند اندک در محل شکستگی تالوس، درمان  جراحی مورد نیاز است.


تثبیت  شکستگی استخوان معمولاً با پیچ انجام میشود. بعد از جراحی پای بیمار برای مدتی  در یک آتل و سپس بمدت 8-6 هفته در گچ قرار داده میشود. بیمار باید بمدت سه ماه از گذاشتن  پا بر روی زمین اجتناب کند. بعد از مدتی پزشک معالج پای بیمار را از گچ خارج کرده و  او را تشویق میکند مچ پایش را حرکت دهد.

به علت آسیبی که به بافت های اطراف استخوان شکسته شده در حین ضربه  اولیه وارد میشود، بعد از این شکستگی، مفصل مچ پا بسرعت دچار محدودیت حرکت میشود و حتماً لازم است تا بیمار با انجام اقدامات خاصی مجدداً حرکت را به مچ پا برگرداند. انجام نرمش های مخصوص طبی برای بدست آوردن دامنه حرکات مچ پا و تقویت عضلات ساق در درمان این بیماری اهمیت فوق العاده ای دارد. این نرمش ها باید بطور مرتب زیر نظر پزشک معالج و یا فیزیوتراپ انجام شود.

 

عوارض شکستگی تالوس در ناحیه مچ پا

 شایعترین عوارض شکستگی های تالوس عبارتند از

  • نکروز یا سیاه شدن استخوان : بعد از چند هفته از درمان، پزشک معالج با تهیه رادیوگرافی یا ام آر آی از ناحیه مچ پا وضعیت خونرسانی به استخوان تالوس را بررسی میکند. خونرسانی استخوان تالوس میتواند به راحتی بدنبال ضربه و شکستگی، آسیب ببیند و احتمال آسیب به خونرسانی استخوان در این شکستگی بالا است. اگر این خونرسانی دچار اشکال شود استخوان میمیرد. به این وضعیت نکروز آوازکولر استخوان Avascular necrosis میگویند. اگر نکروز بوجود بیاید، حتی اگر شکستگی جوش بخورد ممکن است قسمت بالایی استخوان، کلاپس کرده و تغییر شکل شدید بدهد و این تغییر شکل موجب آرتروز یا استئوآرتریت مچ پا میشود.

 

  • آرتروز مچ پا : قسمت اعظم سطح تالوس از غضروف پوشیده شده و با استخوان های مجاورش مفصل میشود. بنابراین اگر بعد از درمان، کوچکترین ناهمواری در سطح مفصل باقی بماند بر اثر سایش سطوح مفصلی روی یکدیگر در دراز مدت بیمار ممکن است دچار آرتروز یا ساییدگی مفصل شود. آرتروز مچ پا به علت درد و محدودیت حرکتی که ایجاد میکند میتواند برای بیمار بسیار آزار دهنده باشد.
  • جوش نخوردن و بد جوش خوردن شکستگی : جوش نخوردن و یا بد جوش خوردن مچ پا میتواند موجب درد و محدودیت حرکتی شده و در دراز مدت موجب بروز آرتروز یا ساییدگی مفصلی شود.
  • آسیب به پوست مچ پا : گاهی بر اثر جابجایی زیاد در قطعات شکسته شده دررفتگی در مفاصل بالا یا پایین این استخوان بوجود می آید. به علت اینکه استخوان تالوس کاملا زیر پوست مچ پا قرار دارد این جابجایی زیاد میتواند به پوست فشار آورده و موجب آسیب آن شود.

    نویسنده:دکتر مهرداد منصوری متخصص ارتوپدی


مطالب مشابه :


شکستگی مچ پا:انواع،درمان و بازتوانی

سایت جامع یک کرایولیپولیز مفصل مچ پا از کنار هم قرار گرفتن سه استخوان درشت نی Tibia و نازک




شکستگی استخوان تالوس

سایت جامع یک کرایولیپولیز این استخوان در بالا با استخوان های درشت نی و نازک نی و در




آسیب رباط صلیبی قدامی(ACL INJURY)

سایت جامع یک کرایولیپولیز همچنین رباط صلیبی قدامی در محدود کردن میزان چرخش درشت نی هم




آسیب رباط جانبی داخلی زانو

سایت جامع یک کرایولیپولیز • برای رد شکستگی در صفحه استخوان درشت نی,




آرتروز زانو و درمان های نوین

سایت جامع یک کرایولیپولیز انتهای تحتانی استخوان ران و غضروف قسمت فوقانی استخوان درشت




آسیبهای ناش از گرما در ورزشکاران

سایت جامع یک کرایولیپولیز با استفاده از یک نی پلاستیکی میتوان از چالهای صخره ها آب بدست




عصب سیاتیک و اختلالات آن

سایت جامع یک کرایولیپولیز فشار قرار دهند.شکستگی های اطراف زانو و شکستگی های استخوان




برچسب :