مراسم مذهبی قزاآن

زیارت

در قدیم که مسافرت ها بسیار پرهزینه و مشکل و گاه پرخطر بود روستاییان سعی می کردند برای رفتن به زیارت کربلا یا مکه یا خراسان به صورت دسته جمعی و به شکل کاروان مسافرت کنند. مراسم ویژه ای قبل و پس از مسافرت نیز انجام می شد.

در هفته پیش از مسافرت هر روز زمان غروب دو نفر روحانی یا موذن به بالای پشت بام خانواده های زوار می رفتند و اشعاری با صدای بلند می خواندند که به آن چاوش می گفتند. روز مسافرت نیز زوار توسط چاوش خوانان و گروهی از مردم بدرقه می شدند.

در بازگشت از سفر زیارتی نیز گروه زیادی از مردم و چاوش خوانان به استقبال زوار می رفتند. سپس تا دو سه روز مردم به دیدار زوار می رفتند.

با تسهیل در امور مسافرت ، برخی مراسم مثل چاوش و غیره از بین رفت.

مردم کاشان و حومه در روزهای خاصی از سال به زیارت مشهد اردهال و آقاعلی عباس نیز می روند. اهالی قمصر و حومه گاهی به زیارت شهسواران که در همان حوالی است نیز می روند.

------------------------------------------------

ماه رمضان

هوم بابایی

در شبهای سیزدهم و چهاردهم و پانزدهم رمضان پسربچه ها در گروه های چند نفری در کوچه ها و پشت درب خانه های مردم مراسم هوم بابایی اجرا می کنند. هر گروه یک سرگروه (میاندار) دارد. سرگروه اشعار خاصی را با صدای بلند می خواند. با خواندن هر مصرع بقیه باهم یکصدا می گویند " هوم بابا ، هوم بابا ". برای برخی اشعار به جای هوم بابا می گویند " حق یاعلی مولاعلی " . گاهی هم سرگروه سوره والشمس و ضحیها را خوانده که پس از هر آیه بقیه باهم می گویند " هاهاها – هاهاها ". به هر حال پس از خواندن اشعار برای صاحبخانه دعا می کنند. " حق برکتش بده – آمین. حق بچه هاشو بهش ببخش – آمین.  ...). در نهایت صاحبخانه در را باز کرده و برای گروه آجیل یا گردو یا بادام یا برگه زردالو و غیره می آورد. بچه ها آنها را در کیسه هایی به نام توشه می ریزند وبه سمت خانه دیگر می روند. در آخر شب توشه را بین خود تقسیم می کنند.

برخی اشعار هوم بابایی در سایر سایت های کاشان و حومه درج شده است.

 

عید روزه

در روز عید فطر مردم پس از آن که نماز عید را در مساجد به جا آوردند به سوی مزار گذشتگان می روند. روی هر آرامگاه گلیم یا فرشی پهن کرده و چای و حلوا و خرما و میوه و غیره خیرات می کنند. یک نفر نیز برای متوفی قرآن می خواند. پس از ساعتی نیمی از مردم به صورت گروهی تمام قبرستان را آرام پیموده و در نقاطی توقف کرده و دسته جمعی برای قبور آن ناحیه فاتحه می خوانند. درنهایت یک قاری با صدای بلند برای تمام گذشتگان دعا کرده و همه مردم را به فاتحه خوانی دعوت می کند. در طول مراسم به افشاندن گلاب و دود کردن اسپند نیز می پردازند.

----------------------------------------------------------

محرم

از اول تا شانزدهم محرم در مسجد و حسینیه قزاآن شام و ناهار و نذری داده می شود. بیشتر روزها و شبها مراسم روضه خوانی و سینه زنی و زنجیرزنی اجرا می شود. چندین تعزیه نیز برپا می شود. هر تعزیه منسوب به یکی از شهدا است(امام حسین، ابوالفضل، قاسم، علی اکبر، طفلان مسلم ، حر و غیره). در روزهای تاسوعا و عاشورا جمعیت قزاآن به حداکثر خود می رسد زیرا اکثر قزاآنیهای مقیم کاشان و تهران و کرج و قم و اصفهان و سایر نقاط در این روزها در قزاآن حضور می یابند.

عاشورا

روز عاشورا مراسم تعزیه امام حسین قبل از ظهر اجرا می شود. مردم بعد از ظهر آن روز در چندین دسته که پشت سرهم حرکت می کنند به سینه زنی می پردازند. دو دسته سینه زنی عمده و تعدادی دسته کوچک وجود دارد که هرکدام دارای یک نخل می باشند.

از این دو دسته آن که جلوتر حرکت می کند قدمت خیلی زیادی دارد و به دسته جلویی معروف است. این دسته دارای یک نخل بزرگ است. سینه زنی این دسته به روش سنتی است. هنگام سینه زدن به جز "حسین" چیز دیگری نمی گویند. این دسته خود از دو گروه کوچکتر تشکیل شده است که به نوبت "حسین" می گویند.  یک نوحه خوان در دسته وجود دارد که هر چند دقیقه با اشاره دست مردم را به سکوت طلبیده و بیتی از اشعار ترجیع بند محتشم کاشانی را با صدای بلند می خواند، سپس مردم دوباره سینه زدن را آغاز می کنند. اشعار محتشم بسیار معروف است. نمونه آن : (باز این چه شورش است که در خلق عالم است.  باز این چه نوحه و چه عزا و چه ماتم است...       کشتی شکست خورده ز طوفان کربلا.....) که شامل تعدادی قصیده و هر قصیده دارای چندین بیت است. سالهای زیادی مرحوم حاج حسین رحیم زاده نوحه خوان این دسته بود.

دسته دیگر که پشت سر آنها حرکت می کند نیز قدمت زیادی دارد ولی به قدمت دسته جلویی نمی رسد. این دسته نیز دارای یک نخل بزرگ است. سینه زنی این دسته به روش نیمه سنتی است. این دسته خود از دو گروه تشکیل شده که به نوبت نوحه های خاصی را خوانده و سینه می زنند. نمونه ای از نوحه آنها : یک گروه می گوید : گلهای زهرا همه پرپر شده ، کرببلا نیزه و خنجر شده ، حسین. سپس گروه دیگر می گوید : یک گل او یک گل او قاسم داماد بود، گل دگر اکبر ناشاد بود، حسین. این دسته نوحه های دیگری نیز دارند.

 خانم ها در پشت سر همه دسته ها حرکت می کنند.

یک دسته پیرمردها و یکی دو دسته جوانان نیز در جلوی همه دسته ها حرکت می کنند. دسته های جوانان نیز دارای تعدادی نخل کوچک هستند. داخل هر نخل تابوتی منسوب به یکی از شهدای کربلا قرار دارد.

تعداد زیادی پرچم و علم و کتل و بیرق و علامات و نیز یک توق و یک جریته توسط عزاداران در بین دسته ها و بخصوص در جلوی دسته ها حرکت داده می شود. طبل و دهل و شیپور و سنج نیز نواخته می شود.

مسیر حرکت از حسینیه به سمت شرق و سپس در یک سربالایی به سمت شمال تا محله پاگدار است. در آنجا نخلها و سایر ادوات عزاداری جولان داده می شود. نخلها را به ترتیب خاص به سوی هم حرکت داده و گویی نخلها به هم سلام می دهند. ادامه مراسم سینه زنی از آنجا به سوی تختگاه و سپس به سوی حسینیه است. در بیرون حسینیه همه دسته ها باهم ادغام شده و به روش دسته جلویی سینه زده و حسین حسین می گویند.

تصویر نخل جلویی

awg7x0fqa4vs6rq31f7b.jpg

-----------------------------------------------

این هم نخل دومی

یادش به خیر آقای حسنی

------------------------------------------

عکس هایی از تعزیه تاسوعا و عاشورا

zr8rn4mvy4x5bmj6cc4g.jpg

-----------

تعزیه عاشورا

-------------------------------

شام غریبان

در قدیم عزاداران شام غریبان تابوتی را با خود حمل می کردند که شخصی در آن خوابیده بود و قرآن می خواند.

در حال حاضر گروه عزاداران از مسجد صاحب الزمان به راه افتاده و در کوچه ها حرکت می کنند تا به مسجد جامع برسند.

عزاداران عکس شهدای قزاآن را با خود می برند و از این شهدا تجلیل به عمل می آورند.

----------------------------------------

شهدای قزاآن

 با تشکر از آقای علیرضا رحیم زاده که زحمت کشیده عکس شهدای قزاآن را برای سایت تهیه کرده اند. تا اینجا عکس ۱۹ شهید به دست ما رسیده است.


شهدای قزاآن

  

---------------

تاریخ واقعه کربلا

راجع به تاریخ شمسی واقعه کربلا سوال شده بود. حساب کردم :

روز چهارشنبه دهم محرم سال ۶۱ هجری قمری برابر ۲۱ مهر سال ۵۹ هجری شمسی و دهم اکتبر سال ۶۸۰ میلادی یولیانی و نهم مرداد سال ۴۹ یزدگردی زرتشتی واقعه عاشورا اتفاق افتاده است.

 


مطالب مشابه :


شعر چاوشی خوانی حجاج (شعر بازگشت از مدینه و مکه)

شعر چاوشی خوانی حجاج (شعر بازگشت از مدینه و مکه) اشعار زیر از وبلاگ حسن فطرس برداشته شده است.




چاووشی سنتی فراموش شده به مناسبت بازگشت حجاج بيت الله

چاووشی سنتی فراموش شده به مناسبت بازگشت حجاج بيت الله. اين روزها همزمان بابازگشت حجاج بيت




مراسم مذهبی قزاآن

در بازگشت از سفر زیارتی نیز گروه زیادی از مردم و برخی اشعار هوم بابایی در سایر سایت های




اشعار شهادت حضرت مسلم عليه السلام

گلبانگ حسینی - اشعار شهادت حضرت مسلم عليه السلام - فعاليت درخصوص امور مداحي بازگشت حجاج.




اشعار درمورد مکه و مدینه وقبرستان بقیع

البته بعضی از اشعار توسط خود دوستان شاعر به بنده اعطا شده وبعضی دیگر از طریق بازگشت حجاج.




اشعار شهادت حضرت عبداله ابن حسن عليه السلام

گلبانگ حسینی - اشعار شهادت حضرت عبداله ابن حسن عليه السلام بازگشت حجاج. فال




عید غدیر

در مسير بازگشت حجاج، جبرئيل بر پيامبر وارد و اين آيه را نازل كرد: «هان! گلچین اشعار




اشعار اربعين

گلبانگ حسینی - اشعار اربعين - فعاليت درخصوص امور مداحي - گلبانگ حسینی بازگشت حجاج.




برچسب :