ساخت‌وساز خارج از شعاع 14 كيلومتري شهر تهران ممنوع است

براي جلوگيري از ساخت‌وسازهاي شبانه در حريم و ارتفاعات تهران اعلام شد
شعاع مجاز ساخت‌وساز در تهران

ساخت‌وساز خارج از شعاع 14 كيلومتري شهر تهران ممنوع است
برخي برج‌هاي مسكوني در ارتفاعات شمال تهران در نوار ممنوعه 1200 كيلومتري حريم قرار دارد
قبل از خريد زمين‌هاي اطراف تهران از شهرداري استعلام كنيد

07-01.jpg

گروه مسكن - سحر باباخاني: پيشروي انبوه‌سازان به مناطقي از شهر تهران كه «حريم» خوانده مي‌شود و ساخت‌و‌ساز در آنجا ممنوع است، باعث شده شهرداري تهران حد و مرز دايره مجاز براي فعاليت‌هاي ساختماني را مشخص و اعلام كند.
بر اين اساس ساخت‌وساز در خارج از مساحت 600 كيلومتري شهر تهران تا حد فاصل نوار 1200 كيلومتري تخلف محسوب مي‌شود و خدمات شهري به اين ساختمان‌ها داده نخواهد شد. در حال حاضر تعدادي از تعاوني‌هاي مسكن كارمندي زمين‌هايي در اختيار دارند كه موقعيت آن در داخل حريم شهر تهران است و تعاوني‌ها از آنجا كه نسبت به عدم صدور پروانه ساخت براي اين زمين‌ها مطلع هستند، براي فروش آنها زير قيمت بازار اقدام كرده‌اند.
از سوي ديگر در ارتفاعات شمال تهران تعداد قابل توجهي برج مسكوني در حال استفاده وجود دارد كه موقعيت جغرافيايي اين برج‌ها در خارج از شعاع شهري تهران واقع شده است.
مديرعامل سازمان مديريت حريم شهر تهران در اين باره به دنياي اقتصاد گفت: هيچ مجازات جايگزين براي تخريب اين بناها و همچنين لغو پروانه ساخت‌وساز در زمين‌هاي حاشيه‌اي تهران كه قطعه‌بندي شده‌اند، در نظر گرفته نمي‌شود.
سيد مصباح‌الدين متقي افزود: براي اين منظور حريم‌بان و شهربان استخدام شده‌اند كه اعضاي آن از همكاران نيروي انتظامي و شهرداري هستند و وظيفه آنها شناسايي ساختمان‌ها و زمين‌هاي خارج از شهر است. به گزارش دنياي اقتصاد، هم‌اكنون در كنار چالش‌هاي موجود در بطن معاملات مسكن و بازار ساخت‌وساز، حاشيه شهر تهران نيز محل مناقشه شده است. از سال گذشته به دنبال تاكيد بر تخلیه کامل حریم شهر تهران و مقابله با ساخت‌وسازهای غیر‌مجاز و غیر‌استاندارد سازمان مدیریت حریم شهر تهران تشکیل و موظف شد که آمار این ساخت‌وسازها را بررسی و نحوه برخورد و تخریب این سازه‌ها را با کمک نیروی انتظامی پیگیری کند. سید مصباح‌الدین متقی، مدیر سازمان مدیریت حریم شهر تهران در این باره به دنیای اقتصاد گفت: نحوه بررسی این ساخت‌وسازها تحت سه عنوان پیگیری می‌شود: اول ساخت‌وسازهایی که مربوط به تعاونی‌ها می‌شود، دوم سودجویانی که به دنبال فرصتی برای ساخت‌وساز و سوء‌استفاده از متقاضیان بازار هستند و سوم مردمی که در خرید یا ساخت‌وسازهای غیر‌مجاز به صورت شخصی مشارکت می‌کنند.
به گفته متقی، در حال حاضر بیشتر زمین‌های حريم شمال، غرب و شرق تهران توسط تعاونی‌های دولتی که برای ساخت واحدهای مسکونی به مردم متعهد هستند قطعه‌بندی شده، این در حالی است كه بر اساس طرح جامع و طرح راهبردی تهران ساخت‌وساز حاشیه‌ای در این محدوده‌ها کاملا غیر‌قانونی بوده و سازمان حفظ حریم تهران با این تعاونی‌ها برخورد کرده و در صورت ساخت‌وساز اقدام به تخریب سازه‌های موجود می‌کند.
متقی همچنین یادآور شد: حریم‌بان (در حریم شهرها) و شهربان (در داخل شهرها) که از اعضای نیروی انتظامی کشور هستند نیز وظیفه نظارت بر نحوه پیشرفت این طرح و تخریب‌ها را بر عهده دارند و باید در این زمینه تاکید کرد که هیچ مجازات جایگزینی برای تخریب این بناها و لغو پروانه ساخت‌وساز در زمین‌های حاشیه‌ای تهران که قطعه‌بندی شده‌اند، در نظر گرفته نشده است.
مدیر سازمان مدیریت حریم شهر تهران در ادامه با اشاره به این مطلب که وظیفه اصلی این نهاد سامان دهی اسکان غیر‌رسمی حاشیه‌ای پایتخت است، گفت: تا زمانی که مابین قانون تقسیمات کشوری و بحث طرح جامع و حریم شهر تهران مصوب شورای عالی شهرسازی تناقض وجود داشته باشد، همواره با معضل رشد حاشیه و حریم تهران مواجه خواهیم بود.
تخریب بنا‌های غیر‌مجاز
با استناد به گفته‌های سیدمصباح الدین متقی، همزمان با اشباع شدن تهران از ساخت‌وسازها افراد سودجو از نیاز بازار سوء استفاده کرده و اقدام به ساخت‌وساز در حریم و حاشیه پایتخت کرده‌اند و گروهی از اقشار کم درآمد جامعه که نیازمند مسکن هستند نیز در این پروژه شرکت کرده و این خانه‌ها را خریداری می‌کنند که این سازمان در هر دو حالت اقدام به جلوگیری و تخریب سازه‌های غیر‌مجاز خواهد کرد. وی با اعلام این خبر که برخوردهای قهری با این موضوع در صورت ابلاغ طرح راهبردی شهر تهران ظرف یک سال آینده اجرا می‌شود، گفت: در بسیاری از مناطق حاشیه‌ای بسیاری از افراد با تعبیه یک منبع آب و درخت کاری اقدام به تصاحب زمین‌ها کرده و چندی بعد در آنها خانه و واحد مسکونی ساخته و به فروش می‌رسانند که این خانه‌ها از نظر فونداسیون، قوانین ساخت‌وساز، پروانه و جواز ساخت و سند مالکیت دارای مشکل هستند، ولی به دلیل عدم آگاهی مردم از این مسائل این خانه‌ها مورد استقبال قرار گرفته و خریداری می‌شوند و ما به ناچار برای اجرای قانون طرح راهبردی تهران این سازه‌ها را تخریب کرده و مردم در این میان متضرر می‌شوند که بهترین کار برای جلوگیری از چنین بحرانی بی‌توجهی به خرید املاک حاشیه‌ای تهران و دریافت اطلاعات کامل قانونی در زمینه سند و نحوه ساخت‌وساز خانه‌ها است.
رسیدگی به معضل زاغه‌نشینی
متقی زاغه‌نشینی را نیز از معضلات مخفی در حریم پایتخت عنوان کرد و توضیح داد: این معضل ریشه در مهاجرت‌های 30 سال گذشته دارد و طبق آمار انجام شده ظرف این مدت 70 درصد روستا نشین و 30 درصد شهرنشین بوده‌اند، ولی در سال‌های اخیر این آمار کاملا بر عکس شده و همین مساله مشکل‌ساز خواهد بود.
وی در ادامه یادآور شد: امیدواریم با هماهنگی وزارت مسکن و شهرسازی و فرمانداری و استانداری تهران این طرح از سال آینده اجرا شود، چون مهم‌ترین معضل کنونی ما چند مدیریتی و تناقض در قوانین شهری و عدم هماهنگی سازمان‌ها و نهادها با شهرداری است.
مدیر سازمان مدیریت حومه شهر تهران با تاکید بر برخورد قاطع با تخلفات ساختمانی گفت: کلیه پروانه‌های ساختمانی 8 تا 10 سال گذشته که منجر به ساخت‌وسازهای غیر‌مجاز در حریم تهران شده است، به زودی ابطال می‌شوند.
تعریف حریم شهر تهران
سید مصباح‌الدین متقی همچنین در تعریف حریم و حاشیه تهران به دنیای اقتصاد گفت: در حال حاضر دو نوع حریم برای پایتخت تعریف شده است؛ یکی حریمی که در سال 47 و 49 مصوب و در سال 72 توسط شورای عالی شهرسازی تصویب و ویراستاری شد و در حال حاضر ملاک عمل شهرداری است و بر اساس این تعریف تهران با 600 کیلومترمربع مساحت 1200 كيلومترمربع حریم دارد (یعنی 2 برابر مساحت خود شهر)، ولی در قوانین جدید 6000 کیلومترمربع برای تهران حریم در نظر گرفته شده که با این حساب بسیاری از شهرهای حاشیه‌ای مانند رباط کریم، شهریار، شهر ری، پرند و ... با حفظ استقلال و شهریت بايد از قوانین و مدیریت واحد پایتخت پیروی کنند تا با این روش ساخت‌وسازهای غیر‌مجاز در تمامی این نواحی نیز تحت کنترل و نظارت قرار گیرد.
آمار بیشترین تخلفات در حاشیه تهران
با بررسی‌های انجام شده مشخص شد بیشترین تخلفات ساخت‌وساز در حاشیه و حریم تهران مناطق 1، 4، 5، 13و 15 است.
متقی با اعلام این خبر به دنیای اقتصاد گفت: مشکل اصلی شهر تهران بخش خصوصی و افراد صاحب نفوذ است که در بسیاری از مواقع حتی در صورت عدم صدور مجوز، زمین‌ها حصارکشی و ساخته می‌شود و حتی در صورت مجوز تخریب نمی‌توان این سازه‌ها را تخریب کرد و از بین برد که در حال حاضر در همین رابطه نیازمند همکاری همه جانبه قوه قضائیه هستیم. وی در ادامه از تمامی دوستداران طبیعت و گردشگری خواست که در صورت رویت ساختمان‌های بلند مرتبه‌ای که در خارج از تهران ساخته شده‌اند، در صیانت از حریم پایتخت همکاری کنند. این مقام مسوول همچنین تاکید کرد: بسیاری از ساختمان‌هایی که قبل از تصویب طرح جامع و مشخص شدن حاشیه تهران مجوز ساخت گرفته‌اند، بايد ابتدا از وزارت مسکن و شهرسازی ملک معوض گرفته و سپس ساختمان خود را برای تخریب به شهرداری تحویل دهد، ولی در مورد سایر بنا‌ها می‌توان بدون اغراق اعلام کرد که اغلب بلندمرتبه‌سازی‌ها و برج‌های ارتفاعات شمالی تهران که متقاضیان بسیاری نیز دارند در حریم واقع شده و غیر‌مجاز ساخته شده‌اند.
حریم پایتخت را چطور تشخیص دهیم؟
متقی در پاسخ به این سوال به دنیای اقتصاد گفت: تمامی محدوده‌های پایتخت در تمامی مناطق علامت‌گذاری شده‌اند؛ ضمن اینکه افراد می‌توانند با مراجعه به شهرداری مناطق استعلام گرفته و مشخص کنند که ملکشان در حریم واقع شده یا خیر، علاوه بر تمامی این مشخصات اگر خدمات شهرداری به منازل شهروندان ارائه شود، ساختمان آنها در متن شهر قرار گرفته و اگر خدمات شهری به این شهروندان ارائه نشود، ملک و سازه آنها در حریم ممنوعه قرار گرفته است. وی با بیان این مطلب گفت: برای مثال از ارتفاعات 1800 متر به بالا در شمال و غرب تهران جزو حریم قرار دارد، ولی این ارتفاع در مناطق مختلف متفاوت است. متقی همچنین درباره حریم جنوب پایتخت گفت: امامزاده داوود و جنوب اتوبان بعثت نیز در جنوب تهران جزو مرز بین شهر و حریم شناخته می‌شود و شهروندان باید در آینده برای ساخت‌وساز‌های جدید خود این محدوده‌ها را شناسایی کنند.

دنيای اقتصاد


مطالب مشابه :


ضوابط و مقررات ساخت و ساز در طرح تفصيلي جديد شهر تهران

ها که به تعيين نحوه ساخت و ساز در هر يک از سازی شهرداری تهران و بافت فرسوده ، طراحی




تغییر ضوابط ساخت و ساز در تهران+جدول

پروانه ساخت و ساز در شهرداری درصد هزینه ساختوساز در شهر تهران می‌باشد




ضوابط ساخت و ساز در طرح جامع تهران

ضوابط ساخت و ساز در طرح جامع تهران طرح جامع تهران 10 موضوع کلی و در عین حال مهم در تهران را هدف




تغيير ضوابط ساخت و ساز در تهران

تعرفه رسمي ساخت‌وساز در سال 92 سازمان نظام مهندسی تهران در راستای اجرای ماده 33 قانون نظام




بازنگري ضوابط ساخت‌و‌ساز در مديريت بافت تاريخي

به گزارش ميراث آريا (chtn)، مديرکل ميراث‌فرهنگي، صنايع‌دستي و گردشگري استان تهران در خصوص




ساخت‌وساز خارج از شعاع 14 كيلومتري شهر تهران ممنوع است

شعاع مجاز ساخت‌وساز در تهران. حريم» خوانده مي‌شود و ساختوساز در آنجا ممنوع است، باعث




آسيب شناسي نظارت بر ساخت و ساز در شهر تهران

كتاب «آسيب شناسي نظارت بر ساخت و ساز در شهر تهران» (۱) منتشر شد. اين كتاب که تأليف "عارف




ضوابط ساخت و ساز

فعال در صنعت ساختمان و ساخت و ساز در تهران دارای پروانه اشتغال شهرداری تهران




ضوابط و مقررات ساخت و ساز و نحوه استفاده از اراضي

ضوابط و مقررات ساخت و ساز و نحوه جامع و تفصيلي شهر تهران، در کل سطح شهر و در تمامي




برچسب :