هرس درخت زیتون- قسمت آخر

هرس درخت زیتون- قسمت آخر

برای کاشت نهال زیتون باید دقت نمود چاله‌ای با قطر تقریبی 50 - 40 سانتیمتر  و به ارتفاع کمی بالاتر از بن ریشه ایجاد کرد. نهال را به همراه قیمی از چوب با ارتفاع برابر یا کمی بیشتر از آن داخل چاله قرار داده و خاک نرم بر روی آن دو می‌ریزیم.

 

البته باید از چند نقطه نهال را با بستی به قیم بست. این بستها نباید خیلی محکم باشند که نهال را تحت فشار قرار دهند. بلکه باید کاملاً آزاد باشند. دور تا دور نهال را با قطر حدود 1 متر یا بیشتر حوضی درست می‌کنیم. تا موقع آبیاری، آب را برای مدتی در حوض نگهدارد. شاخه‌های ضعیف زیر ارتفاع 50 سانتیمتر درخت را حذف می‌کنیم.

تغییر فرم درختاه زیتون چند تنه به یک تنه

روش تبدیل و تغییر فرم اشکال چند تنه، به سن و مرحله رشد درخت بستگی دارد. اگر درختان هنوز جوان هستند و رشد زیادی نکرده‌اند (کمتر از 2 تا 3 سال سن) به هنگامی که هرس برای اولین بار انجام می‌شود بایستی یکی از بلندترین و قوی‌ترین تنه‌ها را انتخاب و بقیه حذف شوند. پس از انتخاب، تنه اصلی محکم به قیم بسته و تا زمانی که درخت بتواند روی پای خود بایستد، باز نگردد. اگر رشد نهال مناسب باشد هرس فرم دهی به روشی که قبلاً اشاره گردید بر روی آنها اعمال خواهد شد.

 

اما اگر درختان مورد نظر، مسن باشند، برای جلوگیری از کاهش شدید محصول برای اولین بار نباید هرس شدیدی بر روی درخت انجام شود. برای تغییر شکل درخت به صورت زیر عمل می‌کنیم:

 

اول انتخاب قویترین و راست‌ترین تنه است که از روی آن در ارتفاع 60 سانتیمتری تا یک متری شاخه‌های اصلی خارج شده باشند. سپس شاخه‌های نزدیک به تنه انتخاب شده حذف می‌گردند تا رقابت بین آنها برای نور و فضا متوقف گردد. (همینطور تمامی شاخه‌هایی از دیگر تنه ها که ممکن است با تنه اصلی و انتخابی رقابت کنند هرس می‌شوند) تا آسیبی به آن نرسانند. بعد از مدتی بسیار کوتاه تنه اصلی در بین سایر تنه‌ها شاخص خواهد شد.

تمامی شاخه‌های قوی پایین تنه انتخابی در کوتاهترین زمان ممکن بایستی حذف شوند. پس از سه تا چهار سال متوالی هرس تغییر شکل، بنا به رشد و نمو درخت و شرایط محیطی، درختانی یک تنه بدست ِمی‌آیند. در طی این مراحل تمامی شاخه‌ها و تنه‌هایی که مانع از متعادل شدن تنه انتخابی و اصلی درخت می‌شوند بایستی حذف شوند البته در قطع این شاخه‌ها باید دقت کامل به عمل آید زیرا این شاخه‌ها در واقع شاخه‌هایی میوه‌زا هستند که محصول تولید می‌کنند و درآمد اصلی باغدار را تأمین می‌نمایند.

هرس میوه‌دهی

در طول دوره بلوغ و جوانی که درختان از نسبت برگ به چوب بیشتری برخوردارند هرس باید طوری انجام شود که باعث نفوذ بیشتر نور به داخل تاج درخت گردد تا کیفیت میوه‌ها بهتر شده و برداشت نیز آسانتر شود. در طی این مرحله از زندگی درخت، هرس باید بتواند دوره باردهی درخت را تا حد امکان طولانی سازد. سعی دائمی هرس‌کننده باید این باشد که چوب همیشه در سایه،  و برگها در آفتاب قرار گیرد. تابش مستقیم آفتاب بر روی تنه و شاخه‌های اصلی باعث آفتاب سوختگی پوست و پیری زودرس آنها خواهد شد. از طرفی برای تمامی تاج درخت حیاتی است که به نور کافی دسترسی داشته باشد که برگها بتوانند از انرژی آن بخوبی استفاده نمایند.

درختان زیتون بایستی در حداقل زمان به حجم تاج بهینه باردهی در واحد سطح دست یابند در اینصورت محصول بیشتری هنگام برداشت بدست خواهد آمد و علاوه بر آن کیفیت بالاتری نیز خواهد داشت.

هر گاه به علت بی دقتی هرس کننده و یا عدم هرس درختان حجم مطلوب تاج از حد خود بگذرد، نسبت برگ به چوب در گیاه بهم ریخته و در نتیجه باعث

-         تشدید سال آوری

-         کاهش میانگین محصول باغ

-         کاهش کیفیت محصول

خواهد شد.

بنابراین، لازم است که با انجام هرس مناسب و کنترل دائمی رشد و نمو درخت، تعادل بین رشد رویشی و زایشی گیاه حفظ گردد و معمولاً بایستی نسبت برگ به چوب زیاد باشد.

هرس تولید میوه، شامل تنک کردن شاخه‌ها (بریدن کامل شاخه‌ها از محل خروج آن) و حذف نرکهای قوی می‌باشد. نرکها شیره نباتی را جذب کرده و حالت عمودی آنها موجب بروز مزاحمت برای سایر شاخه‌ها خواهد شد. در همان زمان شاخه‌های ضعیف داخل تاج باید باقی گذاشته شوند زیرا این شاخه‌ها با ایجاد سایه بر روی تنه و شاخه‌های اصلی، مانع آفتاب سوختگی آنها می‌شوند. البته شاخه‌هایی که مانع از انجام عملیات باغبانی می‌شوند نیز باید حذف شوند. همچنین از تنک کردن زیاد شاخه‌ها نیز بایستی خودداری نمود چون نسبت برگ به چوب را کاهش داده و تعادل درخت را بهم می‌زند و شاخه‌های میوه ده موجود را از بین می‌برد.

منبع: وزارت جهاد و کشاورزی- طرح زیتون


مطالب مشابه :


بازهم درختكاري

شعر و سرود و داستان برای درهر صورت كاشتن درخت در ماه اسفند و بها دادن به درختكاري ، كار




درخت نمدار

"اعظم وحيدي" كه در مورد خصوصيات اين درخت تحقيقاتي انجام داده است، مي گويد: شعر استاد




2 - مطالبی در مورد درخت گردو ( 2 )هرس و بیماری های درختان گردو

مطالبی در مورد درخت گردو لارو نسل دوم در حدود مرداد ماه شعر گیاهان




درخت سرو نماد ایرانی

شعر دانستنی ها اند اين عنوان در ادبيات فارسي مورد دو درخت سرو كاشت كه يكي در فريومد و




درخت بی میوه

میگویند شاعری در مورد شعر سپید گفته است درخت شعر سپید یک میوه داشت و آن را هم شاملو خورد!




هرس درخت زیتون- قسمت آخر

هرس درخت زیتون- قسمت شعر در مورد برزه




شعر امروز:برگ سبزی تحفه ی......

برای برگ درخت انار دل تنگم/ برای مردن با افتخار می شعر در مورد بهار




برچسب :