مختصری در تاریخ هنر مصر باستان

شروع دوره تاریخی آن از 3200 ق.م آغاز شده و به سه دوره تقسیم میشود .

1.         پادشاهی کهن

2.         پادشاهی میانه

3.         پادشاهی متاخر

دوره پادشاهی کهن:

که از 3200 تا 2130 ق .م ادامه دارد در این دوره مصریان به نوعی مقام فرعون را در حد یک مقام الهی میدانستند و به دنیای بعد از مرگ اعتقاد داشتند ، به همین دلیل هم اعتقاد داشتند جنازه مردگان بعد از مرگ ازبین نمیرود و اشیاء و دارائی های شخص را بعد از مرگ به همراه آب و غذا در مقبره مدفون میکردند و حتی  بررسی ها نشان میدهد گاهی همسر و خدمتکاران پادشاه را نیز به همراه وی مدفون نموده اند .  و جسد را نیز مومیایی میکردند تا به همراه روحش ادامه حیات دهد . یکی از پادشاهان دوران کهن مصر نارمر بوده و از آثار بدست آمده از آن دوران لوح نارمر است.

معماری مصری به نوعی در اهرام و مقبره ها و معابد متجلی شده است . مصریان باستان معتقد بودند که از زمان تولد انسان شخصیتی ماورایی به نام ((کا)) به وجود میاید و پس از مردن شخص ، کا  در جسد وی حلول میکند . از نظر معماری  مقبره ها را از سنگ و آجر و دیواره های پر شیب میساختند ،  یکی از آثار باستانی مهم مصر مقبره ها و اهرام است که مربوط به پادشاهان آن میباشد . این اهرام مربوط به 2000 تا 2700 سال ق.م است که مهمترین آنها اهرام ثلاثه است  که داخل آن پیکرهء مومیایی شده فرعون قرار داده شده – خوفو ، خفرع ، منکوره –  پیکره عظیم ابوالهول نیز یکی از مهمترین آثار هنری مصر است . 

یکی دیگر از گرایشات در مصر بعد از بحث معماری هنر مجسمه سازی است  مجسمه ها بنا به موقعیّت افراد از مواد مختلفی ساخته میشدند مانند پیکره سنگی فراعنه . از دیگر هنرهای مربوط به دوران پادشاهی کهن نقاشی است  و یکی از این مهمترین نقاشی ها تصویر واقع گرایانه از حیوانات مثلا تصویر  غازهای مِدُوم  است  .

دوره پادشاهی میانه:

از حدود 2204 تا 1567 ق.م  ، در این دوره فرعونهایی که به قدرت میرسند به نام (( آمنحتب  )) نامیده میشدند  و یکی از آثار این دوره مقبره های تخته سنگی است و بر روی این مقبره ها اقدام به کشیدن نقاشی دیواری مینمودند . و معروفترین این مقبره ها مربوط به منطقه بنی حسن است  ، آثار نقاشی هم از مهمترین آثار هنری این دوره است مانند اثر  غذا دادن به غزالها  در مجسمه سازی مهمترین آن مجسمه سردیس آمنحتب سوم  میباشد

دوره پادشاهی جدید  و متاخر :

از سال 1567 ق.م شروع میشود و تا تصخیر مصر توسط اسکندر در332 ق.م ادامه دارد که تا سال 1085 به دوره جدید و پس از آن به دوره متاخر معروف است . در این دوره هم ادامه معماری مصر در معابد خود را نشان میدهد . معابد با شکوهی که در دل صخره ها ساخته میشد . رود نیل یکی از عوامل مهم پیدایش تمدن مصر است . در معابد یک سری دالانهایی ایجاد میکردند و مردگان را در انجا دفن مینمودند . مهمترین و با شکوهترین معبد مربوط به ملکه ((حُتشِپ سوت )) و دیگری معبد سنگی رامسس دوم  است که اخرین فرعون بزرگ مصر است . یکی از ویژگیهای هنر این دوره  بزرگنمایی افراطی و اغراق امیز است ، مجسمه افراد را با اندازه های غیر واقعی میتراشیدند و در ورودی مقبره های سنگی هم مجسمه سردیس شخص را نصب مبکردند . مصریان نیز خدایگان مختلفی داشتند و برای انان مجسمه هایی میساختند و انها را عبادت میکردند .

 یکی از این معابد پرستشگاه معبد القصر  است . نقاشی دیواری در این دوره نیز فراوان مشاهده میشود که بیشتر مربوط به مقبره پادشاهان است دوره آخناتون که در ادامه همین دوره متاخر و پادشاهی جدید قرار دارد و محاسبه میشود . یکی از مسایلی که در این دوره به وجود آمد اضافه شدن خدایان  است در این دوره خدایی به نام افتاب را به وجود  میاورد و خود نیز به ان اعتقاد داشت  آتون خدای افتاب و معبدی نیز به نام آتون ایجاد میکند . دینهای قبلی نیز به نوعی به خدایان متفاوت اعتقاد داشتند وفراعنه نیز خود را خدا میدانستند . یکی دیگر از این خدایان خدای آمون بوده است . یکی از آثار به جا مانده از این دوران سردیس ملکه  نفرتیتی است ، و پیکرهء خود اخناتون به صورت یک سرستون در معبد آتون وجود دارد.

بیشتر ویژگیهای آنها اعتقاد به نوعی جادوگری  و سحر میباشد  و ساحران در دربار فراعنه و معابد ارج و قداست خاصی داشتند . هنر مصری به نوعی اشرافی بوده و در خدمت فراعنه و معابد و اشرافیت قرار داشت . و بیشتر این هنر حول محور پادشاه و اطرافیانش میگشته و ارتباط تنگاتنگی با دین داشت . در بیشتر نقاشی های مصری شخص را با تمام متعلقاتش نشان میدهند  و در تفکرات مذهبی و انها هنرشان موجودات تخیلی نیز وجود داشته . ویژگی خاص در مجسمه سازی و معاری مصر باستان بناهای عظیم و حجیم است .


مطالب مشابه :


سری جدید «دوران کهن» روی آنتن شبکه چهار

سری جدید «دوران کهن» روی آنتن شبکه چهار: پخش سری ششم از سریال تلویزیونی «دوران کهن» از پاییز




سریال دوران کهن(primeval)

بیوگرافی و عکس های جدید بازیگران و هنرمندان سینما و سریال دوران کهن(primeval)




دانلود سریال دوران کهن

دانلود سریال دوران کهن. دانلود سریال دوران کهن - چهار فصل




خلاصه قسمت پنجم فصل سوم دوران کهن(3)

خلاصه قسمت پنجم فصل سوم دوران کهن(3)




سری جدید پیگیریهای میرمرادزهی نماینده سراوان

سری جدید گویای فرهنگ کهن این دیار می جا مانده از دوران گذشته




مختصری در تاریخ هنر مصر باستان

یکی از پادشاهان دوران کهن مصر نارمر سال 1085 به دوره جدید و پس از سری دالانهایی




برنامه های جدید شبکه سه / تاکید تلویزیون بر پخش «سرزمین کهن» به شرط اصلاح

برنامه های جدید شبکه سه / تاکید تلویزیون بر پخش «سرزمین کهن این دوران سری دوم مسابقه




برچسب :