کلیاتی درباره قرآن پایه ی دوم ابتدایی

وظيفه و هدف اصلي درس قرآن در دوره ي ابتدايي آموزش مهارت خواندن قرآن كريم است.

بي ترديد اگر دانش آموزان در پايان سوم ابتدايي به مهارت روخواني و در پايه ي ششم به مهارت روان خواني نرسند، همه ي ما در آموزش قرآن شكست خورده ايم.

بيش از 80 درصد نمادهاي خط قرآن و قواعد روخواني در پايه ي دوم ابتدايي است.

=========================

مهم ترين چالش آموزش قرآن در دوره ابتدايي ناتواني برخي معلمان در رفع اشكلات روخواني دانش آموزان است. اين افراد بايد

اولاً : خودشان واجد مهارت روخواني و روان خواني حداقل كتاب درسي باشند.

ثانياً : بدانند كه مهم ترين هدف آموزش اين درس كسب مهارت خواندن قرآن توسط دانش آموزان است.

ثالثاً : با روش آموزش روخواني به شيوه ي ديداري كاملاً آشنا باشند.

رابعاً : ار ايتداي سال به دنبال تحقق اين هدف تربيتي – مهارتي باشند كه با چه ميكانيزمي مي توانند انس روزانه ي دانش آموزان با خواندن قرآن را تقويت كنند.

=========================

طبق قانون درس قرآن بايد توسط آموزگار پايه ي تدريس شود ولي متاسفانه در بسياري از مدارس غيرانتفاعي، معلمي جداگانه براي تدريس قرآن در نظر مي گيرند که سبب بوجود آمدن مشکلات بسيار شده‌است. به طور مثال در بسياري از اين مدارس، دو زنگ پشت سر هم را به قرآن اختصاص مي‌دهند. در چنين شرايطي نه تنها دانش آموز از درس قرآن خسته مي شود، بلکه ادامه ي اين روند براي معلم نيز خسته کننده خواهد بود.

مدارسي که بر خلاف آيين‌نامه هاي آموزش و پرورش، معلم جداگانه براي آموزش قرآن در نظر مي‌گيرند، کار غير قانوني انجام مي دهند و ادارات آموزش و پرورش مي توانند با آنها برخورد کنند.

==========================

معلم كلاس دوم بايد با روش اشاره ي به لوحه آشنا باشد يعني با نشان دادن حروف و عبارات از روي لوحه ي قرآني، بدون آن که آن را بخواند، از دانش آموزان بخواهد تا آن کلمه يا عبارت را بخوانند.

==========================

دليل اين كه از عبارات آشنا براي آموزش مهارت روخواني استفاده نشده است آن است كه دانش آموزان بايد هر آن چه را که با چشم خود مي بينند، بخوانند؛ نه آن که آن چه را قبلاً يا از معلم و نوار درسي شنيده اند تکرار کند.

اگر معلم اين اصل را رعايت نکند و كلمات و عبارات قرآني را براي دانش آموزان بخواند، دانش آموزان از روش شنيداري به جاي ديداري،‌ قرآن را ياد مي گيرند،‌از اين رو نخواهند توانست همه ي  بخش‌هاي قرآن را بخوانند. علت اين كه اكثر افراد آيه الاکرسي را راحت مي خواند ولي آيه ي قبل و بعد از آن را نمي‌تواند بخوانند همين مساله است.

معلمان به اين نكته توجه كنند كه نبايد قبل از آن که مهارت نسبي روخواني سوره و عبارات و پيام قرآني را به دانش آموزان بياموزند،‌ و اشكالات آنان را برطرف كننئد، به خواندن آيات و يا پخش قرائت آن ( روان خواني )  بپردازند.

===========================

اولين ابزار آموزشي،‌ لوحه ي آموزشي و سپس  نوار آموزشي است. اما توجه به اين كه هميشه روخواني مقدم بر روان خواني است. معمولاً مورد غفلت قرار مي گيرد. در ابتداي امر بهتر است معلم يک سوره را از روي لوحه و با روش اشاره به دانش آموزان آموزش دهد و آنان به صورت بخش بخش بخوانند و بعد از آن نوار آموزشي سوره را براي تثبيت يادگيري پخش کند.

اين كليد طلايي موفقيت در آموزش مهارت روخواني است : در مرحله ي اول بايد از طريق تقويت مهارت ديداري ( چشمي ) خواندن محقق شود، و سپس در مرحله دوم براي تثبيت يادگيري از مهارت شنيداري استفاده مي شود.

=======================

مدارس علاقمند و پركار در اين حوزه در آغاز سال تحصيلي، ‌جلسه‌اي براي اولياي دانش‌آموزان برگزار مي كنند و معلمان همانند آن چه در جشنواره‌هاي تدريس انجام مي‌دهند، در يک جلسه به تدريس نمادين يكي از دروس كتاب قرآن مي پردازند. و ضمن ارائه ي رهنمودهاي لازم ابتداي كتاب قرآن دانش آموزان به ايشان، با اين کار در درجه ي اول، ‌اولياي محترم را از طراوت و حلاوت قرآن بهره‌ مي كنند و نيز مي آموزند  که درباره ي درس قرآن چگونه بايد در منزل با فرزند خود رفتار کنند. توجه به اين نكته ضروي است كه مهم ترين نقشي که اوليا مي‌توانند در آموزش قرآن داشته باشند، نقش الگويي آن هاست.

======================

در جديدترين مصوبه ي شوراي عالي آموزش و پرورش نسبت به ساعات آموزش قران چنين عنوان شده‌است، در پايه ي اول ابتدايي 2 ساعت در هفته به تدريس قرآن اختصاص دارد و در پايه هاي دوم تا ششم3 ساعت در هفته براي تدريس قرآن در برنامه هفتگي دانش‌آموزان مد نظر قرار گرفته است. معلمان و مدارس موظف هستند بر اساس اين مهم برنامه هفتگي را ارائه دهند.

-==========================

گروه مؤلفان کتاب درسي آموزش قرآن پايه ي دوم ابتدايي متشکل از يك گروه نه نفره است. آقايان استاد ابوالفضل انوشه پور، غلام عباس سرشورخراساني، سيد مهدي سيف، مسعود وکيل، مسعود تهراني فرجاد، حسن فلاح و خانم ها الهه ستوده و منصوره سيد صالحي؛ و و رضا نباتی می باشد.

 


مطالب مشابه :


رویای دانشگاه در مدارس غیر انتفاعی

فرزندشان در مدارس غيرانتفاعي تحصيل کنند و مطالب درسي تدريس مي‌شود که در مدارس




مدارس غیر دولتی

نظرهايي در مورد برنامه ،سازمان مدارس ،شيوه تدريس و تاسيس مدارس غيرانتفاعي در




مقايسه اثربخشي مدارس دولتي با مدارس غير انتفاعي

تأسيس مدارس غيرانتفاعي يعني مناسب تدريس اي را در مورد مدارس غيرانتفاعي




هیچ مدرسه ای حق تنبیه روحی و جسمی دانش آموزان را ندارد

به گزارش ايسنا رهي با اشاره به افزايش دانش‌آموزان مدارس غيرانتفاعي در در تدريس




کلیاتی درباره قرآن پایه ی دوم ابتدایی

از مدارس غيرانتفاعي، معلمي جداگانه براي تدريس قرآن در در بسياري از اين مدارس




آسيب‌ شناسي آموزش زبان‌ انگليسي در مدارس ايراني

آسيب‌ شناسي آموزش زبان‌ انگليسي در مدارس در روش‌هاي تدريس مدارس مدارس غيرانتفاعي




آسيب‌ شناسي آموزش زبان‌ انگليسي در مدارس ايراني

آسيب‌ شناسي آموزش زبان‌ انگليسي در مدارس در روش‌هاي تدريس مدارس مدارس غيرانتفاعي




برچسب :