ارتزها و پروتزها

ارتزها:

ارتزها وسایل کمکی هستند که به منظور برگرداندن توانایی های از دست رفته فرد مورد استفاده قرار می گیرند. به عبارت دیگر ارتز به کلیه وسایلی اطلاق می شود که جهت جلوگیری و تصحیح بد شکلی ها یا نگهداری و ثابت کردن قسمت های مختلف بدن به موازات اندام به کار می رود.

اهداف تجویز ارتزها:

1 کمک به حرکت و جابجایی فرد

2 جلوگیری از بدشکلی(دفورمیتی)

3 جلوگیری و کاهش کوتاعی عضلات

4 کاهش ادم

5 افزایش حس عمقی

6 افزایش تعادل و ثبات فرد

7 کاهش اسپاستیسیتی و سفتی اندام

8 حفظ وضعیت عملکردی اندام

9حفظ بی ثباتی اندام اسیب دیده

موارد استفاده ی ارتزها:

در اسیب های تروماتیک و ورزشی

در اصلاح ناهنجاری های مادر زادی از جمله اسکلیوز(انحراف ستون فقرات) وکیفوز( قوز کمر)

بعد از انواع شکستگی ها

در موارد بیماری ها ی مختلف ارتوپدی مانند کف پای صاف , پاچنبری,هالوس والگوس.

در بیماری های نو رولوژیک مانند انواع فلجی ها,بیماران سکته مغزی,مولتیپل اسکلروزیس چند گانه و ارتریت روماتويید.

تقسیم بندی ارتزها:

ارتزها به طور کلی به سه دسته ی ارتزهای اندام تحتانی و فوقانی و ستون فقرات تقسیم می شود.

ارتزهای اندام فوقانی شامل انواع مختلفی از ارتز ها برای شانه ,ارنج,مچ دست و انگشتان هستند.

ارتزهای ستون فقرات شامل ارتز های گردنی ,سینه ای و کمری می شود.

هر یک از این دسته ها نیز دارای انواع مختلفی هستند و دارای انواع مختلف نرم ,سخت و نیمه سخت هستند که بسته به کاربردشان مورد استفاده قرار می گیرند.

ارتزهای اندام تحتانی شامل انواع مختلفی از ارتزها برای لگن ,زانو,مچ پا,و انگشتان و انواع کفی های مختلف هستند.

به طور خاص می توان ارتزها را در سه دسته طبقه بندی کرد:

1.ارتزهای کلاسیک.

2.ارتزهای پیشرفته و الکترونیک که شامل سیستم های زیر می باشد:

E-Mag , free-walk , RGO

3.ارتزهای حمایتی

(مفصل زانو با کنترل الکترونیکی قفل مفصل )E-Mag

برای بیماران با عوارض سندروم پس از فلج اطفال(postpolio syndrom) ,بیماری فلج اطفال(polimyelitis) ,ضعف یا فلج عضلات ,این ارتز بسیار سبک و راحت بوده که توسط مفصل مچ به داخل مچ پا که قابلیت تطابق و تنظیم حرکات پا را دارد,متصل می شود.

این ارتز نگرانی این که بیماران از عدم قفل شدن مفاصل زانو و امکان زمین خوردن ان هاست را به وسیله قفل الکترونیکال و فرستادن سیگنال با ریموت در دست یا متصل به عصای بیمار و روشن شدن دکمه الارم ان برطرف می سازد.

بیمار توسط همان ریموت در دست ,قفل را ازاد می کند و سیگنال مربوطه را دریافت می کند.پایه ی اصلی این بریس از ترمو پلاستیک تشکیل شده است

walk on system

این ارتز برای فلج عصب رادیال و ضعف عضلات دورسی فلکشن پا به کار میرود.این ارتز شامل کربن و کالف ترموپلاستیک است.کربن به کار رفته تا حدود زیادی برگشت انرژی را فراهم می کند.

RGO-hip joint system

این ارتز به خصوص برای بیمارانی که مبتلا به فلج نخاعی با سطح ضایعه 5 TH تاL3 مناسب است.

ناتوانی هایی مانند فلج(paraplegic) دو طرفه که نیاز به وسیله ای برای کنترل و پایداری دو طرفه دارد.بیمار باید دارای حرکات و نیروی مناسب در سطح کمربند شانه ای و دارای حرکات مورد نظر در سطح فرونتال و ساجیتال بوده و انقباض مفصل زانو بالای 20 را نداشته باشد.

در سیستم RGOاتصال بین دو پا برا ی کار کردن وسیله بسیار مهم بوده و اجازه چرخش لگنی را در طول راه رفتن در حدود 15درجه و همزمان زانو و خمیدگی مفصل زانو را در طول نوسان به پا ,حول محور تثبیت شده ی پای مقابل که به طور کامل در موضع تثبیت شده قرار می دهد .این ارتز دارای سیستم مدولار بوده و قابلیت تنظیم بنابر رشد کودکان را داراست.

به دلیل این که امکان چرخشی لگنی تا 15 درجه را فراهم می کند انحرافی در جهت راه رفتن به وجود نمی اید.

ارتزFree-walk

موارد استفاده این ارتز:ضعف یا فلج اندام تحتانی

این ارتز به بیمار اجازه راه رفتن بسیار نرمال و طبیعی را داده و دارای دو مفصل مکانیکی زانو و مچ پا بوده که مفصل مچ به صفحه ی نازکی در کف پا متصل می شود .کامپوزیت کربن ماده اصلی تشکیل دهنده ی ان است.

ارتزهای حمایتی(support orthoses) شامل انواع کلارها و گردنبند های طبی,کتف بند,کرست ها و کمربند های طبی و کرست های حمایتی بعد از عمل نواحی سینه,شکم,قلب و ستون فقرات,انواع زانوبندها,انواع مچ بندهاو...

یقه گردن(nicky collar):

موارد تجویز:سندروم گردن,تحرک بیش از حد(hyper mobility),مشکلات روماتیسم,کشش بیش از حد روی عضلات گردن,اسیب های رگ به رگ شدگی حاد گردنی(whiplash ).

کلارفومی نرم با یک طراحی راست و صاف: کلار را می توان به گونه ای پوشید که محل باز شدن ان در جلو یا عقب باشد.روکش ان 100% کتان است.اتصال قلاب و حلقه ای قابل تنظیم ان ,ان را برای محیط 37-50 سانتی متر مناسب می سازد.

nicky collorFortمحافظ گردن به فرم اناتومیکی با بخش تقویت کننده:

موارد تجویز:سندرم گردن,تحرک بیش از حد ,مشکلات روماتیسم,کشش بیش از حد روی عضلات گردن,اسیب های رگ به رگ شدگی حاد گردنی,تغییرات تخریبی در مهره گردنی.این محافظ گردن فرمی اناتومیک دارد و با پلاستیک از جنس پلی اتیلن تقویت شده است.از نظر حفاظت کارایی بسیار بالایی دارد.به خاطر وجود فرورفتگی هایی برای چانه و حنجره بسیار راحت است و به بهترین شکل اندازه فرد می شود.اتصال قابل تنظیم قلاب حلقه ای این وسیله را برای محیط های 37-50 سانتی متر اندازه می سازد.

کلار حفاظت کننده با تاثیر ثبات بخشی بالا(philadelphia cervical orthotics):

موارد تجویز:سندرم گردن که به طور مزمن عود کننده باشد,التهاب ریشه گردنی,شکستگی های با ثبات و ساده,بعد از جراحی,در رفتگی,شکستگی ها.این کلار حفاظت کننده از جنس پلاستوزوت واثر ثبات بخشی فراوانی دارد.دارای تقویت کننده های قدامی و خلفی و سوراخ های تهویه کننده است.بند های قلاب و حلقه ای امکان تنظیمات را فراهم می کند.

ارتزهای دور کننده بازو

این ارتز برای درمان عملکرد شانه و دست ایده ال است.این ارتز دارای یک ساختار مدولار است.

ویژگی:

1.به وسیله سیستم سه نقطه فشار ,نیروی varus,valgus را از روی زانو کاهش می دهد.

2.این ارتز به صورت مدولار بوده ودارای (foot stirrupهر چیزی شبیه رکاب پا) بوده و دارای مفصل یک طرف( jointunilateral ) است.این ارتز بسیار کم وزن بوده و دارای اهرم بلندی برای اعمال نیرو است.

ارتز دور کننده بازو(ACROASSIST):

این ارتز بعد از جراحی ها یا بعد از تروماهایی که نیاز به کشش بازو دارند استفاده می شوند مانند

1.جراحی هایRotator cuff plastic

2.دررفتگی یا شکستگی های زیر شانه ای

این ارتز موقعیت های شانه را در درجات 30,60,90 درجه ربایش فراهم میکند.

وزن از روی مفصل شانه توسط حمایت بدن برداشته می شود.این ارتز دارای فریم قابل تنظیم بر اساس خصوصیات بیمار بوده دارای وزن حداقل و راحتی مطلوب است.

ارتز کشش زیاد اندام

موارد استفاده

1.برای شکستگی های متراکم در قسمت های انتهایی ستون فقرات و ناحیه فوقانی کمر بدون اسیب های عصبی.

2.استئوپروز

ویژگی:

1.باعث کشش بیش از حد ستون فقرات در ناحیه thoracolumber می شود

2.فشار را از قسمت قدامی مهره ها بر می دارد.

ارتز تثبیت کننده ی زانو

موارد استفاده:

1.بعد از جراحی ها و تروماهای زانو

2.کنترل حرکات زانو

ویژگی:

این ارتز free size بوده وبر طبق پای بیمار تنظیم می شود.

2.این زانو بند مدرج بوده که با هر 7.5 درجه قا بلیت افزایش یا کاهش flexion و extesion را داراست.

3.بسیار راحت ودارای حداقل وزن است.

معرفی پروتزها

پروتز به اندام مصنوعی گفته می شود که جایگز ین عضواز دست رفته فرد می شود.پروتزها نیز شامل پروتز اندام فوقانی وتحتانی می شوند.بسته به سطح قطع عضو,انواع مختلفی از پروتزها موجود هستند که موارد تجویز ان هابسته به شرایط بیمار,محل ونوع زندگی,شغل بیمار دارند.

پروتزها برای افرادی که به دلایل مختلف از جمله مادرزادی,تصادفات و بیماری ها و...عضوخود را از دست داده اند مورد استفاده قرار می گیرند.

ساخت پروتز عصبی وگام برداشتن افراد دچارضایعه مغزی ونخاعی:

فناوری عصبی از حوزه های گسترش یافته مهندسی پزشکی در قرن 21 است وبه عنوان یک روش بالقوه موثر برای رفع مشکلات حرکتی در افراد دچار ضایعه نخاعی و مغزی ورفع اختلالات حرکتی دربیماران دچارstroke,cerebral palsyوmultiple sclerosisمطرح است.فناوری عصبی برای ایستادن و گام برداشتن درافراد دچار ضایعه نخاعی درانحصار امریکا است وفقط یک نمونه تایید شده توسط FDA در دنیا وجود دارد که در بیش از 40 کلنیک در امریکا استفاده میشود. قیمت هریک از این سیستم ها بین 30000 الی 50000 دلار است وهربیمار نیاز به یک سیستم مجزا دارد و به عنوان یک روش بالقوه موثر برای رفع مشکلات حرکتی در افراد دچار ضایعه نخاعی ومغزی ورفع اختلالات حرکتی در بیماران دچار stroke,cerebralpalsyوmultiple sclerosis مطرح است.

در سال 1385 ,پس ازحدود 15 سال تلاش, در ازمایشگاه کنترل سیستم های عصبی عضلانی دانشگاه علم وصنعت ایران یک سیستم عصبی منحصر به فرد ,قابل استفاده در کلنیک برای گام برداشتن افراد پاراپلژیک,طراحی وساخته شد.سیستم عصبی حرکتی ساخته شده,یک میکرو کامپیوتر قابل حمل است که کار قشر حرکتی مغز انسان را درایجاد وکنترل حرکت ایفا می کند و با ارسال دستورات حرکتی مناسب به اعصاب موتوری مربوط به عضلات درگیر یک حرکت خاص ,باعث ایجاد حرکت در عضو فلج می شود. سیستم در هر لحظه از زمان,میزان انقباض هریک از عضلات را به نحوی تنظیم می کند تا حرکت مورد نظر ایجاد شود. سیستم عصبی برای ایجاد حرکتهای برخواستن از صندلی چرخدار ,ایستادن ,گام برداشتن و نشستن در افراد دچار ضایعه ی نخاعی ناقص و کامل در سطح کمر (پاراپلژیک)به کار می رود .ایستادن و گام برداشتن با انقباض عضلات انجام می شود و شخص از واکر برای حفظ تعادل خود استفاده می کند.یکی از شاخه های جدید در مهندسی پزشکی ,مهندسی عصبی است.این شاخه از مهندسی پزشکی باعث تحولی شگرف در در مان بسیاری از بیماری ها و توانبخشی شده و باعث ایجاد و گسترش تکنولوژی جدیدی تحت عنوان تکنولوژِی عصبی شده است .هدف این تکنولوژی ,کنترل خارجی هر ارگانی از بدن است که در حالت طبیعی به وسیله ی سیستم عصبی مرکزی کنترل می شود.از فراوردهای این تکنولوژی می توان به پروتزهای عصبی قلبی اشاره کرد.پروتزهای عصبی قلبی با استفاده از تحریک های الکتریکی کنترل شده ,زندگی را برای بسیاری از بیماران قلبی ممکن ساخته است.از دیگر محصولات این تکنولوژی می توان پروتز های عصبی شنوایی را ذکر کرد.در سال های اخیر ,بازگرداندن عملکرد سیستم شنوایی با استفاده از پروتزهای عصبی حلزونی پیشرفت های چشمگیری داشته است.با استفاده از این پروتزها ,امکان شنیدن برای افراد ناشنوا فراهم شده است.از این تکنولوژی نیز برای کنترل درد,کنترل مثانه,کنترل دفع,کنترل اسپاستیستی,کنترل بعضی موارد اپلیپسی و درمان tremor ناشی از بیماری پارکینسون استفاده می شود.از دیگر فراورده های مهم تکنولوژی عصبی در قرن21 ,پروتزهای عصبی حرکتی هستند.افرادی که دچار ضایعه نخاعی هستند در اثر عدم تحرک ,دچار عوارضی از قبیل پوکی استخوان ,اتروفی عضلانی,سفتی مفاصل,ناراحتی های کلیوی و قلب و عروق می شوند.همچنین این افراد کنترل ادرار ندارند و عمل دفع انها با مشکل مواجه است.

عضلات فلج در اثر عدم امکان انقباض ,رفته رفته شل شده و توانایی خود را از دست می دهند.از همه مهم تر این افراد دچار افسردگی می شوند و نگه داری این افراد برای خانواده مشکل و دارای هزینه است.به همین جهت رفع مشکلات حرکتی در بیماران ضایعه نخاعی ,صدمه مغزی ,بیماران دچار stork,cerebral palsy و اسکلزور چند گانه ,هدف تحقیقات برای مدت چند دهه است.امروزه پروتزهای عصبی بعنوان یک روش بالقوه موثر برای ایجاد حرکت در اندام فلج افراد دچار ضایعه نخاعی یاضایعه مغزی ورفع اختلالات حرکتی در بیماران دچار storke,cerebralpalsy وmultiple sclerosis مطرح است و در محیطهای کلنیکی برای ایجاد حرکت در اندام فوقانی ( بستن وباز کردن پنجه دست, کنترل حرکت ارنج وشانه) واندام تحتانی ( ایستادن, گام برداشتن, رفع افتادگی مچ پا) بکار می رود. هریک از این کاربردها,طیف وسیعی از محصولات را درصنعت مهندسی پزشکی به وجود اورده است.ازجمله می توان به پروتزهای عصبی گام برداشتن سطحی,پروتزهای عصبی مچ کردن سطحی,پروتزهای مچ کردن کاشتنی,پروتزهای عصبی کنترل مثانه,پروتزهای عصبی کنترل ترمور, پروتز های عصبی افتادگی مچ پا,پروتزهای عصبی رفع اختلالات حرکتی ,پروتزهای عصبی تنفسی,پروتزهای عصبی شنوایی,پروتزهای عصبی بینایی و غیره اشاره کرد.امروزه کاربرد تکنولوژی عصبی در توانبخشی و و درمان بسیار گسترش یافته است و تحولی شگرف را در زمینه ی توانبخشی به وجود اورده است.محصولات این تکنولوژی بسیار گران قیمت است واز نیاز های ضروری جهت حفظ و ارتقای سطح سلامت جامعه محسوب می شود.کمپانی های گسترده ای در دنیا ,محصولات این تکنولوژی را تولید و تحقیقات در این زمینه را حمایت می کند.به منظور گسترش یک پروتز عصبی حرکتی قابل استفاده در کلینیک برای گام برداشتن افراد پاراپلژیک در سال 1383,طرح طراحی و ساخت پروتز عصبی حرکتی paraWalk ارائه و مورد حمایت سازمان گسترش صنایع نوسازی ایران قرار گرفت.هدف اصلی از انجام این پروژه طراحی و ساخت یک پروتز عصبی برای گام برداشتن در افراد پاراپلژیک کامل است.انجام این پروژه قدم دیگری در راستای انتقال تکنولوژی عصبی به ایران ,گسترش و اصلاح سیستم های موجود است.سیستم قابلیت انجام تمرین فیزیوتراپی ,ایجاد حرکت های ایستادن ,گام برداشتن و نشستن را برای افراد فلج کامل پاراپلژیک داراست .لازم به توجه است تنها پروتز عصبی تایید شده برای گام برداشتن در دنیا پروتز عصبی parastep است که در امریکا تولید می شود.پروتز عصبی ساخته شده یک سیستم میکرو الکترونیکی با تراشه ی ریز پردازنده ای است که بر اساس مکانیزم مغز انسان در ایجاد و کنترل حرکت عمل می کند و در نوع خود در دنیا منحصر به فرد است.مهم ترین ویژگی پروتز عصبی این است که حرکت را در عضو فلج به نحو طبیعی ایجاد می کندبه همان صورت که سیستم عصبی مرکزی انسان,حرکت را در یک عضو ایجاد می کند.سیستم مذکور در کلینیک قابل استفاده بوده و با ایجاد مراکز کلینیکی خاص,کشور ایران بعد از امریکا دومین کشوری است که قادر به استفاده از این تکنولوژی پیشرفته برای ایجاد حرکت در بیماران ضایعه نخاعی خواهد بود.در حال حاضر این سیستم به صورت مطلوبی بر روی پنج بیمار ضایعه نخاعی ازمایش شده که دو نفر از بیماران هم اکنون به مرحله ایستادن و گام برداشتن هستند.برای این که بیماران بتوانند گام بردارند این سیستم باید همراه ان ها باشد,زیرا این پروتز عصبی کار مغز را برای ایجاد حرکت انجام می دهدبنابر این برای ایجاد این حرکت نیاز به این پروتز عصبی است.این نوع پروتزها در محلی از عضو قرار می گیرند که نزدیک نقطه موتوری عضله هستند(همان نقطه ای که عصب وارد شده و در عضله منشعب می شود) و واحدهای حرکتی را در نزدیکی همان محل تحت کنترل قرار می دهند.افرادی که دچار ضایعه نخاعی هستند در اثر عدم تحرک,دچار عوارضی از قبیل پوکی استخوان,اتروفی عضلانی,سفتی مفاصل ,ناراحتی های کلیوی و قلب و عروق می شوند.همچنین این افراد کنترل ادرار ندارند و عمل دفع انها با مشکل مواجه است.عضلات فلج در اثر عدم امکان انقباض ,رفته رفته شل شده و توانایی خود را از دست می دهند.از همه مهم تر این افراد دچار افسردگی می شوند و نگه داری این افراد برای خانواده مشکل و دارای هزینه است,به همین جهت رفع مشکلات حرکتی در بیماران ضایعه نخاعی ,صدمه مغزی,بیماران دچار SCLEROSISMULTIPLE,Cp,STROKEهدف تحقیقات برای چند دهه است.امروزه پروتزهای عصبی به عنوان یک روش بالقوه موثر برای ایجاد حرکت در اندام فلج افراد دچار ضایعه نخاعی یا ضایعه مغزی و رفع اختلالات حرکتی ام.اسCPوSTROKE مطرح است و در محیط های تحقیقاتی-کلینیکی برای ایجاد حرکت در اندام فوقانی (بستن وباز کردن پنجه دست و کنترل دست ارنج و شانه)واندام تحتانی(ایستادن ,گام برداشتن,رفع افتادگی مچ پا)به کار می رود.در حال حاضر این تکنولوژی در انحصار امریکا و بسیار گران قیمت است.تنها پروتز عصبی گام برداشتن تایید شده در دنیا وجود دارد و ان پروتز عصبی TEP PARASدر امریکاست که در بیش از 40مرکز پزشکی در امریکا استفاده می شود.پروتز عصبی ساخته شده در کشور تاکنون بر روی افراد فلج کامل به کار گرفته شده و به خوبی این افراد قادر به بلند شدن از صندلی چرخدار ,نشستن,ایستادن و گام برداشتن شدند.

مقایسه میکروپروسسورهای پروتزهای اندام فوقانی:

مهم ترین دستاوردهای پروتزهای الکتریکی اندام فوقانی در طول 30-40 سال اخیر حاصل شده است .توسعه و گسترش پروتزهای الکتریکی اندام های فوقانی را می توان در سه نسل به طور مجزا خلاصه کرد.اولین نسل اغلب به عنوان سیستم های دیجیتال خوانده می شود که در مدت خاموش و روشن برای کنترل وسایل الکتریکی انتهای (TD ) چرخاننده های مچ و ارنج استفاده می شده است.این سیستم از طریق نرخ سیگنال , TDها را کنترل میکردند.در این نسل وسایل nput شامل مایو الکترودها و انواع سوئیچ ها بود که یا درون پروتز یا به هارنس اتصال می یافت.

نسل دوم توسط UtahArm ساخته و معرفی شد و بعد از ان نیز پروتز Rocontroll توسط همان شرکت ساخته شد.در هر دو سیستم قابلیت استفاده از استانه های قابل تنظیم ,سیگنال های EMG به خوبی نرخ انقباض عضلات وجود داشت تا نیاز استفاده از سوئیچ های نوع Co-Contractionرا در نسل اول به حداقل برساند.این سیستم ها با کاهش استانه عضلات میزان میکروولت را کاهش دادند .در نتیجه افراد با نواقص بالا نیز قادر به استفاده از پروتزهای مایوالکتریک بودند.مهم ترین دستاورد این سیستم ها کنترل نسبی است.اما سومین و اخرین نسل پروتزهای الکتریکی با میکروپروسسورهای قابل تنظیم ترکیب شد.در سومین نسل کنترل نسبی به عنوان استاندارد شناخته شد.میکروپروسسورها تنظیم دامنه وسیعی از مایوالکتریک را برای بهبود و ساده کردن کنترل پروتز ایجاد می کنند.

فواید استفاده از میکروپروسسورها:

استفاده از میکروپروسسور دارای فوایدی هم برای بیمار و هم از لحاظ مادی دارد.همان گونه که تکنولوژی میکروپروسسورها پیشرفت می کند احتمالا فواید ان ها نیز افزایش می یابد.میکروپروسسورها قادر هستند که شرایط را کنترل و خصوصیت ورودی ها را در همه مراحل استفاده از پروتز به سرعت اصلاح و تنظیم کنند بدون این که لازم باشد اجزای ان تغییر یابد,این جنبه مهم باعث شد 1.3 قیمت پروتز با ایجاد یک بسته الکتریکی Mwticontrol کاهش یابد به علاوه باعث کنترل راحت تر و سریع تر پروتز می شود.بدون استفاده از سیستم میکروپروسسورها در دوره درمان ابتدا فرد مجبور است از یک پروتز کامل برای خستگی اولیه (Erly Fatting ) با کنترل سوئیچ دست,انگشتان ,یکی برای ابتدای دوره سیستم (saingle site) دیگری برای بقیه دوره سیستم(Dual-site) استفاده کند.

با استفاده از میکروپروسسورها می توان سیگنال EMG را فیلتر کرده در نتیجه عملکرد TDرا بهبود داد.ثانیا با میکروپروسسورها می توان استانه های کنترل و حساسیت های پروتز را به راحتی تغییر داد.به طور مثال ,با افزایش طویل شدن عضلات بیمار احتمال دارد یک عضله قوی تر از بقیه باشد.این عدم تعادل عضلانی استفاده از الگوهای سیگنال عضلات و انقباض عضلات برای خروجی های قابل اعتماد و مناسب را مشکل می کند.اگر عدم تعادل عضلات گسترش یابد فرد ناتوان تر شده و امکان استفاده از پروتز کاهش می یابد.همچنین عدم تعادل عضلانی باعث کاهش تماس الکترودها می شود.تکنولوژی استفاده از میکروپروسسور قادر به ذخیره سازی اطلاعات بیمار است که به طور مثال می توان از میکروپروسسور VoriGrip lll در این مورد نام برد .اطلاعات فرد,تنظیمات الکترونیکی,خصوصیات ورودی و الگوی استفاده از پروتز توسط بیمار ضبط شده در صورت نیاز قادر به بازخوانی است که می توان بهبود و پیشرفت عملکردی فرد را با مطالعه تغییرات طویل شدن عضلات و داده های استفاده شده توسط بیمار پیگیری کرد.

پروتزهای الکتریکی اندام فوقانی دارای سه نوع کنترل پایه هستند

مایوالکتریک:که به دو نوع یک طرفه و رو طرفه تقسیم می شود.

یک طرفه( Single Site ) :شامل یک الکترود است که برای انقباض عضلانی استفاده می شود و بازو بسته شدن TD یا پرونیشن,سوپینیشن مچ را کنترل می کند.مثلا استفاده از انقباض اهسته برای EMG با سطح بالا برای کنترل عملکردهای جداگانه TD است.در مجموع این الکترود با باز شدن ارادی و بستن خودکار موجود است مانند ( sensorHand )

دوطرفه ( Dual Site ) :در این نوع دو الکترود مجزا برای کنترل TD ,چرخاننده های الکتریکی مچ یا ارنج استفاده می شود.برای مثال یک الکترود برای باز کردن TDاستفاده می شود در حالی که الکترود دوم مسئول بستن TD است.وقتی فرد یک عضله را منقبض می کند گروه عضلانی مخالف ممکن است یک Myo-signal در همان میکرو ولت ایجاد کند که این قضیه میتوان مشکل ساز باشد که البته این مشکل در procontroll دیده می شود.سیستم DMC اتوبوک بر مبنای First-Come عمل می کند.

Switch

انواع مختلفی از سوئیچ ها وجود دارند,بعضی از ان ها با کشیدن کامل کار می کنند در حالی که بقیه با پایین کشیدن یک اهرم یا دکمه کار می کنند.سوئیچ ها کنترل نسبی ندارند.مایوالکترودها سایزهای مختلفی دارند.همچنین می توان اختلاف ان ها را از نظر طراحی Remoteیا Remote Non بیان کرد که در واقع به محل قرارگیری PreampElectronic بستگی دارد.الکترودهای ریموت در منطقه با تعرق بالا و تاثیرات محیطی محافظت الکترونیکی ایجاد می کنند.الکترودRemote Nonدر یک جا قرار می گیرند اگر چه با این کار ممکن است الکترودها تحت تاثیر تعریق پوست ان منطقه قرار گیرند ولی این نوع باعث کاهش منطقه مورد نیاز برای Housi Electronicدرون پروتز یا فریم و همچنین کاهش اندازه سیم هارنس و تعداداتصالات الکتریکی می شود.هر الکترود برای فرد خاصی مناسب است در ملاحظات کلینیکی,الکترودها باید با توجه به بافت نرم,زخم و...انتخاب شوند.با استفاده از میکروپروسسورها سوئیچ ها قادر هستند در چندین موارد مختلف حتی بدون کنترل نسبی مورد استفاده قرار گیرند .سوئیچ هارنس بر مبنای Excursion یا انواع کشیدن کار می کند.

پروتز چشم وگوش و سینه:

پروتز چشم یا چشم مصنوعی وسیله یا چیزی است که به جای چشم از دست رفته یا تغییر شکل داده قرار میگیرد تا شکل طبیعی برای آن ایجاد کند.متاسفانه در بعضی موارد به علت ضربه ، عفونت ، ناهنجاریهای در این موارد هدف چشم پزشک احیای ظاهر فرد با استفاده ار پروتزهای متحرک است . در سالهای اخیر کاشت شده است.پروتزهای چشم از یک دیدگاه به دو دسته پیش ساخته (آماده) و قالبگیری شده تقسیم میشوند. پروتزهای پیش ساخته بصورت انبوه تولید شده و قیمت ارزانتری دارند. در عوض معایبی داشته و مزیت پروتزهای قالب گیری شده ندارند و جز برای استفاده موقت توصیه نمی شوند . پروتزهای پیش ساخته در بسیاری از کشورها تنها در کوتاه مدت و برای استفاده موقت قرار میگیرند مورد استفاده قرار میگیرند. حرکت نامناسب ،تفاوت زیاد با چشم دیگر ، جنس اکریلیک نامرغوب ، ضریب خطا و اسیب بالا به حدقه از معایب پروتزهای پیش ساخته است. پروتزهای قالب گیری و ساخته شده از نظر هماهنگی با چشم و مزایای دیگر به هیچ وجه با پروتزهای پیش ساخته قابل مقایسه نبوده و ضمنا بهای بیشتری دارند.پروتزهای چشم از جنبه موارد استفاده در ساخت نیز به دو دسته آکریلی و شیشه ای تقسیم می شوند که نوع شیشه ای بیشتر به صورت پیش ساخته مورد استفاده قرار میگیرد . کاربرد پروتزهای شیشه ای در دنیا روز به روز کاهش یافته و حتی در برخی از کشورها مانند ایالات متحده آمریکا منسوخ شده است و تنها در کشورهایی مثل آلمان وسوییس هنوز ساخته شده و مورد استفاده قرار می گیرند.از معایب عمده پروتزهای شیشه ای شکننده بودن آنهاست و تنها ایک برخوردجزیی از بین میروند بالعکس پروتزهای آکریلی در مقابل ضربه و افتادن مقاوم هستند . پروتزهای شیشه ای پس از ساخته شدن دیکر قابلیت تغییر و اصلاح ندارند و در صورتی که نیاز به اصلاح پیدا کنند باید پروتز را به طور کامل تعویض کنند . در حالی که پروتزهای آکریلی قابلیت اصلاح دارند.در حدود شش هفته پس از انجام عمل تخلیه و به تشخیص پزشک معالج ،بیمار می تواند برای دریافت پروتز به کلنیک سازنده مراجعه کند.

(Enucleation)تخلیه چشم:

بیماران در هنگام عمل تخلیه چشم بر روی آنان نسبت به قیافه ظاهری خود بعد از عمل جراحی احساس نگرانی می کنند که البته مساله ای طبیعی است.برخی از دلایل تخلیه چشم عبارت است از:

1-چشم دچار نابینایی و دردناک است.

2-تومور یا تومورهایی در چشم رشد کرده اند.

3-جراحت یا ضایعه شدید در چشم پیش آمده است.

از دیدگاه یک چشم پزشک عمل تخلیه چشم آخرین راه حل است و زمانی انجام می شود که درمان های دیگر پاسخگو نباشد . در طی این عمل کره چشم از محل خود خارج شده و یک ایمپلنت ( implant)به جای آن قرار داده می شود. ایمپلنت مانند یک توپ پلاستیکی و دارای انواع مختلفی است که جدیدترین آن از نوع هیدروکسی آپاتیت است و از نوعی اسفنج دریایی ساخته می شود. این ایمپلنت با بدن انسان تطابق و هماهنگی بالایی داشته و بافت درونی آن به استخوان انسان شباهت زیادی دارد.ایمپلنت درون حفره چشم قرار گرفته و عضلات چشم برروی آن متصل می شود.بعد از انجام عمل تا زمان بهبود جراحت یک قطعه پلاستیکی به نام کانفورم به طور موقت در زیر پلکها قرار می گیرند.

ساخت پروتز چشم:

برای ساخت پرونز چشم باید ابتدا از حفره چشم فرد قالب گیری شود که این مرحله برای بیمار دردی ندارد.ماده مورد استفاده در ساخت پروتزهای چشم قالب گیری شده، نوعی رزین آکریلیک است که در تماس با بدن حساسیت ایجاد نمی کند. مراحل پی در پی ساخت پروتز چشم عبارت است از :

1-قالب گیری ، 2-پرو اولیه ، 3- پرو اسکلرها ، 4- رنگ آمیزی ،5- روکش پروتز ،6-پرداخت و پولیش

قبل از بررسی چگونگی ساخت پروتز ، لازم است در مورد گروهی از بیماران متقاضی برای دریافت پروتز توضیحی داده شود. این دسته افراد برای مدت طولانی قصد استفاده از پروتز را نداشته اند و چشم آنها بصورت خود به خود ترمیم شده و بافت پیوندی پوست آن را فرا گرفته. این گونه افراد برای استفاده از پروتز ابتدا می بایست یک جراحی بنام DFG یا GRAFT انجام دهند. در این جراحی قسمتی از چربی باسن یا شکم یا سینه جدا شده و به حدقه چشم پیوند زده می شود تا بستر و فرم مناسب حاصل شود . برای ساخت پروتز چشم ابتدا کامفورمر چشمی در حدقه چشم پیوند زده می شود کامفورمر چشمی از جنس سیلیکون شفاف و با چگالی کم است که هدف اصلی از استفاده آن ،کاملا از اسمش مشخص است. comfort به معنی آسودگی و کامفومر به منظور فراهم کردن فضای نرم و راحت برای پذیرش پروتز استفاده می شود . همچنین باعث حفظ و شکل وثبات حفره چشمی می شود. در حقیقت کامفومر همان نقش سافت سوکت در پروتزهای پا را دارد.

آینده پروتز چشمی:

با پیشرفت روز افزون علوم کامپوتر و الکترونیک امید است پروتز چشمی با قابلیت بینایی ساخته شود. این رویا در حال حاضر با تمرکزبر در حال تحقق است . این اصطلاح به معنی شبکیه مصنوعی است و رکن اصلی آن تکنولوژی (بایوچیپ)است . بایو چیپ به گنگلیون های آوران اطلاعات چشمی متصل می شود و در سطح شبکیه ای آن آرایه الکترودی و در سطح قرنیه ای آرایه سنسور متصل می شود.طول عمر پروتز چشم بطور متوسط 3تا 4 سال است اما باید سالی یکبار برای پولیش و پرداخت سطح پروتز و از بین بردن خطوط و خراشهای احتمالی به کلنیک مراجعه کرد . همچنین بعلت تغییرات خاص در حفره چشم، بیمار یا علل دیگر ممکن است پر.تز زودتر از 3 سال نیاز به تعویض داشته باشد.

بروز چند مساله تعویض پروتز چشم را الزامی می کند:الف)پروتز چشم فرد کوچک شود و پلک بالایی دچار افتادگی شده است.ب)بعلت گذشت زمان طولانی از عمر پروتز رنگ آن تغییر کرده است و با چشم فرد تفاوت بسیاری پیدا کرده است. ج) خطوط و خراشهایی بر روی سطح پروتز ایجاد شده که موجب افزایش ترشح چشم و احیانا تحریک و دردناک شدن چشم است. د) پروتز از محل طبیعی خود منحرف شده و ظاهر آن را مختل کرده است . ه)بعلت ضربه یا زمین خوردن پروتز دچار آسیب شده است .

پروتز گوش:

یک پروتز کامل جایگزین استخوانچه گوش ، وسیلع ای است که منظور بازسازی کامل عملکرد استخوانچه کاشته میشود و انتقال موج صدا را از پرده صماخ به گوش داخلی را تحصیل می کن. این وسیله از موادی نظیر پلی تترا فلورو اتیلن ، کامپوزیت پلی تترا فلورو اتیلن، و الیاف کربن شیشه ای ، پلی اتیلن متخلخل یا ترکیبی از مواد فوق تهیه می شود.

برای برقرای شنوایی چندین نوع پروتز وجود دارد که بسته به وضعیت گوش میانی استفاده میشوند.

1-اگر استخوان رکابی چسبندگی داشته باشد از پرونز تفلون پیستون استفاده می شود.

2-اگر استخوان رکابی و اینکوس مشکل داشته باشد از پروتز TORP استفاده می شود.

3-اگر استخوان رکابی سالم باشد اما سایر استخوانچه ها مشکل داشته باشد از پروتز PROP استفاده می شود.

جراحی های مربوط به کاشت پروتز، نقش سمعک را در داخل گوش میانی ایفا مکند. دو دسته مشکل بر سر راه استفاده از پروتز و دیگری فن آوری های لازم برای کاشت آن است.

روش کاشت پروتز میانی درمان مناسبی برای آن ذسته از افرادی است که به کاهش شنوایی حسی-عصبی مبتلا هستند . تعداد زیادی از کسانی که کاهش شنوایی حسی-عصبی داشته اند و به شکل نستی محکوم به کم شنوایی مادام العمر بوده اند. پس از این جراحی به زندگی عادی بازگردند. در این جراحی پروتز شنوایی در پشت پرده گوش در داخل گوش میانی جاسازی شده و بخش دیگر آن محل قرار دادن باتری است . در زیر پوست سر ذز پشت گوش بیمار کار گذاشته میشود که دو سیم از آن به استخوانچه های شنوایی متصل می شوند. این سیمها یکی به استخوانچه اول و دیگری به استخوانچه سوم وصل شده و پرده گوش نیز نقش میکروفون را در شنوایی بازی میکند که باعث تقویت ارتعاش دریافتی در پرده گوش می شود. در این جراحی به دلیل عدم وجود میکروفون صداهای زاید هم منتقل نمی شود، بنابراین صدای دریافتی بلندتر و باکیفیت تر است تا جایی که میتوان موفقیت بازگشت شنوایی بعد ار انجام این جراحی را 99% برآورد کرد البته این روش هرگز جای شنوایی خدادادی را نمیگیرد.دستگاه ایمپلنت پاستیم شامل چند قسمت است؛پردازشگر گفتار که پشت گوش و زیر پوست کاشته می شود و نیز دو سیم مربوط به آن یکی حس کننده ارتعاشات صوتی است و روی مفصل بین استخوانچه چکشی و سندانی در حین عمل جراحی با با سیمان مخصوص بیولوژیک شده ، سیم دوم که حرکت دهنده است به استخوانچه رکابی متصل می شود. در حقیقت به جای مسیر طبیعی شنوایی که انتقال صوت لز طریق پزده تمیان به استخوانچه های اول ، دوم و سوم شنوایی است ، این مسیر تغییر کرده و از دستگاه پردازشگر گفتار عبور می کند تا این دستگاه صوت را تقویت و نیز اصوات زاید را فیلتر کند و سپس انرژی به انداره مناسب را به گوش داخلی از طریق استخوانچه سوم شنوایی (استخوانچه رکابی)انتقال می دهد. همچنین این دستگاه شامل یک کنترل از راه دور است که می تواند قدرت دستگاه در نتیجه شنوایی بیمار را کم یا زیاد کند. تکمه های خاصی روی کنترل از راه دور دستگاه تعبیه شده که با فشردن آن شنوایی بیمار متناسب با محیط وی تغییر می کند مثلا با فشردن یک تکمه کنترل در محیط های شلوغ زمینه ای به میزان بیشتری فیلتر شدهو در نتیجه شخص قادر خواهد بودصدای مخاطبش را بهتر بشنود. یکی از مزایای این پروتز که ارجحیت آن را نسبت به سمعک نشان می دهد این است که که دستگاه ایمپلنت پاستیم بصورت کامل کاشته می شود و بیمار وجود این ایمپلنت را در بدن خود احساس نمی کند .همچنین دستگاه فوق به هیچ وجه از بیرون توسط دیگران قابل مشاهده نیست. همچنین در این روش صداهای زمینه مزاحمی که در استفاده از سمعک مرتب شنیده می شوند وحود ندارند و فرد کم شنوا از کیفیت شنوایی بسیار خوب و طبیعی برخوردار می شود ضمن اینکه دیگر براحتی می تواند با پروتز خود استحمام کند و به استخر برود، اعمالی که هنگام استفاده از سمعک امکان پذیر نیستند.برتزی دیگر این پرونز این است که بر خلاف آنکه باتری سمعک های معمولی هر دو روز تا هفته ای یکبار باید تعویض شوند ، زمان تعویض باتری این پروتز هر 5 سال یکبار خواهد بود. کاشت پروتز روشی برای کم شنوایان بالای 18 سال است که برای هر دو جنس زن ومرد تفاوتی نداشته و قادر است تا کم شنوایی های در حد85 دسی بل را درمان کند . البته هزینه این عمل بعلت گرانی پروتز،حدود 150تا 200میلیون ریال است.

کاشت پروتز شنوایی داخل مغز:

جدیدترین نوع از پروتزهای شنوایی در ساقه مغز(بصل النخاع)کاشته می شوند . بصل النخاع پایین ترین بخش مغز است که مراکز حیاتی و حسی حرکتی انسان در آن قرار دارد . در این عمل جراحی ، پس از باز شدن جمجمه ،الکترود شنوایی بر مرکز شنوایی در مغز کاشته میشود. این جراحی کاری مشترک با جراحان مغز و اعصاب است. کاشت پروتز شنوایی بر ساقه مغز به افرادی که علت تومور مغزی یا در اصطلاح پزشکی ،نور و فیبروماتوز، به واسطه فشار تومور بر عصب شنوایی یا آسیب عصب پس از خارج کردن تومور ناشنوا شده اند کمک میکند که به تدریج شنوایی از دست رفته خود را بازیابند.الکترود این پروتز داخل مغز و بخش دیگری از آن به شکل سمعک در خارج از بدن قرار می گیرد که حاوی باتری این الکتروداست. کودکانی که بصورت مادرزادی اختلالی در عملکرد یا آناتومی اعصاب شنوایی دارند یا این عصب به شکل کامل در آنها تشکیل نشده است و همچنین بیمارانی که بعلت تصادف یا سانحه ای دچار قطع دو طرفه عصب شنوایی شده اند ، افراد دیگری هستند که این شیوه جراحی ی تواند به درمان ناشنوایی یا اصلاح کم شنوایی آنها کمک کند.

ساخت ایمپلنت پروتز مفصل ران به کمک سی تی اسکن :

در این طرح ، پروتز مفصل ران بیمار بر اساس اطلاعات سی تی اسکن بیمار پس از مدل سازی بر اساس چهار پارامتر انطباق و پرشوندگی است، زاویه CCD،زاویه Anteversion ،و افست فمورال مدل سازی شده و سپس مستقیما به کمک فناوری مدرن Rapid Manufacturing ،از جنس تیتانیوم برای بیمار مورد نظر ساخته شده و ایمپلنت می شود. مشکل پروتزهای مفصل ران استاندارد موجود، عدم انطاق با بدن بیمار است که بدلیل ایجاد تنش غیر هم محوری در ستون فقرات بدن بیمار به کمر درد ،شل شوندگی پروتز ، کاهش عمر پروتز و عدم رضایتمندی بیمار منجر میشود. ار آنجایی که پروتز ساخته شده این طرح بر اساس اطلاعات سی تی اسکن بیمار تهیه شده است ، مشکلات پروتزهای استاندارد را که به صورت تولید انبوه و بصورت سایز بندی ارائه میشود ، ندارند،از سوی دیگر از آنجایی که پروتز بصورت سه بعدی ایجاد شده است، استفاده از تکنیک های واقعیت مجازی (Virtual Raelity) و برنامه ریزی جراحی به کمک رایانه امکان شبیه سازی جراحی Total Hip Replacement-THRو بکار گیری مجازی پروتز مفصل ران را برای تیم جراحی فراهم می کند.این تکنولوژی نوین که در واقع از یکپارچه سازی چند تکنولوژی دیگر به دست آمده است ، برای اولین بار در جهان اجرا میشودو در آینده جایگزین پروتزهای استانداردHipخواهد شد.از جمله مزایای پروتزهای ساخته شده به کمک این تکنولوژی می توان به کیفیت بالا ، طول عمر پروتز و رضایتمندی عملکرد آن اشاره کرد.

پروتزهای سینه:

در میان اعمال جراحی پلاستیک شایع ،عمل پروتز سینه از جمله موفق ترین جراحی هاست که تاثیر زیادی در بهبود اعتماد به نفس در روابط خانوادگی و اجتماعی فرد دارد . بیش از 40 سال است که پروتز سینه استفاده می شود . با پیشرفت تکنولوژی بطور مرتب نسلهای جدیدتر و با کیفیت بهتر این پروتزها وارد بازار می شود. بطور کلی کاندیداهای پروتز سینه را می توان 2 دسته تقسیم تقسیم کرد:1-افرادی که بافت سینه شان رشد کافی نداشته است که این عدم رشد می تواند دو طرفه (متقارن)یا یک طرفه(غیر متقارن و با تفاوت زیاد سایز دو سینه با هم) باشد.همچنین کسانیکه عدم تناسب سایز موجود سینه با پهنای قفسه سینه و باسن دارند و گذشته از بحث مسائل ظاهری به علت مشکل پیدا کردن لباس مناسب در بسیاری موارد انگیزه انجام عمل جراحی پروتز سینه را پیدا می کند.2- افرادی که پس از زایمان کاهش وزن شدید ،افزایش سن یا عمل جراحی سرطان سینه بافت طبیعی سینه را از دست داده اند.این دسته از افراد معمولا بیش از 30سال دارند.

پوسته خارجی یا پوشش تمام پروتز ها از سیلیکون ساخته شده است. اگرچه ، مادهرکننده موجود می تواند متفاوت و از مواد مختلف باشد که این مواد عبارت است از:آب نمک،ژل سیلیکون خالص که خود به دو دسته ساده و و ژل منسجم(همبسته)تقسیم میشود.ژل شکر ونمک(هیدروژل) و روغن سویا (تری لوسنت)که اخیرا کشف شده اند ، فعلا تا بررسی های بیشتر در مورد ایمنی های آنها، مورد استفاده قرار نمی گیرد.ژل سیلیکونی فعلا رایج ترین نوع مورد استفاده است. در اروپا نمودارهای فعلی توزیع فروش(70% سیلیکون، 15% آب نمک ، 15% بعدی پر کننده های دیگر مثل هیدروژل و روغنهای سویا)را نشان می دهند. چون ژل سیلکونی از سال 1963در دسترس است بنابراین جراح ها بیشتر از 40 سال است که در مورد این نوع پروتزها تجربه دارند و در حال حاضر استفاده از آن ، بیش از هر نوع دیگری معمول است . پروتز ژل سیلیکون استاندارد بیش از انواع پروتزها همان احساس سینه طبیعی را ایجاد می کند، که احتمالا این مساله نرمی ذاتی ژل سیلیکونی است.

پروتز سینه در چه مواردی کاربرد دارد؟

1-افزایش اندازه در کسانیکه بافت سینه در آنها رشد نکرده است یا بدنبال کاهش وزن شدید یا شیر دهی تحلیل رفته است.

2-بهبود افتادگی خفیف یا کمک به ترمیم افتادگی های متوسط یا شدید ضمن عمل لیفت

3-بهبود عدم تقارن های مادر زادی

4-کمک به ایجاد تناسب با عرض قفسه سینه

انواع مختلفی از پروتزها وجود دارد . بیشتر این نوع پروتزها که فعلا مورد استفاده قرار می گیرند،هنوز گرد هستند .اگر از رو به رو به آنها نگاه شود مدور هستند و نیم نمای (پروفایل) آن بصورت نیمه ماه است . قوام اکثر پروتزهای گرد معمولا نیمه سیال بوده و بیشتر شبیه به یک ژل چسبنده و ضخیم هستند. اخیرا یک پروتز سیلیکونی جدیدتر ومنسجم ساخته شده است که معروف به پروتزهای آناتومیک یا اشکی هستند. چون ترکیب این ژل سفت است، در مقایسه باژلها سیال تر و روانتر پروتزهای گرد، شکلی به خود می گیرد که مشابه نیم نمای سینه های طبیعی است. این نوع پروتزها به جای اینکه پهن باشندکمی بلندتر هستند و در قسمت پایین پرتر هستند.پروتزهای سینه انواع و اندازه های مختلف را دارند و هر زنی ممکن است براحتیانواع و اندازه های آنرا انتخاب کنند. بیشتر زنان بر اساس اندازه سینه بندها اندازه پروتز سینه را مشخص می کنند . هدف از آزمایشات این است که چه اندازه از پروتزهایی که باید کار گذاشته شود ظاهری مطلوب و دلخواه دارد . همانطور که می توانید تصور کنید ، پروتز سینه با اندازه های مختلف در زمان مخنلف نتایج مختلفی ایجاد می کند . رمز انتخاب اندازه پروتز سینه این است که این پروتز بطور کلی به فرد ظاهری موزون تر و مناسب تر بدهد.

پروتز سینه و ایجاد سرطان:

هیچ مدرکی که شان می دهد پروتزهای سینه ایجاد سرطان در انسان می کنند ، وجود ندارد.برعکس مطالعات اخیر نشان داده است که زنانی که پروتز سینه گذاشته اتد نسبت به جمعیت کلی 30% کمتر دچار سرطان سینه می شوند. شاید مهمترین موضوع در مورد پرونزهای سینه امکان به تاخیر افتادن تشخیص سرطان با پروتزهای سینه سیلیکون و پر شده با آب نمک است. هر دوی این مواد حاجب هستند و اشعه و پرتوها را ار خود عبور نمی دهند ، این بدین معنی است که مانع دیده شدن بافت اصلی سینه در جریان ماموگرافی میشوند. اگرچه تکنیک های ماموگرافی در این چند سال اخیر بهبود یافته و پیشرفت کرده اند و رادیولوژیست می تواند تا جایی که ممکن است قسمتهایی از بافت اصلی سینه که زیر پروتز سینه پنهان پنهان است را ببیند . تشخیص 10 تا 20% سرطانهای سینه نسبت به اشعه ایکس قابل تشخیص و مرئی نیستند و بنابراین بیشتر سرطانهای سینه هنوز هم توسط خود شخص یا با معاینات فیزیکی قابل تشخیص و کشف هستند.

پروتزهای متحرک:

ساخت پروتز های دندانی به روش جدید در جهان ار قرن 18 توسط جراح معروف فرانسوی ، پیرفوشارد با ساخت پروتز های دندانی و ترمیم اعضای از دست رفته مجروحان با پروتزهای فک وصورت و سایر اندام ها شروع شد و ازاین زمان تا کنون به تدریج این رشته از نظر علمی و عملی پیشرفتهای شگرفی یافته است. اصولا هر جزیی در بدن که بافتی از بدن نیست یا اینکه بدن آن را نساخته باشد و بعدا بخ بدن جهت بازگرداندن توانایی یا افزایش توانایی اضافه شود پروتز می گویند . مانند گوش مصنوعی، چشم مصنوعی ، پای مصنوعی و سرانجام دندان مصنوعی به طور کلی پروتزهای دهان و دندان به دو قسمت متحرک وثابت تقسیم بندی می شوند . پروتزهای ثابت می توانند تک دندان ، چند دندان و یا تمتم دندانها را شامل شوند که هرکدام از این ها نیز می توانند ثابت یا متحرک باشند. پروتزها می توانند دست دندان کامل و یا دندانهای پارسیل (تکه ای) باشند. پروتز متحرک پارسیل این گروه از دندانها گیر وثبات خود را از دندانهای طبیعی بیمار و به مقدار کمی نیز از لثه بیمار می گیرند. همانطور که از اسم آن پیداست بیمار می تواند آن را از دهان خارج کرده و سرجای خود قرار دهد.اشکال عمده این لقی و شلی این پروتز است و این لقی در دندانهای متحرک کامل بیشتر است (بخصوص در فک پایین ) ولی پروتز پارسیل متحرک نیز که گیر خود را از دندانهای مجاور می گیرد تا حدودی لقی خواهد داشت .مانند پروتزهای کامل . ولی درمورد پروتزهای متحرک پارسیل پوسیدن دندانهای مجاور (بدلیل گیرهای غذایی) یافته ای شایع است. پروتزهای پارسیل متحرک نیز می توانند از جنس کروم کبالت باشند با نمام آکریلی ساخته شوند که پروتزهای تمام آکریلی پروتزهای موقت هستند(هرچند برخی ار بیماران بدلیل هزینه آنها را بصورت دائم استفاده می کنند که کار بسیار اشتباهی است)پروتزهای کروم کبالت فریم(چارچوب)فلزی دارند که روی آن، دندانها ولثه مصنوعی سوار می شوند. پروتزهای متحرک کامل همان دندانهای پارسیل هستند که تمام دندان را در بر میگیرند و مسلما مشکلات بیشتری از این دندانها دارند . در این پرونزها مشکلاتی مثل لقی ، زدگی و امثال آن، یافته بسیار شایعی است. در پروتزهای متحرک دندانها از دو جنس ساخته میشوند .یا دندانها آکریلی هستند یا دندانهای چینی. در دندانهای آکریلی سایش بیشتری وجود دارد ولی لب بریدگی و شکستگی کمتر است. یکی از مشکلات دندانهای آکریلی قدرت برش کمتر انها بخصوص به مرور زمان نسبت به دندانهای چینی است و ولی دندانهای چینی سایش کمتری دارند ولی مشکل عمده این دندانها آن است که بدلیل اینکه خود سایش ندارند تنشها را مستقبم به لثه بیمار منتقل می کنند و باعث تحریکهای شدید لثه میشوند.

پروتزهای ثابت:

همانطود که از نام این پروتزها برمی آید این پروتزها توسط بیمار نمی توانند از دهان خارج شوند و بیمار باید آنها را در دهان مانند دندانهای معمولی تمیز کند.این پروتزها به دو گروه بزرگ بریج(تقریبا همان روکشهای به هم پیوسته هستند)و ایمپلنت تقسیم بندی میشوند. مباحث مربوط به ایمپلنت به تفصبل در قسمت ایمپلنت آورده می شود. در اینجا فقط به بریج پرداخته میشود.در بریج، گیر و ثبات از دندانهای مجاور گرفته میشود و به استخوان ولثه بیمار کاری ندارد .اشکال بزرگ این کار تراش دندانهای مجاور بخصوص اگر این دندانها سالم باشند است. در حقیقت تراش دندانهای سالم نقطه شروع از رفتن این دندان هاست .برای حل این مشکل یکی از بهتربن راه ها ایمپلنت است. یکی از مزیتهای بریج ثابت بودن آن و راحتی بیمار (البته تا زمانی که دندانهای پایه مشکل ساز نشده اند)و زیبایی قابل قبول ونیز بی اهمیت بودن حجم استخوان در دسترس است. یکی از محدودیتهای این روش طول ناحیه بی دندانی است. اگر بیشتر از دو دندان در کنار هم از دست رفته باشند به جز موارد خیلی خاص این روش اصلا توصیه نمی شود وتنها جایگزین در این موارد ایمپلنت است که اصلا محدودیتی در این مورد ندارد.

پروتزهای نیمه مت


مطالب مشابه :


تراز رشته شهرهای دانشگاه ازاد سال 90

تراز رشته شهرهای دانشگاه ازاد رشته پزشکی . تنکابن. 7012. 7019.




ثبت نام و سیستم اطلاع رسانی دانشگاه آزاد تنکابن

دانشگاه ازاد تنکابن دانشکده سما تنکابن گالری عکس شهسوار مهندسی پزشکی دانشگاه آزاد




خرید وسواسی

بانک مقالات مدیریت دانشگاه آزاد تنکابن. کُن‌رد؛ درمان‌سازی پزشکی را به عنوان «یک




ارتزها و پروتزها

وبلاگ مهندسین پزشکی دانشگاه آزاد تنکابن - ارتزها و پروتزها - مهندسی پزشکی گرایش بیومتریال




دانشگاه آزاد اسلامی واحد تنکابن در یک نگاه

روابط عمومی دانشگاه آزاد دانشگاه آزاد اسلامی واحد تنکابن در تجهیزات پزشکی




شهریه رشته پرستاری دانشگاه آزاد

کانون بسیج جامع پزشکی تنکابن. به پایگاه دانشجویان پرستاری و پرستاران دانشگاه آزاد تنکابن




آزاد - تنکابن

پایان نامه های دانشگاه آزاد علوم و تحقیقات تهران پایان نامه های دانشگاه آزاد علوم و تحقیقات




برچسب :