نگاهی به فعالیت مسجد امام علی ‌بن موسی الرضا اهواز

خبرگزاری رسا ـ امام جماعت مسجد امام علی ‌بن موسی الرضا (ع) اهواز در گزارشی به تشریح فعالیت های فرهنگی و دینی این مسجد پرداخت.


حجت الاسلام صادق سلیمانی فر، امام جماعت مسجد علی ابن موسی الرضا(ع) کوی انقلاب در گفت و گو با خبرنگار خبرگزاری رسا در اهواز، با بیان این که فعالیت های فرهنگی این مسجد از مهرماه سال 1377 آغاز شده است اظهار داشت: به سبب این که از ابتدای آغاز فعالیت های فرهنگی در این مسجد کمبود مربی به شدت احساس می شد؛ نخستین هدف خود را تربیت مربیانی که بتوانند محور فعالیت ها و جذب نوجوانان و جوانان باشند قرار دادیم.

امام جماعت مسجد علی‌ بن موسی الرضا(ع) ادامه داد: در این راستا افرادی را که مستعد بودند به سوی حوزه علمیه هدایت کردیم که بحمدالله اکنون برخی از آنها از اساتید برجسته حوزه های علمیه، و برخی دیگر جهت ادامه تحصیل به قم مهاجرت کردند.

وی با اشاره به فرآیند کادر سازی در مساجد گفت: برای فرآیند کادر سازی، ابتدا افراد شناسایی و طبقه بندی می شوند و آنهایی که شرایط مربی شدن را دارند زیر پوشش برنامه های آموزشی، اخلاقی ویژه قرار گرفته و در این مدت نظارت خاصی بر آنها انجام می گیرد.

حجت الاسلام سلیمانی فر ادامه داد: پس از این مرحله به عنوان کمک مربی فعالیت می کند تا هم خود شخص و هم ما نقاط ضعف و قوت آنها را پیدا کنیم؛ سپس با رفع آنها از وی به عنوان مربی و سرگروه استفاده می کنیم.

وی با اشاره به این که منطقه کوی انقلاب از لحاظ دینی و رشد معارف اسلامی از زمینه بسیار خوبی برخوردار است و در دوران دفاع مقدس توان خود را با تقدیم شهدای بسیاری در راستای ایفای نقش در نظام جمهوری اسلامی نشان داده بود، بیان داشت: با توجه به این که مسجدی فعال در این منطقه وجود نداشت، تصمیم ما بر آن شد تا جوانان منطقه کوی انقلاب را زیر پوشش فعالیت های فرهنگی خود قرار دهیم و این مسئله دومین هدف ما بود.

این استاد حوزه علمیه هدف سوم فعالیت های فرهنگی در منطقه را فعالیت های عمومی جهت ایجاد فضای مناسب معنوی در منطقه خواند و ابراز داشت: با برگزاری برنامه های عمومی در منطقه، سعی داشتیم تا کسانی را که جذب مسجد نمی شوند را به سوی فضایی معنوی رهنمون سازیم.

امام جماعت مسجد علی ابن موسی الرضا(ع) با اشاره به تلاش های دشمن جهت ایجاد فضای منفی در جامعه، اظهار داشت: تلاش ما بر این است تا با انجام فعالیت های فرهنگی در منطقه، موجی ایجاد کنیم تا بتواند علاوه بر خنثی کردن فعالیت های دشمنان، آنها را در معرض انفعال قرار دهد.

وی با انتقاد شدید از فعالیت های قرآنی در استان خوزستان و با بیان این که یکی از فعالیت هایی که سبب موج دینی در جامعه ایجاد شود فعالیت های قرآنی است، تصریح کرد: فعالیت های قرآنی در استان بسیار مهجور است و این به سبب عدم انجام فعالیت های قرآنی نیست، بلکه به این سبب است که بیش از آنچه که تا کنون کار شده است باید انجام شود؛ چرا که هیچ جذابیتی بالاتر از قرآن نیست.

حجت الاسلام سلیمانی فر با بیان این که دوازده سال از آغاز فعالیت های این مسجد می گذرد، پیشرفت فعالیت ها را رضایت بخش خواند و افزود: با توجه به مشکلات امکاناتی، منطقه و کمبود فضای مناسب، سال به سال به اهدافمان نزدیک تر شده ایم اما همچنان تا نقطه آرمانی فاصله داریم.

وی در ادامه کمبود فضای مسجد را سبب عدم دستیابی به توفیقاتی در زمینه خواهران دانست و ابراز امیدواری کرد: امیدواریم پس از ماه مبارک رمضان سال جاری، مسجد را بازسازی اساسی خواهیم کرد که پس از این امر بخش خواهران را راه اندازی خواهیم کرد.

امام جماعت مسجد علی ابن موسی الرضا(ع) با اشاره به وجود هفتاد طلبه و دانشجو در این مسجد اذعان داشت: بالغ بر چهل نفر از این تعداد اکنون دست اندرکاران فعالیت ها می باشند و یکی از خصوصیات فعالیت های فرهنگی این مسجد است که هیچ کدام از نیروها بیکار نبوده و تا جایی که توانسته ایم تقسیم کار کردیم.

وی برطرف شدن مشکلات اخلاقی را یکی از ثمرات واگذاری مسؤولیت ها در مساجد خواند و افزود: واگذاری مسؤولیت ها در مساجد علاوه بر این که سبب برطرف شدن مشکلات اخلاقی می شود، توان اجرایی فرد را افزایش می دهد و عاملی می شود تا در زندگی فردی و اجتماعی موفقیت بیشتری را کسب کنند.

استاد حوزه علمیه خوزستان در بخش دیگری از سخنان خود به برگزاری دوره کتاب های شهید مطهری در مسجد علی ابن موسی الرضا(ع) اشاره و خاطر نشان کرد: کتاب های شهید مطهری بر خلاف سایر کتاب ها، علاوه بر معلومات، بینش می دهد و هندسه فکری و ذهنی جوان را محکم شکل می دهد به شکلی که پس از خواندن بالغ بر بیست کتاب، انسان نگرشی جدید پیدا می کند.

وی با تأکید بر این که تاکنون آن چنان که باید به کتاب های استاد مطهری در کشور پرداخته نشده است افزود: متأسفانه کتاب های شهید مطهری در حوزه های علمیه به سبب این که فارسی هستند استفاده نشده و خارج از حوزه های علمیه نیز تنها در حد مطالعه و برگزاری مسابقات کتابخوانی برگزار شده اند.

امام جماعت مسجد علی ابن موسی الرضا(ع) با اشاره به ویژگی های آثار استاد مطهری ابراز داشت: زبان شیوا، روان، بیان مشکلات و بیان راه حل مناسب از ویژگی های کتاب های شهید مطهری است.

وی با بیان این که باید کتاب های این استاد گرانقدر در مساجد، حوزه های علمیه، مدارس و دانشگاه ها موضوع بندی، سطح بندی و آموزش داده شوند تصریح کرد: اگر این مسأله انجام شود آنچنان جونان ما بینش و معرفت از دین پیدا خواهند کرد که ثمره اش مصون ماندن جوانان در برابر تهاجم فرهنگی دشمن خواهد بود.

حجت الاسلام سلیمانی فر برگزاری دوره های کتاب های شهید مطهری در مساجد را بسیار مهم جهت تربیت و پرورش مدیران آینده نظام جمهوری اسلامی خواند و اظهار داشت: باید یکی از اهداف بلند فعالیت های فرهنگی مساجد و مراکز فرهنگی تربیت مدیران آینده جامعه باشد.

امام جماعت مسجد علی ابن موسی الرضا(ع) با اشاره به آرمان های بلند بنیانگذار جمهوری اسلامی ایران گفت: اگر آرمان های بلند جمهوری اسلامی ایران را مرور کنیم در می یابیم که مقدمه تشکیل حکومت اسلامی، دولت اسلامی است؛ از این رو اگر می خواهیم جمهوری اسلامی داشته باشیم باید ارکان و بدنه دولت اسلامی باشد.

استاد حوزه علمیه خوزستان با تأکید بر این که یک مدیر نباید تنها پیاده کننده بخش نامه های اسلامی و دینی باشد تصریح کرد: مدیر نظام اسلامی قبل از ابلاغ بخشنامه، باید مقولات دینی و اسلامی را باور داشته باشد که در این صورت می تواند با تمام وجود در جهت پیاده کردن اهداف انقلاب تلاش کند.

وی در ادامه یکی از مشکلات کنونی جامعه را عدم آشنایی مدیران با کتاب های استاد مطهری دانست و بیان داشت: اگر اکنون با گذشته سی سال از انقلاب، شاهد فاصله با آرمان های امام راحل هستیم، به سبب عدم آشنایی مجریان با مبانی دین و اسلام است؛ چرا که اگر کتاب های استاد مطهری را عمیق مطالعه کرده بودند، اعتقاد راسخ و بنیه فکری بسیار محکمی پیدا و بر این اساس بخش نامه ها و سیاست های خود را اجرا می کردند.

حجت الاسلام سلیمانی فر انجام امور قرآنی را از دیگر فعالیت های فرهنگی مسجد علی ابن موسی الرضا(ع) دانست و ابراز داشت: ما در طول دو سال فعالیت قرآنی در مسجد توانستیم چندین مدرس تجوید تربیت کنیم که بحمدالله اکنون فعالیت های قرآنی را انجام می دهند.

وی به فعالیت های ورزشی این مسجد اشاره کرد و گفت: فعالیت های ورزشی نیز از حجمله اموری هستند که می توانند سبب موج آفرینی شوند؛ بنابراین فعالیت های ورزشی در مسجد علی ابن موسی الرضا(ع) به جدیت پیگیری و انجام می شود و تلاش داریم در این راستا از هیچ کوششی فرو گزار نکنیم.

امام جماعت مسجد علی ابن موسی الرضا(ع) با بیان این که مسائل معنوی از موارد تأکید شده در این مسجد است، از تأسیس هیئت مذهبی با عنوان ثامن الائمه خبر داد و افزود: این هیئت با محوریت و رهبری روحانیان است و فواید بسیاری دارد؛ از جمله فواید این هیئت جنبه عمومی بودن آن است که در بیرون مساجد و در خانه ها فعالیت می کنند.

استاد حوزه علمیه خوزستان با بیان این که ایجاد موج دینی در جامعه دکترین فعالیتهای فرهنگی در مسجد علی ابن موسی الرضا(ع) است اظهار داشت: این هیئت سبب شده است تا موج دینی مناسبی در منطقه ایجاد شود.

وی در بخش دیگری از سخنان خود به فرآیند جذب نیرو اشاره کرد و بیان داشت: ابتدا با ارتباط خوبی که بین مدیران و مسؤولان مدارس راهنمایی و دبیرستان با مربیان وجود دارد برای جذب نیرو مراجعه می کنند و برنامه های جذاب هنری و مذهبی مناسب با میلاد و شهادت در مدرسه برگزار می کنند؛ بنابراین از این طریق چندین مربی ضمن حضور فیزیکی در مدرسه، دانش آموزانی را که از نظر اخلاقی، درسی و خانواده در سطح متوسط به بالایی باشند انتخاب می کنند.

حجت الاسلام سلیمانی فر ادامه داد: اردوی درون استانی با همکاری مدرسه و مسجد جهت گلچین کردن دانش آموزان انتخابی برگزار می شود و پس از اردو ارتباط مربیان مسجد با نیروها در مسجد حفظ می شود.

امام جماعت مسجد علی ابن موسی الرضا(ع) با بیان این که دانش آموزان انتخابی پس از مدتی به صرف شام در مسجد دعوت می شوند خاطر نشان کرد: در این مرحله حضور نیروها تثبیت می شود و با برگزاری اردویی از سوی مسجد، وارد مرحله جدیدتری می شود.

وی بیان داشت: در این اردو، نیروها به گروه های مختلفی تقسیم و برای هر گروه، مربی انتخاب می شود و در طول اردو تنها با مربی گروه و اعضای آن گروه ارتباط دارد و این مسأله سبب می شود تا دانش آموزان با مربی خود مأنوس شوند به شکلی که هرگاه آن مربی به مدرسه مراجعه می کند، نیروهای آن گروه از او استقبال و گرد او جمع می آیند.

استاد حوزه علمیه خوزستان افزود: پس از اردو نیروها هفته ای دو تا سه شب به مسجد می روند و جلساتی برای آنها برگزار می شود و این روند ادامه دارد تا در نهایت اردوی تثبیت نیرو جهت سازماندهی و انسجام نیروها انجام می شود.

حجت الاسلام سلیمانی فر برگزاری مراسمات میلاد امام رضا(ع)، شهادت امام صادق(ع)، عید غدیر خم و ولادت ها و وفیات دیگر را از جمله برنامه های این مسجد دانست که سبب جذب مردم منطقه به مسجد می شود دانست و گفت: برای هر کدام از میلادها بالغ بر پنج هزار دعوتنامه به مردم منطقه داده می شود که این مسأله نیز سبب آنها به مسجد می شود.

وی به برپایی هیئت های عزاداری در ایام محرم اشاره و خاطر نشان کرد: در شبهای محرم علاوه بر برپایی سینه زنی و زنجیر زنی برنامه های تبلیغی و فرهنگی مفصلی انجام می دهیم و برای حدود دو هزار نفر جمعیتی که هیئت را همراهی می کنند نشریه و سی دی آماده کرده و نمایشگاه پوستر و محصولات فرهنگی بر پا می کنیم.

امام جماعت مسجد علی ابن موسی الرضا(ع) با اشاره به پخش کلیپ های فرهنگی، معرفتی و دینی از سخنان امام امت و مقام معظم رهبری و فرمایشات ائمه اطهار(ع) ادامه داد: در شب های عزاداری کلیپ هایی در راستای آشنایی با فرهنگ عاشورا، فرهنگ نهی از منکر، آشنایی با فلسفه شهادت امام حسین(ع) و نهضت عاشورا بر روی پرده بزرگی برای جمعیت عزادار پخش می شود.

استاد حوزه علمیه خوزستان خاطر نشان کرد: از حدو ده سال پیش این مسجد به عنوان محور و کانون مورد توجه مردم این منطقه تبدیل شده و این مسجد، نمازگزاران و روحانیت آن به عنوان کانون فرهنگی و تبلیغاتی مطرح شده است که نشان از نتیجه بخش بدن فعالیت ها در این مسجد بوده است.

حجت الاسلام سلیمانی فر با اشاره به نیروهای فعال فرهنگی در این مسجد اظهار داشت: در مقطع طلاب و دانشجویان هفتاد نفر که بیست نفر از آنها طلبه و مابقی دانشجو مباشند، در مقطع دبیرستان پنجاه نفر و در مقطع راهنمایی نیز پنجاه نفر در حلقه های تربیتی این مسجد حضور دارند.

وی به تشریح برنامه های این مسجد در مقاطع مختلف پرداخت و بیان داشت: در مقطع راهنمایی قرائت قرآن، دداستان های قرآنی، احکام و آشنایی با بعضی کتب سطح پایین از شهید مطهری می باشد و در مقطع سوم راهنمایی احکام به صورت جدی تر و در موضوعات احکام نگاه ها، محرم و نامحرم و بلوغ مطرح می شود.

امام جماعت مسجد علی ابن موسی الرضا(ع) ادامه داد: در مقطع دبیرستان قرائت قرآن و احکام در سطوح بالاتر و کتب شهید مطهری از جمله آزادی معنوی، جاذبه و دافعه، ده گفتار و اصول عقاید آقای قائمی آموزش داده می شود.

وی افزود: در مقطع طلاب و دانشجویان منطق و در سطح بالاتر فلسفه و همچنین تفسیر قرآن و کتاب های سطح بالای شهید مطهری از جمله حق و باطل، اسلام و مقتضیات زمان، جامعه و تاریخ، انسان و ایمان، جهان بینی توحیدی، وحی و نبوت و امامت و رهبری و همچنین کتاب تفسیر آیت الله جوادی آملی تدریس می شود.

استاد حوزه علمیه خوزستان تشکیل واحد علمی و درسی را جهت تقویت بنیه درسی نیروها را از دیگر اقدامات انجام شده در این مسجد برشمرد و ابراز داشت: در آستانه امتحانات کلاسهای رفع اشکال با بهره گیری از معلمان مدارس و دانشجویان مسجد تأثیر به سزایی در تقویت بنیه درسی دانش آموزان این مسجد دارد به طوری که افراد پس از حضور در مسجد از نظر درسی نیز ارتقا پیدا کردند.

حجت الاسلام سلیمانی فر با اشاره به ضرورت وجود معاونت طلاب و دانشجویان در مسجد ابراز داشت: طلاب و دانشجو ها نقش آفرین ترین قشر در جامعه هستند و اگر از رشد علمی، معرفتی و اعتقادی خوبی برخوردار نباشند آرام آرام تأثیر پذیریشان از مسجد قطع می شود و هنگامی که وارد دانشگاه و یا عرصه های اجتماعی می شوند اسحاله شده و تمام زحماتی که در دوران راهنمایی و دبیرستان برای آنها کشیده شده از بین خواهد رفت.

وی ایام دانشجویی و طلبگی را هنگامه ثمر دهی نیرهای مسجد و نقش افرینی آنها در جامعه دانست و اظهار داشت: در این مقطع همراهی و نظارت مسجد بر نیروها در برابر افکار شبه انگیز، تهاجم فرهنگی و فکری در جامعه بیش از سایر مقاطع است.

امام جماعت مسجد علی ابن موسی الرضا(ع) افزود: طلاب و دانشجوها دست اندرکاران فعالیت فرهنگی در دانشگاه ها و مساجد هستند از این رو نمی توانیم وقت زیادی از آنها جهت شرکت در کلاسها بگیریم اما در طول هفته کلاسهایی با محتوای اخلاقی و علمی برای آنها برگزار می کنیم.

استاد حوزه علویه خوزستان خاطر نشان کرد: دانشجویان را به حضور در تشکل بسیج دانشجویی تشویق می کنیم و از بی تفاوتی نسبت به مسائل سیاسی روز و معضلات فکری و فرهنگی موجود در دانشگاه بر حذر می داریم.

وی تحلیل و بررسی معضلات فرهنگی و سیاسی را از جمله برنامه های مسجد برای طلاب و دانشجویان برشمرد و ابراز داشت: یکی از راه های مقابله با جنگ نرم بصیرت بخشی در مسائل سیاسی و فرهنگی و تقویت استقامت در برابر مشکلات می باشد از این رو واحد طلاب و دانشجویان می تواند در این زمینه نقش مهمی را ایفا کند.

امام جماعت مسجد علی ابن موسی الرضا(ع) ادامه داد: یکی از راهبرد های دشمن در جنگ نرم سست کردن اعتقادات جوانان و به ویژه دانشجویان می باشد و ارتباط جوانان با مسجد و برگزاری کلاس های معرفتی و اعتقادی یکی از عوامل خنثی کننده توطئه های دشمن است.

حجت الاسلام سلیمانی فر از دیگر عوامل مؤثر در جنگ نرم را کسب معلومات و آشنایی با مسائل روز دانست و خاطر نشان کرد: اگر جوانان ما از نظر معلومات و سواد دینی در سطح پایینی قرار داشته باشند به راحتی از دشمن فریب می خورند از این رو جوانان ما باید مسلح به سلاح ایمان و همچنین معلومات دینی باشند تا از هجمه دشمن در امان بمانند.

وی اجرای طرح صالحین را بسیار مفید و سازنده عنوان کرد و اظهار داشت: اجرای این طرح در محدوده کوچک بسیار سازنده خواهد بود امام در محدوده کلان و در سطح کشور باید نکاتی را در نظر گرفت از جلمه اینکه نمی توان یک نسخه واحد برای تمام کشور داد چرا که مسائل و موانع سر راه این طرح در استان ها مختلف متفاوت است.

استاد حوزه علمیه خوزستان مشکل دیگر در راستای اجرای طرح صالحین را عدم باور تمام مساجد کشور در کارآمد بودن این طرح خواند و بیان داشت: این طرح باید به صورت منطقه ای و یا استانی اجرا شود و در راس هر استان از یک کادر قوی با اختیارات کافی استفاده شود و این تمرکز سبب تسریع در نتیجه گیری و شناساندن این طرح به همه نقاط کشور می شود.

حجت الاسلام سلیمانی فر یکی از دلایل اجرای این طرح به صورت منطقه ای را عدم وجود زمینه های مناسب جهت اجرای آن در بسیاری از شهر ها عنوان و تصریح کرد: لزومی ندارد اجرای این طرح به سراسر کشور ابلاغ شود بلکه می توان در شهرهایی که آمادگی لازم را دادرند به اجرای آن پرداخت و به سایر شهر ها ایجاد زمینه هخای اجرای طرح صالحین را ابلاغ کرد.

وی تشکیل مدیریت متمرکز و شورایی جهت هماهنگی مساجد را بسیار ضروری دانست و بیان داشت: تفاوت روش ها در اجرای فعالیت های فرهنگی بسیار خوب است اما برای اینکه مجموعه ای مسیر را اشتباه انتخاب نکند و با استفاده از تجربیات سایر مساجد از این خطر در امان باشد، تشکیل شورای هماهنگی بسیار ضروری می باشد.

استاد حوزه علمیه خوزستان ادامه داد: در این دوران که درگیر جنگ نرم و تهاجم فرهنگی دشمن هستیم مجالی برای از دست دادن فرصت ها نداریم از این رو باید با استفاده از تجربیات گذشتگان و انتقال تجربیات مسجاد به یکدیگر از طریق شورای هماهنگی موجب تقویت جبهه فرهنگی شویم.

امام جماعت مسجد علی ابن موسی الرضا(ع) خاطر نشان کرد: اگر بخواهیم در بدنه مدیریت شهر، استان و کشور تأثیرگذار باشیم باید با وحدت و انسجام مساجد، مدیرانی تربیت کنیم که در یک راستا فکر کنند و سطح و افق دیدشان با یکدیگر تفاوت چندانی نداشته باشند.

وی ادامه داد: اگر مساجد با هم هماهنگ باشند می توانند شورای شهری را رقم بزنند که اعضا آن متدین، مومن، سخت کوش و پرکار باشند و این حرکت می تواند تا سطوح عالی مدیریت کشور امتداد پیدا کند


مطالب مشابه :


دعوتنامه میلاد ایام دهه رضوی

موسسه قرآنی امام حضرت علی بن موسی الرضا علیه شیفت صبح مهد الرضا ونونهالان قرآنی




نگاهی به فعالیت مسجد امام علی ‌بن موسی الرضا اهواز

امام جماعت مسجد علیبن موسی الرضا به سوی حوزه علمیه هدایت کردیم که موسسه تبیان




السلام علیک یا علی بن موسی الرضا

"فتوبلاگ آیات آسمانی قرآن" - السلام علیک یا علی بن موسی الرضا - "امام رضا (ع): [قرآن]




افطار مسجدالحرام و مسجدالنبی

این وبلاگ برای معرفی کانون فرهنگی و هنری علی بن موسی الرضا حوزه علمیه. موسسه تحقیقاتی




زیارت امام رضا (ع) از دید گاه اهل سنت

زیارت بارگاه ملکوتی امام رئوف علی بن موسی الرضا موسسه تحقیقاتی حوزه علمیه امام




برچسب :