پادشاهي به نام پا


بررسي نقش پا در سلامت كل بدن انسان

نويسنده: هومن قاپچي

11-1.jpg
    ناخن هاي انگشتان پاي ما مي توانند همانند شاخص هايي از سلامت ما در اختيارمان باشند. انجمن امريكايي طب پا در اين باره اظهار داشته است كه ناخن هاي انگشتان پا مي توانند نشان دهنده آغاز يك بيماري باشند. براي مثال ناخن هاي نازك مي توانند نشان دهنده بيماري پوستي پسور ياسيسل باشد. همچنين ناخن هايي كه به جاي بيرون به طرف داخل انحنا پيدا مي كنند مي تواند نشان دهنده اين امر باشد كه فرد مبتلابه بيماري كم خوني است. بهترين روش براي مراقبت از ناخن هاي پا مرتب كردن آنها به طور منظم و پاكيزه و تميز نگهداشتن آنهاست. ناخن هاي پا را با آب و صابون شست وشو داده و به خوبي با يك حوله خشك كنيد
    
    آيا شما هم از آن دسته افراد هستيد كه پا در كفش اين و آن مي كنيد، يا از آن دسته ديگر كه آنقدر اين پا و آن پا مي كنند تا موقعيتي از دست برود؟ آيا تا به حال شده ضرب المثلي برايتان به حقيقت پيوسته و في المثل پايتان را از گليم خود درازتر كنيد يا پس از چندي زير پايتان علف سبز شود؟ آيا تا به حال دست از پا دراز تر به خانه برگشته ايد؟ اين آيا و چرا ها در فرهنگ هاي گوناگون نهايتا به هر دليلي به پا مربوط مي شوند. به هر دليل ممكن بايد بپذيريم كه پا از آن دسته اعضاي بدن است كه شايد از شدت اهميت و متداول بودنش هرگز به درستي توسط انسان ديده و بررسي نمي شود.
    
    بسياري از پزشكان و متخصصين از جراح ارتوپدي بگير تا فوق تخصص انگشت و مچ و ساق معتقدند كه پا قلب دوم انسان است. در حقيقت بهتر است بگوييم پا يكي از ارگان هاي بدن است كه نقش اساسي در سلامت كل بدن دارد و در طول روز فشارها و نيروهاي زيادي از طريق پاها به مفاصل زانو، لگن و ستون فقرات منتقل مي شود. ناگفته پيداست كه پاي سالم باعث تحرك، فعاليت، شادابي و نشاط مي شود و سلامت قلب و ريه و ساير ارگان ها را به همراه دارد.
    
    پاي مجروح نيز باعث درد، لنگيدن و فشارهاي نامناسب روي مفاصل زانو، لگن و ستون فقرات مي شود، در نتيجه كاهش فعاليت روزانه و متعاقب آن، افزايش وزن و در نهايت بيماري هاي قلب و عروق و ساير اندام ها را به دنبال خواهد داشت. مطالعات نشان داده اند كه در طول فعاليت روزمره گاهي تا سي برابر وزن بدن به پاها فشار منتقل مي شود.
    
    شايد براي شما نيز روزهايي بوده كه نمي دانستيد به چه دليل احساس شادي و شادماني نكرده يا با احساساتي مانند افسردگي و دپرسيون حاد دست به گريبان هستيد. حتما شما هم حداقل براي يك بار هم كه شده لذت شستن پاي خود بعد از يك پياده روي طولاني را تجربه كرده ايد. درست است كه پا ممكن است براي شما پيش پا افتاده به نظر بيايد ولي باور كنيد از كفش و جوراب بگير تا سلامت ناخن ها و رسيدگي به پا همگي در سلامت عمومي بدن شما تاثير دارند. حتي شكل پا نيز يكي از نكات كليدي است. شكل ظاهري پاها نقش زيادي در سلامت پا ايفا مي كند، بنابراين ناهنجاري هاي انگشتان و غير طبيعي بودن قوس كف پا مي تواند باعث وارد آوردن فشار غير قرينه به قسمت هايي از پا شود.
    
    در نتيجه بروز زخم، تاول، ميخچه، اختلال در راه رفتن و ساييدگي هاي غيرطبيعي كفش را به همراه دارد. بيشتر مردم زياد به فكر سلامت پاهايشان نيستند و آن را چندان مهم نمي دانند. در حقيقت آنها تنها زماني به ياد اين عضو حياتي مي افتند كه مشكلي برايش ايجاد شده باشد. در حالي كه متخصصان نظري برخلاف اين دارند. آنها عقيده دارند پا يكي از مهم ترين اعضاي بدن است و به دليل حساسيت و نقش مهمي كه ايفا مي كند، بايد بيشتر مورد توجه قرار گيرد. علاوه بر اين، براي راه رفتن و تحرك داشتن نيز بايد پاها را سالم نگه داشته و قدر آن را بدانيد. بسياري از مشكلاتي كه براي پاها ايجاد مي شود، با كمي دقت و مراقبت بيشتر قابل پيشگيري است. بنابراين بهتر است مقصرهاي اصلي در اين زمينه را شناخته و به فكر راه حلي براي آنها باشيد.
    
    دشمنان پا مي توانند از يك جوراب نامناسب تا يك كفش پاشنه بلند سلامتي ما را تهديد كنند. پزشكان اهميت نوع كفش در سلامتي انسان را كمتر از اهميت واكسيناسيون نمي دانند و معتقدند اكثر اعمال حركتي بدن، اعم از نشستن، راه رفتن، خم شدن و... تحت تاثير كفشي است كه انسان مي پوشد. به ويژه در بين كودكان و نوجوانان كه در حال رشد هستند، سيستم حركتي آنها با كفش در ارتباط است و وضع بدن آنها با نوع كفش تغيير مي كند.
    
    
    
    ناخن هاي پا ، نشانه سلامت بدن
    ناخن هاي انگشتان پاي ما مي توانند همانند شاخص هايي از سلامت ما در اختيارمان باشند. انجمن امريكايي طب پا در اين باره اظهار داشته است كه ناخن هاي انگشتان پا مي توانند نشان دهنده آغاز يك بيماري باشند. براي مثال ناخن هاي نازك مي توانند نشان دهنده بيماري پوستي پسور ياسيسل باشد. همچنين ناخن هايي كه به جاي بيرون به طرف داخل انحنا پيدا مي كنند مي تواند نشان دهنده اين امر باشد كه فرد مبتلابه بيماري كم خوني است. بهترين روش براي مراقبت از ناخن هاي پا مرتب كردن آنها به طور منظم و پاكيزه و تميز نگهداشتن آنهاست. ناخن هاي پا را با آب و صابون شست وشو داده و به خوبي با يك حوله خشك كنيد. هر چند وقت يك بار ناخن ها را معاينه كنيد و مطمئن شويد كه هيچ كدام از ناخن ها از نوك انگشت پيشتر نرود يا حالت هايي كه در بالاذكر شده نداشته باشد. همچنين براي حفظ بهداشت و زيبايي پا مطمئن باشيد كه ابزار مورد استفاده تان آلوده نبوده و بهتر است از وسيله شخصي براي مرتب كردن ناخن ها استفاده كنيد.
    
    
    
    كفش، از دوست تا دشمن
    انتخاب با شماست. انتخاب كفش مي تواند تعيين كننده حال روحي روز و شب شما باشد. مي توانيد با بند كفش فانتزي و درد پاي خود سر كنيد. اما اگر مي خواهيد كمتر درد بكشيد، رعايت چند نكته به شما كمك خواهد كرد. نخستين نكته اينكه چنانچه كفش شما، پشت يا نزديك قوزك پايتان را مي زند و باعث آزردگي و زدن تاول در بخش هايي از پايتان مي شود، مي توانيد براي جلوگيري از پيشرفت اين مساله زجرآور، يك يا دو بخش از ميانه كفش خود را به هنگام بند كردن از تو بيندازيد. بدين ترتيب فشار وارده توسط بند به پا كم شده و اصطكاك آن با بخش پشتي كفش كمتر مي شود. انگشتان تحت فشار نيز خالي از اهميت نيستند. اگر احساس مي كنيد انگشتان پا در كفش تان بسيار تحت فشار هستند، براي رفع اين مشكل مي توانيد بند كفش خود را دو تكه كنيد. بند كفش دو تكه به شما اجازه مي دهد فشار بندها را به چند نقطه تقسيم كنيد.
    
    بند پاييني كه براي انگشتان است را آزاد ببنديد تا از فشار وارده بر انگشتان بكاهيد. اما براي اينكه پا را در كفش محكم كنيد، مي توانيد بند بالايي را با خيال راحت و به اندازه كافي محكم ببنديد. درد ديگري كه بسياري از آن مي نالند درد قوسي است. چنانچه پهناي كفش تان كمي برايتان تنگ شده، مي توانيد براي رفع مشكل، به طور موقت آن را به صورت نردباني و موازي بند كنيد. اين مساله كمك مي كند كه فشارهاي ديواره هاي كفش را كه ناشي از كشيدگي بندهاي آن است، تا حدود زيادي برطرف كنيد.
    
    پاشنه سست را نيز از ياد نبريد. اگر كفشي داريد كه پاشنه پايتان در آن لق مي زند، مي توانيد با بستن مورب بندهاي آن تا آخرين حلقه، از لق خوردگي بخش بالايي پا و سستي پاشنه در آن جلوگيري كنيد. بستن مورب بندهاي كفش، به شما اجازه مي دهد با سرعت بيشتري كفش خود را بپوشيد. علاوه بر اين، پا در اين حالت به خوبي در كفش محكم مي شود. اغلب كفش ها پس از آخرين سوراخ، يك سوراخ ديگر نيز دارند، كه مي توانيد از آن نيز براي تنگ تر كردن بخش بالايي كفش يا ثابت كردن بند اضافي، استفاده كنيد.
    
    
    
    پاشنه بلند؟ هرگز!
    پوشيدن كفش هاي پاشنه بلند نه تنها روي سكوهاي سالن مد، بلكه در زندگي روزمره بسياري از زنان در سراسر جهان جايگاه ثابتي دارد. اين كفش ها قد را بلندتر مي كند و به برخي احساس اعتماد به نفس بيشتري مي دهد. هنگام پوشيدن آنها بدن از حالت معمولي خود خارج و عضلات پا كشيده مي شود. مدت هاست كه نسبت به كفش هاي پاشنه بلند نگاه بدبينانه يي وجود دارد و پزشكان معمولادرباره پيامدهاي بد آن براي سلامتي هشدار مي دهند. كمردرد، واريس و خارج شدن بدن از حالت صحيح آن از مشكلاتي هستند كه به استفاده از اين كفش ها نسبت داده مي شوند. البته ارتباط پوشيدن كفش پاشنه بلند با اين عوارض به طور علمي ثابت نشده است. پوشيدن كفش هاي پاشنه بلند، مشكلات زيادي براي سلامت ايجاد خواهد كرد كه يكي از شايع ترين آنها قرار گرفتن پا در وضعيتي نامناسب و غيرطبيعي است. در حقيقت زماني كه كفش پاشنه بلند مي پوشيد، فشار زيادي به كف پا وارد مي شود. اما نگران نباشيد، اين مشكل راه حل ساده يي دارد: فقط بايد كفشي با پاشنه كوتاه تر انتخاب كنيد. فراموش نكنيد هر چه پاشنه كفش كوتاه تر باشد، پا در وضع مناسب و طبيعي تري قرار مي گيرد و در نتيجه مشكلات كمتري ايجاد خواهد شد. به همين دليل كارشناسان مي گويند بهتر است از كفش هايي با پاشنه حداكثر پنج سانتي متر و آن هم تنها در مواقعي خاص استفاده شود. البته نبايد از پيچ خوردگي پا هم غافل باشيد.
    
    پوشيدن هر نوع كفش پاشنه بلندي احتمال پيچ خوردن پا را افزايش مي دهد. اين مشكل گاه چنان شديد است كه موجب پارگي رباط ها نيز مي شود. ولي حواستان باشد اگر چنين اتفاقي براي شما افتاد، پا را زياد حركت ندهيد و زير نظر متخصص از درمان هاي فيزيكي بهره ببريد. محققان اخيرا متوجه شدند زناني كه مرتب و براي مدت هاي طولاني كفش هاي پاشنه بلند مي پوشند، بيشتر دچار درد در ناحيه پا مي شوند، چرا كه عضلات آنها بيش از اندازه كشيده مي شود و امكان استراحت براي آنها فراهم نيست. وضع بدني در زماني كه كفش پاشنه بلند مي پوشيد، به صورتي است كه مركز جرم بدن را به جلو متمايل مي كند و لگن و ستون مهره ها را از هم راستا بودن خارج مي كند. فشار پاشنه بلند، باعث بلندتر به نظر رسيدن پاها مي شود ولي بالارفتن پاشنه باعث افزايش فشار روي پنجه پا خواهد شد. عضله ساق پا متناسب با مقدار بالارفتن پاشنه منقبض مي شود و اين امر در طولاني مدت سبب كوتاه و سفت شدن عضله خواهد شد. اعصاب مورتون پاشنه بلند و پنجه باريك مي تواند سبب رشد غيرطبيعي عصبي (نوروما) بين انگشت هاي سوم و چهارم شود كه به نوبه خود باعث درد و بي حسي انگشتان خواهد شد. هر چقدر كه طول تاندون كوتاه تر شود، درد شديدتر خواهد بود.
    
    
    
    از پا تا جنون
    حتما شما هم هنوز داريد به رابطه اين دو واژه با هم فكر مي كنيد. بايد خاطرنشان كرد كه يارل فلينز مارك در پژوهشي كه در كشور سوئد انجام شده است، گفت: كفش هاي پاشنه بلند باعث ابتلاي زنان به جنون مي شود زيرا اين كفش ها به كف و مچ پا فشار مي آورد و باعث لرزش و بي ثباتي زياد پاها و در نتيجه راه رفتن نادرست مي شود. در ضمن وي گفت: همچنين جلوي گيرنده هاي عصبي ماهيچه پاها براي آزاد كردن تركيب دوپامين (يك ناقل شيميايي) را كه براي سلامت عقلي مهم است مي گيرد و در نهايت، زنان را به جنون و افزايش ميانگين بيماري شيزوفرني دچار مي كند. اينكه اين حرف تا چه حد مي تواند درست باشد نياز به بررسي بيشتر دارد ولي همه مي دانيم كه چندان هم نمي تواند دور از واقعيت باشد. اين پژوهش همچنين هشدار داد پوشيدن كفش هايي با پاشنه بلندتر از پنج سانتي متر در طول پنج روز طول استخوان هاي ساق را تغيير مي دهد. در همين حال، يك كارشناس انگليسي نيز هشدار داده كه پوشيدن كفش هاي پاشنه بلند باروري زنان را تهديد مي كند و بر اعضاي داخلي بدن آنها و دوره قاعدگي تاثير مي گذارد و باعث تشديد دردهاي اين دوره و عدم توانايي زنان براي باروري مي شود. از عوارض ديگر كفش پاشنه بلند فشار بيشتر وارده به زانوهاست و زماني كه فشار روي مفصل زانو زياد مي شود، غضروف بين استخوان هاي مفصل فشار بيشتري را تحمل مي كند و تغذيه آن از مايع مفصلي با اشكال مواجه مي شود و به طور تدريجي آرتروز مفصل زانو بروز مي كند. بعضي پا را از اين نيز فراتر گذاشته و مي گويند علاوه بر تاثير منفي كفش هاي پاشنه بلند بر ستون فقرات و استخوان هاي بدن، استفاده از اين كفش ها با توجه به تاثير آن بر اعضاي داخلي بدن، باعث ريزش مو مي شود. بد نيست بدانيد كه برخي آمارها حاكي از آن است كه بيش از سه ميليون زن در دنيا از آسيب هاي شديد پا به علت پوشيدن كفش هاي پاشنه بلند در رنج هستند. پس اين كلمات را جدي بگيريد. تا دير نشده همانند قلب و ديگر اعضاي حياتي بدن، قدر پاهاي خود را بدانيد.
    
    
    
 روزنامه اعتماد، شماره 2342 به تاريخ 9/12/90، صفحه 11 (علم و پزشكي)


 


مطالب مشابه :


علت احساس گزگز در "دست" و "پا"

شدن، كرختي و بيحسي در انگشتان ديده مي‌شود بيماران بيحسي، احساس سوزش و گزگز پا




متخصصان ارتوپد: بي‌حسي انگشتان دست را جدي بگيريد

انحراف انگشتان پا در متخصصان ارتوپد: بيحسي انگشتان دست را جدي بگيريد : منبع :




علل بي حسي دست و پا چيست و راه چاره چيست؟

برچسب‌ها: بي حسي دست, علل بي حسي دست و پا, درمان بي حسي دست و شکستگی انگشتان پا.




علت احساس گزگز در "دست" و "پا"

علت احساس گزگز در "دست" و "پا" كرختي و بيحسي در انگشتان ديده مي بيماران بيحسي




درد سیاتیک

كه كفل را فرا گرفته، پايين رفته به زير پا، زير زانو، و حتي به پا و انگشتان پا بي حسي ، سرد




پاي‌ ديابتي‌ و مشكلات‌ پوستي‌ diabetes feet and skin problems

بيحسي ‌ يا ضعف پوست‌ پا را با ملايمت‌ و به‌ طور كامل‌ خشك‌ كنيد، خصوصاً بين‌ انگشتان




علت سوزن سوزن شدن دست و پا و راه درمان

مدت و شديد باشد و معمولا با علائم ديگري همراه است مثل درد، خارش، بي حسي و انگشتان پا.




پادشاهي به نام پا

اگر احساس مي كنيد انگشتان پا در كفش تان باعث درد و بي حسي انگشتان بي‌خطر است




آسیب شناسی کف پا و انگشتان پا

آسیب شناسی کف پا و انگشتان پا همراه علائمي چون بي حسي و سوزن سوزن شدن نواحي مجاور مي




پادشاهي به نام پا

اگر احساس مي كنيد انگشتان پا در كفش تان بسيار تحت نوبه خود باعث درد و بي حسي انگشتان




برچسب :