کنترل نامحسوس

جام جم - قاب کوچک - شنبه ۲۳ بهمن ۱۳۸۹

 

محاكمه در بزرگراه     100835634957.jpg

در صد قابل توجهی از برنامه­های تلویزیونی همه­جای دنیا را برنامه­های فرهنگ­ساز تشکیل می­دهند. برنامه­هایی که هدف اصلی­شان آموزش مخاطب از طریق اطلاع­دهی یا هشدار رسانه­ای در زمینه­های تربیتی و بخصوص قانون­گرایی است. با توجه به خطرات ناشی از تصادفات جاده­ای که در دنیای امروز همه را –مقصر یا بی­تقصیر- تهدید می­کند، یکی از موضوعات مهم برای اقدام به ساخت این­قبیل برنامه­ها موضوع قوانین و مقرارت راهنمایی و رانندگی است. ساخت این قبیل برنامه­ها در تلویزیون خودمان هم سابقه­ دارد. مجموعه­ انیمیشن­های راهنمایی و رانندگی ساخته­ی بهرام عظیمی نمونه­­ای نسبتاً موفق است. اما متأسفانه در ساخت کلیپ­های تبلیغی در این زمینه ما هنوز کار چشمگیری انجام نداده­ایم. آن مواردی هم که ساخته شده اغلب کپی­برداری از نمونه­های خارجی هستند. این در حالی است که ساخت کلیپ تبلیغی با موضوع راهنمایی و رانندگی در خارج از کشور تبدیل به یک سنت رایج شده و رقابت خاصی هم در این زمینه به­وجود آمده است. در میان این کلیپ­ها گاه حتی به مواردی بر می­خوریم که پروداکشن عظیم دارند و به اندازه­ی یک سکانس قدرتمند سینمایی برای آن­ها هزینه و وقت و خلاقیت صرف شده است. به عنوان نمونه می­توان از کلیپی نام برد که درباره­ی عواقب استفاده از پیامک در هنگام رانندگی ساخته شده و با وجود مدت زمان کوتاهی که دارد به شکلی باورنکردنی اثرگذار و تکان­دهنده است.

     در میان برنامه­های تلویزیونی داخلی که با موضوع قوانین راهنمایی و رانندگی تولید و پخش شده­اند یک نمونه­ی بخصوص هست که تا حدی خلأ ساخت کلیپ تبلیغی در این خصوص را جبران کرده است. برنامه­ای با نام «کنترل نامحسوس» که همه احتمالاً آن را دیده­ایم و می­شناسیم. سری جدید این برنامه به شکلی قابل توجه و تأثیرگذار است که نمی­توان به راحتی از کنارش گذشت و در این قحطی برنامه­ی جذاب و اثرگذار اشاره­ای به آن نکرد. «کنترل نامحسوس» برنامه­ی به شدت ساده­ای است و شاید برای همین کم­تر مورد توجه نقدهای مطبوعاتی مربوط به برنامه­های تلویزیون بوده است. ممکن است حتی گمان کنیم این برنامه اصلاً کارگردانی بخصوصی ندارد. مجموعه­ای از تصاویر ساده است که از داخل اتومبیل گشت نامحسوس پلیس گرفته شده و نمایش داده می­شود. اما این­طور نیست.

     برنامه­ی «کنترل نامحسوس» برنامه­ی جذابی است که این جذابیت را مرهون ایده و ساختار هوشمندانه­اش است. مشکلی که در ساخت اغلب برنامه­های آموزشی وجود دارد جذب مخاطبی است که ما قصد آموزش دادن به او را داریم. در بیشتر موارد برنامه­های آموزشی مخاطب چندانی ندارند و یا اگر دارند آن مخاطبی که باید باشد نیست. این در حالی است که می­توان ادعا کرد بیشترین مخاطب برنامه­ی «کنترل نامحسوس» همان متخلفان راهنمایی و رانندگی هستند که برنامه­ قصد هشدار دادن به آن­ها را دارد. متخلفان هستند که می­خواهند بدانند پلیس تا چه اندازه مراقب تخلفات آن­هاست. راه و چاه فرار از قانون و به قول معروف دم به تله ندادن را آن­ها هستند که می­خواهند بشناسند. و اتفاقاً «کنترل نامحسوس» هم برای همین گروه از مخاطبان ساخته شده است. منتها به­گونه­ای ساخته و پرداخته شده که احتمالاً گزینه­ی فرار از قانون را برای مخاطبان منتفی می­کند و قدرت خود را در نظارت بر تخلفات آن­ها به رخ می­کشد. این یکی از مهمترین ویژگی­های مثبت مجموعه برنامه­ی «کنترل نامحسوس» است.

     تیتراژ برنامه­ هم تیتراژ خوب و مناسبی است. یعنی باز در راستای همین جذب مخاطب اصلی قرار دارد. تصاویر انتخاب شده برای تیتراژ این مجموعه تصاویری هستند که حس هیجان و جذابیت تخلف را به نمایش می­گذارند و مناسب پسند مخاطب به اصطلاح ماشین­باز هستند. در میان این تصاویر نمایی هست که در آن اتومبیلی به شکلی کاملاً غیرمعمول (از سمت چپ و با انحرافی عجیب از مسیر مستقیم) با اتومبیل دیگر برخورد می­کند ولی ما ادامه­اش را در تیتراژ نمی­بینیم که چه شد و چه اتفاقی افتاد و چه عواقبی به بار آورد. یعنی سازندگان در انتخاب این تصویر آشکارا گزینشی برخورد کرده­اند تا اگر خود برنامه به اندازه­ی کافی عبرت­آموز و بازدارنده است دست کم تیتراژ آن به­گونه­ی دیگری باشد و روی هیجانی ماجرا را نشان بدهند نه روی فاجعه­آمیز آن را. ممکن است تصور شود این نقض غرض است که ما برنامه­ای بسازیم برای جلوگیری از تخلفات راهنمایی و رانندگی آن وقت در تیتراژ برنامه تصاویری به کار ببریم و برای این تصاویر هم از موسیقی پر تحرکی استفاده کنیم که آشکارا یادآور فیلم­های حادثه­ای و اکشن اتومبیل­رانی است. اما راستش این فقط نوعی ظاهربینی منفی است که در کار تولید برنامه برای تلویزیون جایی برای طرح ندارد. هدف برنامه تأثیرگذاری است و برای این منظور طبیعی است که می­باید در مرحله­ی نخست توجه مخاطبی را که قصد تأثیر گذاشتن بر او را دارد جلب کند. لازمه­ی اثرگذاری، ورود به لایه­های درونی مخاطب است و جلب حس اعتماد و همذات­پنداری او. این قاعده­ای است که در همه­ی آثار سینمایی و تلویزیونی و به­طور کلی در بسیاری از مناسبات اجتماعی لازم الاجراست. تا وقتی به احساس مخاطب نزدیک نشویم نمی­توانیم به او انتقاد کنیم و در رفتار او تغییری به­وجود آوریم. بدآموزی وقتی اتفاق می­افتد که برنامه در کلیت خود جانب عملی ناپسند را بگیرد نه این­که در بخش­هایی کوتاه به اقتضای اثرگذاری و جلب نظر مخاطب، کار ناپسند او را به­ظاهر مورد تأیید قرار دهد و به او بباوراند که احساسش را شناخته و باور کرده است.

     ویژگی دیگر برنامه، تصاویر با کیفیت آن است که با نظر به مخفی بودن دوربین و در حال حرکت گرفته شدن نماها نکته­­ای قابل توجه است. دوربین لرزش ندارد و وضعیت رنگ و نور تصاویر هم قابل قبول است. نماها به صورتی هم نیستند که بشود گفت ساختگی بوده و جنبه­ی استنادی ندارند. کاملاً پذیرفتنی و باورپذیرند و از آن مهم­تر شیک، جذاب و دیدنی. به خصوص تصاویر استفاده شدن در تیتراژ که بعد از مرحله­ی تصویربرداری روی آن­ها کار شده و حالتی سینمایی پیدا کرده­اند. این در حالی است که اساساً در این قبیل برنامه­ها اشکالات جزئی مربوط به تصویربرداری به دلیل محدودیت شرایط، کاملاً پذیرفتنی و قابل اغماض است و عیب و ایراد مهمی به شمار نمی­رود. پیداست که برای سازندگان این برنامه، کیفیت بصری مهم بوده و ایده­ی جذاب کار، آن­ها را از توجه به دیگر جذابیت­های تعیین­کننده در کار تولید تلویزیونی بی­نیاز نکرده است.

     و بالاخره یکی دیگر از وجوه جذابیت و موفقیت توأمان این برنامه، استفاده از ایده­ی «داوری و محاکمه» است که هم در آثار سینمایی  و هم در برنامه­های تلویزیونی بسیار مورد توجه بوده و هست. سکانس­ دادگاهی از فرط تکرار به یکی از المان­های اصلی فیلم­های پرمخاطب تبدیل شده است. در برنامه­های تلویزیونی هم این ایده به خوبی مورد استفاده قرار گرفته که شاخص­ترین نمونه­ی آن برنامه­ی «ناظر کبیر/ Big Brither» است. افسر پلیس راهنمایی و رانندگی نیروی انتظامی در برنامه­ی «کنترل نامحسوس» همان نقشی را ایفا می­کند که ناظر کبیر در مجموعه­ی Big Brother بر عهده دارد. آن­چه برنامه را جذاب­تر و دیدنی­تر کرده انکار متخلفان است که حتی برای آن قسم هم می­خورند. درست مثل سوگند شاهدان در صحنه­ی دادگاه. گاهی این دفاعیات متهمان برنامه به­گونه­ای است که کاملاً حس اعتماد و ترحم مخاطب را برانگیخته و آن­ها را از صداقت حرف­های متخلف مطمئن می­کند. اما کبیر بودن ناظر در برنامه­ی «کنترل نامحسوس» از آن روست که کارنامه­ی عمل افراد را ثبت و ضبط شده دارد. برنامه بلافاصله بعد از حرف­های متخلف برگ برنده­اش را رو نمی­کند و می­گذارد با متهمان و دفاعیات آن­ها همراه شویم. وقتی باور کردیم حق با آن­هاست آن وقت باورمان را به چالش می­کشد و تعلیقی را که به­وجود آورده با نشان دادن عینی تخلف به پایان می­رساند... و این یعنی خودِ تأثیرگذاری.

                               وب روزنامه                 pdf صفحه روزنامه


مطالب مشابه :


پلیس بزرگراه

طبق اطلاعات به دست آمده در 6 ماه اول امسال دوربین های کنترل نامحسوس پلیس نامحسوس شد




پیرامون نصب دوربین های مداربسته در معابر عمومی

پس از طرح موضوع نصب دوربین های مداربسته پلیس در معابر بی تردید کنترل نامحسوس فضای شهری




کلیپ های پلیس گشت نامحسوس

کلیپ های پلیس گشت نامحسوس. کلیپ تعقیب و گریز سمند و 4 خودروی کلیپ موبایل دوربین




کنترل نامحسوس

مجموعه­ای از تصاویر ساده است که از داخل اتومبیل گشت نامحسوس پلیس گرفته دوربین لرزش ندارد




آقای راهنمایی رانندگی این وانت بارهای متخلف را به پارکینگ منتقل کن

ناکووشدل نیکشهری با دوربین جیبی و مخفی خود مثل پلیس نامحسوس عمل کرده ،هرچه دقت کردم این




اطلاعاتی کامل درباره دوربین های مداربسته

از نیمه دوم سال 1990 پلیس دوربین های معمولا آنها را در جایی که می خواهند دوربین نامحسوس




تفاوت ما با انگلستان ارسالی یک دوست ..

جریمه نامحسوس . ماموران، از طریق دوربین‌های نظارتی دیده پلیس راهور تهران با




اطلاعاتی کامل درباره دوربین های مداربسته

از نیمه دوم سال 1990 پلیس دوربین های معمولا آنها را در جایی که می خواهند دوربین نامحسوس




تجهیز بزرگراه های غرب پایتخت به دوربین ثبت تخلف

معاون حمل و نقل و ترافیک شهرداری منطقه 5 از نصب دوربین ثبت پلیس راهور و نامحسوس




از این پس قبض جریمه ای در کار نیست

شهر ما نگین سرخی روی حلقه زمین - از این پس قبض جریمه ای در کار نیست - این انقلاب بی نام امام




برچسب :