مقررات رانندگي ـ بخش دوم سرعت:

قوانین و مقررات راهنمایی و رانندگی 3:

در را ه ها و مناطقي كه ميزان سرعت رانندگي به وسيله ی تابلو يا علايم ديگر راهنمايي و رانندگي معين نگرديده است،سرعت مجاز براي رانندگان وسايل نقليه به قرار زير مي باشد:

در شهر ها و مناطق مسكوني

الف: معابر شرياني درجه يك:

1- آزاد راه ها حداقل 70 و حداكثر 120 كيلومتر در ساعت
2- بزرگراه ها حداكثر 100 كيلومتر در ساعت

ب: معابر شرياني درجه دو:
1- خيابان هاي شرياني اصلي حداكثر 60 كيلومتر در ساعت
2- خيابان هاي شرياني فرعي حداكثر 50 كيلومتر در ساعت

3- معابر محلي و تقاطع ها و ميدان ها حداكثر 30 كيلومتر در ساعت

دوم ـ  در راه هاي بيرون شهر و مناطق غير مسكوني:

1- آزادراه ها: حداقل 70 و حداكثر 120 كيلومتر در ساعت.

2- بزرگراه ها: حداكثر 110 كيلومتر در ساعت.

3- جاده ها اصلی: روزها حداكثر 95 و شب ها حداكثر 85 كيلومتر در ساعت.

4- جاده های فرعی: روزها 85 و شبها 75 کیلومتر در ساعت.

تبصره1: تردد اتوبوس،ميني بوس و انواع باركش ها به استثناء وانت ها در خط سوم (سرعت) آزاد راه هاي شهري و بين شهري ممنوع است .

تبصره 2 ـ حداكثر سرعت مجاز براي وسايل نقليه موتوري در هر يك از خط هاي عبوري آزاد راه ها با توجه به شرايط محل به وسيله علايم تعيين ميگردد .

تبصره 3 ـ تغييرات بعدي در ميزان سرعت هاي قيد شده در راه هاي بيرون شهر و مناطق غير مسكوني از سوي وزرت راه و ترابري تعيين واعلام ميگردد .

علاوه بر آزاد راه ها در محل هايي كه بر حسب ضرورت با نصب تابلو يا علايم ديگر حداقل سرعت نيز معين گرديده است ، رانندگي باسرعت كمتر از حداقل مجاز نخواهد بود .

رانندگان حق ندارند در راه ها آن قدر با سرعت كم حركت نمايند كه باعث كندي عبور و مرور يا نابساماني آن بشوند مگر آنكه براي پرهيز از خطر وتصادف ضروري باشد .

رانندگان وسايل نقليه موظفند در تقاطع هايي كه چراغ راهنمايي ورانندگي يا مامور راهنمايي ورانندگي يا تابلوي ايست وجود ندارد ، در سرپيچ ها ، جاده هاي تنگ و تپه ها و به طور كلي در محل هايي كه موانعي در مسير حركت آنان وجود داشته باشد و همچنين، هنگام بارندگي يا مه يا كولاك و مانند آنها از سرعت وسيله نقليه تا حدي كه برحسب مورد براي پرهيز از خطر يا تصادف ضرورت دارد ، بكاهند و با سرعت مطمئن حركت نمايند .

رانندگان وسايل نقليه هنگام عبور از معابر و گذرگاه هاي تنگ يا پرجمعيت و يا هنگامي كه بيشتر از 50 متر مقابل آنها ديده نمي شود ، ‌مكلفند آهسته و با سرعت مطمئن حركت كنند و در صورت احتمال وقوع حادثه يا اخلال در نظم و مزاحمت براي پيادگان ،‌برحسب مورد ،‌حركت وسيله نقليه را كند يا آن را متوقف سازند .

رانندگي با انواع دوچرخه هاي موتور دار در شب با سرعتي بيش از 40 كيلومتر در ساعت مجاز نيست ، مگر اين كه نور چراغ جلوي آنها براي تشخيص اشيا و انسان از فاصله 100 متري كافي باشد كه در اين صورت هم نمي توانند از حداكثر سرعت مقرر تجاوز نمايند.

رانندگاني كه قصد سبقت گرفتن از وسايل نقليه اي را كه در جهت آنان حركت مي نمايند دارند ، در محل هاي مجاز و در صورت لزوم پس از روشن كردن چراغ راهنما و يا با دادن علامت لازم تنها از سمت چپ آنها سبقت گيرند و پس از سبقت و طي مسافت كافي ، بار ديگر با روشن كردن چراغ راهنما و يا با دادن علامت به طرف راست راه متوجه و در مسير قبلي خود قرار گيرند به نحوي كه راه وسيله نقليه اي كه از آن سبقت گرفته شده بسته نشود يا موجب تصادف نشود . با وجود اين سبقت گرفتن از طرف راست وسيله نقليه اي كه در حال گردش به چپ مي باشد مجاز خواهد بود.

مسيري كه راننده مي خواهد براي سبقت گرفتن وارد آن شود بايد تا فاصله دور و مطمئني از طرف مقابل خالي از هر گونه وسيله نقليه بوده و تفاوت سرعت بين وسيله نقليه او و وسيله نقليه جلويي براي سبقت كافي باشد تا به اين ترتيب موجب به خطر انداختن خود و ترافيك سمت مقابل نشده باشد.

رانندگان وسايل نقليه اي كه از آنها سبقت گرفته مي شود بايد راه را براي وسيله نقليه اي كه در حال سبقت گرفتن است باز كنند و بر سرعت خود نيفزايند.

سبقت گرفتن در موارد زير ممنوع است:

الف: در سرپيچ هاي تند و سربالايي كه ميدان ديد راننده كم است.

ب: از 50 متر مانده به پيچ ها تا 50 متر پس از آن يا در تقاطع راه ها يا در تقاطع راه آهن، مگر آنكه به وسيله علايم ،‌ سبقت مجاز شناخته شده باشد.

پ: هنگامي كه روشنايي و ميدان ديد به هر علت كافي نباشد.

ت: سبقت از وسيله نقليه كه خود در حال سبقت گرفتن است،مگر در راهي كه به دليل وجود سه خط عبور يا بيشتر ، اين عمل مجاز باشد.

ث: براي اتوبوس ها و كاميون ها در معابر شهري.

ج: از 100 متر مانده به ورودي تونل ها و پل ها تا انتهاي آنها ،‌مگر آنكه به وسيله علايم ،‌سبقت مجاز شناخته شده باشد.

چ: در نقاطي كه با نصب علايم ويژه سبقت گرفتن ممنوع اعلام شده باشد.

ح: هنگامي كه وسيله نقليه اي در فاصله اي نزديك و غير ايمن از روبرو در حال حركت مي باشد.

رعايت مقررات مربوط به حق تقدم عبور براي همه اجباري است مگر در مواردي كه به موجب مقررات خاص يا علايم ويژه راهنمايي ورانندگي خلاف اين حكم داده شده باشد.

حق تقدم عبور وسايل نقليه در تقاطع ها و ميدان هايي كه هيچگونه علامت و چراغ راهنمايي ورانندگي وجود نداشته باشد به ترتيب زير است:

الف: در تقاطع هم عرض اگر دو وسيله نقليه اي كه روبروي يكديگر در حركتند بخواهند با هم وارد خيابان مجاور واحدي شوند ،‌حق تقدم عبور با وسيله اي است كه به سمت راست گردش ميكند.

ب: هر گاه دو يا چند وسيله نقليه از دو يا چند راه مختلف به تقاطع هم عرض برسند، حق تقدم عبور با وسيله نقليه اي است كه در طرف راست وسيله نقليه ديگر قرار دارد.
پ: هنگام ورود به ميدان ها حق تقدم عبور با وسايل نقليه اي است كه در درون ميدان در حال حركت هستند.
ت: در سه راه ها حق تقدم عبور با وسيله نقليه اي است كه به طور مستقيم ودر سمت و مسير مجاز حركت مي كند حتي اگر عرض خياباني كه مسير آن است از عرض راه تلاقي كننده كمتر باشد.

در برخورد راه اصلي با راه فرعي حق تقدم با وسيله اي است كه از راه اصلي عبور مي كند.

رانندگاني كه از راه فرعي وارد راه اصلي مي شوند بايد بيش از ورود به راه اصلي، در صورت لزوم توقف نموده و پس از رعايت حق تقدم عبور وسايل نقليه اي كه در مسير مجاز خود در راه اصلي و با سرعت مجاز عبور مي كنند، وارد اين راه بشوند.

رعايت مقررات ماده(138)براي وسيله نقليه اي كه از راه خصوصي يا شانه راه يا گاراژ يا كوچه يا تعميرگاه و مانند آنها به معابر عمومي وارد مي شود نيز لازم است.

وسيله نقليه اي كه در مسير مجاز در حال حركت است بر وسايل نقليه متوقفي كه در حال شروع حركت به جلو يا عقب،گردش و يا دور زدن هستند حق تقدم عبور دارد.

در گذرگاه پياده كه چراغ راهنمايي و رانندگي نداشته باشد،حق تقدم عبور با پيادگان است.

در خيابان يا در تقاطعي كه وسايل نقليه روبه روي يكديگر حركت مي كنند ، هر گاه وسيله اي بخواهد گردش به چپ كند حق تقدم با وسيله اي است كه مستقيم و در مسير مجاز عبور مي نمايد . در محل توقف ( پارك )‌كنار خيابان حق تقدم با وسيله اي است كه ضمن حركت به عقب مشغول توقف يا پارك كردن است.

در راه هايي كه مسير حركت وسايل نقليه به علت وجود موانع ثابت اعم از از وسايل نقليه پارك شده ، مصالح ساختماني ، اشياء ، عمليات عمراني ، حفاري و خرابي راه بسته و يا براي عبور از مسير مجاز كافي نباشد ، حق تقدم عبور با وسايل نقليه اي است كه مسير عبور آنها باز يا سهم عبور بيشتري را دارا مي باشد.

در راه هاي كوهستاني يا راه هاي شيب دار با ويژگي هاي مشابه راه هاي كوهستاني كه درآنها عبور از كنار وسايل نقليه طرف مقابل غير ممكن و يا مشكل مي باشد راننده اي كه در جهت سرازيري در حركت است بايد به كنار راه رفته و به راننده اي كه در جهت سربالايي در حركت است تقدم عبور بدهد.

تبصره: در راه هاي مسطح كه دو طرف راه منتهي به كوه و پرتگاه ميباشد حق تقدم عبور با وسايل نقليه اي است كه در طرف پرتگاه قرار دارند.

در راه هاي مندرج در ماده(144)كه در كنار آن جاي توقف(پارك)يا شانه كافي وجود دارد به نحوي كه راننده مي تواند با استفاده از آن به كنار برود و با استفاده از آن از عقب رفتن يكي از وسايل نقليه جلوگيري كند  راننده واقع در جهت سربالايي بايد با استفاده از آن راننده واقع در جهت سرازيري اجازه عبور دهد چنانچه يكي از دو وسيله اي كه ميخواهند از كنار يكديگر عبور كنند،به منظور امكان عبور،مجبور به عقب رفتن بشود،اين عمل را بايد وسيله اي كه در جهت سرازيري قرار دارد انجام دهد، مگر آنكه به طور آشكار انجام آن از سوي راننده واقع در جهت سربالايي آسان تر باشد.

راننده وسيله نقليه اي كه شب درحركت است و همچنين،در هر محل يا زمان ديگري كه به علت نبودن نور كافي ناشي از ابري بودن هوا،وجود مه،باران،برف،عبور از تونل و مانند آنها ديد كافي وجود ندارد،بايد چراغ هاي وسايل نقليه را به ترتيب مقرر در مواد بعدي روشن نمايد.

درخيابان ها و جاده هايي كه نور كافي وجود دارد بايد تنها از چراغ هاي جانبي جلو و عقب و در صورت خرابي ناگهاني چراغ هاي جانبي جلو از چراغ عبور(نورپايين) استفاده شود.

هنگامي كه چراغ ها بايد روشن باشند،اگر چند وسيله نقليه متصل به هم حركت كنند،روشن كردن چراغ هايي كه با توجه به محل نصبشان پوشيده مي شوند ضرورت ندارد ولي در هر حال چراغ هاي جلوي وسيله اولي و چراغ هاي عقب وسيله آخري بايد روشن باشند.

رانندگان وسايل نقليه موتوري موظفند كه درجاده ها از چراغ رانندگي(نوربالا) استفاده كنند تا بتوانند تمام اشياء و اشخاص را در فاصله دور ببينند،مگر در موارد زير كه بايد از چراغ عبور(نور پايين)استفاده نمايند:

الف_  هنگام رو به رو شدن با وسيله نقليه اي كه از جهت مخالف حركت مي كند، در اين صورت راننده بايد از فاصله حداقل 150متري از چراغ عبور(نورپايين) استفاده نمايد تا راننده طرف مقابل بتواند به راحتي و بدون خطر به راه خود ادامه دهد. درعين حال براي جلوگيري از تابش خيره كننده نور به چشم رانندگان ديگر،مي توان برحسب مورد از چراغ هاي كوچك يا چراغ هاي مه شكن استفاده نمود .

ب_ هنگامي كه وسيله نقليه از فاصله نزديك عقب وسيله نقليه ديگري كه در حال حركت است عبور مي كند،مگر وقتي كه در حال سبقت گرفتن باشد.

چراغ هاي جلو  وسايل نقليه اي كه در شانه راه ها(به استثناي آزاد راه ها و بزرگراه ها)توقف مي نمايند با ديدن حركت وسايل نقليه اي كه از مقابل در حركتند بايد خاموش شود و براي تشخيص وجود و ابعاد وسيله نقليه،چراغ هاي كوچك و جانبي را روشن نمايند.

استفاده از چراغ هاي چشمك زن و رنگارنگ در وسايل نقليه ممنوع است،مگر در مواردي كه به موجب اين آيين نامه مجاز باشد.

قواعد گردش در تقاطع ها به شرح زير است:

الف: براي گردش به راست بايد با توجه به سرعت و جهت و موقعيت وسايل نقليه اي كه در جلو و عقب حركت مي كنند با فاصله كافي و مناسب و با استفاده از چراغ راهنما و يا با دادن علامت،وارد خط عبور سمت راست شده و به طور كامل از كنار تقاطع بگذرند.

ب: براي گردش به چپ بايد با توجه به سرعت و جهت و موقعيت وسايل نقليه اي كه در جلو و عقب حركت مي كنند از فاصله كافي و مناسب چراغ راهنما استفاده نموده و يا با دادن علامت وارد مسير مجاز سمت چپ شده به طوري كه پس از ورود به تقاطع،وسيله نقليه در حدود مركز تقاطع قرار گيرد سپس با رعايت حق تقدم عبور وسايل نقليه اي كه مستقيم و در مسير و محل مجاز در حركتند با حداقل سرعت به چپ گردش نمايد به نحوي كه پس از ورود به خيابان مورد نظر در مجاورت محور وسط آن خيابان قرار گيرد.

پ: براي گردش به چپ در راه هاي بيرون شهر كه منحصر به دو خط عبور رفت و برگشت بوده و مانع فيزيكي وسط جاده وجود نداشته باشد رانندگان وسايل نقليه موظفند وسيله نقليه را در شانه راه و در صورت نبودن آن،در منتهي اليه سمت راست راه متوقف نموده و سپس با توجه به سرعت و جهت و موقعيت وسايل نقليه اي كه به طور مستقيم در حال حركت مي باشند و با استفاده از چراغ راهنما و يا با دادن علامت اقدام به گردش نمايند.

در راه هاي يك طرفه براي گردش به چپ،رانندگان موظفند وسيله نقليه را به منتهي اليه طرف چپ خيابان هدايت و سپس به چپ گردش كنند.

دور زدن در فاصله 150 متري پيچ ها و سربالايي ها و تونل ها كه ميدان ديد كافي نيست و همچنين از روي خط پر يا ممتد(يك خطه ممتد يا دو خطه ممتد)ممنوع است.

به عقب راندن وسيله نقليه در آزاد راه ها و بزرگراه ها و ورودي و خروجي آنها ممنوع ميباشد. در راه هاي ديگر به هنگام ضرورت،با احتياط كامل براي پرهيز از وقوع هر گونه حادثه و بسته شدن راه عبور وسايل ديگر،مجاز است.

درتقاطع هايي كه با ترسيم جهت نما بر سطح آنها مسير حركت مشخص شده، رانندگان موظفند تنها در همان جهت ترسيم شده بر سطح تقاطع به حركت خود ادامه دهند. در معابري كه با ترسيم جهت نما بر سطح آن مسير حركت مشخص شده،رانندگان تا حد امكان مسير مشخص شده بر سطح معبر را دنبال ميكنند،مگر اينكه قصد تغيير خط يا توقف يا گردش داشته باشند كه در اين صورت با رعايت كامل مقررات،از مسير مشخص شده خارج مي شوند.

رانندگان تاكسي هاي خطي و بيسيم دار هنگامي كه مسافر ندارند بايد در ايستگاه هاي تعيين توقف كنند.

تمامي رانندگان وسايل نقليه براي سوار و پياده كردن مسافران و يا سرنشنيان خود بايد فقط در محل هاي مجاز و يا در منتهي الهي سمت راست سواره رو توقف نمايند.

تبصره: سوار و يا پياده كردن مسافران وسايل نقليه عمومي بين شهري درصورت وجود پايانه مسافربري درشهر، تنها در پايانه ياد شده مجاز است ماده 159ـ هرگونه توقف كوتاه يا طولاني وسايل نقليه درخط هاي عبور يا مسير وسايل نقليه و پيادگان و همچنين توقف وسايل نقليه در حاشيه راه ها براي عرضه و خريد و فروش كالا كه موجب تجمع اشخاص و يا وسايل نقليه در محل يا انحراف ديد و يا كاهش توجه رانندگان از رانندگي و احتمال وقوع تصادف گردد ممنوع است. رانندگان وسايل نقليه در صورت توقف اضطراري كه امكان انتقال وسيله نقليه به بيرون خط و يا مسيرعبوري وجود نداشته باشد، موظفند با نصب علائم،از فاصله 70 متري رانندگان وسايل نقليه ديگر و پيادگان را آگاه سازند.

هيچ راننده اي مجاز نيست وسيله نقليه اي را كه موتور آن روشن است حتي در محل مجاز متوقف سازد و خود از آن پياده و دور گردد. در معابر شيبدار پس از توقف، رانندگان بايد چرخ هاي جلو وسيله نقليه را به سمت كناره راه بپيچانند و سپس با رعايت ديگر نكات ايمني،موتور را خاموش و پياده شوند،مگر در راه هايي كه كناره آنها منتهي به پرتگاه باشد.

رانندگان وسايل نقليه در موارد زير موظفند به ترتيبي كه مقرر مي شود توقف نمايند:

الف: هنگام برخورد با وسايل نقليه امدادي كه دستگاه هاي آگاه سازي شنيداري يا ديداري خود را به كار اندخته باشند تا حد امكان وسيله نقليه را در مسير مجاز خود به سمت راست راه هدايت و راه را براي آنها باز كنند و در صورت لزوم تا گذشتن وسايل نقليه امدادي متوقف شوند.

ب: پيش از ورود به تقاطعي كه علايم يا مامور راهنمايي و رانندگي ندارند،بايد بايستند و سپس با احتياط كامل از تقاطع بگذرند.

پ: پيش از رسيدن به گذرگاه پياده و در صورت حضور يا عبور اشخاص بايد وسيله نقليه خود را متوقف سازند و همچنين با دادن علامت رانندگان پشت سر را نيز به توقف دعوت نمايند تا پيادگان با آرامش عبوركنند.

ت: هنگام برخورد با اتومبيل هاي مدارس كه براي سوار و پياده كردن دانش آموزان در حال توقف مي باشند،توقف نمايند تا دانش آموزان با ايمني كامل از عرض راه عبور كنند.

ث: در تقاطع هاي همسطح راه آهن و يا راه آهن شهري،هنگامي كه علايم الكتريكي يا مكانيكي يا پرچم قرمز يا سوت قطار نزديك شدن آن را اعلام مي دارد يا دروازه عبور بسته شده يا در حال باز و بسته شدن است و يا مسير عبوري از روي ريل متراكم باشد،بايد لااقل در5متري علامت يا دروازه توقف كامل كنند تا قطار بگذرد و تقاطع براي عبور آزاد گردد.

تبصره1: حركت در پوشش وسايل نقليه امدادي براي وسايل نقليه ديگر ممنوع است.

تبصره2: درمعابر متقاطع با راه آهن،حسب مورد،شهرداريها يا وزارت راه و ترابري موظف به ايجاد گذرگاه غير همسطح مي باشند.

رانندگان وسايل نقليه موتوري به ويژه اتومبيل هاي مدارس و و سايل نقليه اي كه حامل مواد خطرناك مي باشند، در محل تقاطع راه آهن هر چند علامتي وجود نداشته باشد بايد به طور كامل توقف كنند و پس از اطمينان از بي خطر بودن معبر، از تقاطع بگذرند. در هر حال هنگام عبور از روي ريل ها، مجاز به تعويض دنده نمي باشند .
ايستادن يا توقف وسايل نقليه در محل هاي زير ممنوع است:‌

الف: پياده رو و گذرگاه پياده
ب: مقابل ورودي خيابان ها و جاده ها و كوچه ها يا ورودي و خروجي اتومبيل رو ساختمان ها .
پ: داخل تقاطع .
ت: در فاصله 15 متري ميدان يا تقاطع يا سه راه ها يا تقاطع راه آهن .
ث: در فاصله 15 متري شيرهاي آب آتش نشاني و شيرهاي آب نصب شده در راه ها
ج: در فاصله 15 متري اطراف چراغ هاي راهنمايي و رانندگي و يا محل هايي كه توقف وسايل نقليه مانع ديد علايم راهنمايي و رانندگي بشود.
چ: از ابتدا تا انتها پيچ ها
ح: در فاصله 15 متري ورودي و خروجي مراكز آتش نشاني ، پليس و بيمارستانها و فوريت هاي پزشكي.
خ: كنار وسايل نقليه ي كه خود متوقف ميباشند ( توقف دوبله )‌.
د: روي پل ها و درون تونل ها و معابر در ارتفاع
ذ: در خيابان هايي كه پياده رو آن قابل عبور نبوده و پيادگان مجبورند از بخشي از سواره رو عبور كنند.
ر: در ايستگاه هاي وسايل نقليه همگاني و حريم آنها با علايم راهنمايي و رانندگي مشخص است.
ز: در محل هايي كه علايم راهنمايي و رانندگي مانند تابلوهاي توقف ممنوع و يا ايستادن ممنوع و يا خط كشي هاي شطرنجي در سطح تقاطع و يا معابر نيز دلالت بر ممنوعيت توقف نمايد.
ژ : در هر نقطه از معابر در حال تعمير،شستشو و تعويض روغن و نيز در طول مسير هاي ويژه اتوبوس و دوچرخه و همچنين در طول مسير و خطهاي عبور آزاد راه ها
س:‌ در جاهايي كه دستگاه توقف سنج(پاركومتر)نصب شده و يا توقف با كارت پارك يا انواع ديگر تجهيزات توقف سنج با علايم مشخص كننده مجاز ميباشد،‌به علت پرداخت نكردن هزينه توقف و يا نداشتن كارت پارك مجاز و يا پايان زمان توقف

تبصره: مراجع مسئول موظفند هنگام استفاده از پاركومتر،كارت پارك ومشابه آنها و همچنين، در محل هايي كه تابلوهاي ايستادن ممنوع ، توقف ممنوع ،‌و حمل با جرثقيل و مانندآن نصب مي نمايند ، به وسيله تابلو مستطيل شكلي در زير تابلوهاي ياد شده زمان هاي ممنوعيت توقف و حمل با جرثقيل را اعلان كنند .

بخش هشتم – مقررات اختصاصي موتورسيكلت و دو چرخه

رانندگان و سرنشينان هر نوع موتورسيكلت و دوچرخه موتوردار بايد به كلاه ايمني مجهز باشند و در طول حركت ازآن استفاده نمايند.

رانندگان موتورسيكلت نبايد در يك خط عبور به موازات و در كنار خودروها حركت كنند.

رانندگان موتورسيكلت بايد هنگام رانندگي تنها روي زين موتورسيكلت بنشينند و حق ندارند شخص ديگري رابر ترك سوار كنند ، مگر آنكه در ترك نيز يك زين كامل برابر استاندارد ساخت موتورسيكلت نصب شده يا موتورسيكلت داراي يدك پهلو ( سايد كار) باشد.

عبور موتورسيكلت و موتور گازي و دوچرخه سوار از پياده رور و وسط دستجات ، بازار و نقاط شلوغ ممنوع است.

موتورسيكلت سواران و دوچرخه سواران حق ندارند هنگام رانندگي بار نامتعارف و اشياي ديگري حمل كنند يا حركت نمايشي يا اعمالي انجام دهند كه نيازمند برداشتن دست هاي آنان از روي فرمان باشد.

راندن موتورسيكلت ، موتور گازي و دوچرخه هنگام لغزنده بودن راه ها ممنوع است.

رانندگي با دوچرخه فاقد زين ممنوع است.

دوتركه سوار كردن اشخاص روي دوچرخه ممنوع است ، مگر آنكه زين اضافي استاندارد براي كار داشته باشد.

دوچرخه سواران مكلفند:

الف: هنگام حركت به طور كامل از طرف راست راه عبور نمايند و براي گذشتن از وسايل نقليه اي كه در كنار راه توقف كرده اند منتهاي احتياط را به عمل آورند.

ب: در صورت زياد بودن تعداد دوچرخه سواران ، بايد در يك رديف حركت كنند ، مگر آنكه معبر ويژه اي بر آنها اختصاص داده شده باشد در اين صورت حق ندارند بيرون معبر ويژه عبور و مرور نمايند

فصل دهم = مقررات مختلف:

رانندگان وسايل نقليه اي كه درپشت سر وسيله نقليه ديگر حركت مي كنند، موظفند فاصله مناسبي رابراي جلوگيري از تصادف حفظ كنند . چگونگي رعايت فاصله مناسب به وسيله متن هاي آموزشي تهيه شده وبا روش قاعده دوثانيه ازطريق كتاب هاي آموزشي موضوع تبصره ماده (97) اين آيين نامه ، به درخواست كنندگان گواهي نامه آموزش داده مي شود.

كاميون هاي بزرگ ووسايل نقليه ديگري كه داراي يدك هاي طويل هستند وهمچنين وسايل نقليه اي كه به صورت كاروان ودسته جمعي دريك ستون درجاده ها حركت مي كنند، هنگام عبور بايد فاصله بيشتري باوسايل نقليه جلوي خود داشته باشند به طوري كه وسيله نقليه ديگري كه از آنها سبقت مي گيرد، بتواند پس از سبقت بارديگردرجلوآنها وارد مسير مجاز عبورخود شوند.

سوار كردن بيش از ظرفيت مجاز تعيين شده در وسيله نقليه و همچنين گذاشتن بار يا اشياء ديگر درقسمت جلو يا عقب آن اعم از درون يا بيرون كه مانع ديد راننده گردد ممنوع است.

رانندگان وسايل نقليه سنگين هنگام عبور ازجاده هاي كم عرض و باريك ياعقب راندن ، بايد يك نفر كمك راننده براي پرهيز از هرگونه خطري همراه داشته باشند

حركت با دنده خلاص درسرازيري ها ممنوع است

وسايل نقليه نبايد از روي لوله هاي آب آتش نشاني كه براي خاموش كردن آتش در خيابان قرارگرفته اند، عبور نمايند، مگر بااجازه متصديان آتش نشاني

رانندگان تاكسي ها و وسايل نقليه مسافربري موظفند موارد زير رارعايت نمايند:

الف ـ سواركردن مسافر باداشتن مسافرقبلي درتاكسي هاي تلفني ، بي سيم ويا موسسات و ياشركت هاي تاكسي راني دربست ، ممنوع است .

ب ـ رانندگان تاكسي ها موظفند پس ازسوارشدن مسافروهنگام شروع به حركت ، تاكسيمتر را به كاراندازند . درصورت نداشتن ياخرابي تاكسيمتر حق كاركردن ندارند، مگر درنقاطي كه شهرداري نصب تاكسيمتر راضروري اعلام نكرده باشد .

پ ـ رانندگان وسايل نقليه عمومي ديگر كه دربست كرايه داده مي شوند نبايد بدون رضايت كرايه كننده شخص ديگري راسواركنند.

ت ـ خودداري از بردن مسافر براي وسايل نقليه عمومي وهمچنين نرساندن مسافر به مقصد ممنوع است ، مگر اينكه براساس ضوابط مربوط خارج از خدمت ( سرويس ) باشند .

ث ـ رانندگان وسايل نقليه عمومي وكمك رانندگان آنها نبايد بامسافران با خشونت وبي احترامي رفتارنمايند

رانندگان حق ندارند ضمن رانندگي ، دخانيات استعمال نمايند ياخوراكي يا آشاميدني ميل كنند واستفاده از هرگونه وسايل وتجهيزات مانند تلفن همراه كه باعث انحراف ذهني ورفتاري راننده گردد ممنوع است . رانندگان موظفند درهرحال به طوركامل به جلو توجه داشته باشند.

رانندگي براي كسي كه نوشابه الكلي يامواد مخدر وداروهاي خواب آور مصرف كرده تا رفع كامل آثار آن ممنوع است

تبصره: درمواردي كه ماموران راهنمايي ورانندگي وپليس راه به وجود حالت مستي ويا حالت غيرعادي ناشي از مصرف مواد ياد شده به راننده اي ظنين شوند، موظفند وسيله نقليه رامتوقف ساخته وبلافاصله ميزان الكل خون راننده ومانند آن را ازطريق آزمايش هاي لازم تعيين و از رانندگي وي جلوگيري نموده ومتخلف را براي تعيين تكليف به مراجع مربوط معرفي نمايند.

سوار كردن اشخاص آلوده به كثافات در وسايل نقليه عمومي مسافر بري مجاز نيست.

راننده موظف است هنگام رانندگي ، گواهي نامه رانندگي خويش ، بيمه نامه شخص ثالث خودرو و كارت شناسايي خودرو را همراه داشته باشد و در صورت درخواست ماموران راهنمايي ورانندگي و يا پليس راه ، آنها را تسليم نمايد . مامور موظف است پس از ملاحظه و بررسي مدارك آنها را بازگرداند ، مگر در مواردي كه به موجب قانون يا آئين نامه ، اخذ گواهي نامه به منظور درج تخلف در آن ضرورت داشته باشد در اين صورت در برابر دادن رسيد ، گواهي نامه اخذ ميگردد.

استفاده از بوق هاي شيپوري ،‌ سوت بلبلي و به طور كلي هر نوع وسيله آگاه سازي صوتي با صداي ناهنجار و غير عادي در مناطق مسكوني و همچنين، زدن بوق ممتد يا غير ضروري يا مكرر ويا زدن بوق در محل هايي كه اين عمل به وسيله علايم منع شده است ، ممنوع است . استفاده از بوق براي مقاصدي مانند صدا زدن افراد ، جلب توجه مسافر ، ‌اعلام حضورو بازكردن در منزل ، خداحافظي و مانند آنها ممنوع است.

وسايل نقليه امدادي كه مجاز به داشتن چراغ گردان يا آژير خطر ويژه ميباشند تنها هنگامي كه براي انجام ماموريت هاي مهم و فوري در حركتند ،‌بايد از آنها استفاده نمايند.

وسيله نقليه انتظامي و امدادي ،‌هنگامي كه براي انجام ماموريت فوري در حركتند در صورت به كار بردن چراغ گردان ويژه اعلام خطر يا آژير ، تا حدودي كه موجب بروز تصادف نشود ،‌ مجاز به انجام اعمال زير ميباشند:

الف: توقف در محل ممنوعه
ب: تجاوز از سرعت مجاز و سبقت از سمت راست وسيله نقليه ديگر
پ: عبور از طرف چپ راه و همچنين دور زدن در نقاط ممنوعه
ت: گذشتن ا زچراغ قرمز يا رعايت نكردن علايم ديگر ايست ، ‌مشروط به اين كه از سرعت وسيله نقليه در اين گونه محل ها تا حداقل امكان كاسته شود.

درهاي وسايل نقليه در حال حركت بايد به طور كامل بسته باشد و باز كردن آنها پيش از توقف كامل مجاز نيست.

اتومبيل هاي مدارس تنها هنگام سوار و پياده كردن دانش آموزان حق استفاده از علايم ديداري ياد شده در ماده(60)را دارند.

استفاده از لاستيك هاي فرسوده و غير استاندارد در وسايل نقليه ممنوع است هنگام برف و يخبندان و به طور كلي در صورت اعلام مقامات مرتبط و يا ماموران راهنمايي ورانندگي و يا پليس راه ، رانندگي با وسيله نقليه اي كه چرخ هاي آن به زنجير و يا لاستيك يخ شكن مجهز نباشد ممنوع است.

راندن وسيله نقليه اي كه بيش از ظرفيت مندرج در كارت مشخصات ،‌ بار يا مسافر گرفته ممنوع است.

عبور وسايل نقليه از ميان دستجات ارتش يا ماموران انتظامي يا دانش آموزان يا تشييع كنندگان جنازه ها يا ديگر دستجات تشريفاتي و بوق زدن در اين گونه موارد مجاز نيست.

عبور وسايل نقليه از پياده روها و توقف آنها روي پياده رو ممنوع است.

سوار شدن و سوار كردن اشخاص روي گلگير يا ركاب يا ساير قسمتهاي بيروني وسايل نقليه ممنوع است.

راندن و يا حركت با اسكيت و اسكوتر و مانند آنها در معابر عمومي ممنوع است ،‌مگر در مسيرهايي كه از سوي راهنمايي ورانندگي با نصب تابلو ويژه ،‌مجاز اعلام شده باشد.

عبور وسايل نقليه سنگين كه حداكثر سرعت آنها از 15 كيلومتر درساعت تجاوز نمي كند مانند تراكتورهاي زنجيري وغلطك هاي جاده كوبي وغيره بايد پيش ازرسيدن آنها به اولين پست راه آهن يا ايستگاه،خبر داده شود تا تدارك احتياطي لازم براي عبور بي خطرآنها از تقاطع راه آهن فراهم گردد.

رانندگان اين گونه وسايل نقليه موظفند هنگامي كه عبور آنها از تقاطع راه آهن مجاز است پيش از رسيدن به آن توقف كامل كنند وپس از ديدن دو طرف واطمينان ازنبودن خطر احتمالي از آنجا بگذرند.هنگامي كه نزديك شدن قطار به وسيله علايم يا صداي لكوموتيو اعلام ميشود،تاعبور قطار نبايد از تقاطع عبور نمايند.

هرگاه مامور راهنما درمحل تقاطع راه آهن حضور داشته باشد،عبور از تقاطع بايد با فرمان او انجام گيرد.

هيچكس حق ندارد وسيله نقليه اي را كه متعلق به او نيست يا راننده آن نمي باشد،بدون اجازه كسي كه آن را دراختيار دارد ازمحل خود حركت دهد يا با آن رانندگي كند،مگر ماموران انتظامي با رعايت قوانين و مقررات و در چارچوب وظايف قانوني.

هيچكس حق ندارد به شخصي كه گواهي نامه رانندگي ندارد اجازه رانندگي باوسيله نقليه خود رابدهد.بامتخلف برابر مقررات كيفري رفتار خواهد شد.

هيچكس حق ندارد وسيله نقليه اي راكه طبق نظر كارشناس راهنمايي و رانندگي و يا پليس راه داراي عيب و نقص فني بوده يا وسايل ايمني كامل مقرر دراين آيين نامه را نداشته باشد،در راه ها براند.

ماموران راهنمايي ورانندگي يا پليس راه،حسب مورد،پس از اعلام مراجع صلاحيت دار به منظور پيشگيري از حوادث مكلفند از عبور و مرور در راه هايي كه به علت خرابي،جاري شدن سيل،ريزش كوه و بهمن و يا علت هاي ديگر خطرناك مي باشند تا تعمير و رفع علت هاي خطر،جلوگيري به عمل آورده و يا از حركت وسايل نقليه غير مجهز به تجهيزات لازم ممانعت به عمل آورند.

صدور مجوز جابه جايي مسافر در شهرها و حومه آنها با شهرداري محل مي باشد.

حمل مسافر باوسايل نقليه باربري ممنوع است. همچنين،حمل مسافر با وسايل نقليه اي كه داراي پلاك شخصي بوده و پيشتر مجوز لازم براي جابه جايي مسافر از وزارت راه و ترابري و يا شهرداري دريافت ننموده باشند،ممنوع مي باشد،مگر در شرايط اضطراري و با اجازه پليس راه و يا راهنمايي و رانندگي.

درصورت نبود امكانات لازم براي رساندن مجروحان به مراكز درماني،تمام رانندگان مكلفند همكاري لازم را براي رساندن مصدومان تصادفات رانندگي به اوليه مركز درماني انجام دهند.

هيچكس حق ندارد درحالي كه سوار دوچرخه يا كفش هاي چرخ دار ياسه چرخ هاي بدون ركاب مانند اسكيت واسكوتر يا اتومبيل هاي اسباب بازي است به وسايل نقليه درحال حركت تكيه نمايد و آنها را وسيله حركت خود ياحركت وسيله اي كه بر آن سوار است قراردهد.تكيه نمودن وآويزان شدن اشخاص نيز به وسايل نقليه ممنوع است.

ريختن شيشه،بطري،ميخ،سيم،حلبي،مايعات لزج و چرب،نخاله هاي ساختماني و زباله،مصالح ساختماني،شستشوي وسايل نقليه،ايجاد موانع و به طور كلي هر عملي كه باعث سد راه و ايجاد خطر و انحراف وسايل نقليه از مسير حركت باشد بر روي راه ها،شانه جاده ها و حريم قانوني آنها ممنوع است. همچنين ريختن هر گونه زباله،ضايعات و اشياء و آب دهان و مانند آن از درون خودرو به وسيله راننده و يا سرنشينان ممنوع است.

نصب هر نوع علايم و پلاك هاي متفرقه و همچنين الصاق يا نصب يانقش هر نوع آگهي نوشته،عكس و نوشتن عبارات و ترسيم نقوش روي شيشه ها يا بدنه دروني يا بيروني وسايل نقليه به منظور تجارت ، تبليغ ، نمايش و مانند آن ممنوع است،مگر بر اساس ضوابطي كه به پيشنهاد شوراي عالي هماهنگي ترافيك شهرهاي كشور به تصويب وزير كشور خواهد رسيد . در مورد جاده ها با تصويب وزارت راه و ترابري اقدام ميشود.

حركت وسايل نقليه داراي چرخ فلزي در معابر شهري مجاز نيست .

اعمال زير در خيابان ها و معابر شهري ممنوع است:
الف: ورزش و مسابقه هاي ورزشي ، مسابقه با اسب يا حيوانات ديگر و وسايل نقليه،بدون كسب مجوز از مقامات صلاحيت دار
ب: بستن،خوراك دادن و رها كردن دام ها و پرندگان
پ: انجام هر گونه حركات پرشي ، نمايشي ، تك چرخ ، دور زدن درجا ، رانندگي همراه صداي ناهنجار و ممتد بوق يا صداي اگزوز و اصطكاك
چرخ ها و مانند آنها.

هر كس كه مسئول حركت و هدايت حيوانات است،هنگام عبور ازعرض يا طول معابر در شب بايد از علايم سيار مانند(فانوس،چراغ هاي الكتريكي،دستانه يا راكت شبرنگ دار)استفاده نمايد. رانندگان موظفند با ديدن حركت گله و رمه از سرعت خود كاسته و در صورت لزوم تا عبور احشام توقف نمايند. به هر حال عبور دادن حيوانات از نقاط مشخص شده و تا حد امكان داراي روشنايي ضرورت دارد.

دستگاه هاي مسئول موظفند پيش از بسته شدن تمام يا بخشي از راه براي انجام هر نوع عمليات اجرايي اعم از تعريض،تعمير،نگهداري،حفاري و مانند آنها،‌هماهنگي هاي لازم را انجام داده و با اطلاع ادارات راهنمايي و رانندگي و يا پليس راه اقدام و مراتب را به آگاهي مردم برسانند.

اشخاصي كه به هر عنوان روي راه هاي عمومي كار مي كنند،موظفند پيش از شروع به كار،علايم ايمني عبور و مرور را براساس ضوابط و استاندارد هاي ايمني درعمليات اجرايي راه ها كه به تاييد مسئولين مرتبط مي رسد در محل نصب و همچنين لوازم كار،لباس هاي كارگران و وسايل نقليه خود را به علايم هشدار دهنده مجهز نمايند درغير اينصورت ماموران راهنمايي ورانندگي وپليس راه موظفند از كار آنان جلوگيري به عمل آورند.

شهرداري و ماموران متصدي ايجاد فضاي سبز نصب كننده اتاقك(كيوسك)تلفن و مانند آنها موظفند مثلث ديد رانندگان را در تقاطع ها باز نگهدارند.

جز ماموران صلاحيت دار هيچكس حق ندارد براي هدايت،‌حفاظت و كنترل وسايل نقليه در سواره رو خيابان بايستد يا قدم بزند.

پياد گان موظفند كه:

الف ـ درمحل هايي كه پياده رو وجود دارد ازسطح سواره رو استفاده نكنند.
ب ـ درمحل هايي كه پياده رو وجود ندارد يا درصورت وجود به دلايلي غيرقابل تردد باشد بايد از منتهي اليه سمت چپ سواره رو وعكس جهت حركت وسايل نقليه عبورنمايند.
پ ـ براي گذشتن از عرض راه،تنها از گذرگاه هاي پياده،پل هاي هوايي وگذرگاه هاي زيرزميني مجاز عبور نمايند.
ت ـ از دويدن،پريدن و ورود ناگهاني به سطح سواره رو خود داري كرده ومراقب حركت وسايل نقليه باشند.
ث ـ از حصار آزاد راه ها نگذرند ودر بزرگراه ها وخيابان ها از لابلاي درختان وگل بوته هاي حاشيه وميانه راه عبور نكنند.
ج ـ درتقاطع ها باروشن شدن چراغ سبز مقابل خود(چراغ عابر)حركت نمايند وهنگامي كه چراغ عابر قرمز بود عبور نكنند.
چ ـ ازموانع وخط كشي خطوط ويژه،سواره رو خيابان ها وميدان ها عبور نكنند.
ح ـ دربزرگراه ها وخيابان هاي اصلي،از خارج از گذرگاه هاي تعيين شده عبور نكنند.
خ ـ درسواره روخيابان براي سوار شدن به وسيله نقليه و همچنين،صحبت كردن يا خريد وفروش با راننده ياسرنشينان وسايل نقليه،توقف نكنند .

رانندگي با وسايل نقليه داراي پلاك دولتي كه علامت مشخص كننده روي شيشه يا ديگر قسمت هاي تعيين شده آن الصاق يا نصب نشده باشد،ممنوع است.

رانندگاني كه دچار معلوليت ويا ناشنوايي هستند بايد باعلامت ويژه اي كه روي شيشه عقب وسيله نقليه الصاق ميشود ، ديگر رانندگان را از وضعيت خود آگاه سازند تا رانندگان با ديدن آن علامت،علاوه بر رعايت مقررات اين آيين نامه ، احتياط لازم رابنمايند. 

شهرداري ها موظفند پياده روهاي استاندارد، هموار و ايمن با درنظرگرفتن عبور سالخوردگان ومعلولان باصندلي چرخ دار ويا بدون آن،درحاشيه معابر شهري ايجاد كنند و باتوجه به موقعيت جغرافيايي شهر،درمحل هاي مناسب نيز مسير عبور دوچرخه سواران را تاحد امكان وبه صورت جداگانه ايجاد نمايند.

شهرداري ها موظفند به منظور افزايش ايمني عبور ومرور،با همكاري زير مجموعه هاي وزارت نيرو، براي تامين روشنايي معابر شهرها اقدام نمايند.

رانندگان وسرنشينان وسايل نقليه موظفند هنگام حركت وسيله نقليه كمربندها


مطالب مشابه :


اس ام اس خنده دار جدید

ارسال مطلب و اس ام اس به سایت و نشان دادن يه روزي بياد كه " پارك دوبل" رو هم ياد




خاطرات مربیان و کارآموزهای محترم:

چرا بعضی خانمها در پارک دوبل من حوصله ياد دادن به تو رو ديده بشه پارك كنم يك هو




رمان ارمغان باران

مثل صبح سرسخت و يه دنده نبودم.شايد بخش زياديش به خاطر اطمينان دادن ياد بيارم اما پارك




سيستم‌هاي ايمني هوشمند

پارك دوبل معمولا سخت كند تا در صورت دادن دستور ترمز ياد شده به حسگرهاي




مقررات رانندگي ـ بخش دوم سرعت:

، در محل هاي مجاز و در صورت لزوم پس از روشن كردن چراغ راهنما و يا با دادن ( پارك ) ‌كنار




برچسب :