خدمت وظیفه عمومی یا سربازی اجباری! قسمت اول

انتقادات جدی هم به شکل فعلی سربازی در ایران وجود دارد از جمله :

1- اخلال در تحصیل : پسران بعد از دوران دبیرستان فقط دو سال فرصت ورود به دانشگاه دارند در غیر این صورت مشمول خدمت خواهند شد و بعد از خدمت هم موقعیت مناسب قبل را برای ورود به دانشگاه ندارند از طرفی در دوران تحصیل هم با محدودیتهایی مواجه هستند هم در مدت تحصیل و هم در انتخاب رشته تحصیلی مناسب در این مدت
به هم خوردن تناسب جنسیتی در دانشگاه و کاهش تعداد دانشجویان پسر نسبت به دانشجویان دختر مشکل جدی دیگریست و این اتفاق خود باعث ایجاد مشکلات بعدی در زمینه اشتغال و ازدواج پسران و دختران میشود

2- تأخیر در ازدواج : پسرها ترجیح میدهند این دوره نسبتا مشکل از زندگی خود را در زمان مجردی پشت سر بگذارند و عملا ازدواج به بعد از اتمام تحصیلات و خدمت سربازی موکول میشود و در این بین فرصتهایی برای ازدواج جوانان از دست میرود

3- اتلاف هزینه و زمان : حدود دو سال از بهترین سالهای دوران جوانی بعضا باید صرف کارهایی شود که هم ارز سالهای با ارزش جوانی نیستند و بعضا بیهوده و دور از شأن فرد هستند و به ازای وقتی که از جوان گرفته میشود منفعتی در خور برای او و حتی جامعه ندارد

4- مشکلات فرهنگی : حضور افرادی با فرهنگهای مختلف در محیط نظام وظیفه بعضا موجب ایجاد محیطی نامساعد میگردد

5- از دست دادن نخبگان : یکی از دلایل مهاجرت نخبگان به خارج از کشور و برنگشتن آنها نگرانی از این مسأله است

6- عدم مطابقت با ارزشهای اسلامی : بنظر میرسد این شیوه سربازی از نگاه اسلامی نشأت نگرفته است و بعضی از ارزشها از قبیل عدالت و آزادی کاملا رعایت نشده‌اند

بنظر میرسد که باید این شکل ار سربازی اجباری حذف یا تغییرات در این امر صورت گیرد که میتواند شامل کاهش مدت، جابجایی زمان این دوره و همچنین نوع خدمت متناسب با شرایط افراد مختلف باشد تا هم جوانان بهتر به کشور خود خدمت نمایند و هم به زندگی و آینده آنها لطمه‌ای وارد نشود

دكتر حسن عباسی نظر 4 سال پیش خود را تكرار كرد:

در صورت حذف موقت سربازی ، كشور هیچ آسیبی نمی بیند

چون دختران جامعه مشكلی به نام سربازی ندارند ، می روند دانشگاه لیسانس ، فوق لیسانس و دكتری گرفته اما پسر بعد از 18 سالگی و دیپلم یك دغدغه دارد به نام سربازی اگر نتواند برود دانشگاه 2 سال باید به سربازی رفته و .../ مملكتی كه 9 میلیون بسیجی دارد اگر سربازی را برای مدتی حذف كند اتفاقی نمی افتد .

"صراط" - حسن عباسی در گفتگوی تلفنی برنامه دیروز امروز فردا دوباره پیشنهاد 4 سال پیش خود را پیرامون حذف دوران سربازی به صورت موقت تكرار كرد .
عباسی در این گفتگو گفت : 4 سال پیش در مورد مسئله تفكیك جنسیتی دانشگاهها پیشنهاد كردم نظام سربازی را به مدت 10 الی 15 سال بردارد .

وی افزود: به دلیل حوزه تخصصی ما در حوزه علوم استراتژیك هیچ بحرانی هم در كشور ایجاد نمی شود .

عباسی در ادامه صحبتهایش پیرامون دلائل بالارفتن سن ازدواج در بین جوانان گفت : چون دختران جامعه مشكلی به نام سربازی ندارند ، می روند دانشگاه لیسانس ، فوق لیسانس و دكتری گرفته اما پسر بعد از 18 سالگی و دیپلم یك دغدغه دارد به نام سربازی اگر نتواند برود دانشگاه 2 سال باید به سربازی رفته و برگردد تا بخواهد برسد به همان نسل خانمها كه در شان یكدیگرند برای ازدواج ، از خانمها جا می مانند .

به گزارش صراط این تحلیلگر مسائل استراتژیك در ادامه دلائلش برای حذف سربازی بیان داشت: 4 سال پیش من پیش بینی كردم كه سالهای آینده با یك نسل سوخته ای از خانمها روبرو هستیم .

عباسی در ادامه اظهار داشت : اگر 4 مانع سربازی، ادامه تحصیل، اشتغال و ازدواج را از سر راه آقایان بر نداریم خانمی كه امكان تحصیل راحت پیدا میكند امكان اشتغال پیدا می كند زمانی كه نیاز به همسر مناسب دارد فرصت را از دست داده و انسان هم شان خود را پیدا نمی كند .

عباسی گفت : نتیجه این شد كه بعضی دوستان نظامی گلایه و نامه نگاری كردند كه چرا این صحبت ها را در عرصه عمومی می زنید؟

پاسخ بنده این بود كه شما مشكل خود را در موضع قدرت نظامی می بینید؟ قدرت سیاسی می بینید؟ قدرت فرهنگی یا اجتماعی می بینید؟ بنده به عنوان كسی كه تفكر استراتژیك و داشته دارم دغدغه ام همه ی آنها با یكدیگر است .

ریس مركز دكترینال در پایان اظهار داشت: مملكتی كه 9 میلیون بسیجی دارد اگر سربازی را برای مدتی حذف كند اتفاقی نمی افتد .

ستاد كل نیروهای مسلح هر دفعه سعی كرد مدت سربازی را كوتاه كند و هر دفعه یك ماه و دو ماه از مدت آن كاست اما واقعیت آن است كه طرح توانمند سازی پسرها را اگر دنبال كنیم توانمند سازی خانمها به دنبال آن صورت می گیرد .



قسمتی از استدلال های دكتر عباسی پیرامون حذف موقتی سربازی كه 4 سال گذشته در مصاحبه با نشریه حوراء بیان كرده و مسئولین هیچ توجهی به آن نكردند در زیر می آید .

1) کهنه بودن سیستم سربازی

سربازگیری حدود 70 سال قدمت دارد ومربوط به دوره ای خاص اجتماعی، فرهنگی، سیاسی و اقتصادی ایران است. عصر فیودالیسم و عبور به سوی شبه بورژوازی پهلوی، شاید می توانست توجیه گر نظام سربازگیری اجبای باشد؛ اما تکامل اجتماعی، سیاسی، فرهنگی، اقتصادی و نظامی امروز ایران و جهان، چنین سیستمی را ناکارآمد کرده است.

2) طی نیم قرن، هرگاه جوانی از محیط روستایی یا شهری به عنوان سرباز به درون پادگانی می رفت، محیط نیروهای مسلح جذابیت زیادی می توانست داشته باشد زیرا سرباز در آنجا غیر از مشق نظامی، درس زندگی می آموخت که برای پس از پایان خدمت سربازی او نیز مؤثر بود. تحولات فرهنگی و اجتماعی به گونه ای رقم خورده است که به ندرت می توان پذیرفت که یک جوان امروزی برابر هزینه بهترین سالهای عمرش، از محیط سربازخانه و پادگان چیز مطلوبی دست او را بگیرد که برای پس از پایان خدمت سربازی مؤثر باشد. در واقع سرباز دیروز با دست تهی می آمد و هنگامی که می رفت، با یک شخصیت شکل گرفته در سربازی از پادگان می رفت؛ اما امروز یک جوان سرباز، عموما با شخصیت شکل گرفته تحت تاثیر خانواده، مدرسه، رسانه، دانشگاه، ورزشگاه، اینترنت و... وارد نیروهای مسلح می شود و جایی برای شکل دهی به شخصیت باقی نمی ماند. از این حیث، زندگی خدمت وظیفه عمومی الهام بخش جوان امروزی نیست.

3) در حوزه نظامی، جنس تهدید کاملا تغییر کرده است. جنگ نفت میان عراق و آمریکا برسر اشغال کویت در سال 1369، پس از جنگ سلطه در اشغال عراق از سوی بلوک آنگلوصهیون به رهبری آمریکا در سال 1382 و همچنین منازعه حزب الله لبنان و رژیم صهیونیستی در تابستان 1385، نشان داد که عصر استفاده از سرباز عمومی و غیر متخصص و اجباری گذشته است. عصر جنگ های سایبرنتیک، تهدیدهای نرم و نیمه سخت و سخت، منازعات پرشتاب و پرشدت، عمیقا محتاج نیروهای مسلح حرفه ایست.

4) ناکارآمدی بهره گیری از سرباز در منازعات امروز و آینده برکسی پوشیده نیست. اما از آن تاسف بار تر اینکه عمده ای از جوانان در خدمت سربازی، در مشاغل دفاعی و رزمی یا پشتیبانی خدمت نمی کنند، بلکه درگیر مشاغل خدماتی می شوند که به هیچ وجه مقرون به صرفه نیست. از حیث فرهنگی، علمی، اقتصادی، سیاسی و اجتماعی اصلا مقرون به صرفه نیست که دوسال از بهترین مقاطع عمر یک جوان در آبدارخانه، آشپزخانه، انبار، تعمیرگاه و ... پادگانها صرف شود. خسارت منابع انسانی عمومی در این خصوص غیر قابل برآورد است؛ به ویژه عقب ماندگی گسترده فرد در زندگی آتی خود.

-

سربازی و بالارفتن سن ازدواج

تاکنون از دیدگاههای مختلفی، به علل بالا رفتن سن ازدواج در جامعه پرداخته شده اما گویا دوران سربازی از قلم افتاده است. هر چند مدتی است دوران سربازی به 18ماه کاهش یافته لیکن عملا اولاد ذکور خانواده را به مدت 2 سال از ازدواج باز می دارد چرا که فرد مشمول از حدود سه ماه قبل، جهت گرفتن دفترچه آماده به خدمت تا سه ماه بعد درگیر و دار گرفتن کارت پایان خدمت است


مطالب مشابه :


خدمت سربازی

خدمت سربازی. تقریبا سخت را شروع کرده ام و در حال حاضر در دانشگاه محقق اردبیلی مشغول




آیا امکان تحصیل همزمان با خدمت سربازی وجود دارد ؟ بخشنامه چه می گوید ؟

سازمان وظیفه عمومی ناجا دستورالعمل ضوابط ادامه تحصیل مشمولان خدمت سربازی در دانشگاه ها را




چگونگی تحصیل همزمان با خدمت سربازی در دانشگاه پیام نور

چگونگی تحصیل همزمان با خدمت سربازی در دانشگاه پیام نور داوطلبان پذيرفته شده مشمول در صورتی




امريه در دانشگاه

(گذراندن خدمت سربازی در پژوهشی ارائه می دهند و دانشگاه در صورت واجد شرایط بودن




دوران خدمت سربازی ( دوران خود سازی یا خود بازی؟؟؟)

دوران خدمت سربازی در دوران دانشگاه هر رفتار و عملکردی رو که داشتند مورد بازخواست




توضیح در خصوص امریه (طرح خدمت سربازی)

برای دوستانی که هدفشان از رفتن به خدمت سربازی و بجای سربازی در این دانشگاه




چگونگی تحصیل همزمان با خدمت سربازی در دانشگاه پیام نور

داوطلبان پذيرفته شده مشمول در صورتی كه در حين خدمت مقدس سربازی در يكی از رشته‌ها در دانشگاه




قوانین جدید مشمولین به خدمت سربازی

خدمت سربازی در کشور از چه ایجاد تسهیلات مناسب‌تر برای مشمولان جهت ادامه تحصیل در دانشگاه




خدمت وظیفه عمومی یا سربازی اجباری! قسمت اول

به هم خوردن تناسب جنسیتی در دانشگاه و کاهش تعداد در خدمت سربازی، در مشاغل دفاعی




برچسب :