اشنائی با خانه بهداشت نویس و شرح فعالیت آن

 

بسمه تعالی

معرفی خانه بهداشت روستای شهیدپرورنویس

خانه بهداشت نویس در سال 1362 فعالیت خود را در روستای نویس و روستا های اقماری شامل کاسوا و انجیله شروع کرد.

بهورزان شاغل در خانه بهداشت آقای حسین محمدی و سرکار خانم معصومه قاسمی نویسی هستند که کار خود را از سال 1372 شروع کردند. متن زیر جهت اطلاع از شرح وظایف و فعالیت های خانه بهداشت است که توسط آقای مسئول خانه بهداشت تنظیم گردیده و در اختیار مدیر وبلاگ قرار گرفته است و به شرح ذیل به اطلاع علاقمندان می رسد.

شرح وظایف و رئوس فعالیت خانه بهداشت   نویس عبارت است از:

1- خدمات بهداشت محیطی:  بهداشت محيط بر اساس تعریف ارائه شده توسط سازمان جهانی بهداشت، عبارت از كنترل عواملي از محيط زندگي انسان است كه بنحوي روي سلامتي جسمي، روحي و رواني افراد اثر مي گذارد. و يا به عبارت ديگر كنترل عواملي از محيط زندگي انسان است كه در زنجيره انتقال بيماري‌ها حلقه‌اي را تشكيل مي‌دهند.  

 این عوامل شامل بهداشت آب آشامیدنی، مدیریت مواد زائد شامل فاضلاب و زباله ها تولیدی، وضعیت بهداشتی اماکن عمومی(مثل مدارس، مساجد، حسینیه ها و مغازه ها و..) و کارگاه ها و صنایع، مبارزه با حشرات و جوندگان و سم پاشی بر علیه ناقلین، کنترل آلودگی هوا در محیط های بیرونی و داخل منازل مسکونی و کارگاه ها و بهداشت مواد غذائی و گندزدائی محیط می باشد.

بهورزان خانه بهداشت معمولا با بازدیدهای مرتب خود از وضعیت بهداشت محیط روستاهای تحت پوشش ابتدا مشکلات بهداشت محیط را شناسائی می کنند و جهت رفع آن ها برنامه ریزی و اقدامات لازم را انجام می دهند. در موارد لازم ابتدا آموزش های بهداشتی لازم بصورت چهره به چهره به مردم داده می شود و موارد نقص بهداشتی، جهت رفع آن ها به مردم یاد آوری می شود. در صورت عدم اصلاح و عدم رفع مشکل بهداشتی، اخطاریه بهداشتی داده می شود و در ادامه بعد از انجام اقدامات ذکر شده، افراد متخلف به مراجع قضائی معرفی می گردند.

نکات حائز اهمیت در خصوص بهداشت محیط در منازل مسکونی:

شناسائی موارد حادثه ساز یا غیر بهداشتی در منازل و ارائه آموزش های لازم به ساکنین و پیگیری موارد قابل اصلاح تا اصلاح و رفع نهائی مشکل بهداشتی احتمالی.

بهداشت مدارس : علاوه بر توجه به مسائل بهداشت محیط مدارس شامل بهداشت سرویس های بهداشتی و آبخوری ها، رعایت نظافت و جمع آوری زباله و پیش بینی نکات ایمنی و تامین امکانات اطفاء حریق و تامین آب سالم و دفع بهداشتی فاضلاب و زباله آن ها اقدامات زیر نیز مورد توجه می باشد. تکمیل شناسنامه سلامت برای دانش آموزان و معاینات دوره ای شامل قد، وزن، معاینه بهداشتی چشم وگوش و مو و پوست و دهان و دندان، و معاینات دوره ای از نظر بیماری های واگیردار و ارجاع موارد مشکوک به مرکز بهداشتی درمانی و همچنین برگزاری کلاس های آموزشی و بهداشتی برای دانش آموزان، معلمین و مدیران و اولیاء دانش آموزان می باشد.   

بهداشت مغازه ها و کارگاه ها:

 بازدید مرتب از مغازه ها و کارگاها و شناسائی موارد غیر بهداشتی از نظر وضعیت ساختمانی و تاسیساتی و آموزش های لازم به متصدیان مغازه ها و کارگا ه ها داده می شود. در صورت وجود مواد غذائی مشکوک و غیر بهداشتی نمونه های از آن را از طریق تکنسین مرکز بهداشت جهت آزمایش ارسال و با توجه به نتایج آزمایش تدابیر لازم اتخاذ می شود.

بهداشت آب آشامیدنی :

آب آشامیدنی نویس و کاسوا و انجیله مرتب کلرزنی شده و در فواصل مشخصی جهت آزمایش میکروبی آب نمونه برداری می شود. اگر موارد مشکوک و یا غیر بهداشتی مشخص شود از طریق مرکر بهداشتی درمانی دهستان قاهان به شرکت آبفا گزارش می شود.

بهداشت خانواده و مادر کودک:

کلیه خانمهای 15 تا 49 ساله همسر دار بر اساس سرشماری ابتدای سال شناسائی و تحت مراقبت قرار می گیرند.این مراقبتها شامل معاینات لازم توسط پزشک و ماما و مراقبت های لازم توسط بهورز می باشد. در خصوص تنظیم خانواده نیز خدمات لازم تحت نظر پزشک متناسب با نیاز و درخواست افراد تحت پوشش در اختیار آن ها قرار می گیرد.

در خصوص مادران باردار نیز مراقبتها و آزمایشات لازم انجام و (سه ماه قبل از بارداری، حین بارداری و دو ماه بعد از بارداری) داروها و مکمل های لازم در اختیار  ایشان قرار می گیرد.

بعد از تولد نوزاد نیز مراقبتهای لازم بعد از تشکیل پرونده انجام و واکسن های لازم در سنین مختلف به کودک داده می شود و در صورت نیاز به اقدام درمانی طبق طرح اقدام می شود.تا دو سالگی نیز مکمل های درمانی نیز به کودک داده می شود.

درمان بیماریهای ساده علامتی:

در این خصوص طبق قوانین و دارونامه های خانه بهداشت داروهای لازم تجویز می شود.

بهداشت روانی:

افراد مشکوک به ناراحتی های اعصاب و روان بر اساس چک لیست شناسائی  شده و به مرکز بهداشتی و درمانی ارجاع می شوند و در صورت نیاز با تشکیل پرونده و مراقبت و پیگیری لازم در زمینه مصرف  داروهای لازم تحت درمان قرار می گیرند.

اجرای طرح های غربالگری :

با انجام این گونه طرح ها بیماران غیر واگیر از قبیل فشار خون و دیابت را شناسائی و بعد از تائید بیماری توسط پزشک  در خانه بهداشت تشکیل پرونده داده و بصورت ماهانه تحت مراقبت بهورز و هر سه ماه یک نوبت هم تحت نظر پزشک قرار می گیرند.

سایر اقدامات خانه بهداشت:

-   همکاری ومشارکت در اجرای طرح های مختلف با ادارات و سازمان هایی مثل کمیته امداد، سازمان بهزیستی و شرکت آبفا

-   تشکیل یک اتاق بهداشت در انجیله و ارائه همه خدماتی که از طریق خانه بهداشت قابل ارائه است. روزهای دوشنبه بهورز و بعضا روزه های پنج شنبه پزشک در این اتاق حاضر شده و خدمات لازم را ارائه می دهند.

-   تشکیل شورای بهداشت در کاسوا و برگزاری مرتب جلسات بهداشتی با حضور اعضاء محترم شورای اسلامی و دهیار محترم و رابط بهداشتی روستاو چند تن از اهالی روستا.

-   برگزاری جلسات بهداشتی در خصوص بیماریهای واگیردار و غیر واگیر، بهداشت فردی، بهداشت محیط، تنظیم خانواده و مراقبت مادر وکودک.

-   برگزاری جلسات آموزشی برای رابطین بهداشتی کاسوا و انجیله و صدور کارت شناسائی مخصوص رابطین بهداشتی  بعد از برگزاری آزمون ها لازم.

-   بعد از اجرای طرح پزشک خانواده برای کلیه خانواده های ساکن در روستاهای تحت پوشش پرونده سلامت تشکیل شده و معاینات لازم توسط پزشک مرکز بهداشتی درمانی قاهان از افراد به عمل می آید.

-       و سایر فعالیتها و...

در پایان لازم می دانم از مساعدت و همکاری صمیمانه دکتر علیرضا مسعودی مسئول محترم مرکز بهداشتی درمانی قاهان که در انجام فعالیت های فوق ما را از راهنمائیهای ارزنده خود بهره مند می نمایند، تشکر و قدردانی نمایم.

و همچنین از اهالی محترم روستا های نویس، کاسوا و انجیله که با مشارکت و همکاری علاقه مندانه خود ما را درانجام وظایف و حصول نتیجه مطلوب یاری و  کمک می نمایند، تشکر و قدردانی می نمایم  .   

                                                                                    والسلام

                                                        حسین محمدی مسئول خانه بهداشت نویس

 

 

 


مطالب مشابه :


چک لیست های بهداشتی مرتبط با بخش های بیمارستان

محل اتصال ديوار و كف بصورت بدون زاويه بوده تا نظافت سرویس دهی چک لیست بهداشتی




فرم گزارش اقدامات کنترل و پیشگیری از بروز آنفلوآنزای نوع A

چک لیست ارزیابی مناسبتهای بهداشتی.




شرح وظایف مدیران و عوامل ثابت خدماتی هتل‌های عمره مفرده

نظارت بر تکمیل چک لیست نظافت و سرویس اتاق‌ها قبل حمام‌ها و سرویس‌های بهداشتی توسط




شرح وظایف مدیران و عوامل ثابت خدماتی

امور درمانی و بهداشتی نظافت و سرویس اتاق چک لیست نظافت و سرویس اتاق‌ها




چک لیست بازدید عمومی از کارگاه

چک لیست بازدید عمومی از کارگاه فرم نظافت کارگاهی وضعیت بهداشتی کارگاه - سرویس های بهداشتی




چک لیست کنترل عفونت بخش سوختگی

چک لیست کنترل 68 صندلی هاي پرسنل و همراهان هفته اي یکبار نظافت 76 سرویس هاي بهداشتی بطور




اشنائی با خانه بهداشت نویس و شرح فعالیت آن

محیط مدارس شامل بهداشت سرویس های بهداشتی و آبخوری ها، رعایت نظافت چک لیست شناسائی




شاخص های مورد انتظاربازرسان از مدیران مدارس

تطبیق مصوبات با چک های صادره و انطباق با لیست نظافت سرویس های بهداشتی و نصب




مراحل اجرای مدیریت ایمنی و بهداشت پیمانکاران

( تهیه غذا – سرویس و بهداشتی با استفاده از یک چک لیست کیفیت عملکرد




برچسب :