برنامه نویسی شئ گرا

مهندسی کامپیوتر و فنّاوری اطّلاعات  (IT)

چکیده

در این مقاله به بررسی برنامه نویسی شئ گرا , ابعاد و ویژگیهای آن خواهیم پرداخت . بعد از ارائه تاریخچه ای از برنامه نویسی شئ گرا به فواید آن می پردازیم . پس از شرح و توضیح تک تک فواید به بررسی مفاهیم عمده برنامه نویسی شئ گرا پرداخته و سه مورد از مهمترین فواید آن را شرح خواهیم داد . پس از آن دو نوع عمده زبانهای بس را معرفی خواهیم کرد و در انتها نیز جمع بندی و نتیجه گیری کلی را خواهیم داشت.

1.تاریخچه:OOP

- اولین جرقه ها در اواخر دهه 1960 در نرم افزار 67 زده شد .و بعد از آن در سال 1982 در ماه Simulaاعلام Byte آگوست این عقاید بصورت مقاله ای در مجله یک سری کنفرانش ها ACM شد . در سال 1986 سازمان در مورد برنامه نویسی شئ گرا برگزار کرد. قبل از برنامه نوسیسی شئ گرا عموماً نرم افزارها با یا ساختیافته تهیه می P rocedural روش برنامه نویسی شدند . این روش نمی توانست در مورد نرم افزارهای با حجم بالا بخوبی جوابگو باشد .زیرا با افزایش تعداد خطوط برنامه و افزایش تعداد برنامه نویسانی که روی یک پروژه نرم افزاری کار می کردند مدیریت پروژه کار مشکلی شده و در صورت وجود خطا در نرم افزار امکان مکان یابی آن دشوار بود. در نتیجه مدت زمان و هزینه اجرای پروژه ها رو به افزایش گذاشت . از این رو شیوه برنامه نویسی شئ گرا مطرح شد.

2. فواید برنامه نویسی شئ گرا :

فواید عمده این روش برنالمه نویسی عبارتند از :

1 قابلیت استفاده مجدد از کد : در برنامه نویسی شئ گرا می توان از کدی که قبلا و حتی توسط فرد دیگری ایجاد شده استفاده کرد . حتی می توان کتابخانه ای از اشیای مفید و لازم در برنامه نویسی را فراهم کرد و در برنامه نویسی از آنها استفاده نمو د . یعنی برنامه نویس بدون آنکه نیاز داشته باشد برای هر بار استفاده از یک سری کد در برنامه اش آن را تایپ کند می تواند آن کد را در درون یک شئ تعبیه نماید و از آن شئ در برنامه های خود استفاده کند .

2 محلی سازی تغییرات : در برنامه نویسی شئ گرا تغییراتی که در کد برنامه اعمال میشوند عموماٌ در داخل یک کلاس اتفاق می افتند و بطور عمومی در کل برنامه اعمال نمی شوند . این امر موجب می شود تا کنترل تاثیرات وارد بر نرم افزار راحت تر و مطمئن تر باشد . این ویژگی را می توان متاثر از قابلیت پنهان سازی داده ها دانست که در ادامه این مقاله به آن اشاره خواهیم کرد .

3 طراحی آسان تر : سیستم ارث بری برنامه نویسی شئ گرا به برنامه نویس این امکان را می دهد تا بتواند راحت تر نرم افزار خود را طراحی کند و داشتن یک طرح کلی و اجمالی از نرم افزار به راحتی امکان پذیر است . لذا برنامه نویس حتی قبل از نوشتن کد برنامه میتواند طراحی کلی نرم افزار را انجام دهد .

4 قابلیت توسعه : در برنامه نویسی شئ گرا می تواند بعضی امکانات که خود زبان از آنها بطور مستقیم حمایت نمی کند را پیاده سازی کرد .بعنوان مثال می توان از اعداد مختلط بعنوان یک مثال نام برد . می توان با استفاده از روشهای برنامه نویسی شئ گرا انواع عملیات مختلف را پیاده سازی کرد .

5 طراحی سریع تر نرم افزار : با استفاده از روشهای برنامه نویسی شئ گرا میتوان نرم افزارها را سریع تر از سایر روش های برنامه نویسی طراحی کرد . این امر در حقیقت نتی جه ای از استفاده مجدد از کد و طراحی سریع تر نرم افزار می باشد. باالطبع پروژه های نرم افزاری به حجم بالا با این امر بسیار سریع ار و آسان تر انجام می شوند.

3. پنهان سازی اطلاعات در مقایسه این گزینه با دنیای واقعی می توان از تلویزیون بعنوان یک مثال بارز نام برد . در تلویزیون اجزا و قطعات بسیار زیادی وجود دارند که همگی از دید استفاده کننده مخفی هستند زیرا لزومی ندارد که استفاده کننده با آنها کار کند و سروکار داشته باشد . در نتیجه موضوعی بنام پنهان سازی مطرح می ود که عبارت است از خارج از دسترس بودن بعضی از اطلاعات که کاربر به آنها احتیاجی ندارد . این امر در برنامه نویسی شئ گرا یا Encapsulation نامیده می شود که منجر به Datahiding جداشدن شئ موردنظر (اطلاعات شئ موردنظر ) از سایر اشیا می شود . در یک شی اطلاعات و توابع موجود تحت دو گروه عمومی و خصوصی تقسیم بندی می شوند . اطلاعات عمومی اطلاعاتی هستند که برای کدهای خارج از شئ نیز قابل دسترس هستند ولی اطلاعات خصوصی فقط برای خود شئ قابل دسترسی است.

4. وراثت میتواند اعلام S برنامه نویس هنگام تعریف کلاس جدید P کند که می خواهد بعضی از اطلاعات کلاسی دیگر مانند کپی شوند . به اصطلاح گفته می شود کلاس S روی کلاس کلاس پدر است و کلاس فرزند P کلاس پسر و کلاس S از کلاس پدر ارث برده است . ارث بری موجب می شود که برنامه نویس بتواند در مورد برنامه های با حجم بالا و ساختار پیچیده , نرم افزار را به صورتی مناسب به یک ساختار درختی مناسب تبدیل کند ک ه این امر موجب سهولت کار برنامه نویس می شود . مسلماً با استفاده از این قابلیت حجم کار تایپی برنامه نویس کاهش می یابد و نیز برنامه نویس می تواند از کدی که قبلاٌ نوشته شده است دوباره استفاده کند این دو مورد از فواید عمد [ وراثت در برنامه نویسی شئ گرا به شمار می روند.

5. چند شکلی از ویژگیهای نسبتاً Polymorphism چند شکلی یا پیشرفته برنامه نویسی شئ گرا بشمار می رود . و به معنی استفاده از کلاس فرزند بجای کلاس پدر است . در حقیقت در چندشکلی ما با دو کلاس متفادت برخوردی یکسان داریم که در اکثر موارد برنامه نویسی شئ گرا فایده زیادی دارد . در حقیقت ما با انواع گوناگونی از اشیا کار می کنیم بدون اینکه برایمان مهم باشد که متغیری که با آن کار می

کنیم از چه نوعی است.

6. زبانهای شئ گرا : از ابتدای بوجود آمدن برنامه نویسی شئ گرا دو نوع از زبانهای برنامه نویسی برای این سبک برنامه نویسی وجود داشته اند . نوع اول : زبانهای خالص مانند در این زبانها برنامه نویس برای هر کاری . Smalltalk بایستی از اصول برنامه نویسی شئ گرا پیروی کند حتی برای ساده ترین کارها مانند جمع دو عدد. نوع دوم از زبانهای برنامه نویسی شئ گرا که بیشتر رواج دارند زبان های مختلط هستند . در این نوع زبانهای برنامه نویسی برنامه نویس مختار است در امکانات برنامه نویسی شئ گرا استفاده کند یا نه . برای مثال می توان به زبانهای زیر اشاره کرد :

C++

Ada 95

CLOS

Scheme

Eiffel

Java

7. نتیجه گیری:

برنامه نویسی شئ گرا یک شیوه نسبتا جدید برای انجام پروژه های نرم افزاری است که برنامه نویسان پس از احساس نیاز به شیوه ای منسجم تر برای انجام پروژه های نرم افزاری بوجود آمد که فواید عمده آن عبارتند از : استفاده مجدد از کد طراحی آسان تر طراحی سریع تر قابلیت توسعه طراحی سریع تر نرم افزار و از ویژگیهای این روش برنامه نویسی می توان به موارد زیر اشاده کرد:

پنهان سازی اطلاعات

چندشکلی

وراثت

8. منابع:

1.Object oriented programming concepts

2.Object Oriented Programming : an evolutionaryapproachAuthor :COX,BRAD

3.شیوه های برنامه نویسی شئ گرا


مطالب مشابه :


حملات عدم پذیرش سرویس و حملات گسترده عدم پذیرش سرویس(D.o.S & D.D.o.S Attack)

دانشگاه آموزش و پژوهش صنایع ایران. عالی آزاد انفورماتیک ایران. دانشگاه آزاد




آشنایی با دانشگاه های پذیرنده کارشناسی ارشد انفورماتیک پزشکی در سال 1393

دکترای انفورماتیک از دانشگاه پوترا پزشکی ایران از دانشگاه علوم 90 آزاد تهران




نسخه جدید سیستم عامل جدید آی پد عرضه شد

موسسه آموزش عالی آزاد انفورماتیک ایران. سایت نمرات دانشگاه آزاد آی تی ایران




ساخت اولين صفحه وب

دانشگاه آموزش و پژوهش صنایع ایران. عالی آزاد انفورماتیک ایران. دانشگاه آزاد




چگونه هکرها عکس‌های فیس‌بوک شما را می‌دزدند؟

دانشگاه آموزش و پژوهش صنایع ایران. عالی آزاد انفورماتیک ایران. دانشگاه آزاد




شب آرامی بود

دانشگاه آموزش و پژوهش صنایع ایران. عالی آزاد انفورماتیک ایران. دانشگاه آزاد




برنامه نویسی شئ گرا

دانشگاه آموزش و پژوهش صنایع ایران. عالی آزاد انفورماتیک ایران. دانشگاه آزاد




15 شکست بزرگ فناوری 2010

دانشگاه آموزش و پژوهش صنایع ایران. عالی آزاد انفورماتیک ایران. دانشگاه آزاد




طرز ساختن ليست ها

دانشگاه آموزش و پژوهش صنایع ایران. عالی آزاد انفورماتیک ایران. دانشگاه آزاد




نحوه ساختن اکانت vpn در ویندوز ویستا

دانشگاه آموزش و پژوهش صنایع ایران. عالی آزاد انفورماتیک ایران. دانشگاه آزاد




برچسب :