قانون پایستگی ماده و انرژی

در جهان اغلب مواد مختلف با هم ترکیب می شوند و مواد جدید را تولید می کنند . یا آنکه ، یک ماده تجزیه می شود و مواد جدیدی را به وجود می آورد .

در اثر تغییر دما و فشار نیز ، ویژگی های فیزیکی جسم مانند حجم ، جرم حجمی (چگالی ) ، مقاومت گرمایی و الکتریکی جسم تغییر می کند ، اما اندازه گیری های مختلف نشان داده است که جرم مقدار معینی از ماده در فعل و انفعالات شیمیایی یا برخی تغییرات فیزیکی تغییر نمی کند

البته جرم در فعل و انفعالات هسته ای ثابت نمی ماند و در سرعت های نزدیک به سرعت نور تغییر می کند . منظور از تغییر فیزیکی در این جا فعل و انفعالات هسته ای و سرعت های زیاد نیست .

دانشمندان جرم موادی را که با هم ترکیب می شوند ، پیش از ترکیب و پس از ترکیب با دقت زیاد اندازه گرفتند و به این نتیجه رسیدند که مجموع جرم های پیش از ترکیب با مجموع جرم های پس از ترکیب مواد با هم برابر است . آن ها یقین حاصل کردند که در اثر واکنش های شیمیایی ، جرم نابود نمی شود و یا به وجود نمی آید . آن ها این برداشت خود را قانون پایستگی (بقای ) ماده یا قانون پایستگی (بقای ) جرم نامیدند .

 

این قانون بیان می کند که مقدار جرم یک ماده یا مجموعه ی چند ماده که دچار تغییر فیزیکی یا تغییر شیمیایی می شوند ، هیچ تغییری نمی کند . برای مثال اگر 20 گرم یخ ذوب و بعد بخار شود ، جرم آب همان 20 گرم یا جرم بخار همان 20 گرم است . یا اگر قطعه ذغالی به جرم 16 گرم با 32 گرم اکسیژن بسوزد ، از سوختن آن ، 48 گرم گاز ، دود و خاکستر تولید می شود . بنابراین می توان گفت در اثر تغییرات فیزیکی (مانند تغییر حالت ماده ) و تغییر شیمیایی ( ترکیب زغال با اکسیژن هوا ) ماده نه به وجود می آید و نه از بین می رود . یعنی جرم کلی ماده همیشه ثابت است .

 

در قرن هجدهم میلادی که لاوازیه شیمیدان مشهور فرانسوی و دیگران قانون پایستگی جرم را کشف و بیان کردند ، قانون پایستگی انرژی نیز کشف شد و مورد قبول دانشمندان قرار گرفت . بر طبق قانون پایستگی انرژی  ، انرژی ها به یکدیگر تبدیل می شوند ولی در اثر این تبدیل ها انرژی نه به وجود می آید و نه نابود می گردد . به عبارت دیگر اگر شکلی از انرژی به وجود آید ، مقدار معادل این انرژی از شکل دیگر انرژی ناپدید می شود . برای مثال اگر در اثر هضم غذا در بدن 100 ژول انرژی شیمیایی ذخیره شده آزاد شود ف جمع انرژی گرمایی و انرژی عضلانی که در بدن پدید می آید ، همان 100 ژول انرژی خواند بود .

 

تا اواخر قرن نوزدهم میلادی ، ماده و انرژی را دو چیز متفاوت می دانستند ولی پس از کشف پدیده ی رادیواکتیو  و مطالعات بسیار گسترده ای که در قرن بیستم روی ماده و انرژی صورت گرفت ، دانشمندان به این نتیجه رسیدند که در شرایط معینی ماده به انرژی و انرژی به ماده تبدیل می شود . از این رو قانون پایستگی ماده و قانون پایستگی انرژی با واقعیت های شناخته شده سازگار نیست . اکنون قانونی که به جای دو قانون نامبرده مورد قبول است ، قانون پایستگی ماده و انرژی است . بر طبق این قانون ماده و انرژی می توانند به یکدیگر تبدیل شوند ، ولی مقدار کلی ماده و انرژی در یک مجموعه و به طور کلی در جهان هستی همواره ثابت است .

 

دانشمندان با توجه به تبدیل ماده به انرژی و انرژی به ماده ، ماهیت ماده و انرژی را یکسان می دانند و تعریف زیر را برای هر یک بیان می کنند :

ماده انرژی متراکم است و انرژی ماده گسترده  

 

مفهوم جمله ی بالا آن است که مثلاً در خورشید که واکنش های هسته ای صورت می گیرد ، مقداری ماده متراکم به انرژی تبدیل می شود و این انرژی در فضای گسترده ی اطراف خورشید پراکنده می شود . یا هنگامی که گلوله ای را گرما می دهیم ، انرژی گرمایی که در فضای گسترده ای قرار داشت ، به صورت افزایش حجم بسیار بسیار کم در گلوله جمع و متراکم می شود . البته چنین جرمی با هیچ ترازویی قابل اندازه گیری نخواهد بود .

 


مطالب مشابه :


جرم مخصوص!

(یا جرم حجمی) چگالی مواد در شرایط مختلف تغییر نمی‌کند، حال آن که، مطابق فرمول بالا




کیت آموزشی جرم حجمی(چگالی)

کیت آموزشی جرم حجمی های مختلف آموزان با توجه به جرم حجمی این مواد آنها را




اندازه گیری دانسیته

o دانسیته نسبی یک گاز عبارت است از نسبت جرم حجمی گاز مورد در مواد نفتی مختلف، متفاوت




آزمایش چگالی

چگالی مواد مختلف با هم هفت طبقه از مایعات مختلف روی هم (ایجاد تغییر جرم حجمی در




چگالی

این ویژگی چگالی یا جرم حجمی نام دارد جرم نسبی مواد نسبت به هم املاح مختلف يکي از




قانون پایستگی ماده و انرژی

در جهان اغلب مواد مختلف با هم حجم ، جرم حجمی با مجموع جرم های پس از ترکیب مواد با




مقاله سازه های چوبی نقشه و پلان ساختمان های ویلائی زیبای چوبی

چند لایی چند جهته با مواد مختلف و در بعضی جرم حجمی چوب در مقایسه افت حجمی چوب




برچسب :