گرم و مرطوب

خصوصیات کلی فرم بنا در این مناطق به قرار زیر است :


1 ) ساختمان ها به صورت حیاط مرکزی و نیمه درون گرا:

در این کرانه اکثر ساختمان ها نیمه درون گرا هستند و اطاق ها در اطراف یک حیاط مرکزی قرار دارند . فرق عمده ی این ساختمان های حیاط مرکزی با ابنیه ی مشابه در مناطق فلات مرکزی ایران در این است که با وجود آن که این ساختمان ها درون گرا می باشند ، ولی ارتباط آن ها با فضای خارج کاملا بسته نیست و پنجره های بلند و مرتفع و ایوان های وسیع رو به فضای کوچه و یا میدان در طبقات دوم و خصوصا سوم ساختمان دارند .






2 ) حداکثر استفاده از سایه و کوران هوا :
استفاده از تهویه ی دو طرفه ی هوادر داخل اتاق و کاستن از شدت گرما ، با باز کردن پنجره های رو به حیاط از یک طرف و و پنجره های رو به کوچه از طرف دیگر ، همچنین هنگام عصر و غروب که از شدت آفتاب کاسته می شود ، اهالی در ایوان های خارجی رو به دریا می نشینند و از جریان بادی که بین دریا و ساحل وجود دارد لذت می برند .





Resigzed Image برای نمایش کامل تصویر بر روی نوار زرد رنگ کلیک کنید



3)ارتفاع اتاق ها زیاد و پنجره ها بلند و کشیده
ارتفاع اتاق ها نیز در این منطقه از سایر مناطق اقلیمی ایران بیشتر است و ارتفاع آن گاه تا چهار متر یا بیشتر می رسد . دلیل این امر بدان جهت است که گرمای هوا در فضای داخل صعود کرده و در نتیجه دمای هوا در ارتفاع پایین تر اتاق کاهش می یابد و با وجود پنجره های زیر سقف در دو طرف اتاق ، هوای گرم تهویه می شود.


Resigzed Image برای نمایش کامل تصویر بر روی نوار زرد رنگ کلیک کنید


4)ایوان ها وسیع و مرتفع
ایوان در این منطقه از سایر نواحی بزرگتر است و فضای بسیار مهمی در ساختمان محسوب می شود . در فصول گرم که مدت آن حدود نیمی از سال است ، اغلب فعالیت های روز مره در داخل ایوان انجام می شود ، زیرا در ایوان هم تهویه به خوبی صورت می گیرد و هم در زیر سایه قرار دارد . غالبا در دور تا دور حیاط مرکزی و همچنین در یک و یا دو سمت خارج بنا ایوان های وسیع و مرتفع وجود دارد .






5 ) عدم وجود زیر زمین در مناطق نزدیک به ساحل
در بندر بوشهر به دلیل مجاورت با دریا و بالا بودن سطح آب های زیرزمینی و رطوبت بسیار زیاد ، زیر زمین احداث نمی شود و همچنین طبقه ی همکف نیز بیشتر جنبه ی خدماتی دارد و آشپزخانه ، انبار آذوقه و احیانا انبار کالا در این طبقه می با شند و طبقات اول و دوم بیشتر جنبه ی مسکونی دارند . مزیت دیگر طبقات فوقانی ، این است که کوران هوا در این طبقات بهتر انجام می شود و از لحاظ محرمیت ، پنجره های فوقانی از دید عابران در کوچه ها محفوظ است .





6 ) وجود شبستان و شوادان در مناطق دور از ساحل


Resigzed Image برای نمایش کامل تصویر بر روی نوار زرد رنگ کلیک کنید



Resigzed Image برای نمایش کامل تصویر بر روی نوار زرد رنگ کلیک کنید

7)طاق های غالباً مسطح
در این سواحل ، احداث طاق های قوسی رایج نیست و اکثر قریب به اتفاق ساختمان ها دارای بام های مسطح می باشند . در فصول گرم در شب هنگام ، به دلیل خنکی نسبی هوا بر روی بام و تابش حرارت از زمین و بام گرم به آسمان نسبتا سرد ، اهالی بر روی بام می خوابیدند و جان پناه اطراف بام اغلب مشبک می باشد تا ساکنان بر روی بام از دید اطراف محفوظ باشند و در عین حال از کوران هوا بر روی بام استفاده کنند .






8)الهام گرفتن از قوس های عربی و هندی
در این جا لازم به ذکر است که به لحاظ تبادل تجاری بین بنادر این سواحل با کشور های عربی و هندوستان ، تزیینات ساختمان و فرم قوس ها و بازشوهای ساختمان ، شباهت بسیار زیادی با ساختمان های شبه جزیره ی عربستان و هندوستان دارد . به عنوان مثال ساختمان های قدیمی بوشهر و بندر لنگه شبیه ساختمان های شهر صنعا در یمن و بادگیرهای بندر لنگه ، قشم و بندر عباس کاملا شبیه بادگیرهای سواحل جنوبی خلیج فارس و مساجد چابهار شبیه مساجد هند و پاکستان است . قوس های نیم دایره بالای بازشوها در این سواحل ، شبیه قوس های رایج در عربستان و هندوستان است و با قوس های ساختمان های فلات مرکزی ایران که به صورت جناغی است ، متفاوت می باشد .




Resigzed Image برای نمایش کامل تصویر بر روی نوار زرد رنگ کلیک کنید


9)استفاده از مصالحی که دارای جرم حرارتی کم با رنگ روشن هستند
• در مناطق گرم و مرطوب ، استفاده از مصالحی که دارای جرم حرارتی کمی هستند و حرارت را در خود ذخیره نمی کنند بهتر است . زیرا از لحاظ اقلیمی ، مشکل اساسی گرمای بیش از حد است و ذخیره نمودن حرارت روز برای شب صحیح نمی باشد . به همین دلیل چوب بهترین نوع مصالح در این مناطق است ، زیرا چوب حرارت را به کندی انتقال می دهد و حرارت کسب شده در طی روز ، بر روی سطح چوب باقی می ماند و با وزش نسیم نسبتا خنک در شب ، چوب حرارت خود را از دست می دهد .






ولی در این سواحل مشاهده می شود که از چوب فقط برای بام و در و پنجره استفاده می شود و بدنه ی ساختمان با مصالح بنایی که دارای جرم حرارتی بسیار زیاد است ، اجرا می شود و ضخامت دیوارها غالبا زیاد می باشد . این مطلب به این خاطر است که در این سواحل پوشش گیاهی بسیار اندک و چوب درختان برای کارهای ساختمانی کم می باشد . لذا بالاجبار اهالی مجبور به استفاده از مصالح بنائی که به وفور وجود دارد ، می باشند . در کنار هورها و مرداب های کنار رودخانه ها و دریاها و در مناطقی که نی وجود دارد ، اغلب خانه ها با حصیر ساخته می شود و افراد تنگ دست در این سرپناه ها زندگی می کنند . بر اساس آمار رسمی سال 1355 ، در بندر عباس 68/60 در صد خانه ی خشتی و 13/17 در صد حصیری و در بندر لنگه 90 در صد خانه ها سنگی و 10 در صد حصیری بوده اند . در بندر بوشهر اکثر خانه های سنتی با سنگ های رسوبی دریا احداث شده اند و سنگ های رسوبی و مرجانی دریا مصالح عمده دیوارهای ابنیه ی سنتی را تشکیل می دهد .




مطالب مشابه :


وب سایت مرکز

لطفاً برای مشاهده وب سایت مرکز علمی- کاربردی ایوان به » معرفی دانشگاه جامع علمی کاربردی




اساس نامه دانشگاه جامع علمی کاربردی

ماده 1-دانشگاه جامع علمیکاربردی به منظور توسعه آموزشهای عالی علمیکاربردی و به قصد




معماری ایرانی

معماری - دانشگاه علمی کاربردی سنندج 1 - معماری ایرانی - گاه نامه ای از کلاس ما




شعر کردی کلهری

در این وبلاگ سعی می شود که در خصوص معرفی شهرم ایوان ومکان دانشگاه علمی کاربردی ایوان;




پروژه :اقلیم سرد وکوهستانی و اقلیم معتدل و مرطوب

انجمن معماری مرکز آموزش علمی کاربردی ساختمان ها در این اقلیم دارای ایوان اند ولی عمق




گرم و مرطوب

انجمن معماری دانشگاه علمی کاربردی های بلند و مرتفع و ایوان های وسیع رو به فضای




همایش پیاده روی وعزاداری مردم ایوان غرب به مناسبت اربعین حسینی

در این وبلاگ سعی می شود که در خصوص معرفی شهرم ایوان ومکان دانشگاه علمی کاربردی ایوان;




نجف ؛ شهری با مساجد تاریخی

بسیج مرکز علمی کاربردی حج و زیارت صحن آن بشمار می رفت و در مقابل آن فقط ایوان شرقی




برچسب :