مقدمه و آشنایی با پرندگان آوازخوان و سهره های ایران

به نام خدا<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

مقدمه

اينجانب حميد مشيري داراي مدرک کارشناسي در رشته کشاورزي مي باشم . از دوران کودکي علاقه شديدي به پرندگان داشتم و اکنون قريب 15 سال است که از انواع پرندگان زينتي نگهداري مي کنم . علاقه ام به پرندگان آوازخوان نيز به دوران کودکي باز مي گردد .  حدود ده سال است که تنها اقدام به نگهداري پرندگان آوازخوان نموده ام . پرندگاني که شايد کمتر مطرح بوده اند و کمتر کسي به نگهداري آنان اقدام نموده ، از قبيل انواع سهره ها ، بلبل ها ، چرخ ريسک ها ، کمرکولي ، برخي از انواع زرده پره ها و غيره . علاقه زيادي به نگهداري و پرورش پرندگان وحشي آوازخوان که نا شناخته هستند دارم و همين امر موجب شده تا ضمن شناسايي اين پرندگان ، به هر طريق ممکن نمونه اي از اين پرندگان را تهيه و تربيت نمايم . در اين راستا تجربيات فراواني نصيبم شد و مهمترين نکته اي که به آن پي بردم اين بود که تنها قناري و سهره نيستند که آواز خوشي دارند بلکه بسياري ديگر از پرندگان آوازخوان هستند که شايد شنيدن صداي آواز آنان به مراتب دلنشين تر از شنيدن آواز سهره و يا حتي قناري باشد . البته بايد به اين نکته اشاره کنم که زيبايي امري نسبي است و به عنوان مثال ممکن است براي شخصي که علاقه مند به سهره است ، آواز سهره نسبت به آواز قناري خوش تر جلوه کند و يا بالعکس کسي که علاقه مند به نگهداري بلبل هزاردستان است از آواز سهره يا قناري خوشش نيايد . بهر حال آنچه مهم است اين است که بدانيم آوازخواني محدود به سهره يا قناري نيست بلکه پرندگان ديگري نيز هستند که آوازشان دست کمي از سهره يا قناري ندارد .  در برخي کشورهاي اروپايي اين امر پذيرفته شده است و اگر سري به مغازه هاي پرنده فروشي در اين کشور ها بزنيد خواهيد ديد که در کنار قناري و سهره پرندگان ديگري همچون سهره سبز ، سهره زرد ، سهره سفيد ، بلبل خالدار ، بلبل هزاردستان ، بلبل سينه سرخ ، و ... نيز حضور دارند و بازار خوبي هم در اين کشور ها دارند . ولي متأسفانه در کشور ما آشنايي با پرندگان آوازخوان محدود به قناري و سهره بوده است هر چند اخيراً پرندگاني چون گل به سر و بلبل هزاردستان نيز در برخي شهرهاي بزرگ چون تهران و برخي شهرستان ها جايگاهي در بين پرنده دوستان يافته اند .  

آنچه موجب ترغيب من به رائه اطلاعات و تجربيات شخصي ام در مورد پرندگان آواز خوان در اين وبلاگ شد ، آشنا ساختن هموطنان علاقه مند به نگهداري پرندگان آوازخوان با انواع اين پرندگان است تا اگر کسي دوست دارد از پرنده اي نگهداري کند با شناخت کامل و با آگاهي اقدام به تهيه پرنده مورد نظر خود نمايد ، و از طرفي مي دانم بسياري از افراد همچون من ، بدنبال مطالبي در مورد ساير پرندگان آوازخوان بوده اند  و کمبود وبلاگي فارسي زبان که به طور تخصصي به اين موضوع بپردازد موجب شد تا به فکر ايجاد وبلاگي تخصصي در اين زمينه باشم .

به هر حال وبلاگ فوق نوپاست و خالي از اشکال نيست و يقيناً پيشنهادات و انتقادات شما دوستان عزيز مي تواند در رفع اين مشکلات احتمالي و در تکميل مطالب بسيار مفيد باشد . خواهشمندم هر گونه انتقاد ، پيشنهاد ، مطالب جديد و ... داريد با ما در ميان بگذاريد .

به اميد روزي که با همکاري شما دوستان ،  وبلاگي جامع و به زبان فارسي در زمينه پرندگان آوازخوان در اختيار علاقه مندان باشد .

Email جهت ارسال مطالب ، پيشنهادات ، انتقادات و پرسش هاي احتمالي :

[email protected]

 

پرندگان آوازخوان ايران :

 

به طور کلي مي توان گفت غالب پرندگان آوازخوان ايران متعلق به راسته گنجشک سانان Passeriformes )  ( مي باشند . از مجموع حدود پانصد گونه پرنده شناخته شده در ايران در حدود يکصد و هشتاد گونه آن متعلق به راسته گنجشک سانان است .  اين راسته در ايران شامل  بيست و پنج خانواده مي باشد که از شناخته شده ترين خانواده ها مي توان به خانواده سهره ، خانواده کلاغ ، خانواده سار و... اشاره کرد .

 بطور کلي راسته گنجشک سانان پرندگان شاخه نشين ، آوازخوان ، با گونه هاي متنوع و فراوان و در اندازه هاي گوناگون و با ويژگي هاي زيستي متفاوت را شامل مي شود .

زيباترين آوازها در اين راسته متعلق به خانواده هاي سهره  ، چکاوک  ، تو کا ، سسک ، زردپره و پري شاهرخ مي باشد .

 در ادامه سعي بر آن شده تا خانواده ها به تفکيک مورد بررسي و تجزيه تحليل قرار گيرند . ان شاءالله ساير پرندگان آوازخوان احتمالي خارج از راسته گنجشک سانان که در ايران موجود مي باشند پس از جمع آوري اطلاعات به علاقه مندان معرفي خواهند شد .

شناخته شده ترين خانواده در راسته گنجشک سانان خانواده سهره ئيان ( fringillidae ) مي باشد که در ادامه به شرح پرندگان اين خانواده مي پردازم .

 

نگاهي اجمالي به خانواده  سهره :

 

سهره ها پرندگاني شاخه نشين ، کوچک جثه ، آوازخوان ، رنگارنگ ، متعلق به راسته گنجشک سانان ( Passeriformes )  واز خانواده سهره ها ( fringillidae ) مي باشند . سهره ها پرندگاني دانه خوار بوده و غالب تغذيه آنان از دانه گياهاني همچون گلرنگ ، شاهدانه ، ارزن ، کتان ، آفتابگردان ، قدومه و ساير گياهان دانه دار مي باشد . هرچند در جيره غذايي برخي از انواع سهره ها ميوه ها ، سبزيجات و حشرات نيز جاي دارند ولي غالب تغذيه اين پرندگان از دانه ها مي باشد و تغذيه از حشرات و ميوه ها بيشتر در فصل توليد مثل اين پرندگان ديده مي شود .

به طور کلي راسته گنجشک سانان پرندگاني آوازخوان را در بر مي گيرد که در ميان خانواده هاي موجود در اين راسته خانواده سهره از آواز دلنشين تري نسبت به ساير پرندگان اين راسته برخوردارند . قناري که شناخته شده ترين پرنده آوازخوان در جهان مي باشد متعلق به خانواده سهره است . از نظر زيستگاهي سهره ها را مي توان در کوه ها ، بيابان ها ، جنگل ها ، کشتزارها ، پارک ها و ساير نقاط مناسب جهت زندگي يافت . نر و ماده اين پرندگان در برخي گونه ها بسيار مشابه و در برخي گونه ها کاملاً متفاوت هستند . سهره ها پرندگاني اجتماعي بوده و خارج از فصل توليد مثل به صورت گروهي ديده مي شوند . رنگ آميزي زيبا از يک سو و آواز دلنشين سهره ها از سوي ديگر موجب تمايل بسياري از علاقه مندان ، به نگهداري اين پرندگان شده است . تا جايي که در نقاط مختلف دنيا برخي از انواع سهره ها را اهلي نموده و به عنوان پرنده زينتي نگهداري مي کنند . ساختار ژنتيکي سهره ها به گونه اي است که مي توان غالب آنها را با هم تلقيح نمود ، البته در اکثر موارد پرنده حاصل از تلقيح دو گونه سهره با هم ، نابارور مي باشد ولي به هر حال تلقيح سهره ها با يکديگر جهت اصلاح و يا بهبود آواز و زيبايي در بسياري از کشورها رواج دارد . از رايج ترين آن مي توان به تلقيح انواع سهره با قناري اشاره کرد که معمولاً هدف از آن اصلاح و بهبود آوازخواني مي باشد .

 

سهره هاي ايران ( The finches of iran ) :

 

در کشور ايران تاکنون هيجده گونه از انواع سهره شناسايي شده است . از اين هيجده گونه تعداد شانزده گونه آن در ايران توليد مثل نيز دارند و دو گونه آن به صورت مهاجر و در فصول پاييز و زمستان در نقاط محدودي از کشور ديده شده است . از نقطه نظر پراکنش برخي از گونه هاي سهره در ايران در نقاط وسيعي از کشور ديده شده اند و برخي از گونه ها نيز خاص مناطق محدودي از کشور ما هستند . ولي به طور کلي غالب سهره هاي ايران را مي توان در مناطق شمال و شمال غرب کشورمان مشاهده نمود . از نقطه نظر فراواني نيز بايد گفت تعدادي از انواع سهره ها در ايران به وفور ديده شده و توليد مثل مي کنند و برخي ديگراز گونه ها به تعداد اندک توليد مثل مي نمايند . همچنين در برخي مناطق کشور سهره ها تنها زمستان گذران هستند و در برخي نقاط تابستان گذران و در برخي نقاط نيز در تمام طول سال مقيم هستند . به دليل ورود جمعيت زمستان گذران سهره ها از ساير کشور ها به ايران در فصول پاييز و زمستان جمعيت سهره ها افزايش چشمگيري دارد ليکن آن دسته از سهره هاي مهاجر ورودي از ساير کشورها با فرارسيدن فصل بهار مجدداً از کشور خارج مي شوند . در ادامه ضمن اشاره به اسامي سهره هاي ايران  به شرح آنها مي پردازم .

 

 

 

 

( فهرست سهره هاي ايران )

 


مطالب مشابه :


سهره های استان مرکزی

پرندگان آوازخوان ایران - سهره های استان مرکزی - ( آشنایی با انواع سهره , بلبل و سایر پرندگان




خانواده سهره : سهره معمولی - سهره کوهی - سهره سینه سرخ - سهره بال سرخ - سهره صورتی - سهره دمگاه زرد

پرندگان ایران - خانواده سهره : سهره معمولی - سهره کوهی - سهره سینه سرخ - سهره بال سرخ - سهره




سهره

سهره - سهره می‌گذارد ودر هر بار ۴ تا ۵ تخم می‌گذارد. این پرنده از پرندگان مهاجر به شمار می




پرندگان مهاجر

شکارچی - پرندگان مهاجر - کمک به عبور قوچها از بزرگراه: گونه و زیر گونه های ببر




تفاوت سیره نر و ماده

سهره های نر دارای سر بزرگتری نسبت به سهره های ماده هستند ـ قرمزی سر سهره های نر تا آخر چشمشون




خانواده سهره : سهره مغولی - سهره خاکی - سهره گلی - سهره نوک قیچی - سهره دمگاه سفید - سهره نوک بزرگ -

پرندگان ایران - خانواده سهره : سهره مغولی - سهره خاکی - سهره گلی - سهره نوک قیچی پرنده مهاجر.::




مقدمه و آشنایی با پرندگان آوازخوان و سهره های ایران

پرندگان آوازخوان ایران - مقدمه و آشنایی با پرندگان آوازخوان و سهره های ایران - ( آشنایی با




عادات و رفتار - مهاجرت - 1

بیشتر پرنده شناسان بر این باورند که پرندگان در ابتدا مهاجر نبوده اند ، ولی در سهره ها فقط




خانواده چکاوک : چکاوک سهره ای - چکاوک سنگلاخ - چکاوک سر دم سیاه - چکاوک هدهدی - چکاوک پنجه کوتاه - چ

پرندگان ایران - خانواده چکاوک : چکاوک سهره ای - چکاوک سنگلاخ - چکاوک سر دم سیاه پرنده مهاجر.::




نکاتی در مورد پرورش سهره

سهره های دیگر با دیدن دانه ها یا خار به در این زمان سهره های مهاجر زیاد هستند و در اصطلاح




برچسب :