سوسک سیاه گندم: Zabrus tenebrioides

سوسک سیاه گندم Zabrus tenebrioides

سوسک سیاه گندم: Zabrus tenebrioides

Family : Carabide

Order : Coleoptera

این آفت یک آفات بالقوه ( یعنی اگر گندم اصلاح شود خسارت این آفت نیز به همان اندازه زیاد می شود ) گندم و جو مي باشد. این آفت در مزارعي كه به آیش گذاشته نمي شوند زیاد است. سوسک سیاه گندم از بیشتر مناطق کشور گزارش گردیده است، اما آلودگی آن دراستان های گلستان، خراسان، فارس، کرمانشاه، خوزستان وایلام بیشتراست.

Morphology

حشره کامل به رنگ قهوه ای متمایل به سیاه براق است .رنگ سطح پشتی سیاه براق و سطح شكمي قهوه ای تیره است .سر سیاه و شاخک ها 11 بندي و از نوع نخی شکل Filiform به رنگ قهوه ای متمایل به قرمز هستند.

لارو:

لاروها كامپودئي فرم و آخرین حلقه شكمي مجهز به يك جفت استطاله دندانه دار بنامUropode می باشد. رنگ عمومی بدن سفید بطول 3 سانتی متر سر و قفسه سینه خرمايي و روي هر يك از حلقه های شکم يك لكه قهوه ای وجود دارد . دارای 3 سن لاروی می باشد که لاروها از طریق اندازه گیری کپسول سر از هم متمایز می شوند.

Damage

خسارت عمده مربوط به دوره لاروی می باشد .لاروها از برگ و حشرات کامل از دانه های شیری و سفت تغذیه می کنند.لاروها در کنار بوته ها سوراخ هایی حفر می کند و برگ ها را به داخل سوراخ ها یم کشند و برگ ها را می خورند و فقط رگبرگ ها را باقی می گذارند ین خسارت بصورت لکه ای می باشد.تغذيه لاروها از جوانه ها وبرگهاي جوان گندم سبب خشك شدن برگها می شود.این حشره شب فعال است.

Biology

لارو تمام پاییز و زمستان را در خاک بسر می برد( سن 1يا2و گاهي سن 3 ) لاروها در اوايل بهار با گرم شدن هوا شروع به فعاليت مي كنند .در اوايل تا اواسط خرداد لاروها تبديل به شفيره مي شوند شفیره ها نيز در داخل خاك تشكيل مي شوند. حشرات كامل در اواخر بهار تا اوايل تابستان ظاهر مي شوند و پس از مدتی تغذیه جفتگيري كرده و تخمريزي مي كنند . تخمگذاري ممكن است به صورت انفرادي يا دسته ای باشد. هر حشره ماده در طول عمر خود 40تا80 عدد تخم مي گذارد.

لاروها پس از تغذيه مي توانند به مدت 30-50 روز بدون دسترسي مجدد به غذا زنده بمانند. لارو اين حشره دياپوز حقيقي ندارد ولي فعاليت آن در طول سرما كاهش مي يابد. اين حشره در سال يك نسل داشته و بیشتر در مزارعي ديده مي شود كه بطور مرتب به زير كشت گندم مي روند.

Contorol

1-تغییر تاریخ کاشت

2-تناوب با هندوانه ، خربزه ، آفتاب گردان ،نخود ، خیار و سویا

3-استفاده بیشتر از بذر در مناطق آلوده

4-مبارزه شیمیایی با گرانول دیازینون


آفات انباری مهم برنج

شپشه برنج Oryzae sitophilus

حشره کامل سرخرطومي کوچکي به نگ قهوه اي است و روي پيش گرده از فرورفتگي هاي گرد پوشيده شده است. رنگ عمومي بال پوش ها قهوه اي تيره و روي هر بال پوش ها دو لکه بزرگ به نگ قهوه اي روشن ديده مي شود. خرطوم نرها نسبت به ماده ها ضخيم تر است و هم کوتاه تر است.

خسارت عمده حشره در درجه اول مربوط به لارو است . طول عمر حشره کامل به طور متوسط 4 تا 5 ماه است و تعداد تخم هاي گذاشته شده 400 تا 576 عدد مي باشد.

براي مبارزه براي ضدعفوني انبار هاي خالي مي توان از تکيبات فسفره مثل اکتليک به ميزان 1 تا 2 گم ماده موثره براي هر متر مربع به صورت محلول پاشي استفاده کرد

استفاده از قرص هاي حاوي فسفات آلومنيم و منيزيم به ميزان 5-6 قرص به ازا هر تن محصول يا 1-2 قرص به ازا هر مترمکعب فضاي باز

شپشه دندانه دار برنج Oryzaephilus surinamensis

از مهمترين آفت انباري مي باشد . حشره کامل سوسکي با بدني کشيده است . لارو حشره دراز و کشيده است و در پشت هريک از حلقه هاي بدن دو لکه تيره متقارن وجود دارد . اين حشه از مواد گوشتي و فرآورده هاي گياهي تغذيه مي کند ولي خسارت چنداني ندارد. طول عمرحشره کامل طولاني است بين 6 ماه تا 3 سال است . طول دوره رشدي حشره از تخم تا حشره کامل در شرايط مساعد حدود 28 روز است و 3 تا 4 نسل در سال دارد و در مناطق گرمسير تعداد نسل آن به 6 تا 8 نسل در سال مي رسد.

براي مبارزه

براي ضدعفوني انبار هاي خالي مي توان از تکيبات فسفره مثل اکتليک به ميزان 1 تا 2 گم ماده موثره براي هر متر مربع به صورت محلول پاشي استفاده کرد

استفاده از قرص هاي حاوي فسفات آلومنيم و منيزيم به ميزان 5-6 قرص به ازا هر تن محصول يا 1-2 قرص به ازا هر مترمکعب فضاي باز

 


مطالب مشابه :


افات مهم برنج

گالری عکس افات - افات مهم برنج حشره بالغ سوسک کوچک با بدني کشيده به طور 5/2 الي 5/3 ميليمتر.




دستیابی محققان ایرانی به روش جدید مبارزه با آفت برنج

زراعت 87 - دستیابی محققان ایرانی به روش جدید مبارزه با آفت برنج - پایگاه اطلاع رسانی




آفات انباری مهم برنج

شپشه برنج Oryzae sitophilus. حشره کامل سرخرطومي کوچکي به نگ قهوه اي است و روي پيش گرده از فرورفتگي




انبارداری برنج

سوسک دانه برنج دارای بالهای زیر است و از این رو حشره کامل قادر به پرواز است.




شپشه برنج Sitophilus oryzae L

فروشگاه سموم گیاهی کوهدشت طرقبه - شپشه برنج Sitophilus oryzae L - کشاورزی ، گیاهپزشکی و (IPM) - فروشگاه




سوسک قهوه ای غلات (Anisoplia.sp)

ترویج - سوسک قهوه ای غلات کاشت داشت برداشت برنج. کرم خراط ( پروانه فری ) Zeuzera pyrina.




کرم ساقه خوار برنج

گیاهپزشکی 87 - کرم ساقه خوار برنج - گروه گیاه پزشکی دانشگاه تربیت معلم آذربایجان




کرم ساقه خوار نواری برنج

کرم ساقه خوار نواری برنج Chilo suppressalis Walker. سوسک های خانواده Staphylinidae شکارگر تخم پروانه ها




سوسک شاخدار خرما و یا سوسک کرگدنی خرما Oryctes elegans

گیاهپزشکی - سوسک شاخدار خرما و یا سوسک کرگدنی خرما Oryctes elegans - - • بیماری های برنج




سوسک سیاه گندم: Zabrus tenebrioides

کلینیک گیاه پزشکی کشاورز - سوسک سیاه گندم: Zabrus tenebrioides شپشه دندانه دار برنج Oryzaephilus surinamensis.




برچسب :