عوارض تزریق موضعی کورتون

عوارض تزریق موضعی کورتون

 

عوارض داروهایی کورتیکوستروئید را در این مبحث ، می‌توان به دو دسته عوارض سرتاسری ( منتشر یا سیستمیک ) و عوارض موضعی تقسیم نمود .

عوارض منتشر ناشی از این خانواده دارویی بیشتر ناشی از مصرف خوراکی یا تزریق عضلانی - وریدی آن می‌باشد . این اشکال دارویی برای تاثیر وارد جریان خون شده و در سرتاسر بدن توزیع می‌گردد . اگر مدت زمان و میزان مصرف این دارو به اشکال فوق افزایش پیدا کند ، به همان نسبت احتمال پیدایش عوارض متعددی مورد انتظار خواهد بود . از جمله عوارضی که در صورت مصرف طولانی‌مدت و به میزان زیاد این ترکیبات دارویی محتمل می‌باشد می‌توان به موارد زیر اشاره کرد :

افزایش وزن ، افزایش فشار خون ، پوکی استخوان ، افزایش قند خون ، ابتلا به آب‌مروارید و آب سیاه در چشم‌ها ، کاهش سطح ایمنی بدن ، اختلالات انعقادی ، ضعف عضلات ، سرکوب غده فوق کلیوی ، سیاه شدن سر استخوان ران و با احتمال کمتر سر استخوان بازو و حتی زانوها ، اختلال رشد در کودکان ، تأخیر در بهبودی زخم‌ها ، اختلالات گوارشی ، آکنه ، ...

بیماری‌های متعددی وجود دارند که درمان و کنترل علائم در آن‌ها مستلزم مصرف داروهای خانواده کورتون می‌باشد . از جمله این بیماری‌ها می‌توان به بیماری‌های روماتولوژیک مانند روماتیسم مفصلی ، برخی بیماری‌های پوستی مانند پمفیگوس و لیکن پلان ، بیماری‌های تنفسی و برخی از بیماری‌های سرطانی اشاره کرد . در این موارد پزشک معالج با لحاظ جمیع شرایط و پیش‌بینی و کنترل عوارض محتمل نسبت به تجویز این داروها اقدام می‌نماید . و به محض آنکه شرایط و امکان آن فراهم شود نسبت به کاهش یا قطع مصرف دارو تصمیم می‌گیرد .

در مواردی که امکان مصرف موضعی این ترکیب دارویی وجود داشته باشد ، از یک طرف داروی تجویز شده با حجم بیشتری در محل جمع شده و تأثیر آن افزایش پیدا می‌کند و از طرف دیگر از میزان ورود دارو به جریان خون و پخش شدن آن در سرتاسر بدن به میزان قابل توجهی کاسته می‌شود فلذا عوارض ناخواسته این دارو نیز به میزان زیادی کاهش پیدا می‌کند . از جمله مواردی که ترکیباتی از این دارو برای مصرف موضعی تعریف‌شده است می‌توان به قطرة چشمی ، قطره بینی ، اسپری های استنشاقی ، پمادهای موضعی و در نهایت تزریق  موضعی اشاره کرد . در مورد مصرف موضعی این ترکیبات دارویی نیز به صورت اختصاصی می‌توان انتظار عوارضی داشت که در مورد تزریق موضعی می‌توان به موارد زیر اشاره کرد :

1 - در مواردی که تزریق موضعی سطحی باشد ، درنتیجه پخش شدن دارو در زیر پوست ممکن است رنگدانه‌ها از بین رفته و لکه سفیدی در مرحله تزریق پدیدار گردد . این عارضه معمولاً گذرا بوده و پس از چند ماه لکه به‌وجودآمده به تدریج کم‌رنگ شده و از بین می‌رود . نمونه این عارضه در تزریق برای کیست گانگلیون (GANGLION CYST) بخصوص در پشت مچ دست مشاهده می‌شود .

2 - عارضه دیگر پخش شدن داروی تزریقی در زیر پوست ، نازک شدن پوست و تحلیل رفتن چربی زیر پوست می باشد . در نتیجه گاهی در صورت دقت مشاهده می‌شود به علت آب شدن چربی و نازک شدن پوست روی آن ، فرورفتگی در محل تزریق به‌وجودآمده است .

3 - از موارد مصرف تزریق موضعی ، درمان التهابات تاندونی یا تاندونیت می‌باشد . پزشک معالج هنگام تزریق دقت می‌نماید که تزریق در غلاف تاندون و نه در جسم تاندون انجام گیرد . در صورت تزریق کورتون در داخل تاندون امکان ضعیف شدن و حتی پاره شدن تاندون به طور کامل وجود دارد . نمونه بارز این عارضه در التهاب ماهیچه دو سر بازویی به‌کرات دیده شده است لذا در این عارضه تزریق کورتون توصیه نمی‌شود . در مواردی که تاندون مبتلا ضعیف بوده یا پارگی کوچکی در آن

وجود داشته باشد ، تزریق موضعی ممکن است منجر به تشدید عارضه و کامل شدن پارگی گردد .

4 - عفونت موضعی از موارد منع تزریق موضعی کورتون می‌باشد . در موارد عفونت ، این تزریق با توجه به سرکوب ایمنی ممکن است منجر به تشدید عارضه یا پخش شدن عفونت گردد .

5 - برای تزریق موضعی باید محدودیتی در تعداد دفعات تزریق در نظر گرفت . تزریق مکرر کورتون در مفصل می‌تواند منجر به نازک شدن غضروف و تخریب بیشتر مفصل گردد . در صورت تزریق مکرر این دارو در داخل مفصل ، کریستالیزه شدن ماده دارویی ممکن است به جای کاهش التهاب منجر به افزایش التهاب گردد . نکته دیگری که پیش‌ازاین به آن اشاره گردید ، آن است که کاهش درد و کنترل التهاب به دنبال تزریق مفصلی در موارد آرتروز ، نباید با افزایش بی‌حساب و کنترل نشده فشار روی عضو مبتلا همراه گردد . زیرا پدیده ساییدگی در مفصل علیرغم تزریق همچنان به قوت خود با این بوده و با این کار ممکن است تشدید گردد .  

 

وبسایت تخصصی بیماریهای دست

دکتر علی مرجائی

 

 

 

               

 

    


مطالب مشابه :


یک روز با رضا ایرانمنش سینمای ایران... در بیمارستان آتیه

وبلاگ جانبازان شیمیایی ایران - یک روز با رضا ایرانمنش سینمای ایران در بیمارستان آتیه




سايت ماسال نيوز - هزینه بستری شدن در بیمارستان خصوصی ؛ از 300 تا600 هزار تومان !

MasallNews - وبلاگ خبـری،تحـلیلـی ماسـال - سايت ماسال نيوز - هزینه بستری شدن در بیمارستان خصوصی




نظرسنجی کشوری درباره اجرای قوانین پرستاری

به تدریج پس از دریافت پرسشنامه های مربوطه و پس از تجزیه و تحلیل بیمارستان آتیه ، خاتم




مقایسه بیمه عمر و تامین آتیه و بیمه تامین اجتماعی

تحلیل بنیادی ۴- در بیمه عمر و تامین آتیه پس از یک سمنان 20متری وحدت نرسیده به بیمارستان




عوارض تزریق موضعی کورتون

عارضه دیگر پخش شدن داروی تزریقی در زیر پوست ، نازک شدن پوست و تحلیل رفتن بیمارستان آتیه.




معرفی بیمه عمر و تامین آتیه بیمه پاسارگاد

بیمه پاسارگاد نمایندگی معصومی فر - معرفی بیمه عمر و تامین آتیه بیمه پاسارگاد - صدور انواع




آقای لطفی! اراک به پول نفت بیش از تیم نفت نیازمند است

به روز در حال تحلیل رفتن این گودال در آتیه ای که خدا این بیمارستان در نظر گرفته




فهرست کتاب های روان تحلیل گری

انجمن علمی روانشناسی دانشگاه تربیت مدرس - فهرست کتاب های روان تحلیل گری -




برای رضا ایرانمنش دعا کنید

ایران رضا ایرامنش که چندی پیش به علت تشدید عوارض شیمیایی در بیمارستان آتیه تحلیل




برچسب :