آثار باستانی شهرستان دشتی

آثار باستانی هر کشور پیشینه تاریخی آن کشور محسوب می گردد و این آثار دارای ارزش و اهمیت فراوانی هستند مردم با دیدن آنها به وحدت ارزش های انسانی پی می برند و آثار باستانی را میراثی همگانی می دانند. هر تکه ای از ایران دارای ارزش تاریخی است و تمدنی چند هزارساله است و برای حفظ و نگهداری آن باید تلاش بسیار نمود.شهرستان دشتی نیز دارای چندین آثار باستانی است که در اینجا به معرفی برخی از آنها می پردازیم:

قلعه محمد خان دشتی  

قلعه خورموج یا قلعه محمد خان دشتی در شهر خورموج مرکز شهرستان دشتی یکی از آثار تاریخی و از نقاط دیدنی استان بوشهر در جنوب ایران است. 

قلعه خورموج که امروزه تنها یکی از برج‌های آن برجامانده است دارای چهار حصار، چهار برج، اندرونی، عمارت مركزی و قراولخانه و اصطبل بوده‌است. قسمتی از آن به نام قلعه محمد خان دشتی و قسمت ديگر آن به نام قلعه جلال خان معروف بوده‌است. اين اثر كه يكی از نمونه‌های معماری دوره قاجاریه و دارای تزئينات بديع و منحصر به فردی است در سال ۱۳۷۹ در فهرست آثار ملی به شماره: ۳۰۳۲ به ثبت رسيد. سبک معماری آن سلجوقی و متاثر از سبک قلعه سازی دوره ساسانی است كه با استفاده از تاق‌نماها و گچبری در آرايش ديوارها و درون اتاق‌ها بنا شده‌است.

برج قلعه خورموج دارای سه طبقه و یک زیرزمین است.در زیرزمین بنا سقف به شکل گنبدی و با تقارن زیبایی ایجاد شده‌است.این تقارن در طبقات دیگر نیز حفظ شده‌است.در طبقهٔ اول سقف چندان تفاوتی نکرده و تنها فرقی که کرده به خاطر نقش و نگارهایی است که به ان اضافه شده می‌باشد.

نیایشگاه مند 

نیایشگاه مند مربوط به دوره اشکانیان - دوره ساسانیان است و در شهرستان دشتی، روستای وراوی واقع شده و این اثر در تاریخ ۲۷ تیر ۱۳۷۷ با شمارهٔ ثبت ۲۰۹۵ به‌عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.

این اثر تاریخی باستانی در دامنه کوه مند و به فاصله ۳۰ کیلومتری خورموج، 2کیلومتری غرب روستای حیدری و غرب روستای زایر عباسی قرار دارد. در ارتفاع سنگی مشرف به رودخانه خشکی که بستر رودخانه قدیمی است آثار حجاری و کوه تراشی در دل صخره وجود دارد از بستر رودخانه راهی به ارتفاع ۶۰ متر که اولین مدخل آتشکده‌است، کشیده شده‌است. یک شاه نشین با یک سکوی میانی و یک سکوی افقی که در سمت راست شاه نشین قرار گرفته و یک اطاق قوسی با انحنای منظم که با سنگ و گچ و گل ساخته شده جالب توجه‌است. نمای خارجی فعلی آتشکده عبارت از یک مدخل با سقف قوسی و دو مدخل مستدیر القاعده و ده حفره به شکل مدخل‌های طرفین سکوی شاه نشین مدخل اصلی و با اندازه‌های متفاوت که به احتمال به منزله پنجره و نورگیرهای رواقهای اصلی آتشکده بوده‌اند. آتشکده از سه طبقه میانی یا اصلی، تحتانی و فوقانی تشکیل شده‌است که با هم ارتباط داشته و در عین ارتباط، نوع ساختمان هر یک با دیگری متفاوت بوده که گویا از هر یک از طبقات برای منظور خاصی استفاده می‌شده‌است. در بستر رودخانه خشک فعلی آثار ساختمان‌ها و آبگردان‌ها و بندهایی در اراضی پای کوه و در اطراف مسیل وجود دارد که از وجود میدان بزرگی در جلوی کلات حکایت می‌کند که سطح آن با خاک و سنگ بالا آورده بوده‌اند. با توجه به وجود آثار آب انبار و بقایای درختانی از فاصله دویست متری پای کوه احتمال می‌رود در جلوی آتشکده میدانی وجود داشته و برای جلوگیری از نفوذ سیلاب‌های شدید در اطراف تپه، بندهای زیادی از سنگ و گچ ساخته بوده‌اند. بیش از نیم قرن پیش در جانب شمالی آتشکده و پشت کوه نیز آثار حفره‌ها و شاه نشین و درختانی وجود داشته‌است و از آنجا راهی به آتشکده منتهی می‌شده‌است که به مرور زمان بر اثر ریزش کوه آن آثار ازبین رفته‌اند. گویا نقشه اصلی مغایر کلات متأثر از مقابر فنیقی است و با توجه به طرز قرار گرفتن دخمه‌ها بر روی یکدیگر و کم شدن تدریجی ابعاد آن‌ها در طبقات بالاتر، همان نقشه زیگورات‌ها و میل‌های خاص مضرس است که اصلی ایلامی و بابلی دارد اما نقشه صلیبی دهلیزها نقشه هندی و ایرانی است. مقابر کلات دارای صفحه‌ای مستقل و در عین حال متأثر از تمدن‌های مختلف ایرانی و هندی و آشوری، فنیقی و ایلامی است

قلعه دختر لاور ساحلی

 قلعه دختر لاور ساحلی مربوط به دوران‌های تاریخی پس از اسلام است و در شهرستان دشتی، بندر لاور ساحلی واقع شده و این اثر در تاریخ ۹ اردیبهشت ۱۳۸۲ با شمارهٔ ثبت ۸۳۹۷ به‌عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.

استودان های تاریخی (گورستان ) روستای درویشی 

استودان های تاریخی (گورستان ) روستای درویشی در شهرستان دشتی یکی از آثاری است با قدمتی در حدود یکهزارو 500 سال، دخمکستان یا استودان های درویشی از توابع بخش شنبه و طسوج این شهرستان است که در محلی که به نام "آخوره اسب رستم" مشهور است واقع شده است.

پنج استودان در روستای درویشی از جمله آثار ناشناخته این شهرستان تاریخی است که به احتمال زیاد مربوط به پیش از اسلام و زمانی است که مردم این منطقه پیرو کیش زرتشت بوده اند و هم اینک در طبیعت بکر و دست نخورده حاشیه رودخانه مند در 65 کیلومتری جنوب شرقی خورموج مرکز شهرستان دشتی قرار گرفته است.

پاک نگه داشتن ونیالودن عناصر چهارگانه آب، باد، آتش و خاک از اصول زرتشتیان بوده است و پیروان این آیین برای دفن مردگان خود ونیالودن خاک ابتدا اجساد را در محلی به نام دخمه قرار می دادند تا پس از خورده شدن گوشت و پوست آنها توسط لاشخورها وکرکس ها و تجزیه کامل موادآلی اجساد، استخوان های مانده را برای نگهداری به محلی به نام استودان منتقل می کردند. استودان درحقیقت قبرهای باز با دهانه و شکل دایره مانند با کف و دیواره های سنگی یا ساروج هستند که در دیواره های کوه های کم ارتفاع اطراف شهرها و روستاها کنده می شدند.


مطالب مشابه :


دخمه های باستانی سیراف ، حوضچه‌های آب باران و قبرهای سنگی

دخمه های باستانی سیراف ، حوضچه‌های آب باران و قبرهای و تصاویری از اسکله کنگان در




تصاویری از اسکله کنگان در زمان قدیم و حال

تصاویری از اسکله کنگان در زمان دخمه های باستانی سیراف ، حوضچه‌های آب باران و قبرهای




تصاویر قبرهای مدرن

تصاویری از طراحی شگفت انگیز بر روی مواد مکان های باستانی. تصاویر قبرهای مدرن .




روستای شواز قدیمی ترین روستای شهرستان تفت

تعدادی از قبرهای آن شکل عجیب و آثار باستانی جهان گردی تصاویری از




تصاویری از اسکلت خون اشام ها

تصاویری از میان بسیاری از فرهنگهای باستانی متداول بود تا آنها از قبرهای




روستای توریستی و باستانی شمس آباد را بهتر بشناسیم(به قلم آقای اسدی )

روستای توریستی و باستانی شمس آباد را از کشورمان تهیه شده است.ما را از نقطه ،نظرات




عکس های موزه آستانه مقدسه حرم حضرت معصومه در قم با معرفی اجمالی. بخش دوم Qom Image

تابلوهای رنگ و روغن که پشت شیشه کار شده، شامل تصاویری از از قبرهای باستانی از




آثار باستانی شهرستان دشتی

،نروم باز به جايي.پشت ديوار نشينم،چـون گـدا بر سر راهي.كس به غير از تو آثار باستانی هر




منطقه کاپادوکیا و تصاویری از کاپادوکیا

تصاویری از به احتمال کم از زبان باستانی ایلامی و به مرزی هکاری سنگ قبرهای




برچسب :