پرورش ماهی در شادگان

در شادگان پرورش ماهی به صورت امروزی و صنعتی مدت زیادی از آن نمی گذرد لذا پرورش ماهی با قدمتی که ملاحضه شد آنچنان صنعتی و پیشرفته نیست و معمولا صاحب کارگاه پرورش ماهی خود و کارگرانش آموزشهای لازم برای پرورش ماهی به صورت رسمی ندیده اند بلکه براساس تجربه و هوش وذکاوت خود به تاسیس این کارگاه ها پرداخته اند برای پرورش ماهی هم تخصص لازم است هم سرمایه و صر و حوصله . همانطور که برای پرورش هرنوع حیوان دیگر تخصص و مهارت خاصی را می طلبد برای پرورش نیز همین موضوع صدق می کند. پروش ماهی گرچه به سرمایه گزاری هنگفتی (برای افراد متوسط درآمد) ولی اگر خوب پروشرش داده شود و شانص نیز با پرورش دهنده ماهی همراه باشد سود حاصل از آن خیلی خوب هستش که فرد می تواند با این کار زندگی خود و سایر اعضای خانواده و حتی فامیل های نزدید را به خوبی بچرخاند در صورت همکاری با شخص پرورش دهنده.

امکانات و احتیاجات برای تاسیس کارگاه پرورش ماهی:

1-    تصمیم برای پرورش ماهی و یک طرح کلی و صبر و حوصله زیاد

2-   داشتن سرمایه هنگفت

3-  داشتن اطلاعاتی علمی در مورد پرورش ماهی

4-   آشنایی با مکان و نوع ماهی ها مورد پرورش

1: تصمیم برای پرورش ماهی و یک طرح اجرایی کلی و صبر و حوصله زیاد برای پرورش ماهی نقشی اساسی در نتیجه گیری هر جه بهتر این شغل را دارا می باشد اگه بخواهیم نگاهی بیندازیم تا شخص به چیزی اعتقاد نداشته باشد و در نوربد آن تصمیبم جدی و راسخیب نگیبرد هیچ وقت کار از پیبش نمی رد و دست به کاری نمیزند حتی اگر تمام فکر و ذهنش به آن کار باشد پس بایک تصمیم جدی و راسخ وشروع به کار است که شخص می تواند به هدف مورد نظر خود برسد یا حتی المقدور برای انجام کار مورد علاقه اش لا اقل سعی کرده است. همچنین برای موفقیت در این کار فرد باید از قبل یک طرح کلی در مورد کیفیت به انجام رسانیدن این کار داشته باشد چون بایک برنامه ریزی و طرح می توان راحت تر و بهتر به نتیجه مطلوب رسید ولی این مطلب را ذهن داشته باشید که این کار همراه با داشتن پول و درآمد خوب همراه با زحمت و تلاش و سختی های زیادی است که باید فرد رورش دهند متحمل شود شاید ه این فکر باشید که چرا من انجام بدم و زحمت بکشم یک کارگر میذارم و خودش همه کارها را انجام می دهد ولی درصورت انجام این کار اید به فکر این هم باشید که با افزایش کارگر شما مجبور به افزایش سرمایه گزاری نیز هستید.

2: الان هر شخصی می خواهد دست به کاری بزند اولا به سرمایه که خود دارد نظر می کند ثانیا به میزان سرمایه ای که برای کارش لازم دارد در صورت نداشتن سرمایه کافی سه راه یشتر ندارد 1- دست از کار بکشد و ادامه ندهد 2- با شخص دیگری شریک شود که در این صورت هر چه سود وزیان می برد نصف آن را متحمل می شود 3- از یک موسسه دولتی یا خصوصی در مقابل برخی تضمینها و مقداری سوددهی به آن موسسه وام دریافت کند که در این صورت چاره جزء افزایش تولید و بازدهی و همچنین مجالی برای رگشت به عقب و زیان ندارد چون آن موسسه مبلغ وام را علاوه بر سود از شخص وام گیرند را می خواهد و مطالبه می کند.

3-داشتن اطلاعاتی علمی در مورد پرورش ماهی از ملزومات این کار می باشد لذا اشخاصی که اطلاعات کافی در مورد پرورش ماهی یا هر نوع دیگر را دارا نمیباشند بهتر است دست از این کار بکشند و دست به این کار نزنند همانطور که هم علمی هم عرفی همه پذیرای این مطلب هستند که داشتن علم به هر کاری لازم است پس برای پرورش ماهی نیز لاز و ضروری می باشد. اما راجب چه چیزی باید اطلاعات داشته باشیم شرح مختصری است که در زیر به آن اشاره خواهم کرد:

1-  اطلاعات کلی در مورد پرورش ماهی                       


رشد ماهيها : رشد ماهيان وعواملي كه روند رشد تحت تأثير آنهاست براي پرورش دهنده ماهي ، در درجه اول اهميتقرار دارند ، زيرا حداكثر رشد ماهي در حداقل مدت زمان با حداقل مقدار غذا ، هدفاصلي اوست                                              .
ماهي جانوري خونسرد است و جهت حفظ درجه حرارت بدن خود ، مجبور بهصرف انرژي نيست ، بدين لحاظ ، يك ماهي نسبت به يك جانور خونگرم ، از لحاظ تبديلمواد غذايي به پروتئين بدن ، از كارآيي و استعداد بيشتري برخوردار است           .
تغذيهماهيان انرژي مورد نياز ماهي از غذا تأمين ميشود ، بهر حال اين انرژي در اصل ازخورشيد توليد مي شود . انرژي خورشيد به وسيله گياهاني كه براي ساختن كربوئيدرات ها،انرژي مصرف مي نمايند، به غذا تبديل مي گردد. جانوران اين گياهان را خورده و انرژيذخيره شده را جهت انجام فعاليت هاي خود مورد استفاده قرار مي دهند ، بنابراينگياهان بعنوان توليدكنندگان اوليه مواد غذايي شناخته شده اند ، كه اين مواد به صورديگر تبديل مي گردد و سپس در اختيار ماهيان قرار مي گيرد. در زير بطور فشردهنيازهاي غذايي ماهيان مورد اشاره قرار مي گيرد .
تركيبات معدني ماهـيان از مـوادمـعدني بيشماري استفاده مي نمايند كه عناصر ذيل ضرورت بيشتري براي آنان دارد كهعبارتند از : كلسيم ، فسفر ، سديم ، موليبدن ، كلر، منيزيم، آهن، سلينيوم، يد،منگنز، مس، كبالت و روي كه عوامل ياد شده از طريق محصولات جنبي كشتارگاهها همچونپودر ماهي در اختيار ماهيان قرار مي گيرد.
تركيبات آلي كه خود شامل مواد زيرهستند: پروتئين ها                 
پروتئين ها تركيبات آلي پيچيده اي هستند كه از واحدهاي اسيدآمينه ساخته شده اند و از طريق اسيدهاي ديواره روده به داخل خون جذب و يا جهت توليدانرژي مي سوزند. منابع گياهي و غالباً حيواني در تأمين پروتئين مصرفي ، در جيرهغذايي مصرفي ، تغذيه مصنوعي پرورش دهندگان گنجانده مي شود.

 چربيها                                                          
اين مواد ازواحدهاي اصلي به نام اسيدهاي چرب تشكيل مي شوند . اطلاعات در مورد جزئيات نياز ماهيبه چربي در دست نيست، لذا در غذاهاي ويژه مصنوعي اهميتشان در درجه دوم قرار دارد. ئيدرات هاي كربن                                           
اين مواد شامل گروه وسيعي از مواد شامل قندها، نشاسته ها وسلولز هستند، ساده ترين ئيدرات هاي كربن، قندها و پيچيده ترين آنها پلي ساكاريدهااست . اين مواد غالباً در تغذيه مصنوعي ماهياني به كار مي رود كه از طريق آنزيمآميلاز، قادر به بهره وري از محصولات گياهي هستند. ويتامينها : براي سلامت ماهيضروري و شامل دو دسته اند                                                          
محلول در آب كه شامل موارد زير :
الف) تيامينكه در غلات و حبوبات و سبزيجات و خميرترش (Yeast) و بافت حيواني يافت مي شود وكمبود آن باعث كمي رشد و تشنج ها است .
ب) پيريدوكسين، كه در خمير ترش، غلاتوحبوبات موجود است و كمبود آن كم خوني ماهي را به دنبال دارد .
ج) اسيد اسكوربيككه در سبزيجات و بافت حيواني موجود و كمبود آن باعث خونريزي بافتها ميشود.
محلـول در چربي كه خود شامـل ويتامين هاي A-D- KوE مي باشد الف) ويتامين A در روغن ماهي موجود و از طريق گنجاندن پودر ماهي در جيره غذايي تأمين مي شود. ب) ويتامينD از طريـق تأثير نور ماوراء بنفـش در پوست ماهي ساخته مي شود و كمبود آناختلال در فرآيند استخوان سازي را باعث مي شود. ج) ويتامين E و K در بافت گياهي وسبزيجات موجود و كمبود آنان باعث كم خوني و اختلال در انعقاد خون ميگردد.

2-  مهمترين عامل در ارزيابي كيفي يك محل ، منبع تامين آب است . براي تعيين ظرفيت توليد ماهي در يك محل ، بايد از كيفيت آب آن در طول سال با خبر بود.

3- از عوامل كليدي مي توان موارد زير را ذكر كرد : تامين آب،توپوگرافي محل و نگهداري كردن آب                                   

معيارهاي مهم در انتخاب محل :

1.
در دسترس بودن محل و كافي بودن زمين براي ساخت تاسيسات مختلف

2.
آب كافي و مناسب از نظر كيفيت در محل وجود داشته باشد                          

3.
انجام آزمايشات خاك                                           

4.
نزديك بودن به راه شوسه و نزديك بودن به شبكه برق                              

5.
وجود درخت يا فضاي سبز در اطراف محل انتخاب شده                               

6.
در دسترس بودن كودهاي آلي و منابع غذائي ارزان قيمت در نزديكي محل انتخاب شده   

7.
وضعيت توپوگرافي محل طوري باشد كه اجازه خاك برداري با هزينه كم را بدهد .

8.
اگر از آب رودخانه استفاده مي شود بايد مشكل سيل و طغيان رودخانه در منطقه وجود نزديكي به راه شوسه آب كافي و مناسب                                                

فضاي سبز اطراف استخر نزديك بودن به شبكه برق                                         

كافي بودن زمين

 

4: آشنایی با مکان و نوع ماهی های مورد پرورش یکی دیگر از شرایط در پرورش ماهی در شادگان می باشد پیدا کردن مکان مناسب و خاک مناسب از عوامل مهم در رشد ماهی و پرورش آن است که در صورت اختیار مکان مناسب که شامل خاک؛ دسرسی به آب؛ برق؛ ووساسل ارتباطی مثل جاده از عوامل مهم در ایجاد مکان مناسب برای ایجاد کارگاه پرورش ماهی می باشد البته باید یا آور این نکته شد که همه عوامل ه صور یک زنجیر عمل می کنند ودر صورت عدم یا قطع یک قسمت از زنجیر همه از هم می پاشد کار به ثمر نمی رسد نابر باید همه این عوامل و عوامل دیگر نیز در آن شرکت کنند تا بتوان در این کا موفق شد نوع ماهی پرورشی که در حوضچه ها پرورش داده می شود از اهمیت بسیار الایی برخوردار است چون هرنوع ماهی به نوع آب{ شور یا شیرین} عمق آب ؛ سردی یا گرمی منطقه که در آن ماهی پرورش داده می شود وسایر عوامل که در پرورش و رشد ماهی بسیار موثر هستند در مورد پرورش ماهی دخالت دارند.

نوع ماهی مورد پرورش و نوع غذا و کودهای که در هنگام پرورش باید به انها توجه کرد در زیر به صورت مختصری اشاره خواهد شد.

ماهيان گرمابي:

انواع سيستم هاي پرورش ماهيان گرمابي :


.1
سيستم پرورش متراكم :در اين روش تراكم بسيار بالا است و پرورش در استخرهاي سيماني و با استفاده از غذاي دستي و به روش تك گونه اي (كپور معمولي) انجام ميشود.

.2
سيستم پرورشي نيمه متراكم :متداولترين روش پرورش كپور ماهيان در جهان است.معمولا به صورت چند گونه اي انجام ميشود و تغذيه ماهيها از توليدات طبيعي استخر (كه با كود دهي مناسب افزايش پيدا ميكند) و علوفه و دانه هاي غلات انجام ميشود                          

.3سيستم پرورش گسترده : بسته به شرايط مختلف محيطي تا 1500 قطعه ماهي در هكتار رها سازي مي شود. اين روش معمولا در حوضچه هاي ذخيره آب كشاورزي و يا آبگيرهاي محصور انجام ميگيرد و نيازي به استخر سازي نيست .

.4
سيستم پرورش تك گونه اي :بيشتر براي كپور ماهيان استفاده ميشود .در اين حالت معمولا كپور به تنهائي پرورش مي يابد و براي تغذيه آن بر غذاي دستي تكيه بيشتري ميشود.

 .5سيستم پرورش چند گونه اي :در اين روش چند گونه ماهي به طور توام در يك استخر ريخته ميشوند و از همه غذاي موجود در آب از قبيل :پلانكتون هاي گياهي و جانوري،كرمها،حشرات و... استفاده ميشود.چهار گونه ماهي از خانواده كپور ماهيان عبارتند از : كپور معمولي،كپور علف خوار(آمور)،كپور نقره اي(فيتوفاگ) و كپور سر گنده                                              

در اين سيستم معمولا توصيه ميشود 35 درصد كپور معمولي،15 درصد كپور علفخوار،40 درصد كپور نقره اي و 10 درصد كپور سر گنده در استخر رها سازي شود .

.6
سيستم پرورش توام : ماهي با اردك،برنج و ميگو .

.7
سيستم پرورشي تك جنسي : فقط يك جنس نر يا ماده پرورش داده ميشود .در مورد كپور معمولي و تيلاپيا كاربرد فراواني دار .

بعد از کلی سختی کشیدن و و کارهای تغذیه و پرورش که حردود 6 الی 8 ماه طول می کشد وقت آن شده که نتیجه زحمت و تالاش 6 الی 8 ماهه خود را ببینیم قبا از اینکه ماهی های را بخواهیم صید کنیم اید ه نکاتی نیز توجه داشته باشیم که در زیر به آنها اشاره می شود:                        

- بازاريابي ماهيان كارگاه قبل از عمليات صيد؛

-
قطع كردن تغذيه ماهيها 48 ساعت قبل از صيد؛

-
صيد ماهيان در ساعات اوليه روز؛

-
متوقف نكردن جريان آب در زمان صيد؛

-
شست و شوي ماهيان در سبدهاي پلاستيكي توسط آب؛

-
حمل و انتقال ماهيهاي صيد شده به بازار در اسرع وقت؛

-
استفاده از وسيله نقليه مناسب براي انتقال ماهيها به بازار.

حال بهتر است نتیجه را به صور عکس مشاهده کنیم:

 


مطالب مشابه :


پرورش ماهیان گرمابی

پرورش ماهی گرمابی. بررسي تقريبي هزينه‌هاي ثابت و جاري و سود اقتصادي طرح.




طرح توجیهی پرورش ماهیان گرمابی

توجه: مطلب ذیل مقدمه طرح توجیهی پرورش ماهیان گرمابی می باشد. آمارارائه شده به روزبوده وقابل




پرورش ماهی گرمابی

پرورش ماهی گرمابی. بررسي تقريبي هزينه‌هاي ثابت و جاري و سود اقتصادي طرح.




پارامترهای اقتصادی طرح مزرعه پرورش ماهی به روش مداربسته

پارامترهای اقتصادی طرح مزرعه پرورش ماهی به روش q= مقدار ماهی پرورش داده شده در هر لیتر




چگونگي دريافت پروانه پرورش ماهي

ساخت استخر و پرورش ماهیان گرمابی وگلدفیش - طرح اجرائي روش تکثیر و پرورش ماهی




سوالات رایج در مورد پرورش ماهی

سوالات رایج در مورد پرورش ماهی پرورش ماهیان گرمابی طرح استخرهای پرورش ماهی




روش اصولی احداث استخر ماهیان گرمابی و تکثیر آنها

بهترین روش برای پرورش ماهیان گرمابی ، پرورش چند گونه پرورش ماهی پوشیده از طرح و بررسي




پرورش ماهی در شادگان

تصمیم برای پرورش ماهی و یک طرح اجرایی کلی و صبر و حوصله زیاد برای پرورش ماهی نقشی اساسی




مرگ هزاران قطعه ماهی در سد شیان

در زمان افتتاح طرح پرورش ماهی سد شیان 200هزار قطعه ماهی گرمابی در حال پرورش




برچسب :