نکاتی در مورد طرح سوال امتحان علوم تجربی

در سال هاي اخير تأکيد فراواني براي بکار گيري روش هاي نوين آموزشي در جريان يادگيري – ياددهي شده است . ايجاد اين تحول در محيط هاي آموزشي مي طلبد تا همکاران ارجمند روش ارزشيابي خويش را با آن روش ها هماهنگ نمايند.

ارزشيابي بايد به گونه اي تغيير کند که بتواند به طور هم زمان به اهداف دانشي و مهارتي و نگرشي توجه کند.

بنابراين جهت طراحي سؤالات هماهنگ  نظر عزيزان همکار را به موارد ذيل معطوف مي داريم.

توصيه مي گردد که سؤالات در برگيرنده ي موارد زير باشد:


1.     تفکر بهتر وعميق تر از راه درک اطلاعات ساده و پيچيده و برقراري  ارتباط بين اين اطلاعات.

2.     طبقه بندي مفاهيم آموخته شده تجزيه وتحليل آموخته ها و کاربرد آن ها در حل مسايل واقعي.

3.  توجه به مفاهيم اساسي چون: بهداشت وصرفه جويي حفظ محيط زيست و بررسي همه جانبه ي يک موضوع.

براي رسيدن به آن موارد رعايت نکات مطرح شده  را ضروري مي دانيم.

1.  از پرسش هاي دانش محور و حافظه مدار فقط در حد مفاهيم اصلي کتاب و به طورمحدود استفاده شود درطراحي سؤالات بر مفاهيم بيش تر از  تعريف ها  تأکيد شود.

2.  از پرسش هاي مهارت محور مانند تفسير جدول ، نمودار، درک مفهوم از يک متن داده شده ، مقايسه و نتيجه گيري و... در امتحان استفاده شود.

3.  ازطرح سؤالات (ص – غ) ونيز پرسش هاي چند گزينه اي کم تر استفاده شود . در صورت طرح چنين سؤالاتي براي پاسخ ، از فراگيران دليل خواسته شود.

4.  تاحد ممکن سعي شود در بعضي از سؤالات، موضوع سؤال در قالب يک داستان يا توصيف يک موقعيت مطرح شود.

5.  از آوردن سؤالاتي با عنوان آزمايش کنيد، تحقيق کنيد ، اطلاعات جمع آوري کنيد ، مشاهده کنيد ، اندازه بگيريد ، يک پله بالاتر و علوم و فناوري در سؤالات هماهنگ کتبي پرهيز شود . ارزشيابي از آن ها مي تواند در قسمت ارزشيابي مستمر و يا آزمون هاي عملي صورت بگيرد.

6.  طرح سؤال از شکل کتاب و يا زير نويس آن ها ، هنگامي با ارزش است که مطالب ، شکل و زيرنويس آن ها با متن درس ارتباط مستقيم داشته باشد. از مفاهيم اصلي درس تلقي شود ، در چنين سؤالاتي هم چون ، نام گذاري و شناسايي شکل داده شده و مشخص کردن اجزاي آن ونيز سؤالاتي که پاسخ گويي به آن ها مستلزم مقايسه دو تصوير يا تفسير تصوير يا مفهوم سازي  از يک شکل باشد،بسيار ارزشمند و مفيد است.

 ترسيم دوباره ي شکل هاي کتاب به عنوان پرسش امتحان هماهنگ پاياني توصيه نمي شود.

7.  طرح سؤال از مفاهيم موجود در متن کتاب و نيز کادرهايي مانند: بحث کنيد، فکر کنيد، تفسير کنيد و محاسبه کنيد در امتحانات داخلي و هماهنگ با رعايت ملاک هاي کيفي يک سؤال خوب، بسيار مناسب و ضروري است.

8.  طرح سؤال از جدول ها ، آمار و ارقام ، تاريخ زندگي دانشمندان، علايم اختصاري و ديگر اطلاعات مشابه در صورتي توصيه مي گردد که از اين اطلاعات به عنوان پيش نياز استفاده شود و فراگيران پس از بررسي و تفسير اين اطلاعات،به پرسش پاسخ دهند. از پرسش مستقيم حافظه مدار از اين قسمت ها توصيه نمي شود.

9.  در طراحي سؤالات سعي شود، از قالب هاي متنوع در طرح سؤال مانند: نقشه هاي مفهومي ، دادن يک متن و پرسيدن پرسش از اين متن، که به يکي دو سؤال در متن جواب وجود داشته باشد و پاسخ سؤال ديگري مستقيماً در متن نباشد و از مفهوم کلي درک شود.

10.  طرح مسايل مناسب که با اعداد و موقعيت هاي واقعي و تفسير نتايج همراه باشند. از سؤالات تصويري نيز استفاده شود .

توجه شود که در طراحي سؤال وچينش آن ها در سال هاي متمادي بهتر است که طراحات سؤال از خود نوآوري داشته و از آوردن سؤالات کليشه اي و تکراري جلوگيري شود.

11.  توصيه مي شود براي سؤالاتي که پاسخ گويي به آن ها نياز به محاسبات رياضي دارد در نوبت دوم و شهريور ماه در مجموع 5/1 نمره بيشتر نباشد.

12.  در طراحي کليد تصحيح، امتحانات هماهنگ، بايد دقت شود که در مورد سؤالات واگرا، امکان پاسخ هاي گوناگون وجود دارد بنابراين طراح بايد کليد را طوري طراحي کند که قابليت انعطاف داشته باشد. تا حق دانش آموزان ضايع نگردد.


مطالب مشابه :


جداول انواع خرپا از نظر شکل ظاهري

ترجمه انلاین متن که نمونه هايي از آنها را در جداولي که تهيه جدول ها به




بدون شرح؟

» تیمور دار دسته در مرز » بهترین ها برای دانلود +بازی آنلاین » بدون شرح




دانلود آلبوم آهنگ سنتی خزان استاد شجریان + پوسترهای آلبوم + متن آهنگ وپخش آنلاین

پوسترهای آلبوم + متن آهنگ وپخش آنلاین شرح دهم غم ترا در دل خویش




چگونه یک مقاله علمی بنویسیم - نتایج

دیکشنری آنلاین:: هایی که باید گزارش شوند بستگی دارد. در صورتیکه ممکن است، جهت




نکاتی در مورد طرح سوال امتحان علوم تجربی

متن آنلاین/ مانند تفسير جدول ، نمودار، درک مفهوم از موجود در متن کتاب و نيز




برچسب :