ریحان

کاشت ريحان
گیاه ریحان

ریحون ایتالیایی sweet basil - این ریحون تو غذاهای ایتالیایی خیلی خوشمزه میشه (انواع پاستا و پیتزا و مرغ). 

ریحون ایرانی Thai basil 
شناسنامه
نعناع Labiatae          :تیره
Ocimum Basilicum L., o.hispidum Lam.     :نام لاتین
Sueet basil                        :نام انگلیسی
ریحان                             :نام فارسی
ریحان – صعتر هندی     :نام عربی

شرح گیاه

گیاهی است علفی ، یکساله، معطر، دارای ساقه منشعب از قاعده و به ارتفاع 15 تا 45 سانتی متر ریشه ریحان مستقیم و مخروطی شکل است. طول ریشه بین 10 تا 16 سانتی متر می باشد. ریشه انشعابات فراوانی دارد. برگهائی متقابل، بیضوی نوک تیز با کناره های دندانه دار و گلهائی معطر به رنگ های سفید، گلی و گاهی بنفش و مجتمع به صورت دسته های 4 تا 6 تائی در طول قسمت انتهایی ساقه دارد. اولین گلها در اواخر بهار (خرداد) ظاهر می شوند و گل دهی تا اواخر شهریور ادامه می یابد. دانه سیاه رنگ یا قهوه ای تیره است وزن هزار دانه 2/1 تا 8/1 گرم است.
نیاز اکولوژیکی
ریحان در طول رویش به هوای گرم تابش نور کافی نیاز دارد. درجه حرارت مطلوب برای جوانه زنی بذر 18 تا 20 درجه سانتی گراد است. این گیاه به سرما بسیار حساس است. در طول رویش به آب کافی نیاز دارد. خاک مناسب برای کاشت ریحان خاکهای با بافت متوسط یا خاکهای لوم شنی یا مقادیر فراوان ترکیبات موهوسی است. نیاز ریحان به پتاس بسیار زیاد است پتاس نقش عمده ای در افزایش عملکرد پیکر رویشی و همچنین افزایش عملکرد اسانس دارد.

آماده سازی خاک

پس از برداشت محصول کود حیوانی پوسیده به خاک اضافه می شود همچنین پس از انجام شخم عمیق و قبل از کشت 30 تا 40 کیلوگرم در هکتار ازت، 55 تا 70 کیلوگرم در هکتار اکسید فسفر و 60 تا 80 کیلوگرم در هکتار اکسید پتاس باید به خاک اضافه کرد. اواخر زمستان بستر خاک را برای کشت ریحان باید آماده نمود. فصل بهار هنگام آماده سازی زمین 30 تا 40 کیلوگرم در هکتار ازت و همچنین پس از اولین برداشت 40 تا 50 کیلوگرم در هکتار ازت به خاک می توان اضافه نمود.

تاریخ و فواصل کاشت

ریحان را باید با گیاهانی به تناوب کشت کرد که نه تنها زمین را از مواد و عناصر غذایی تهی نکنند بلکه مانع از گسترش علفهای هرز ریشه ای (چند ساله) نیز بشوند گیاهان وجینی برای تناوب کشت، با ریحان مناسب هستند. نیمه اول اردیبهشت زمان مناسبی برای کشت مستقیم بذر در زمین اصلی است. در کشت مستقیم فاصله ردیفهای کاشت بین 40 تا 50 سانتی متر مناسب است. عمق بذر ریحان موقع کاشت باید بین 5/0 تا 1 سانتی متر باشد.بذر مورد نیاز برای هر هکتار زمین سه تا چهار کیلوگرم است. در کشت غیر مستقیم نیمه دوم اسفند زمان مناسبی برای کاشت بذر در خزانه زیر پلاستیک است. بذرها در ردیفهایی به فاصله 15 تا 20 سانتی متر در خزانه زیر پلاستیک کشت می*شوند عمق بذر ریحان در خزانه باید بین 5/0 تا 1 سانتی متر باشد. بذر مورد نیاز برای هر هکتار زمین یک کیلوگرم است. نشاء ها در ردیفهایی به فاصله 40 تا 50 سانتی متر در زمین اصلی کشت می شوند فاصله دو بوته در هر متر طولی 30 سانتی متر مناسب است.


کاشت

کاشت و تکثیر ریحان توسط بذر و به روش مستقیم و غیر مستقیم صورت می گیرد. کاشت مستقیم : کشت ریحان در زمان مناسب به صورت ردیفی در زمین اصلی انجام می گیرد. پس از کشت آبیاری مناسبی ضرورت دارد. کاشت غیر مستقیم : از این روش معمولاً در سطوح کم کشت استفاده می شود.ابتدا بذرها را در زمان مناسب در خزانه زیر پلاستیک کشت می کنند. مقدار بذر برای هر متر مربع زمین بین 10 تا 20 گرم است. برای هکتار زمین به 350 تا 450 مترمربع پوشش زیر پلاستیک نیاز است. پس از آبیاری منظم و وجین علفهای هرز سطح خزانه هنگامی که ارتفاع گیاهان به 6 تا 10 سانتی متر رسید. (پس از 5 تا 6 هفته) نشاء ها را در ردیفهایی به فاصله 40 تا 50 سانتی متر در زمین اصلی کشت می کنند فاصله دو بوته در هر متر طولی 30 سانتی متر مناسب است.برای هر هکتار زمین به 140 تا 200 هزار نشاء نیاز میباشد.
داشت
آبیاری منظم و به موقع گیاهان در زمین اصلی یا در خزانه و همچنین وجود مواد و عناصر غذایی نقش عمده ای عملکرد ریحان دارد. مبارزه مکانیکی با علفهای هرز توسط کولتیواتور ضرورت دارد. در کشت مستقیم پس از اینکه گیاهان دو تا سه برگی شدند آنها را باید تنک کرد بطوریکه در هر متر طولی شش تا هفت بوته بماند.برای مبارزه با انگل سس یبا سوزاندن علفهای هرز و یاگیاهان آلوده به سس با حدود زیادی می توان آنرا کنترل نمود.


برداشت
برحسب شرایط آب و هوائی دو و یا حتی سه بار می توان به برداشت پیکر رویشی ریحان اقدام نمود. اولین برداشت را می توان اوایل تیر انجام داد. دومین برداشت اوایل شهریور و سومین آخرین برداشت را می توان قبل از فصل سرما (اواخر مهر) انجام داد. هنگام اولین و دومین برداشت گیاهان را باید از فاصله شش تا هشت سانتی متری از سطح زمین برداشت کرد. اگر گیاهان از سطح زمین برداشت شوند امکان رویش مجدداً را از دست خواهند داد. اگر هدف از کشت استفاده از ریحان بعنوان ادویه باشد پس از خشک کردن آنها را به قطعات کوچک 5/3 تا 5 میلی متری تبدیل و بسته بندی می کنند. عملکرد پیکر رویشی خشک 2/1 تا 2 تن در هکتار و مقدار عملکرد اسانس 8 تا 10 کیلوگرم در هکتار می باشد. اگر هدف از کشت ریحان جمع آوری بذر باشد محصول را یکبار هنگامی که بذرها رسیده باشند،برداشت می کنند. در این مرحله کیفیت و کمیت مواد موثره پیکر رویشی بسیار نامناسب است عملکرد بذر ریحان 600 تا 800 کیلو گرم درهکتار است.

دامنه انتشار
در نواحی مختلف ایران کاشته می شود. به حالت نیمه وحشی در نقاط زیر می روید:شمال غربی ایران ، آذربایجان ، تبریز، کرمان : میناب، خراسان : خواف اطراف تهرا



شاهی

شاهي هم تقريبا مثل ريحان كاشته ميشه با اين تفاوت كه عمق خاكي كه روي بذر ميريزيم حداقل ١ سانت باشد 
شاهي رشدي سريع دارد و به نسبت ريحان زودتر جوانه ميزند

اين هم اطلاعاتي در باره شاهي 

شاهی سبزی یکساله است که زمان کاشت آن فصل پائیز و بهار است. 
به دلیل آن که دوره رشد شاهی کوتاه و در حدود ۳۰ تا ۴۰ روز است، در طول فصل می توان چند نوبت اقدام به کشت آن کرد. 
روش کاشت شاهی از طریق کاشت مستقیم بذر به صورت کرتی (دست پاش) و روش ردیفی است که در روش ردیفی فاصله دو ردیف بین ۳۰ تا ۴۰ سانتیمتر است. 
در روش دست پاش، بذرها را روی خاک پاشیده و یک لایه کود گیاهی به ضخامت یک سانتیمتر روی آن قرار می دهند و خاک را تا سبز شدن بذرها مرطوب نگه می دارند.
شاهی زمین آفتابگیر نیاز دارد و خاک آن باید قوی، دارای مواد آلی زیاد و از زهکشی خوبی برخوردار باشد.

 

زمان کاشت بعد از رفع خطر سرما و يخبندان مي باشد.تکثير به روشهاي بذر،انتقال نشاء و قلمه مي باشد.
دانه ريحان بايد از منبع معتبر فراهم شود تا دانه از نوع خوبي بدست بيايد.نسبت جوانه زدن دانه بالاي 80% است.محصولي که مستقيما" از دانه روئيده است به اين صورت است که به تعداد 10-8 دانه در هر اينچ در بستر آماده شده مي پاشيم و حدود6 پوند دانه در هر هکتار لازم است.
يک دانه پاش کودي يا دانه پاش تجارتي داراي نسبت دانه پاشي مناسبي است.وقتي دانه پاشي مستقيم است،دانه پاشي زياد باعث افزايش نسبت 90-80% جوانه زدن مي شود.از نظر تجاري،دانه پاش، براي پاشيدن بذر مناسب است.بستر دانه ها بايد مناسب باشد.بايد زمين را به خوبي مسطح نموده،کلوخه ها را خرد کرده و محيطي يکنواخت ايجاد کنيم. در زمان کاشت بهتر است رطوبت در حد ظرفيت مزرعه باشد.
جوانه زني 14-8 روز انجام مي شود.براي سرعت در جوانه زني بهتر است که دما را بالا برده 85-70 درجه فارنهايت،ظرف7-5 روز جوانه مي زنند.
براي جلوگيري از ترک خوردن خاک مي توان آن را با يک لايه خاک پوشاند و آن را با ورمي کولايت يا تورب مخلوط کرد و سطح خاک را مرطوب نگه داشت.
رشد اوليّه، توام است و پس از اينکه چند برگ ظاهر شد،رشد افزايش مي يابد.
بيشتر پرورش دهندگان ريحان را به صورت محصول سالانه براي ورود به بازار مي کارند و از دانه پاشي مستقيم استفاده نمي کنند بلکه از نشاء استفاده مي کنند.که در گلخانه در اواخر مارس تا اوايل آوريل براي کشت نشايي استفاده مي شود و در استان هاي ساحلي يا آبرفتي و در اواسط آوريل تا اواسط مي در نواحي کوهستاني رشد مي کنند.
نشاها توليد آساني دارند و رشدآنها6-4 هفته است.انتقال در مرحله 4-2 برگي حقيقي مي باشد.مقاوم سازي در ماه مي انجام مي گيرد که 24-12 ساعت قبل ازانتقال ،در خزانه آبياري مي شود.
شاخه دهي جانبي و رشد وقتي زياد مي شود که قد گياه12 سانتيمتر شود. 
تراکم مطلوب تا حدي مربوط به پايان استفاده است،وقتي استفاده مي شود که، تجهيزات لازم براي کاشت و برداشت در اختيارمان باشد.
در مورد کشت هايدروپونيک در سيستم NFT با کانالهاي8-7 سانتيمتري نتيجه موفقي د رپي خواهد داشت.همچنين کاشت در پشم سنگ،اسکورياو ترکيب ماسه و پيت موفقيت آميز بوده است.
در اين روش بذور ريحان را با کاشت در محيط پرليت يا مکعب هاي پشم سنگ مخصوص تکثير تحت تاثير دماي 21 درجه سانتيگراد ظرف 7-4 روز جوانه مي زنند که نشا هاي توليدي را مي توان به فاصله 20 سانتيمتر از يکديگر در اوايل بهار،در بستر هاي اصلي کشت کرد.
مشکل NFT اين است که سيستم ريشه اي حجيم در ريحان مي تواند پس از مدتي کانالهاي NFT را مسدود کند.
در اين مورد براي پرورش ريحان احتياج به وجود داربستهاي نگه دارنده داريم.
عمق کشت به صورت سطحي است و حدود يک چهارم اينچ مي باشد.
رديفها به فاصله 90-60 سانتيمتر از هم قرار دارندو فضاي هر گياه15 سانتيمتر است. ريحان د ربستر هاي بالا و به انداز?30 سانتيمتر کشت مي شود.
فاصله ميان بستر متناسب با تجهيزات پرورش دهنده و معمولا" 36-24 سانتيمتر مي باشد.
واريته هاي بزرگ متناسب با شرايط آب و هوايي،نوع گياه ،کارهاي پرورشي و مديريتي کشت مي شوند.

توليد کنندگان بزرگ روغن را از 35000 تا30000 گياه در جريب مي گيرند.
ريحان مي تواند در ارتفاعات 250 متري از مي تا اکتبر رشد کند.
بسته به شرايط اقليمي محل رويش گياه بين 60-40 سانتيمتر رشد مي نمايد.
در کشت باز دور? رويشي ريحان بين 180-170 روز مي باشد و مرسوم است که چندين چين در اين مدت انجام مي گيرد .
در گلخانه دور? رويشي حدود 45 روز طول مي کشد ودر اين زمان گياه با ريشه از زمين در آورده و عرضه مي گردد.
ريحان پروانه ها و حشرات باغ را تحريک مي کند و اين رشد در گياهان همراه و گوجه هاي مخصوص و فلفلها را تحريک مي کند.و دافع پروانه سفيد است.
7 روز بعد از کشت بذور،دور گياهک را با محلول 2 در 1000 کاپتان يا بنوميل به اضافه 2 در 1000 ديازينون سمپاشي شود و اين عمل را 2 بار به فاصله7 روز تکرار کنيد.
سم را طوري بپاشيد که طوقه گياه و خاک اطراف بوته به محلول سمي آغشته شود.

 


2-3-خاک
خاک شن سبک يا لوم سيلتي،زهکش مناسب(در بهار زود گرم مي شوند) و تهويه بايد به خوبي انجام گيرد. pH متوسط 5/7 -6 ولي pH مطلوب، 4/6ميباشد.
غالب خاکهاي مناطق مرکزي ايران قليايي مي باشند.براي تعديل و کاهش  به سمت خنثي و اسيدي، بايستي قبل از کشت به خاک گوگرد اضافه شود.
براي کم کردن pH خاکهاي قليايي از کود سولفات آمونيوم و براي بالا بردن pH خاک اسيدي از نيترات کلسيم استفاده مي شود.
 Ec متوسط و حدود 5/2-4 دسي زيمنس بر متر را مي پسندد.
بهتر است ضد عفوني شود.که ،ضد عفوني به وسيله مواد شيميايي بايستي بستر شخم خورده و مسطح شود و داراي رطوبت در حد گاورو باشد.(حداقل عمق 25 سانتيمتري خاک داراي اين رطوبت باشد).
3-3-دما
وقتي که خطر يخبندان گذشته باشد.بهتر است براي جوانه زني دما 85- 70درجه فارنهايت باشد.ولي کلا" در رنج دمايي 30-10 درجه سانتيگراد مي توانند رشد کنند ولي دماي مطلوب 24-20 درجه سانتيگراد مي باشد.
در اثرافزايش دما به بالاتر از 40 درجه سانتيگراد علاوه بر توقف رشد بوته،کنار برگها با سوختگي مواجه مي شود.
در روزهاي روشن و آفتابي درجه حرارت بيشتري در مقايسه با روزهاي ابري و باراني لازم مي باشد.
دامنه حرارتي مناسب براي رشد گياهان حدي است که در آن فتوسنتز به ميزان بالاو تنفس متعادل باشد.دقت شود که دماي بالا همراه رطوبت بالا، باعث ايجاد مشکلات خسارتي مي شود.
4-3-آب
به رطوبت مستمر احتياج دارد.کلا" با بارندگي 6/0-2/4 متر درسال رشد مي کند.از بدو سبز شدن بذر تابرداشت به 550-500 ميليمتر آب احتياج دارد.
ريحان در هر مرحله از رشد نسبت به استرس آب مقاوم نيست.آبياري منظم در اين محصول لازم مي باشد.مي توان ازآبياري قطره اي ياغرقابي استفاده کرد.
 Ec آب بر اساس ميکروموز کمتر از 750 بسيار خوب و بين 1500-750 قابل استفاده مي باشد.
براي توليد هر گرم ماد? خشک در سبزي هاي برگي 2500 گرم آب مصرف مي شود.
دماي مطلوب هنگام آبياري بهتر است20-15 درجه سانتيگراد باشد

 


مطالب مشابه :


چگونه در آپارتمان سبزی بکاریم!!!!!!!!!

کاشت سبزی در خوشبختانه بذر بیشتر سبزیجات در هر شرایطی (تره، شاهی، شنبلیله، ریحان




شاهی یا ترک تیزک

شاهی یا ترک تیزک بومی تكثير تره تيزک از طريق كاشت بذر آن به محض برطرف شدن روش کاشت.




آموزش کاشت سبزی عید نوروز

بذر شاهی را که قبلاً برای مدت بیست امیدوارم که خوشتان بیاید روش دیگر کاشت تخم شاهی توی




سبزی کاری در باغچه

شاهی خیلی سریع رشد نموده و چنان چه هوای برای کاشت بذر سبزیجات ابتدا بهتر است زمین را




ریحان

در کشت غیر مستقیم نیمه دوم اسفند زمان مناسبی برای کاشت بذر روش کاشت شاهی از طریق کاشت




آموزش نحوه کاشت سبزه دو رنگ

باید بگم که برای کاشت سبزه دو رنگ دوستان برای قسمت های سبز رنگ سبزه بذر شاهی و برای قسمت




آموزش کاشت سبزه عید

کاشت سبزه عید قبل از سال،نشانی از سبزینگی بذر شاهی را که قبلاً برای مدت بیست و چهار ساعت




برچسب :