بازارمالی و سرمایه چیست ؟

بازار مالی چیست ؟

در علم اقتصاد، بازار مالی مكانیزمی است كه به افراد امكان می دهد اوراق بهادار مالی (نظیر سهام، اوراق قرضه) و مواد خام (نظیر فلزات گرانبها، نفت و محصولات كشاورزی) را داد وستد كنند. هم بازارهای عام (كه در آنها چند ماده خام معامله می شود) و هم بازار های تخصصی (كه در آنها تنها یك ماده خام مبادله می شود ) وجود دارد. بازار ها محل جمع شدن خریداران و فروشندگان در یك محل و ابزاری برای تسهیل یافتن یكدیگر است. در ساختار مالی، بازار های مالی جذب سرمایه، انتقال ریسك و تجارت بین المللی را تسهیل می كنند. بازارهای مالی را می توان به بخش های زیر تقسیم كرد : 1-بازارهای سرمایه : - بازار سهام - بازار اوراق قرضه 2- بازارهای مواد خام : دادو ستد تمامی مواد خام 3-بازارهای پول : تامین مالی كوتاه مدت و سرمایه گذاری 4-بازار مشتقات: ابزارهای مدیریت ریسك مالی را در اختیار قرار می دهد 5-بازار های آتی : قرار دادهای استانداردشده سلف برای معامله محصولات در آینده را در اختیار قرار می دهد. 6-بازار های بیمه : تسهیل توزیع مجدد ریسك های مختلف 7-بازار ارز خارجی : مبادله ارزها

بازار سرمایه چیست ؟

بازار سرمایه، بازار است كه در آن ابزارهای مالی با سررسید بیش از یك سال و دارایی های بدون سررسید معامله شود. این بازار زیرمجموعه بازار مالی است و با جذب پس اندازهای مردم به صورت خرید سهام و اوراق قرضه امكان انتقال وجوه پس اندازهای مر دم به سایر فرصت های سرمایه گذاری را فراهم می كند، علاوه برتامین مالی شركت ها و ایجاد فرصت های جدید سرمایه گذاری توسط آنها، دولت نیز با انتشار اوراق بدهی در این بازار، بخش عمده ای از هزینه های مالی خود را تامین می كند بنابراین بازار سرمایه با جذب پس اندازهای اندك و هدایت آن به سمت سرمایه گذاری های جدید، نقش مهمی در رشد اقتصادی كشور ایفا می كند. معاملات در بازارهای مالی ، در بورس یا فرابورس (OTC) قابل انجام است و معاملات در هر دو بازار در بخش های اوراق بهادار، ارز و كالا به صورتهای ذیل قابل انجام است: 1- نقدی SPOT 2- اختیارات OPtion 3- آتی Futures 4- سلف frward 5- معاوضات swap

بورس اوراق بهادار چیست؟ 

بورس اوراق بهادار بازار متشكلی است كه در آن سهام شركت ها، اوراق قرضه دولتی یا موسسات معتبر خصوصی تحت مقررات خاصی معامله می شود. بورس اوراق بهادار تهران در سال 1346 تاسیس و فعالیت خود را با انجام معامله بر روی سهم بانك توسعه صنعتی و معدنی آغاز كرد و تعداد شركت های پذیرفته شده در بورس از 6 شركت با سرمایه 2.6 میلیارد ریال در سال 1346 به 105 شركت با سرمایه 230 میلیارد ریال تا سال 1384 رسید. در سال 1384 با تصویب قانون جدید بازار سرمایه، مبنی بر تفكیك واحدهای نظارتی و اجرایی از یكدیگر، شركت سهامی عامل بورس اوراق بهادار تشكیل شدو تعداد شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران با پذیرش شرکت های مشمول اصل 44 رشد چشمگیری یافته است.


بورس كالا چیست؟

بورس كالا بازاری متشكل و سازمان یافته‌ است كه در آن به طور منظم كالا یا كالاهای معینی با روش هایی مشخص مورد معامله قرار می‌گیرند . معمولا در این بازار تعداد زیادی از عرضه‌كنندگان، كالاهای خود را به خریداران عرضه می نمایند. هرچند از نظر تئوری طبقه‌بندی‌های متعددی برای بورس كالا وجود دارد؛ اما با گسترش بازارها، عملا چندین نوع ازنظام های اقتصادی بورس كالا در قالب یك تشكل متمركز قرار گرفته است. به طور معمول بورس‌های كالایی را در کنار بورس‌های اوراق بهادار تعریف می‌كنند. رسم است كه كالاهای خام و فرآوری ‌نشده مانند فلزات، پنبه، گندم، برنج و... در بورس كالا داد و ستد ‌می شوند. بورس کالای ایران بورس کالای ایران با ادغام دو بورس کشاورزی و فلزات فعالیت خود را در قالب شرکت سهامی عام در سال 84 آغاز کرد و در رینگ های کشاورزی ،فلزی ، پتروشیمی و صادراتی معاملات به صورت نقدی ،سلف، مچینگ و آتی انجام می شود.

قرار داد آتی (Future)چیست؟

قرار داد آتی یك قرار داد سلف استاندارد شده است كه قوانین خاصی به آن حاكم است كه ممكن است منجر به تحویل فیزیكی كالا نشود. قرار دادهای آتی قابل خرید و فروش هستند و شخص می تواند قبل از سررسید قرار داد، آن را بفروشد.


قرار داد سلف(Forward )چیست ؟

این قرار داد در بورس كالای ایران برای خرید محصولات كشاورزی و فلزی رواج دارد. توافقنامه ای بین فروشنده و خریدار است بدین ترتیب كه كالایی با قیمت توافقی روز، مورد معامله قرار می گیرد كه تحویل آن كالا در زمان مشخص در آینده است.

قرار داد معاوضه ای (swap ) چیست؟

قرار دادی است كه دو طرف توافق می كنند برای مدت مشخص براساس توافق، دارایی یا منافع حاصل از آن دارایی را با كیفیت مشخص و به نسبت توافق شده معاوضه نمایند. پس از سررسید دو دارایی یا منافع این دو دارایی به صاحبان اولیه آن ها باز می گردد در این معاملات دو طرف متعهد هستند بر طبق ضوابط قرارداد عمل نمایند. این نوع قرار داد بیشتر در بورس نفت در دنیا و نیز در بازارهای آتی مثل بورس شیكاگو، بزرگترین بازار آتی آمریكا انجام می شود.

قرار داد اختیاری (Option)چیست؟

الف)اختیار خرید Call Option قراردادی است که صاحب اختیار (خریدار اختیار خرید) پس از پرداخت مبلغی مشخص(تعیین شده توسط بازار رسمی بورس) به فروشنده اختیار، این حق را پیدا می کند که تا زمانی مشخص (تعیین شده توسط بازار رسمی بورس) دارایی رسمی مشخص را با کیفیت مشخص با قیمت مشخص (تعیین شده توسط بازار رسمی بورس) اگر بخواهد از فروشنده اختیار، خریداری نماید این صرفاً یک حق یا امتیاز خرید است نه اجبار. فروشنده اختیار خرید تا زمانی كه خریدار اختیار خرید حق خود را اجرا نكرده هیچ تعهدی در این قرارداد ندارد زمانی كه خریدار اختیار خرید حق خود را اجرا نماید فروشنده اختیار خرید اجبار دارد كه تعهد را طبق قرارداد انجام دهد به عبارتی دیگر خریدار اختیار خرید دارای یك حق است و فروشنده اختیار خرید در زمان اجرای این حق دارای تعهد می شود این یك نوع تعهد احتمالی برای فروشنده اختیار خرید تلقی می شود. صاحب اختیار خرید(خریدار) فكر می كند كه قیمت دارائی بالا می رود و فروشنده اختیار خرید فكر می كند كه قیمت دارائی پایین می آید. این قرارداد به صورت رسمی در بورسهای دنیا به روی دارایها واقعی و مالی معامله می شوند چنانچه صاحب اختیار به دلایل قیمتهای بازار، از حق خود استفاده نماید حالتی ایجاد می شود كه به آن درون پول (in The money) اطلاق می شود. ب) اختیار فروش Put option قراردادای است كه صاحب اختیار (خریدار اختیار فروش) پس از پرداخت مبلغی مشخص (تعیین شده توسط بازار رسمی بورس) به فروشنده اختیار این حق را پیدا می كند كه تا زمان مشخص (تعیین شده توسط بازار رسمی بورس) دارائی مشخص را با كیفیتی مشخص با قیمتی مشخص (تعیین شده توسط بازار رسمی بورس) اگر بخواهد به فروشنده اختیار بفروشد. این یك حق یا امتیار فروش است نه اجبار. فروشنده اختیار فروش تا زمانی كه خریدار اختیار فروش حق خود را اجرا نكرده هیچ تعهدی در این قرارداد ندارد. زمانی كه خریدار اختیار فروش حق خود را اجرا نماید فروشنده اختیار فروش اجبار دارد كه تعهد را طبق قرارداد انجام دهد. به عبارتی دیگر خریدار اختیار فروش دارای یك حق است و فروشنده اختیار فروش در زمان اجرای این حق دارای تعهد می شود این یك نوع تعهد احتمالی برای فروشنده اختیار فروش تلقی می شود. صاحب اختیار فروش (خریدار) فكر می كند كه قیمت دارائی پایین می رود و فروشنده اختیار فروش فكر می كند كه قیمت دارائی بالا می رود این قراردادها بصورت رسمی در بورسهای دنیا به روی دارائیهای فیزیكی و مالی معامله می شوند. اگر قرارداد اختیار معامله به گونه ای بسته شود كه دارنده برگه بتواند در هر زمان (پیش از سررسید نهایی) از حق خود استفاده كند، آن را «اوراق آمریكایی» و اگر در برگ قرارداد این جمله قید شده باشد كه دارنده تنها در زمان انقضا می تواند از آن حق استفاده كند، آن را «اوراق اروپایی»، می نامند. گواهی اختیار معامله نیز قابل معامله در بازار دست دوم (بورس ) می باشد.


مطالب مشابه :


آموزش تحلیل تکنیکال ( اندیکاتور و اکسپرت)

کارگزاری اردیبهشت ایرانیان; کارگزاری فارابی; کارگزاری بانک




بورس تکنیکال فاندامنتال بازار سرمایه سهام

با این گواهینامه ها می شود در شرکت های کارگزاری مشغول به کارگزاری فارابی; کارگزاری




لیدرهای جدید بازار با روی کارآمدن دولت جدید کدام گروهها هستند

کارگزاری اردیبهشت ایرانیان; کارگزاری فارابی; کارگزاری بانک




نحوه محاسبه NAV شرکتهای سرمایه گذاری :

کارگزاری اردیبهشت ایرانیان; کارگزاری فارابی; کارگزاری بانک




متن های پیشنهادی برای پیام کوتاه (SMS)

کارگزاری سهند بورس کارگزاری فارابی بورس




بازارمالی و سرمایه چیست ؟

کارگزاری اردیبهشت ایرانیان; کارگزاری فارابی; کارگزاری بانک




آموزش تحلیل تکنیکال ( تحلیل ترسیمی)

کارگزاری اردیبهشت ایرانیان; کارگزاری فارابی; کارگزاری بانک




جدید ترین اخبارها در مورد نماد شبندر

کارگزاری اردیبهشت ایرانیان; کارگزاری فارابی; کارگزاری بانک




پکرمان سهم شگفتی ساز بعدی لاستیکی ها

کارگزاری اردیبهشت ایرانیان; کارگزاری فارابی; کارگزاری بانک




تحلیل فاندامنتال ( فایلهای آموزشی )

کارگزاری اردیبهشت ایرانیان; کارگزاری فارابی; کارگزاری بانک




برچسب :