بلبل خرمایی

در بین پرندگان اواز خوان کمتر کسی است که اسم بلبل یا هزار دستان را نشنیده باشد . 

ولی همین بلبل دارای گونه های مختلفی دارند که یکی از شاخص ترین آنها بلبل خرما است. 

شاید درساعات خلوت روز دربوستان‌هاي تهران صداي بلبلي به گوش مي‌رسد كه آهنگين و با ملودي‌هاي زيبا است. اگر كمي با دقت در لابلاي شاخ و برگ درختان نگاه كنيم به پرنده‌اي زيبا با طول حدود 18 سانتيمتر كه كمي بزرگ‌تر از گنجشك است برمي‌خوريم.


  

pycnonotidae → Leucotis in iran 

 

 اين پرنده بلبل خرما نام دارد كه در واقع زيستگاه اصلي آن در نواحي جنوبي ايران است ولي در سال‌هاي اخير در بيشتر شهرهاي مناطق مركزي ايران به ويژه تهران به فراواني ديده مي‌شود كه به وسيلة انسان به اين مناطق آورده شده‌اند. به دليل رنگ‌آميزي ويژه‌اي كه دارد به راحتي قابل تشخيص است. همچنين صداي متفاوت از ساير پرندگان دارد. ناحية سرو گلو سياه و داراي يك لكة نسبتاً بزرگ سفيد رنگ در ناحية گونه‌ها است. پروبال قهوه‌اي مايل به خاكستري تيره تا روشن است، انتهاي شاهپرهاي دم سفيد و پرهاي زير دم زرد مايل به نارنجي است. ناحية فوقاني دُم سياه و ناحية شكمي بدن و سينه سفيد مايل به خاكستر ي است. نر و ماده به هم شبيه هستند. پوشپرهاي روي سربلند است كه آنها را به شكل كاكل نمايش مي‌دهد. بلبل خرما را با نام علمي «pycnonotus leucotis» پرنده‌اي متعلق به راستة گنجشك‌سانان يا «passeriformes» از خانوادة بلبل خرماها يا «pycnonotidae» است. به صورت اجتماعي زندگي مي‌كند و بيشتر به صورت جفت يا دسته‌هاي كوچك ديده مي‌شود. بسيار آواز مي‌خواند و پرسر و صدا است.

 


 

زيستگاه اين پرنده اغلب در نواحي گرمسيري است و در باغ‌ها، نخلستان‌ها، درختزارها، مناطق مسكوني و پارك‌ها زندگي مي‌كند. در جنگل‌هاي مانگرو در سواحل خليج فارس به فراواني ديده مي‌شود. آشيانه را روي درختان مي‌سازد. به ميوه‌هاي شيرين به ويژه خرما علاقة زيادي دارد. همان طور كه از نامش مشخص است خرما يكي از غذاهاي اصلي اين پرنده به شمار مي‌رود. همچنين از حشرات مانند ملخ‌ها، لاروها و عنكبوت‌ها تغذيه مي‌كند. معمولاً هنگام فصل زاد و ولد بيشتر به شكار حشرات مي‌پردازد.

 

فصل جفت‌گيري از اواسط فروردين تا خرداد است كه پس از آن بلبل ماده شروع به ساختن لانه مي‌كند و زماني كه ساخت لانه به اتمام رسيد، دو يا سه تخم مي‌گذارد كه پس از حدود 2 هفته جوجه‌ها از تخم بيرون مي‌آيند. در طول اين هفته هر دو پرندة نر و ماده به نوبت روي تخم‌ها مي‌خوابند. والدين بيشتر براي جوجه‌ها كرم يا لارو حشرات را شكار مي‌كنند كه در طول روز ممكن است دو پرندة نر و ماده حدود 200 تا 300 كِرم يا لارو و گاهي حشرات براي تغذيه جوجه‌ها شكار كنند. جوجه‌ها پس از مدت يك ماه مي‌توانند پرواز كنند و از والدين جدا شوند كه در اين هنگام به طور مستقل به شكار مي‌پردازند. پرندة بالغ داراي سري قهوه‌اي است.

 

همان طور كه اشاره شد، اين پرنده در نخلستان‌ها و باغ‌هاي ميوه زندگي مي‌كند و بيشتر به خرما و ميوه‌هاي شيرين علاقه دارد. براي همين آن را به عنوان يك آفت براي درختان خرما و ميوه مي‌شناسند زيرا كه از خرماها يا ميوه‌هاي رسيده تغذيه مي‌كند يا با سوراخ كردن خرماها باعث تخم‌ريزي حشرات در آنها مي‌شود. ولي برخلاف تصور بيشتر افراد، بلبل خرما يك آفت جدي محسوب نمي‌شود بلكه گاهي براي درختان ميوه و نخل‌ها مفيد نيز هستند. آنها در فصل بهار كه موسم رشد و زاد و ولد حشرات است با شكار فراوان آنها موجب تعادل جمعيت حشرات و جلوگيري از طغيان آنها مي‌شوند.

 

خيلي زود به محيط اسارت و در كنار انسان‌ها عادت مي‌كند و اين پرنده را به دليل آوازخواني، دست‌آموز شدن، نگهداري آسان و همه چيزخواري درخانه‌ها و در قفس نگهداري مي‌كنند به طوري كه اگر شرايط محيطي آن مناسب باشد و احساس امنيت كند مي‌تواند در محيط اسارت لانه‌سازي و توليد مثل كند. در نواحي جنوبي ايران در استان‌هاي خوزستان، ايلام، لرستان، اصفهان، كهگيلويه و بويراحمد، بوشهر، كرمان، فارس، هرمزگان، سيستان و بلوچستان، يزد و خراسان جنوبي به طور بومي و فراوان يافت مي‌شود ولي به تازگي در استان‌هاي تهران در پارك‌ها وباغ‌ها ديده مي‌شود. زمستان‌ها معمولاً به نزديكي مناطق مسكوني روي مي‌آورد وآنهايي كه ساكن مناطق سردتر هستند به نواحي گرمسيري مهاجرت مي‌كنند.

 

بلبل خرما از جنوب عراق و ايران تا هندوستان پراكندگي دارد. داراي دو زيرگونه است. كه در ايران تاكنون زيرگونة leucotis گزارش شده است. اين پرنده در ايران از جمعيت نسبتاً مناسب برخوردار است ولي در برخي نقاط به دليل از بين رفتن زيستگاه كه شامل نخلستان‌ها است و استفاده از آفت‌كش‌ها كه باعث آلوده شدن ميوه‌هاي مورد علاقه آنها مي‌شوند با كاهش جمعيت رو به رو شده است و حتي در برخي نقاط ديگر اثري از آنها ديده نمي‌شود. برخي از باغداران به عنوان يك آفت با اين پرنده برخورد مي‌كنند كه اين هم يكي از عوامل كاهش جمعيت آنها در برخي نواحي به شمار مي‌رود. به هر حال اتحاديه بين‌المللي حفاظت از طبيعت يا IUCN، اين پرنده را در فهرست قرمز قرار داده است و از نظر وضعيت زيستي در گروه كمترين خطر يا «LC» قرار دارد.

 

بلبل خرما نخستين بار در سال 1836 توسط يك پرنده‌شناس انگليسي به نام «John Gould» شناسايي و نامگذاري شد.

منبع:http://iranpest.blogdoon.com


مطالب مشابه :


بلبل خرمایی

بلبل خرمایی. در بین پرندگان اواز خوان کمتر کسی است که اسم بلبل یا هزار دستان را نشنیده باشد .




بلبل خرما

بلبل خرما از انواع ميوه ها تغذيه مي نمايد و علاقه زيادي به خوردن خرما دارد .




بلبل هزار دستان

بلبل نام بلبل هزار دستان ( به حلقه سفید دور چشم و رنگ خرمایی دم توجه شود )




بلبل خرمایی

بلبل خرمایی . ( شیرازی ) با صدای حسین ای زندگی سلام، ای زندگی سلام -دانلود ;




رمان عشـــقم را نــادیــده نگیـــر(1)

اونقدر توی افکارم فرو رفته بودم که متوجه ی صدای بلند گو موهای من لخت و خرمایی ولی بلبل




رمان زندگی غیر مشترک-7-

بلوط فکر کرد چقدر بلبل میشود صدای عصبیش صورت استخوانی و گرد مدل موهای خرمایی




رمان یخ زده15

شرشر آب که به سنگای تو چشمه میخورد از جنس صدای بلبل داشت اما خرمایی بود دانلود فیلم




برچسب :