تهییه آکواریوم و لوازم جانبی آن

آکواریوم گوشه چشمی از طبیعت بیکران است. آن هم طبیعتی که دسترسی به آن مشکل است. حس آرامش، سکوت، غرق شدن در طبیعت را در انسان القا می کند. تفکر، رسیدن به قدرت بی نهایتش، به زیباییش، به آرامشش و عشقش تنها با نگاه کردن به قسمتی از مخلوقاتش در ذهن شکل می گیرد. شکرت.

خوب بعد از استقبال خوب از پست “انواع ماهی های آکواریومی” تصمیم گرفتم که تجربیاتم، هرچند کم، در زمینه خرید آکواریوم و لوازم جانبی آن را به صورت یک پست در بیاورم تا شاید کمک کوچکی برای رسیدن به علاقه و آرامش طبیعی تان باشد.

دنیای آکواریوم

دنیای آکواریوم

خوب اول از همه آکواریومی که قرار هست جمع و جور کنیم برای آب شیرین است و ماهی های گیاه خوار در آن زیست می کنند. البته تفاوتی بین انواع لوازم برای آب شور و ماهی گوشتخوار نیست.

ما قرار است یک خانه برای چند ماهی کوچولو بسازیم که شنای آنها در آب برای ما تلقین آرامش باشد. خوب پس از اولین موضوع جای آکواریوم است. مکان آکواریوم را باید ابتدا انتخاب کرد و بعد به سراغ خرید آن رفت.

مکان آکواریوم: آکواریوم باید در مکانی قرار بگیرد که آرام باشد، یعنی نباید تغییر نور های شدید و متداوم داشته باشند. تغییر نور روز باید باشد، حتی چراغ روشن شدن هم برای 3-4 بار مهم نیست.

مکان آکواریوم

مکان آکواریوم

باید جایی باشد که صدای آزار دهنده و متداوم وجود نداشته باشد. برای مثال کنار بلندگوی سیستم صوتی منزل نباشد، ماهی ها کاملا موجی می شوند.
خلاصه باید جای آکواریوم را طوری انتخاب کنید که اگر خودتان آنجا باشید آزاری نبینید. (توجه داشته باشید، حساسیت بیش از حد هم نوعی آزار است پس خیلی حساسیت به خرج ندهید.)
در این قسمت باید به ابعاد آکواریوم هم توجه داشته باشید. سعی کنید آکواریوم زیاد عمیق نباشد و بیشتر در طول بلند باشد. زیرا هم برای شست و شو و نگهداری سخت است هم حرکت ماهی ها در طول چشم نواز است.

حال با توجه به مشخص شدن جای آکواریوم سراغ خرید خود آکواریوم می رویم. آکواریوم هایی هستند که آماده اند، یعنی شما فقط نیاز به ریختن و آب دارید و تمام لوازم جانبی آن در پک خریداری شده موجود و حتی نصب شده است. این آکواریوم ها طبیعتا دارای سایز های مشخصی هستند و تنوع های بسیار، که برای خرید حتما باید با مکان مشخص شده در منزل مقایسه شود.
اما آکواریوم های دیگر حالتی هست که شما یک مکعب مستطیل (یا هر حجم دیگر) را یا سفارش ساخت می دهید یا اینکه پیش ساخته می خرید. در این حالت باید لوازم جانبی را خودتان جدا جدا تهیه کنید. (حتی می توانید اکواریوم را خودتان بسازید).

یک مخزن خالی آکواریوم و بدون تجهیزات

یک مخزن خالی آکواریوم و بدون تجهیزات

در ادامه ما به لوازم جانبی می پردازیم. افرادی هم که می خواهند آکواریوم های آماده بخرند با داشتن اطلاعات زیر می توانند خرید بهتری انجام بدهند.

شن: یکی از رکن های یک خانه فرش آن است. حسابی گرم کننده محفل می شود. فرش آکواریوم شن آن است. شن ها نباید خیلی ریز باشند که به ماسه شباهت پیدا کنند. شن ها همه نباید یک اندازه باشند. کاملا سلیقه ای است مقدار و اندازه آن. اما سعی کنید همه نوع اندازه را داشته باشید و اول درشت تر ها را بریزید سپس ریزتر ها را.

شن های آکواریوم

شن های آکواریوم

کارهای مهم شن ها به این صورت است که:
باعث تصفیه آب می شوند، لجن های آب را به خود می گیرند.
بعضی ماهی ها با انها بازی می کنند (مانند گلد فیش) و دندان هایشان را با آنها مسواک می کنند (!).
عایق حرارتی است و جلوگیری از خارج شدن گرمای آب از کف آکواریوم می شود.
زیبایی آکواریوم است، طبیعت را به ما و همینطور ماهی ها القا می کند.
و ده ها ویژگی دیگر.

صافی زیر شنی: خوب حالا که فرش داریم باید نظافت منزل را رعایت کنیم، یعنی جارو می خواهیم. این جارو همان صافی کف است که زیر شن ها پنهان می شود. این صافی برای آکواریوم های بزرگ واجب است تا آب پاک بماند.
این صافی های شبکه های پلاستیکی هستند در اندازه های کوچک که به هم متصل می شوند تا در صورت نیاز کف آکواریوم را بپوشاند. البته لازم نیست کل کف پوشیده باشد. 1/3 ام آن کافی است.

نمونه ای از صافی زیر شنی

نمونه ای از صافی زیر شنی

این شبکه ها که مانند اسباب بازی (خانه سازی) شبیه هم هستند ساز و کارشان بدین صورت است که: در انتهای این شبکه یک لوله ی (معمولا سفید رنگ) قرار می گیرد که در آن یک سنگ هوا (خواهیم گفت) قرار می گیرد. این سنگ هوا با تولید هوا باعث ایجاد جریان آرام آب از بالا به پایین می شود. و چون زیر این شبکه شنی نیست (شن ها روی آن هستند) باعث جریان راحت آب (مخصوصا از پایین به بالا از طریق آن لوله عمودی) می شود و لجن ها و ذرات بهتر در شن های کف ته نشین می شود که باعث پاکیزگی بهتر آب خواهد شد. همانطور هم که گفته شد باعث ایجاد جریان آب می شود و آب را تازه و با طراوت نگه می دارد.

طرز کار صافی زیر شنی

طرز کار صافی زیر شنی

فهمیدیم که سنگ هوا با هوایی که ایجاد می کند باعث گردش هوا می شود. اما در مدل های پیشرفته تر خود این لوله عمودی مکنده ای دارد که باعث گردش آب می شود و دگیر نیازی به سنگ هوا نیست، مانند شکل زیر. البته همچین چیزی را شخصا تا بحال در داخل ندیده ام. اگر هم باشد خوب باید پول بیشتری هم برای خریدش کنار بگذارید.

نمونه ی جدید صافی زیر شنی

نمونه ی جدید صافی زیر شنی

پمپ هوا: خانه را فرش کردیم و تمیز، اما باید هوای آن با تمیز باشد. پس باید یه کولر بگذاریم تا هوا را به داخل منتقل کند. این وظیفه، یعنی هوادهی به آب بر دوش پمپ هوا می باشد.
به مرور زمان اکسیژن حل شده در آب آکواریوم توسط ماهی ها تنفس شده و به دی اکسید و نیتروژن تبدیل می شود. بنابر این باید هوا در آب وارد شود. پمپ های هوا هوای محیط اطراف را از طریق شلنگ و سنگ هوا به داخل آکواریوم پمپ می کنند.
انواع متفاوتی دارند. اما کلا به دو دسته تقسیم می شوند، یا پمپ بیرون آواریوم است و هوا را از به داخل پمپ می کند یا اینکه خود پمپ داخل آکواریوم است و هوا را از بیرون می مکد. در ایران نوع اول معمول تر و البته ارزان تر است.

پمپ هوای آکواریوم

پمپ هوای آکواریوم

نکات مهم در باره پمپ هوا:
پمپ ها یا یک خروجی هوا دارند یا چندتا (مانند شکل زیر). در صورتی که آکواریوم بزرگ است و صفحه صافی زیر شنی بزرگی دارید سعی کنید پمپتان 2 خروجی داشته باشد که یکی را فقط به سنگ هوای صافی کف اختصاص بدهید. اگر هم چند خروجی گیر نیاوردید مهم نیست، زیرا که وسیله ی ساده کوچکی وجود دارد که مانند جعبه تقسیم برق، هوا را بین چند شلنگ تقسیم می کند.
نکته مهم دیگر توان خروجی پمپ است، باید با توجه به حجم آب پمپ مناسبی را انتخاب کنید. برای مثال شخصا برای آکواریوم خود که ابعادی 40*130 و ارتفاعی 50 سانتیمتر دارد و معمولا 40 سانتیمتر ارتفاع آب دارد، یعنی حجمی حدود 0.2 مترمکعب از پمپی با توان 6وات و فشار خروجی آب 0.012 مگا پاسکال (MPa) استفاده کرده ام. البته باید به این هم توجه کرد که به مرور زمان از قدرت پمپ کاسته می شود و آن میزان حباب های اولیه را نخواهید دید. یک دلیل دیگرش هم سنگ های هوا هستند که جرم می گیرند و منافذشان بسته می شود.

عملکرد یک پمپ هوا

عملکرد یک پمپ هوا

نکته مهم دیگر متغییر بودن خروجی هوا است. یعنی میزان توان خروجی دستی است و شما با چرخاندن دکمه ای میزان خروجی را تغییر می دهید. سعنی کنید همیشه از حالت میانه آن استفاده کنید. هوای زیاد (حباب های زیاد) شاید زیبا باشند اما باعث آزار ماهی ها و بر هم زدن آرامششان می شود (در طولانی مدت). گاهی وقتی آکواریوم مریض می شود (!) هوای زیاد مفید است بخاطر همین گفتم از حالت میانه آن استفاده کنید.
عکس زیر دقیقا پمپ هوای آکواریوم شخصی من است، به تعداد خروجی ها، دکمه ی چرخشی متغییر هوای آن توجه کنید.

یک نوع پمپ هوای آکواریوم

یک نوع پمپ هوای آکواریوم

نکته دیگر صدای پمپ است. به دلیل آنکه پمپ باید 24 ساعت کار کند (مانند قلب آکواریوم) در طول شب که سکوت است صدای پمپ ممکن است باعث برهم زدن آرمش خواب شما شود. پس حتما به آن توجه کنید. گاهی حتی می شه با قرار دادن پارچه ای نرم زیر آن از لرزش و در نتیجه صدای اضافی آن کاست. البته خود پمپ باید پایه های پلاستیکی نرمی داشته باشد تا با حالت فنری و میرایی خود از ایجاد صدا جلوگیری کند. پس به پایه دار بودن (نرم) و فاصله داشتن از سطح زمین آن توجه کنید.

سنگ هوا: کولر را گذاشتیم اما نیاز به کانالی برای تقسیم هوا داریم. سنگ هوا وظیفشان تقسیم یک نواخت در محیط آکواریوم است. یک سنگ بسیار بسیار متخلخل است که هوا را از منافذ خود به آب منتقل می کند. واجب نیست حتما شما حباب های هوا را ببینید، آنقدر منافذ ریز است که حبابی تولید نمی کنند، اما حل کردن هوا در آب را بخوبی انجام می دهند.

هوادهی یک سنگ هوا

هوادهی یک سنگ هوا

برای داشتن هوا می توانید از وسایل تزیینی استفاده کنید که حباب تولید می کنند در انواع مختلف: صندوف گنج، قواص، خونه، آسیاب آب و غیره. اگر هم می خواستید خرج اضافی نکنید می توانید وقتی برای مسافرت به یکی از سواحل رفتید چندیدن صدف بیارید و (بعد از طی مراحل ضدعفونی) آن را بر روی قسمتی سنگ هوا بگذارید تا حباب های خیلی ریز یکی شوند و یک حباب بزرگ و زیبا را درست کنند و گهگاه آن را آزاد کنند.

انواع سنگ های هوا

انواع سنگ های هوا

اگر آکواریومتان بلند است (همانند بنده) حتما از سنگ هوای بلندی مانند زیر استفاده کنید (آخرین سنگ). توجه داشته باشید که سنگ هوای بلند حتما از دو طرف لوله بخورد تا هوا در طول سنگ تامین شود.

سنگ هوای بلند

سنگ هوای بلند

شلنگ هوا: که ارتباط دهنده بین سنگ هوا و پمپ است. گاهی نیاز به قرار دادن تبدیل 1 به 2 در بین راه شلنگ تا سنگ هوا (مثل سنگ هوای بلند بالا) نیاز است.

تصفیه آب: خوب گاهی این خانه نیاز به تصفیه هوا دارد. مثل پنکه سقفی یا هواساز یا اسپلیتر ها. این فیلتر آب در آب قرار می گیرد و با موتوری ایجاد مکش می کند و آب را مثلا از پایین می کشد و از فیلتر هایش رد می کند و آنرا از بالا دوباره به آب باز می گرداند. یک جریان شدید ایجاد می کند.
فیلتر ها (با توجه به نوع دستگاه) انواع متفاوتی دارند. بعضی هایشان تکی است و بعضی می توان چند تا را بهم وصل کرد و فیلتر بزرگتری ساخت. جنس های متفاوتی هم دارند.

یک فیلتر آب آکواریوم

یک فیلتر آب آکواریوم

این فیلتر آب بسیار مهم است. یکی از موثر ترین راه های گرفتن آلودگی ها و لجن های آب هست. اما باید به یک سری نکات توجه داشت:
فیلتر آب نیاز نیست بطور متداوم روشن باشد روزی از 1 تا 3 ساعت کافی است.
صدای بلندی دارد پس سعی کنید روز ها هنگام ظهر که ماهی ها دارای جنب و جوش هستند روشنش کنید.
به شدت باعث گردش آب می شود و می تواند یه عنوان ورزش هم برای ماهی ها باشد.
باید به توان موتور این فیلتر توجه کنید، بنده با توجه به ابعاد آکواریوم و حجم آب از فیلتر زیر با قدرت 34 وات استفاده می کنم (فیلتر عکس بالا). معمولا بر روی جعبه این لوازم توان انواع دیگر همان مارک نوشته شده است. نمودار ها و توضیحات بسیار مفیدی را شامل می شود که حتما قبل از خرید به آنها توجه کنید.
در ضمن نباید قدرت بیش از حد باشد تا در آکواریومتان طوفان به پا کند.
در عکس بالا شما شلنگی را هم می بینید که به بالای خروجی فیلتر متصل است و سر آن در هوای آزاد قرار می گیرد. آن هوای آزاد را می گیرد و همراه آب خروجی فیلتر به آکواریوم می دهد و به گونه ای هوادهی می کند.

بخاری (هیتر (Heater)) : در سرما چه باید کرد؟ بخاری نیاز هست. با مهر استاندارد و دودکش! بخاری خای آکواریومی اکثرا المنتی (elementi) هستند.
سعی کنید حتما بخاری بگیرید که دارای ترموستات باشد تا در دمای مورد نظر اتوماتیک خاموش شود تا ماهی ها آب پز نشوند. بخاری ای بخرید که دمای آن قابل تنظیم باشد که با نوجه به فصل آن را تنظیم کنید.

بخاری آکواریوم

بخاری آکواریوم

بسته به حجم آب و یا سرمای محیط می توانید از 2 بخاری استفاده کنید. بنده از یک بخاری با توان 60 وات استفاده می کنم. که نسبتا کافی نیست. زیرا با قرار دادن بر روی 36 درجه سانتیگراد دمای آب در زمستان نزدیک 26-27 می ایستد.
سعی کنید بخاری را در وسط آکواریوم قرار بدهید یا اگر به دیواره ها نصب می کنید با فاصله باشد تا گرمای تولیدی از طریق شیشه ها به بیرون تلف نشود.

بخاری آکواریوم در اندازه های متفاوت

بخاری آکواریوم در اندازه های متفاوت

توجه داشته باشید اگر بالای آکواریومتان باز است می توانید شیشه بگذارید (حواستان باشد روی شلنگ ها و سیم ها نگذارید)، تاثیر بسزایی برروی حفظ گرمای آب خواهد داشت.

دماسنج: باید از دمای آکواریوم خبر داشته باشید پس نیاز به یک دماسنج دارید. انواع بسیار متفاوتی دارد. چسبی، شیشه ای، دیجیتالی و حتی گاهی خود بخاری دمانسنج دارد. در هر صورت یک دماسنج دیگر هم استفاده کنید و توجه داشته باشید در کنار بخاری نگذاریدش، بلکه در میانه آکواریوم بگذارید تا دمای میانگین را به شما نشان بدهد نه دمای بالای آب کنار بخاری.

انواع دماسنج ها آکواریومی

انواع دماسنج ها آکواریومی

چراغ: خوب شب ها که بدون نور نمی توان زندگی کرد، شاید بخواهیم کتابی بخوانیم. ماهی ها وقتی محیطشان تاریک باشد می خوابند. خواب زیاد هم خودش بیماری می آورد. بنابراین بهتر است آکواریوم را روشن نگاهدارید. انواع لامپ ها واقعا زیاد است. یک مهتابی ساده هم کار راه می اندازد. نور آبی و سفید رایج است، اما پیشنهاد من نور سفید است.

چراغ آکواریوم

چراغ آکواریوم

گیاهان: داخل هر خانه ای یک گیاه که باشد روحی تازه می گیرد. آکواریوم هم برای زیبایی هم برای طبیعی جلوه نمودن نیازمند گیاهان است. گاهی ماهی ها برای بازی، زاد و ولد و آرامش نیازمند گیاهان هستند. گیاهان را می تواید مصنوعی بگیرید. در رنگ ها و قیافه های متفاوت. رنگ سبز زیاد همراه یک گیاه مرجانی قرمز و زرد می تواند جلوه خاصی بدهد.

گیاهان آکواریومی

گیاهان آکواریومی

البته گیاهان طبیعی هم هست که زیاد هم گران نیستند، مزایای خوبی چون تصفیه آب، اکسیژن دهی، تازگی آب، محیط زیست طبیعی تر را دارند.
باید دقت کنید گیاهانی که می خرید پایه سنگینی داشته باشند و به راحتی زیر شن یا سنگ ها مهار شوند تا هنگام زدن فیلتر آب از جا کنده نشوند.

 

خوب ما بطور کامل منزل ماهی ها را ساختیم و لوازم اساسی آنها را هم سر جایشان گذاشتیم. ماهی ها الان می توانند یک زندگی سالم و شاد و در عین حال آرام و زیبا داشته باشند و با رقص ظریف بدنشان هنگام شنا و انعکاس رنگارنگ پولک هایشان چشم ربایی کنند و آرامش را بر قلب و لبخند را بر لبانتان جاری کنند.

در کنار این لوازم اساسی ملزومات دیگری هم هست که برای شروع کار واجب نیست. قصد داشتم در این مطلب به آنها اشاره کنم اما بدلیل طولانی شدن فکر کردم آنها را در صورتی هم که این پست مورد استقبال قرار بگیرد و شما خوانندگان عزیز بخواهید در یک پست دیگر بیاورم.

 

بدون شک این مطلب کامل و جامع نیست، بهترین راه برای تکمیل آن استفاده از تجربیات شما عزیزان خواننده (چه آماتور همانند من و چه دوستان حرفه ای و خبره) می باشد. پس حتما اگر مطلبی مرتبط با این پست داشتید در قسمت نظرات ذکر کنید (و اگر هم منبع داشت ذکر آن را فراموش نکنید) تا به مطلب اصلی اضافه شود و دیگران از نوشته هایی غنی تر بهره ببرند.

مانند هر نویسنده دیگری هم باید اضافه کنم که این نوشته حتما بدون اشکال نخواهد بود. انتقادات شما و همچنین پیشنهادات شما (در قسمت نظرات) دلگرم کننده خواهد بود.


مطالب مشابه :


درختچه تزیینی اتاق کودک

درختچه تزیینی آموزش ساخت ساک البته میتوانید از گلدان های تزیینی بسیار زیبای




تزیین شاخه خشک

و یا با آمدن فصل زمستان که شاخه ها خشک میشوند با ساخت گل تزیینی درختچه تزیینی های رنگی




درختچه تزیینی اتاق کودک

درختچه تزیینی البته میتوانید از گلدان های تزیینی بسیار زیبای آموزش ساخت ساک




درختچه پرتقال

برچسب‌ها: درخت پرتقال, درختچه, درختچه ساخت آدمک های تزیینی. تزیینات




تهییه آکواریوم و لوازم جانبی آن

ماهی های تزیینی (یا هر حجم دیگر) را یا سفارش ساخت می دهید یا اینکه پیش ساخته می خرید.




طرحهای جالب برای کار بر روی یونو لیت

درختچه تزیینی از گلدان های تزیینی بسیار زیبای یک هویج تزیینی زیبا خواهید ساخت .




چگونه تخم مرغ رنگی بدای هفت سین درست کنیم ؟

بچه های چهارم مطلب روشهای ساخت تخم مرغ های تزیینی زیبا می کنید به درختچه های زینتی




برچسب :