تاریخچه شب یلدا

تاریخچه شب یلدا

1383144223.jpg

شرق شناسان و مورخان متفق القولند که ایرانیان نزدیک به چند هزار سال است که شب یلدا آخرین شب پاییز و آذر ماه را که درازترین و تاریک ترین شب در طول سال است تا سپیده دم بیدار می مانند، در کنار یکدیگر خود را سرگرم می کنند تا اندوه غیبت خورشید و تاریکی و سردی روحیه آنان را تضعیف نکند و با به روشنی گراییدن آسمان (حصول اطمینان از بازگشت خورشید در پی یک شب طولانی و سیاه که تولد تازه آن عنوان شده است) به رختخواب روند و لختی بیاسایند.

مراسم شب یلدا (شب چله) از طریق ایران به قلمرو رومیان راه یافت و جشن «ساتورن» خوانده می شد. جشن ساتورن پس از مسیحی شدن رومی ها هم اعتبار خود را از دست نداد و ادامه یافت که در همان نخستین سده آزاد شدن پیروی از مسیحیت در میان رومیان، با تصویب رئیس وقت کلیسا، کریسمس (مراسم میلاد مسیح) را ?? دسامبر قرار دادند که چهار روز و در سال های کبیسه سه روز بیشتر از یلدا (شب ?? دسامبر) فاصله ندارد و مفهوم هر دو واژه هم یکی است. از آن پس این دو میلاد تقریباً باهم برگزار می شده اند.

آراستن سرو و کاج در کریسمس هم از ایران باستان اقتباس شده است، زیرا ایرانیان به این دو درخت مخصوصاً سرو به چشم مظهر مقاومت در برابر تاریکی و سرما می نگریستند و در خور روز؛ در برابر سرو می ایستادند و عهد می کردند که تا سال بعد یک نهال سرو دیگر کشت کنند.


پیشتر، ایرانیان (مردم سراسر ایران زمین) روز پس از شب یلدا (یکم دی ماه) را خور روز و دی گان؛ می خواندند و به استراحت می پرداختند و تعطیل عمومی بود. در این روز عمدتاً به این لحاظ از کار دست می کشیدند که نمی خواستند احیاناً مرتکب بدی کردن شوند که میترائیسم ارتکاب هر کار بد کوچک را در روز تولد خورشید گناهی بسیار بزرگ می شمرد. هرمان هیرت، زبان شناس بزرگ آلمان که گرامر تطبیقی زبان های آریایی را نوشته است که پارسی از جمله این زبان ها است نظر داده که دی- به معنای روز- به این دلیل بر این ماه ایرانی گذارده شده که ماه تولد دوباره خورشید است. باید دانست که انگلیسی یک زبان گرمانیک (خانواده زبانهای آلمانی) و از خانواده بزرگ تر زبان های آریایی (آرین) است. هرمان هیرت در آستانه دی گان به دنیا آمده بود و به زادروز خود که مصادف با تولد دوباره خورشید بود، مباهات بسیار می کرد.

واژه یلدا، از دوران ساسانیان که متمایل به به کارگیری خط (الفبای از راست به چپ) سریانی شده بودند به کار رفته است. یلدا- همان میلاد به معنای زایش- زاد روز یا تولد است که از آن زبان سامی وارد پارسی شده است. باید دانست که هنوز در بسیاری از نقاط ایران مخصوصاً در جنوب و جنوب خاوری برای نامیدن بلندترین شب سال، به جای شب یلدا از واژه مرکب شب چله استفاده می شود.

و در آخر عکس هایی از تزیینات بسیار زیبا روى هندوانه براى شب یلدا :


مطالب مشابه :


ارسال گزارش فعالیتهای مشاوران ناحیه 5 اصفهان-92-91

مشاوران ناحیه 5/پنج اصفهان. راهنمایی ومشاوره تحصیلی ،شغلی ،روانی رفتاری .




همکارام محترم پایه دوم

مدیریت آموزش و پرورش ناحیه 2 اصفهان آزمون هوشمند ضمن خدمت ناحیه 2 اتوماسیون اداری ناحیه 2.




سرودهمگانی

ناحيه 2 اصفهان: اتوماسیون اداری ناحیه 2 : rss powered by blogfa.com




کسب مقام های اول و دوم در مسابقات علمی - فرهنگی ناحیه 2

فرهنگی ناحیه 2 اتوماسیون اداری ناحیه 2. مدیریت آموزش و پرورش ناحیه 2 اصفهان.




شعارسال 92

آموزش و پرورش ناحیه دو اصفهان وزارت آموزش و اتوماسیون اداری ناحیه 2 : rss powered by blogfa




درس حسابداری مقدماتی 1392

پویشگران امین -اصفهان اتوماسیون اداری تعاون اداره آموزش و پرورش ناحیه 3 اصفهان.




فعالیتهای انجام شده در راستای روز رشد

دبستان پسرانه لباف زاده ناحیه 1 اصفهان اتوماسیون اداری ناحیه یک آموزش وپرورش




تعبیر خواب

اتوماسیون اداری آموزش وپرورش ناحیه 2. ساعت 10 شب تا 2 صبح:




تاریخچه شب یلدا

ناحيه 2 اصفهان: تاریخچه شب اتوماسیون اداری ناحیه 2 : rss powered by blogfa.com




جدول شورای دبیران

ناحيه 2 اصفهان: جدول شورای اتوماسیون اداری ناحیه 2 : rss powered by blogfa.com




برچسب :