شهرسازی

شهرسازی در ترکیه

کشوری اوراسیایی است که بخش بزرگ کشور یعنی آناتولی یا آسیای کوچک در جنوب باختر آسیا و خاورمیانه واقع است و بخش کوچکی نیز به نام تراکیه در منطقه بالکان قرار دارد.

ترکیه در خاور با کشورهای ایران، جمهوری آذربایجان، ارمنستان، و گرجستان؛ در جنوب خاوری با عراق و سوریه؛ و در شمال باختری (بخش اروپایی) با بلغارستان و یونان همسایه است. همچنین ترکیه از شمال با دریای سیاه، از باختر با دو دریای کوچک مرمره و اژه، و از جنوب باختر با دریای مدیترانه مرز آبی دارد. دو تنگه راهبردی بسفر و داردانل نیز در اختیار ترکیه است.

 

 

 آنکارا پایتخت ترکیه                                 برج آتاکول

آنکارا (در قدیم: آنقره) پایتخت و پس از استانبول دومین شهر بزرگ کشور ترکیه است. این شهر مرکز استان آنکارا نیز هست.آنکارا شهری جدید، نسبتاً مدرن با ۴٬۳۱۹٬۱۶۷ نفر جمعیت است. (آمار ۲۰۰۵م) از مراکز دیدنی آن می‌توان از آرامگاه آتاتورک و برج گردان خرید آتاکوله را نام برد.

 

 

 

شهرنشینی در آنکارا

تقریبا تمام سفارتخانه ها و دانشگاههای مهم در آنکارا واقع شده و از اونجاییکه اکثر مردم آنکارا کارمند و فرهنگی و دانشجو ... هستند از نظر فرهنگی برتری محسوسی نسبت به مردم استانبول دارند. یک چیز خیلی جالبی که در مورد آنکارا وجود دارد این است که در آنکارا هیچ خانه مستقلی پیدا نمکنید.

همه خانه ها به صورت آپارتمانهای بلوکی هستند که با نظم خاصی کنار هم قرار گرفته اند. این موضوع رو مخصوصا وقتی داخل هواپیما و بالای شهر هستید متوجه میشوید. وقتی بر فراز آسمان آنکارا قرار میگیرید چنین احساس میشود که یک سری قوطی هم شکل و هم اندازه و همرنگ کنار هم چیده شده اند. البته در اطراف شهر زاغه های زیادی وجود دارد. فرودگاه آنکارا در فاصله چند کیلومتری شهر قرار گرفته و دولت تمام خانه هایی که بدون مجوز در مسیر فرودگاه به شهر ساخته شده بود را تخریب کرده و اثرات این تخریب نیز دیده میشود.

 

فروشگاه بیمن در خیابان پر رفت و آمد         ارگ آنکارا

 

 

استامبول بزرگترین شهر ترکیه

 

استانبول در ساحل دریای مرمره قرار دارد و تنگه بسفر که این دریا را به دریای سیاه متصل می‌کند ، از وسط این شهر می‌گذرد. بخش غربی شهر در قاره اروپا و بخش غربی آن در آسیا واقع است. وسعت شهر استانبول ۱۵۳۹ کیلومترمربع است.

 

 

بافت شهری استامبول :

نواحی استانبول به ۳ قسمت اصلی تقسیم می‌شود:

۱- شبه جزیره تاریخی استانبول قدیمی بخش‌ها و نواحی امین اونو و فاتح را در بر می‌گیرد. این مناطق در سواحل شمالی شاخ طلایی (خلیج) واقع شده‌اند که مرکز قدیمی شهر را از قسمت‌های شمالی و جوانتر سمت اروپایی جدا و متمرکز می‌کند. شبه جزیره تاریخی با دیواره‌های قسطنطنیه در غرب به انتها می‌رسد. شبه جزیره توسط دریای مرمره در جنوب و بسفر در شرق احاطه شده‌است.

۲- شمال شاخ طلایی، مناطق تاریخی بَی اوغلو و بشیکتاش هستند که محل اسکان آخرین سلطان بوده و زنجیره‌ای از روستاهای سابق مانند اورتاکوی و ببک در میان سواحل بسفر ادامه می‌یابد. در بخش‌های اروپایی و آسیایی بسفر، استانبولی‌های ثروتمند عمارت‌های بزرگ چوبی زیبایی را ساخته‌اند که این عمارت و ساختمان‌ها یالی نامیده می‌شوند که به عنوان اقامتگاه تابستانی مورد استفاده قرار می‌گیرد.

۳- کوی‌های اوسکودر و کادیکوی که در سمت آسیایی قرار گرفته‌اند ،در واقع شهرهای مستقلی هستند و امروزه مناطق تجاری و مسکونی مدرنی در آنها ایجاد شده و حدودیک سوم از جمعیت استانبول در خود جای داده‌است.

افزایش رشد اداره و ساختمان‌های مسکونی بطور غالب در مناطق شمالی سمت اروپایی متمرکز گشته‌است و بخصوص در زمینه تجارت و مراکز خرید ماسلاک ,لونت و اتیلَر که بین پل بسفر و پل سلطان احمد فاتح قرار گرفته‌اند، اشتهار خاصی دارند.

رشد اقماری استانبول در طول نیمه دوم قرن بیستم بوقوع پیوست، در این سالها بخش مهمی از شهر تحت تاثیر ساخت و سازهای غیرقانونی گسترش یافت اما در سالهای اخیر این مناطق تخریب و توسط ساختمان سازی‌های انبوه  که توسط شرکت‌های دولتی هدایت می‌شوند جایگزین شدند.

شعار شهردار استانبول: زندگی من استامبول است

موفقیتهای سازمانی در استامبول صرفا به دلیل استقرار و استفاده از قوانین اسلامی بوده است. استامبول بزرگترین شهر ترکیه و قلب تپنده فعالیتهای اقتصادی، تجاری و فرهنگی این کشور به حساب می آید. این شهر تنها کلان شهر جهان است که در دو قاره واقع شده و این مسئله بیش از هر نکته ای بر جذابیتهای آن افزوده است.


 

خدمات شهری شهرداری در استامبول

یکی از بزرگترین شهرداری های محلی استامبول فعالیت های جدیدی تحت عنوان خدمات عمومی سیار آغاز کرده که خدمات بی سیم ارائه می دهد و به کاهش نرخ جرایم کمک می کند و دسترسی به خدمات عمومی را افزایش میدهد.این اقدام با همکاری Intel ، که رهبر جهانی فناوری های سیلیکون -محور است، و از طریق پروژه ویمکس (wimax) انجام خواهد شد . ویمکس فناوری ارتباطات از راه دور است که انتقال بی سیم داده ها در طی مسیر طولانی را از چند روش ممکن می سازد.

 

مسجد سلیمانیه بزرگترین و باشکوهترین  در استامبول

‌مسجد سلیمانیه در سال 1550 در استامبول ساخته شد. معمار این بنا که سنان نام داشت طرح خود را بر اساس کلیساهای بیزانسی و به گونه‌ای ویژه بر اساس ایاصوفیه ‌بنا نهاد.


 



  شهرسازی در مصر

مِصر کشوری‌ست در شمال شرقی قاره آفریقا و شبه جزیره سینا هم که در قاره آسیا قرار می‌گیرد، نیز بخشی از قلمرو آن است. مصر در جنوب دریای مدیترانه و غرب دریای سرخ قرار داشته و از شرق با لیبی و از جنوب با سودان همسایه‌است. مصر از طریق شبه جزیره سینا مرز زمینی با اسرائیل و نوار غزه در فلسطین دارد.اهرام سه گانه مصر

مصر یکی از پرجمعیت‌ ترین کشورهای آفریقایی و خاورمیانه است و اکثریت قریب به اتفاق جمعیت حدود ۷۵ میلیون نفری آن در کنار رود نیل زندگی می‌کنند.

سواحل رود نیل منطقه‌ای است که ۴۰ هزار کیلومتر مربع یعنی حدود یک بیست و پنجم این سرزمین عمدتا بیابانی را تشکیل می‌دهد.

حدود نیمی از جمعیت مصر شهرنشین هستند که بیشتر آنان در دو شهر بزرگ قاهره و اسکندریه و حومه آنها زندگی می‌کنند.

 

 

شهرنشینی در مصر:

شهرنشيني تنها در ساية مازاد توليد مي توانست پديد آيد و اين مازاد توليد نيز در مناطقي كه زمين حاصليز و مساعد براي كشاورزي داشت، ايجادشد.نخستين شهرها ابتدا در بين النهرين (عراق امروزي) و غرب ايران ظاهر شدند. در بين النهرين بين چهار تا سه هزار سال پيش از ميلاد، جوامع روستايي در مناطق حوزة آبريز دجله و فرات رشد كردند و دچار تحول ساختاري شدند. چيزي نگذشت كه شهرنشيني گسترش يافت. در طي هزارة سوم پيش از ميلاد شهرهاي سومري چندين هزار نفر جمعيت و تجارت وسيع داشتند. كمي ديرتر در هزارة سوم شهرهاي نخستين مصري مثل تب و ممفيس نيز پديدار شدند. در چين تا يك هزار پيش از ميلاد شهرنشيني رايج نبود، اما در دره‌هاي سند شهرهاي موهنجودار و و هاراپا دو هزار سال پيش از ميلاد مسيح( همزمان با بابل در بين النهرين) به وجود آمدند.

 نخستين شهرها بسيار كوچك بودند و به مقياس امروز حداكثر ده بزرگي به شمار مي‌آيند. اما همين شهرهاي كوچك ده برابر روستاهاي دورة نوسنگي وسعت داشتند مثلاً مساحت شهر معروف بابل با باغهاي معلق‌اش كه يكي از عجايب جهان باستان بود، به زحمت به 2/3 مايل مربع مي‌رسيد. شهر اور در كنار دجله و فرات كه بزرگترين شهر بين‌النهرين بود مساحتي معادل 220 جريب و جمعيتي حدود 20هزار نفر داشت. شايد بتوان گفت جمعيت نخستين شهرها بين 2000 تا 20000 نفر متغير بود. باستان شناسان حدس مي‌زنند كه اين شهرها در حدود دو هزار پيش از ميلاد 3 تا 4 درصد جمعيت را در خود جاي داده بودند.

 

 

 

مصري‌ها شهر باستاني رومي را از زير دريا بيرون می آورند:

گروه باستان‌شناسي بقاياي يك شهر رومي را در 35 كيلومتري شرق كانال سوئز در ساحل شمالي مصر پيدا كرده اند.
باستان‌شناسان ساختمان‌ها، حمام‌ها، بقاياي يك قلعه رومي، سكه‌هاي قديمي، گلدان‌هاي برنزي و قطعات سفالي كه تاريخ آن به عصر روم باستان برمي‌گردد، پيدا كرده‌اند. دوران حاكميت رومي‌ها از سال 30 قبل از ميلاد تا سال 337 بعد از ميلاد به طول انجاميده است. گروه حفاري همچنين چهار پل را پيدا كردند كه متعلق به يك قصر زير آب رفته بوده است كه بخش‌هايي از آن در سال 1910 در سواحل مديترانه كشف شده بود.
شواهد نشان مي‌دهد كه بخش‌هايي از بقاياي اين بنا در ساحل بوده و قسمت‌هايي از آن به زير آب رفته است. اين منطقه در دوران رومي‌ها مرز شرقي مصر محسوب مي‌شده است.
باستان‌شناسان مصري اکنون قصد دارند تا بقاياي این شهر باستاني رومي را از زیر آب بیرون بیاورند.

 

تمدن ایران بالاتر است یا مصر؟؟؟؟

ایرانشهر ٫ ایئراینه وئیجه ٫ آریانا یا ایران نام سرزمینی است که بیش از 7000 سال است که پابرجاست و دارای فرهنگ و تمدن شهرنشینی می باشد . ملت ایران از آغاز تا کنون با فراز و نشیبهای گوناگونی مواجه شده اند . بارها مورد یورش بیگانگان قرار گرفتند و خانه و کاشانه شان به خاک و خون کشیده شد . ولی شگفت آنکه هیچ یک از تجاوزات مایه سرنگونی هویت و تمدن ایران و ایرانی نگردید . یورش تورانیان ٫ سکاها ٫ اسکندر گجستک ٫ رومیان ٫ تازیان بربر ٫ چنگیز ٫ تیمور ٫ ترکان عثمانی ٫صدام حسین ملعون و . . . دهها یورش وحشیانه دیگر تنها بخشی از این وقایع ناگوار تاریخ ایران است . ولی هیچ یک از این نبردها باعث سقوط هویت و فرهنگ و تمدن ایرانی نشد . امری که در مصر به راحتی صورت گرفت و هزاران سال تمدن مصری به یکباره فرو ریخت و مبدل به یک کشوری کاملا عربی شد .سالها پیش یک ایرانی با یک اندیشمند مصری گفتگویی داشت و از وی پرسید چگونه شد که کشور سترگ و کهن شما به یکباره تغییر فرهنگ و هویتی داد و تبدیل به یک کشور عرب شد و همه گذشته خود را فراموش کرد ؟ پاسخی که وی داد بسیار قابل اندیشیدن است . وی گفت زیرا ما مصریان شخصی مانند فردوسی ایرانی نداشتیم که تمام زندگی اش را صرف زنده کردن و مانع از جایگزین شدن تمدنی بیگانه به جای فرهنگ و تمدن کشورش شود کند . آری در هر دوره ٫ شخصیتی بزرگ در ایران ظهور میکند و حرکتی جاودانه از خویش برای سربلندی ایران انجام میدهد . امروز دنیا و کشورهای استعمارگر راهی به جز به رسمیت شناختن ایران به عنوان ابرقدرت خاورمیانه و مهد تمدن گیتی ندارند

 

 

کتابخانه شگفت انگیز اسکندریه در مصر:

معمارى شگفت انگيز كتابخانه جديد اسكندريه كه به يك صفحه شيبدار نقره اى شباهت دارد .
كتابخانه معروف اسكندريه كه در ماه اكتبر سال ۲۰۰۲ گشايش يافت و قرار بود به يكى از مراكز مهم تبادل اطلاعات در تمام دنيا به طور اعم و در جهان عرب بدل شود. جالب توجه آنكه اين كتابخانه مدرن، اين روزها نه تنها يكى از نهادهاى علمى و آموزشى، كه يكى از جاذبه هاى توريستى مصر محسوب ميشود و ميكوشد كه ياد كتابخانه اسطوره اى اسكندريه در مصر باستان را زنده كند.
يكى از شگفتيهاى دنياى قديم، كتابخانه اسكندريه در كشور مصر بود. اين كتابخانه ۲۲۸ سال قبل از ميلاد مسيح، توسط بطلميوس اول در شهر بندرى اسكندريه بنا شد و به محلى براى تجمع و تبادل نظر محققين و دانشمندان آن زمان درآمد. 
 

 


ادامه مطلب  سئول برترین شهر الکترونیکی

معماران اتریشی گروه MVRDV  برنده ی یک رقابت برای طراحی یک مرکز شهری در شهر “گوانجو”، واقع در جنوب سئول شده اند. شاید این طرح جزو طرح هایی باشد که اولین تصویر از شهرهای آینده را می دهد. این مرکز شهری که ۷۷ هزار نفر را در خود جای خواهد داد شامل خانه های مسکونی، ادارات ، مراکز فرهنگی ، مراکز تجاری، مراکز تفریحاتی و آموزشی است.

اما ظاهر این شهر هم به کلی متفاوت از شهرهای امروزیست. تمامی بناهای این شهر از حلقه های روی هم قرار گرفته تشکیل شده که در جاهایی که لازم بوده قسمت های فرو فته ای در آن به وجود آمده است. آتریوم هایی که با این ظاهر در هر ساختمان ایجاد شده لابی هایی را برای مقاصد مسکونی و اداری، میدان هایی برای فروشگاه های مرکزی و تالار هایی برای موزه و گالری ها ایجاد کرده است.

  شهر الکترونیکی برای شناخت شهر الکترونیکی ابتدا باید اطلاعاتی در زمینه کارمند الکترونیک و شهروند الکترونیکی  بدانیم : از ابتدای دهه70 استفاده از کامپیوتر و سیستم های کامپیوتری در تمامی شرکتهای صنعتی و غیرصنعتی داخلی گسترش یافت. در حال حاضر کمتر شرکتی را پیدا خواهیم کرد که تمامی یا برخی از کارهای اداری خود را به صورت مکانیزه انجام ندهد.
قرن بیست و یکم را قرن اطلاعات نام گذاری کرده اند. مقدار اطلاعاتی که در قرن بیستم تولید شد، بیشتر از کل اطلاعاتی است که در قرون گذشته جمع آوری شده بود و این آغازی است برای قرن21 که نمی توان به راحتی حدس زد تا پایان این قرن چه میزان اطلاعات تولید خواهد شد.
کارمند الکترونیک کیست؟
کارمند الکترونیک کسی است که با علوم و فنون کامپیوتر آشنایی دارد و با توجه به ابزاری که در اختیار دارد می بایست برای انجام کارهای واگذار شده از سیستم های مکانیزه استفاده کند.

شهروند الکترونیکی کیست؟

بنابر استاندارد بين المللي enzeCiti، شهروند الكترونيكي كسي است كه علوم و توانايي هاي زير را داشته باشد:

- سواد كامپيوتر (مباني كامپيوتر، ويندوز و Word)

-  سواد الكترونيكي و ارسال و دريافت پست الكترونيكي

- تكنينكهاي پيشرفته جستجوي اطلاعات در وب

- دريافت آخرين اخبار سياسي، اقتصادي، اخبار آب و هوا، وضعيت راهها و غيره از اينترنت

-  يافتن خدمات، كالاها و نرم افزارهاي مورد نياز از طريق اينترنت

-  حفظ امنيت خود و خانواده در برابر آسيبهاي اينترنتي

-  برنامه ريزي سفر، رزرو هتل، رزرو و خريد بليط قطار و هواپيما

- دريافت خدمات از دولت الكترونيكي

-  بهره مندي از خدمات بانكداري الكترونيكي

-  پرداخت قبوض آب، برق، تلفن، گاز و ... از طريق اينترنت

-  انجام خريدهاي روزانه، كتاب، CD، و غيره از طريق اينترنت

-  آشنايي با فرمهاي online و نحوه تكميل آنها

-  كاريابي از طريق اينترنت و تكميل فرمهاي استخدام online

-  دريافت آخرين يافته هاي دارويي و پزشكي دنيا از طريق وب

-  خرده فروشي online

-  انجام كار در منزل و ارسال نتيجه كار به كارفرما

مزاياي شهر الكترونيك :

1- فراهم آوردن خدمات اينترنت با كيفيت و سرعت بالا براي شهروندان

2- فراهم آوردن كانالهاي آموزشي مختلف و محيط آموزشي مادام العمر

3-بهبود كيفيت زندگي مردم

4-ارائه خدمات يك مرحله اي به شهروندان

5- تقويت رقابت تجاري شهر و ايجاد فرصتهاي تجاري بيشتر توسط تجارت الكترونيك

6- ارتباط بهتر سازمانها و ارگانهاي مختلف شهري

7- دسترسي 24ساعته به خدمات شهري

8- افزايش مشاركت مردم در اداره شهر

9- كاهش ترافيك شهر با توجه به كاربرد اينترنت در فعاليتهاي شهري شهروندان

10- كاهش آلودگي هوا با كاهش ترافيك شهري

11- همسو كردن سرمايه گذاري ها با نيازهاي شهروندان و شهر

12- تسريع در برطرف شدن مشكلات ايجاد شده در شهر و ارتباط مستقيم مسئولين شهري با شهروندان

13- صرفه جويي در وقت و انرژي

14- جلوگيري از سرمايه گذاري بيشتر روي روشهاي قديمي اداره شهر

15- ايجاد زيرساختار لازم براي توسعه هاي آتي شهر

16-كاهش فساد اداري

17- افزايش نظم در فعاليتهاي شهر با استفاده از سيستم اطلاعاتي جامع

18-افزايش سطح آگاهي عموم

19- درآمد ثابت شهري با به وجود آمدن يك سيستم با ثبات و جامع در گردش پول

20- نشر فرهنگ و عقايد

 

شهر الکترونیک در ایران و جهان

گزارش ها حاكي از آن است كه ٧٠ درصد از رفت و آمدهاي درون شهري ايرانيان در حال حاضر صرفا براي كسب اطلاعات در مورد خدمات مختلف صورت مي گيرد كه نتيجه اين رفت و آمدها افزايش ترافيك، آلودگي هوا، هزينه سوخت و افزايش تصادفات است. اين درحالي است كه در شهرهايي مانند سئول در چارچوب پروژه هايي مثل شهر الكترونيك بيش از ٥٠٠ خدمت به صورت آنلاين به شهروندان ارائه مي شود. براي تحقق شهر الكترونيك در ايران بايد به ٢ موضوع مهم زير ساخت ها و فرهنگ سازي توجه كرد. متاسفانه در ايران پروژه هاي شهر الكترونيك در كيش، مشهد و تهران تا كنون با موفقيت زيادي مواجه نشده است و تا رسيدن به خدمات آنلاين بر بستر اينترنت راه درازي در پيش روي داريم.

دولت الکترونیک را بهتر بشناسیم

يكي از مهم‌‌ترين مقولات در جامعه اطلاعاتي، مسئله دولت الكترونيك است. دولت الكترونيك به معناي فراهم كردن شرايطي است كه دولت‌ها بتوانند خدمات خود را به صورت شبانه روزي و در تمام ايام هفته به شهروندان ارائه كنند.
اين امر در سال‌هاي اخير به طور جدي در دستور كار دولت‌ها قرار گرفته است و دولتمردان هوشمند نيروهاي خود را در راه تحقق چنين شرايطي بسيج كرده‌اند و درصدد برآمده‌اند كه فرآيندهاي سياسي، اقتصادي و اجتماعي را با كمك فناوري نوين ارتباطات و اطلاعات اصلاح كرده و از اين طريق به شيوه كارآمدتري به ارائه خدمات به شهروندان بپردازند.
در حقيقت، به كارگيري و گسترش دولت الكترونيك غالبا در جهت انجام تغييرات در فرآيندهاي دولتي نظير تمركززدايي، بهبود كارايي و اثربخشي است.
اصولا تعريف واحدي در باره دولت الكترونيك وجود ندارد و اين مسئله ناشي از ماهيت پويا و متغير فناوري است.
امروزه به استفاده از فناوري اطلاعات و ارتباطات به منظور بهبود كارايي و اثربخشي، شفافيت اطلاعات و مقايسه پذيري مبادلات اطلاعاتي و پولي در درون دولت، بين دولت و سازمان‌هاي تابعه آن، بين دولت و شهروندان و بين دولت و بخش خصوصي دولت الكترونيك اطلاق مي‌شود.

  مقایسه روم با ایران در زمان هخامنشیان(در سبک معماری پارسی)

سیستم حکومت رومی ها نظامی گری و ارتش آنها منظم بوده و در تخت جمشید زندگی نظامی - اشرافی است .تالار صد ستون محل ملاقات با فرماندهان ارتش است . در آپادانا مردم با شاه دیدار می کردند.

آپادانا

 

 
هم در شوش و هم در تخت جمشید وجود دارد . هر دو سنگی اند ولی در تخت جمشید سنگ بیشتری مورد استفاده قرار گرفت . ولی در شوش کمتر.پاسارگاد گونه اولیه باغ منظم می باشد.اما یونانی ها به صورت نامنظم باغ ایجاد می کردند. در پاسارگاد آثار جویهای سنگی وجود دارد . باغ پاسارگاد گونه اولیه باغ های منظم می باشد ( چهار باغ) شاخصه آن محورهای اصلی باغ که 1 یا 2 جریان مسیر آب در آن وجود دارد . ورودی محورهای اصلی کوشک یا کاخ است که به هر 3 طرف یا 4 طرف باز است . پاسارگاد برون گراست.تخت جمشید فقط از طریق کاخ آپادانا برونگراست .
در بین النهرین باغ ها به صورت طبقه ای بوده ( مطبق ) که بعدا در تخت جمشید از آن باغ ها استفاده می شد . در تخت جمشید بنا در دامنه کوه واقع شد ، زمین تحت سیستم آبیاری بوده در زیر تخت جمشید بنا در دامنه کوه واقع شد ، زمین تحت سیستم آبیاری بوده ، در زیر تخت جمشید یک شهر وجود داشت . در اطراف تخت جمشید باغ بوده و در درون آنها کاخ ایجاد شده است .
استفاده از سنگ های پاکتراش به تقلید از اورا رتورها بوده است . ترکیبی که هم سنگ و هم خشت داشته باشد تا قبل از بنای تخت جمشید وجود نداشت . در درگاه های و ستون ها ( بخش های اصلی ) از سنگ استفاده می شده و در قسمت های جدا کننده از خشت استفاده می شد .دیوارها و جداره بین دیوارها فاصله است . فاصله بین دیوارها ( دیواردوجداره )
1-به لحاظ استحکام بنا می باشد .
2- به لحاظ امنیت در مقابل حمله دشمن
3- نوعی عایق در برابر گرما.
در تخت جمشید کانسپت کلی معماری ، ایرانی است ولی در تزئینات از معماری های دیگر استفاده شده است . ستون ها به تقلید از یونانی ها و سردها به تقلید از مصریها . معماری آن متاثر از معماری آشور است . ولی چون مادها میراث دار آشوریان هستند نیز تاثیرگذار بودند .
در تخت جمشید نقش با عملکرد فضاها ارتباط دارد . فضای مرکزی قسمت های مختلف بنا را به هم متصل می کند .

  مقایسه تحت جمشید با بنای آکروپلیس یونان(در سبک معماری پارسی)

شباهت : هردو برروی سکوقرار دارند . ازلحاظ مصالح سنگی اند . تکنیک های ساخت شبیه به هم دارند بنای آکروپلیس نظم دارد اما نظم کلی حاکم نیست . همچنین در بنا حضورتوده مهم تر است .
بنایی برون گراست در اکروپلیس بیشتر به نماها و فضاهای بیرونی توجه شده اما در تخت جمشید به داخل بنا بیشتر توجه شده است . بجز آپادانا که برونگرا است.



  سبکهای شهرسازی در ایران قبل از اسلام

تمدن ایران قبل از اسلام با دو سبک عمده پارسی و پارتی و یک میان سبک پارسی ـ هلنی، شهرها را شکل داد.
شیوه پارسی از قرن نهم ق . م. با ساخت اولین شار مادی، یعنی هگمتانه که خود از شهر تپه‌های بین النهرین زیگورات آغاز شد. و با شکوفایی شارهای پارسی همچون شوش،
استخر  و پاسارگاد به اوج خود رسید. پایان این شیوه از استقرار انسانی با حمله اسکندر مقدونی(قرن سوم‌ق .م.) مقارن بود. میان سبک پارسی ـ هلنی در دوران اسکندر مقدونی بر شهرسازی ایران حاکم شد.

در این دوران شهرهایی بنا گشت که هم بنیانهای شهرسازی یونانی )
شهر ـ دولت( و هم بنیانهای شهرسازی ایرانی (شهرـ قدرت) را با خود به همراه دارد. در واقع در این دوران نوعی نگرش التقاطی در شهرسازی ظاهر شد که عمر آن کمتر از یک قرن بود. شیوه پارتی از ستیز برای استیلای مفاهیم و معانی زیست بومی به وجود آمد. این شیوه نخست با بیانی ساده آغاز شد و شهرهایی چون نسا در ماورالنهر و فیروزآباد در فارس را شکل داد اما با گذشت زمان سازمان فضایی ـ کالبدی پیچیده در قرن هفتم میلادی در آن متجلی گشت. 

- سبک شهرسازی پارسی(قرن نهم تا قرن چهارم ق .م )

 - میان سبک شهرسازی پارسی ـ هلنی( قرن سوم ق .م)

 - سبک شهرسازی پارتی ( قرون سوم ق ، م، تا قرن هفتم میلادی)

نویسنده: مهندس عبدالاحد ملکرئیسی


مطالب مشابه :


مفاهیم کلیدی در مطالعات شهری: مکتب شیکاگو

دانشجویان برنامه ریزی شهری دانشگاه تهران 1391. را به استخدام خود درآوردند که علاقه خاصی به




ترفند مدیریتی یک شهردار - بسیار جالب

برنامه ریزی شهری 400 نفر دیگر پانتومیم کار استخدام کرد تا خدمات این گروه ها به




چالش ها و موانع برنامه ریزی توسعه منطقه ای در ایران

وبلاگ دانشجویان کارشناسی ارشد برنامه ریزی شهری یزد مدیر وبلاگ: زاهد معصومی




آموزش نرم افزار spss

و علوم ، دانشجويان جغرافیا و برنامه ریزی شهری، استادان آموزش جغرافیا و همّه استخدام.




برنامه ريزي براي بهسازي بافت هاي نابسامان شهري

و علوم ، دانشجويان جغرافیا و برنامه ریزی شهری، استادان آموزش جغرافیا و همّه استخدام.




توسعه پایدار شهری در ایران

هدف هاي اين وبلاگ ارتقاي علم برنامه ریزی شهری ارتقاي ديدگاه هاي منطقي معرفي برخي استخدام.




رسانه ها و جرایم

شهر و برنامه ریزی شهری و شرایط استخدام، تعداد و در نهایت با برنامهریزی اقدامات




شهرسازی

شهر و برنامه ریزی شهری. شهرسازی و - كاريابي از طريق اينترنت و تكميل فرمهاي استخدام online




برچسب :