مقایسه یک مهد استاندارد +گزارش کار

 

در مهد کودک برای رسیدن به هدفهای آموزشی و پرورشی و همچنین پرستاری کودکان در مراکز آموزش قبل از دبستان نیاز به برنامه می باشد که مدیران موسسان مذکور در دو حیطه دراز مدت و کوتاه مدت این کار برنامه ریزی را انجام می دهند .

الف) برنامه ریزی دراز مدت – ممکن است در مهد کودک هدفهای دراز مدت در نظر گرفت که مجموف هدفها بتواند راهنمای فعالیتهای آموزشی پرورشی باشد و مربیان در پایان برنامه دراز مدت بتوانند موفقیتهای برنامه را ارزیابی کنند و این مدت ممکن است تا پنج سال نیز برسد ولی کمتر اتفاق می افتد که کودکی در این مدت طولانی در مهد کودک توقف داشته باشد تا بتوان کل برنامه را دربازه او اجرا کرد و نتیجه را بررسی نمود بنابراین ترجیحاً برنامه های دراز مدت تا یک سال قابل قبول می باشد .

ب) برنامه ریزی کوتاه مدت : در نظام آموزشی کشور ما مدیران مدارس وظیفه دارند برنامه آموزشی را برای مدت یک هفته و تنظیم کنند و این برنامه بر اساس ساعات کار هفتگی مدارس خواهد بود که از طرف وزارت آموزش و پرورش ابلاغ شده است . در تنظیم برنامه هفتگی که معمولاً به صورت تکراری در یک سال تحصیلی اجرا می گردد مدیران سعی دارند با همکاری مربیان و معلمان برنامه را تهیه و تنظیم کنند .

الف) برنامه روزانه یک مهد کودک

1- ورود کودکان به مهد کودک که معمولاً نیم ساعت طول می کشد اولین مرحله از کار مهد کودکها می باشد و زمان آن اغلب بستگی به ساعت کار مادران دارد که قبل ار آن کودک خود را به مهد کودک تحویل می دهند . در اغلب مهد ها ، کلیه مربیان حاضر هستند و هر مربی کودک مربوط به کلاس خود را تحویل می گیرد و در فرصت کوتاهی پیش می آید با مادر یا پدر کودک که همراه او می باشد به گفتگو می پردازد . تقریباً می توان گفت بهترین فرصتی است که بین مربی و اولیای کودکان تبادل اطلاعات صورت می گیرد و اغلب مربی چنین اطلاعاتی را کتباً به اولیاء داده و مطالب آنها را نیز ثبت می کند تا مورد توجه قرار دهد . گاهی کودکان یک مهد کودک را تنها یک با دو نفر از کمک مربیان و با نظارت مستقیم پدر یا معاون مهد کودک تحویل می گیرند و بعصی وقتها نیر کودکان وسیله سرویس رفت و آمد مهد کودک جمع آوری و یک جا وارد مهد می شوند و با راهنمایی معاون مهد کودک یا کمک مربیان و  مربیان به کلاسهای خود راهنمایی می شوند .

2- وقتی همه کودکان در مهد کودک جمع شدند ، برنامه های مربوط به مظافت و بهداشت و مراقبتهای شخصی و صرف صبحانه آغاز می گردد . اغلب در این فعالیتها ، مربیان و مسئولان مهد کودک مشترکاً فعالیت دارند و البته در برخی از موسسات آموزش قبل از دبستان از این فرصتها استفاده کرده و به کودکان آداب غذا خوردن ، رعایت بهداشت و نظایر آنها را بتدریج و ضمن فعالیتها ی عادی یاد می دهند .

در بعضی از مهد های کودک ، مربیان قبل از اغاز صبحانه ورزش و حرکات نرمشی ، گاهی توام با اهنگ را برای کودکان برنامه ریزی می کنند و کودکان حدود 15 دقیقه به فعالیتهای بدنی مشغول می گردند .

3- فعالیتهای گروهی در کلاس های درس با حضور و غیاب کودکان آغاز می شوند و سپس برنامه ای منظور شده در ساعات کار روزانه هر گروه از طرف مربی مطرح می گردند و گروهها با نظارت مربی به فعالیت می پردازند . در فواصل فرصتهای ازادی که کودکان دارند فعالیت می کنند توجه انان به کارههای جدی برنامه جلب می گردد دوباره به انان وقت می دهند که تمرین کنند و این فعالیتهای متنوع ساعات کار کودکان را تکمیل می کند .

کار دستی ، اموزش مهارتها ، علوم  ، ریاضی ، علوم اجتماعی و زبان همچنین قصه گویی ، نمایشها ی خلاق ، نقاشی ، فعالیتهای خلاق و دهها برنامه دیگر می تواند در این ساعات برنامه ریزی و اجرا گردد . 

تنظیم ساعات در کودکان با در نظر گرفتن سن و سال آنان ، تواناییهای ذهنی کودکان و عوامل دیگر از قبیل وسایل آموزشی روشهای آموزش و نظایر آن انجام می گیرد باز مهارت مربی و کمک های مدیر و معاونان موسسات آموزشی قبل از دبستان به این برنامه ریزی کمکهای شایانی می تواند انجام دهد .

بعد از یک فعالیت گروهی ، کودکان نیاز به استراحت دارند و یک غذای سبک نیز میل می کند .

ولی قبل از استراحت و صرف غذا و نوشابه لازم است کلیه وسایل مصرفی در فعالیتها ی انجام شده را جمع آور کرده و در جای خود قرار دهند دست و صورت خود را بشویند به دستشویی بروند و آن وقت فرصتی پیش می اید که ضمن صرق بیسکویت و نوشابه راجع به آنها صحبت کنند و بهداشت فردی به آنان تعلیم داده شده و کودکان با مربی و همچنین با یکدیگر صحبت نمایند . البته در اغلب موسسات قبل از دبستان در این زمان به کودکان مسئولیتهایی داده می شود مثلاً بیسکویت را بین کودکان توزیع کنند و قسمتهایی را که نخورده اند جمع نمایند ضمناً کودکان می توانند به قصه گوش کنند و طرز کار وسایل ساده را که به کار می برند یاد بگیرند .

4- بعد از استراحت تقریباً 20 الی 30 دقیقه ای نوبت می رسد به حرکات ریتمیک و اهنگ دار و سرود های خاص کودکان می رسد که دسته جمعی می خوانند همچنین در این فرصت کتابهای مصور را می خوانند یا اینکه قصه ای را از مربی می شنوند سپس به زبان خود آنرا به دیگران نقل می کنند . مدت این فعالیتها حداکثر سی دقیقه می تواند باشد .

5- بعد از فعالیتهای مذکور در بند 4 ، کودکان فعالیتهایی را در فصای باز و خارج از کلاس انجام می دهند . در این مدت کودکان از وسایل موجود در محوطه بازی استفاده می کنند مانند : الاکلنک ، تاب ، سرسره و نظایر آنها همچنین با توجه به درجه حرارت هوا و چنانچه هوا مساعد باشد کودکان می توانند آب بازی کنند با جعبه شن باز ی کنند که این فعالیتها مدتی با راهنمایی مربی و زمانی نیز وسیله خود کودک انجام می گیرد . گاهی محوطه مهد کودک اجاره چنین فعالیتهایی را نمی دهد در این موقع ، مربی کودکان را تشویق به پریدن ، دویدن ، بالا رفتن و فعالیتهای بدنی دیگر می کند البته این فعالیتها باید خطری برای سلامتی کودکان ایجاد نکند و در این مورد با پزشک و مربی بهداشت باید مشورت نمایند .

6- کودکان برای نصف روز کار و فعالیت در مهد کودک آماده برای عزیمت به منزل خود می شوند و باز مربی فرصت خواهد داشت در این زمان پیش آمده با والدین کودکان تبادل نظر داشته باشد . و کودکان در یک فاصله زمانی مناسب که حدود نیم ساعت خواهد بود تحویل والدین خود می شوند یا اینکه وسیله سرویسهای رفت و آمد خاص کودکان در درب منزل تحویل می شوند .

7- عده ای از کودکان که نصف روز را نیز تا مدتی باید در مهد کودک باشند در فرصتی که بعد از فعالیتها پیش می آید ناهار خود را صرف می کنند و به استراحت می پردازند زمان استراحت که اغلب کودکان می خوابند مگر کودکانی که والدین آنها خواسته اند که کودکان انان را وادار به خوابیدن نکنند . زمان لازم برای ناهار و استراحت 2 الی 5/2 ساعت طول می کشد .

8- کودکان بعد از خواب نیمروز دوباره  به نظافت شخصی می پردازند و آزاد گذاشته می شوند تا فعالیتها ی دلخواه خویش را داشته باشند و کم کم آماده می شوند تا به خانه های خود عزیمت نمایند .

مدت توقف این قبیل کودکان حداکثر 8 ساعت در مهد کودک می باشد که بسیار زمان طولانی می باشد .

باید گفت عادت کودکان به انجام فعالیتهای متنوع در زمانها ی خاص روز ، یک نوع نظم و ترتیب در زندگی آنان ایجاد می کند ولی فعالیتهای کودکان عملاً به نحوه ی که ذکر شد انجام نمی گیرد زیرا زمانی کودکان مدت طولانی تری صرف یک نوع فعالیت خاص مانند قصه گویی می کنند و گاهی هم قصه گویی بیش از ده دقیقه طول نمی کشد و کودکان از قصه گو رو گردان می شوند به هر حال تنظیم برنامه فعالیتهای مهد کودک با توجه به رشد کودکان و آمادگی انان برای انواع فعالیتها بستگی دارد و فوق العاده قابل تغییر می باشند و در واقع مربی با مهارت و تجربه ای که دارد تنظیم برنامه های روزانه  و به پایان بردن آنرا عهده دار می باشند بنابراین اجرای برنامه های نوشته شده در همه زمینه ها چندان ضروری نیست و ممکن است در عمل تعدادی از این فعالیت که پیش بینی شده اند حذف گردند .

انواع ساعت کار در مهد کودک

مدیران مراکز پیش دبستانی به تناسب فعالیتهایی که برای کودکان تدارک می بینند وو با توجه به مدتی که کودکان را نگهداری می کنند ساعات روز رابین فعالبیتهای مختلف کودکان تقسیم بندی می کنند در هر ساعت از روز فعالیتهایی را پیش بینی می کنند که وسیله مربیان به مورد اجرا گذاشته می شود . معمولاً در مهد کودک سه نوع ساعت کار می توان مشاهده کرد ولی کمیت آنها بستگی به اداره کنندگان مهد دارد و به طور یکنواخت یا متد مدارس طول روز به ساعات مشخصی تقسیم نشده است .

1- ساعاتی از روز را کودکان سرگرم فعالیتهایی هستند که این فعالیتها به دقت قبل از ورود به کلاس از طریق مربی تهیه و تنظیم شده اند و با راهنمایی مربی اجرا می شوند مدت این نوع فعالیتها معمولاً بین 15 تا 30 دقیقه در روز است و کودکان قدم به قدم در انجام فعالیتها راهنمایی می شوند این توع برنامه در کلاسهای کودکان 5 و 6 ساله بیشتر اجرا می گردند و در کلاسهای پایین مانند کودکان 3 و 4 ساله و پایین تر ، حجم چنین برنامه هایی کم است .

2- در مهد کودک ساعاتی را کودکان به صورت به فعالیتهایی می پردازد . که در نیمی از برنامه وسیله مربی راهنمایی می شوند ولی نصف فعالیتها را کودکان به صورت آزاد اجرا می کنند و مخصوصاً سعی بر این است که کودکان از خلاقیت و ابتکار خویش در انجام کارها بهره بگیرند . مدت این برنامه معمولاً حدود سی الی چهل دقیقه در روز می باشد .

3- در برنامه نوع سوم راهنمایی از طرف مربی به حداقل می رسد و کودکان با استفاده از نیروی خلاقیت برنامه هایی را اجرا می کنند . البته در عمل معمولاً مربی در صحنه تدریس حضور فعال دارد و به کودکان در صورت درخواست کمک می نماید . ممکن است یک فعالیت خاصی مانند طبقه بندی اعضای یک مجموعه در هر سه نوع ساعت کار مطرح گردد . مهم این است که مربی در انجام فعالیت چه میزان با کودکان در کار میتقسم درگیر می باشد . به عبارت دیگر این قبیل ساعات کار را می توان به هر یک از برنامه های مهد کودک داد ولی این مربی است که می تواند با تغییر روش کار خود ساعات کار روزانه را با یکی از سه نوع برنامه کار مذکور مطابقت دهد . بنابراین در تعیین ساعات فعالیت کودکان عناوین دروس ذکر خواهند شد مانند قصه گویی ، نمایش گروهی ، سرود خوانی و نظایر آن ... و اینکه کار چگونه انجام می شود به عهده مربی گذاشته می شود .


مواد آموزشی در مراکز پیش دبستانی و دبستانی

در مراکز پیش دبستانی و دبستانی کودکان رشد سریعی دارند و هر چه سن آنان بالا می رود توانایی تازه ای را پیدا می کنند و می خواهند آن توانایی را به کار گیرند . مثلاً وقتی پدر و مادر فرزند خردسال خود را به مهد کودک یا مدرسه می فرستد انتظار دارند در مدرسه به تواناییهای فرزند او فرصت تشکل و پیشرفت را بدهند . گو اینکه ممکن است کودک نتواند از این فرصت استفاده کند . برای فعال کردن کودک نیاز به محیط غنی از نظر مواد آموزشی است که کودک با استفاده از حواس خود بتواند مهارتها ی خود را تقویت کند و باصطلاح از فرصتها ی پیش آمده در مهد کودک و مدرسه به نحو احسن استفاده نماید گو اینکه کودکان در انواع تواناییها مشابهت هایی دارند ولی هر کودک نیز دارای نیازهای ویژه ای است بنابراین برای راه اندازی مهارتها وپاسخگویی به نیازههای مربوط به رشد کودکان لازم است از وسایل آموزشی متنوعی استفاده شود .

ملاک عمده در انتخاب مواد آموزشی عبارت از این است که باید انتخاب کننده ببیند وسیله انتخاب شده تا چه حدود می تواند تسهیلات بیشتری برای یادگیری یادگیرنده فراهم سازد . و از طرفی یادگیرنده با استفاده از مواد و وسایل اموزشی بتواند در محیط تاثیر گذاشته و سازگاری پیدا کند و تعادل خود را به دست اورد و در واقع موفق به کشف رازهای درونی محیط زندگی خویش گردد و به طور کلی در انتخاب مواد اموزشی به موارد زیر باید توجه کرد :

1- وسیله انتخاب شده باید متناسب با محتوا درس و برنامه آموزشی باشئ و الا کیفیت لازم را نخواهد داشت . 

2- کیفیت مواد اموزشی به دو چیز بستگی دارد یکی جنس موادی که در ساخت ان به کار رفته است دوم اینکه مربی در چه موارد دیگری می تواند از آن استفاده کند .

3- اعتبار مورد نیاز برای تهیه هر وسیله اموزشی نیز بسیار با اهمیت است . زیرا تهیه وسایلی که با قیمتهای گزاف تهیه می شوند ولی کمتر در صحنه اموزش کودکان می توانند از آن استفاده نمایند عاقلانه نخواهد بود .

4- ابزار و مواد باید طوری انتخاب شوند که در هر موقعیتی مربی و معلم بتواند از ان استفاده کند .

5- مواد و وسایل اموزشی در مهد های کودک و دبستانها باید وسایل ساده ای باشند و به اسانی بتوان ان را تعمیر کرد و در مکانهای مختلف از ان استفاده نمود مانند توپ و ...

6- البته باید در نظر داشت بعضی وسایل برای اهداف خاصی ساخته می شوند و نباید این مسئله را در انتخاب وسیله از نظر دور داشت .

7- وسایل و ابزار نباید برای کودکان خطری داشته باشند .

8- وسایل وابزار طوری باشند که کودکان بتوانند روی ان تجارب متعددی انجام دهند و کلیه حواس خود را در کاربرد ان بکار گیرند .

 برای فعال کردن کودکان در محیط های اموزشی نیاز به محیطی است که از نظر مواد امورشی بسیار غنی باشد تا کودکان قادر باشند با استفاده از وسایب و مواد موجود در محیط کار و فعالیت خود به فعالیت پردازند . البته بدینوسیله تواناییهای انان به منصه ظهور می رسند و رشد لازم را پیدا می کنند .

برای انتخاب مواد آموزشی معیارهای متنوعی وجود دارد ولی باید یاد آوری شود که برخی از مواد و وسایل آموزشی باید از طرف یاد گیرندگان شناخته شوند و در واقع خود هدف اموزش و یاد گیری هستند ولی گاهی مواد و وسایل اموزشی به کودکان کمک می کند تا بتوانند در فرصت کمتر و به صورت ساده و اسان مطالب اموزشی را یاد بگیرند ولی به هر حال در انتخاب مواد اموزشی باید اصولی را رعایت کرد از جمله اینکه وسیله انتخاب شده باید متناسب با محتوای درس باشد ، در انواع فعالیتها بتوان از وسیله انتخاب شده استفاده نمود ، نگهداری انها ساده باشد ، به راحتی بتوان ان را تهیه کرد و بویژه ساده و بی خطر برای کودکان باشند . می توان وسایل مورد نیاز برای کودکان را در دو مورد ذکر کرد نخست وسایل و موادی هستند که در داخل ساختمان کودکان می توانند استفاده کنند مانند تجهیزات کلاس درس یا مواد و وسایل اموزشی مربوط به فعالیتهای درسی در دروس مختلف دبستان یا فعالیتهای مهد های کودک .

قسمتی از وسایل اموزشی از جمله مواد و وسایلی هستند که در خارج از کلاس درس و ساختمان مدرسه ، کودکان از آنها استفاده می کنند . این دسته از وسایل نیز به نوبه خود به دو بخش هستند قسمتی از آنها را می توان در محوطه مراکز پیش دبستانی و یا دبستان به طور ثابت نصب کرد و گروهی از این وسایل متحرک هستند . که در مواقع لازم می توان در اختیار کودکان قرار داد تا از آنها استفاده کنند .  

بهداشت و نظافت و مسائل مربوط به ساختمان در مهد کودک

اولین شرط یک ساختمان خوب برای یک مهد کودک این است که برای کودکان بی خطر باشد بنابراین قسمت اشپرخانه باید به وسیله درها ی نسوز از سایر قسمتها جدا باشد درهای ساختمان به بیرون باز شود ترجیحاً ساختمان یک طبقه بوده و کمتر پله داشته باشد اگر به ناچار باید کودکان از پله استفاده کنند باید پله ها پهن و کوتاه باشد و روی پله ها کف پوش مناسبی قرار داده شود تا کودکان سر نخورند . کلاسها بویژه در مهد کودکها باید در به بیرون از ساختمان یعنی به حیاط داشته باشند و در صورت بروز هر گونه خطری تخلیه کودکان به آسانی صورت گیرد .

در مهد کودک ، اتاق به قسمتهایی باید تقسیم شود و در هر قسمت وسایل مربوط به دسترسی پیدا کنند . مسئله مهم در مهد کودک نگهداری کودکان در یک روز کامل می باشد که کودک  بعد از ناهار باید استراحتی داشته باشد بهتر است برای استراحت کودکان اتاق جداگانه باشد . اگر اتاق جداگانه نمی توان به استراحت کودکان اختصاص دادمی توان بخش خاصی را با دیوار کوتاه از ناهار خوری جدا کرد . بین ناهای خوری و محل استراحت وجود یک محوطه کوچک برای کندن کفشها ضرورت دارد .

مسئله مهم دیگر در مهد کودک استفاده کودکان از دستشویی است چون در این موقع خیلی از کودکان نیاز به پرستاری و مراقبت دارند لذا وجود دستشویی و توالت در نزدکترین محل غذا خوری و استراحت و محل کار کودکان ضرورت دارد . گاهی مربیان می خواهند استفاده از دستشویی و توالت را به کودکان یاد بدهند که در این صورت اگر محل دستشویی دور از محل فعالیت کودکان باشد انجام عمل اموزشی برای مربیان مشکل خواهد بود ..

بخشهای مختلف فعالیت کودکان در مهد کودک طوری ساخته می شوند که کودکان به  سادگی قادر باشند از محلی به محل دیگر بروند و مراقبت از انان برای مربیان امکان پذیر باشد .

2- طرح ریزی داخلی ساختمان : چیدن میز و نیمکت در مراکز اموزش و پیش دبستانی باید طوری باشد که رفت و امد در کنار انها امکان پذیر باشد و با این ترتیب مربیان قادر باشند کارهای کودکان را در حال فعالیت کنترل کنند  . میز و صندلی مربی در جایی قرار می گیرد که او در موقع نشستن قادر باشد همه کودکان را زیر نظر داشته باشد .

وسایل داخل کلاس درس باید در دور تا دور کلاس در داخل قفسه هایی که برای این منظور ساخته می شوند قار داده شوند . بهتر است کلاس مهد کودک را به بخشهایی بر اساس فعالیتهای کودکان مانند بخش حرکات ورزشی و سرودهای خاص کودکان ، بخش کار دستی و مهارتهای فنی ، بخش قصه گویی و ... تقسیم کرد و وسایل هر بخش را به نحو شایسته و زیبایی در ان بخش جا ی دهیم ولی یاد آوری این نکته ضروری است که وسایل بعد از به کار برده شدن دوباره جمع آوری و با کمک کودکان در محلهای خود گذاشته می شوند .

مهمترین عامل در تنظیم وسایل کار کودکان در کلاس درس توجه به زیبایی و هماهنگی این وسایل است . بنابراین باید کلاس درس ظاهر نشاط انگیز داشته باشند . و ترکیب وسایل در بخشهای مختلف هماهنگ باشند تا وسایل در هم ریخته به نظر نرسند و به راحتی در اختیار کودکان قرار گیرند .

مهد کودکی را که کارآموزی می کردید معرفی کنید :

مهد کودکی که من در آنجا مشغول به کار آموزی بودم با مساحت تقریباً 350 متر و حیاط 230 ، سالن بازی ، دارای دو کلاس آمادگی پیش دبستان که در دو  شیفت «دختر و پسر» بودند و بین 1-5 سال سن داشتند در کلاس دختر ها 33 نفر و در کلاس پسرها 28 نفر بودند تعداد بچه ها در این کلاس زیاد بود . این گروه سنی طوری هستند که مدام در حال جنب و جوش و تحرک می باشد ئ فضا بسیار کوچک است و از وسایل کمک آموزشی وکتاب کمکی علاوه بر کتابهای آموزش خودشان استفاده نمی شد . کار دستی بسیار محدود می باشد ، وسایل بازی برای کودکان کمی وسیعتر شود . هیچ گونه وسایلی برای خلاقیت و شکوفایی کودکان مثل پازل ، جور چین و ... وجود نداشت تا کمی کودکان را به فکر وا دارند .

مدیر مسئول : مدیر مسئول خانم عرفانی دارای 15 سال سابقه کاری می باشند که تجربه زیادی در این زمینه کسب نکرده بودند . امکانات زیادی در اختیار مربیان قرار نمی دادند تا آنها بتوانند دانشی را که کسب می کنند در اختیار کودکان قرار بدهند . امکانات بسیار کم بود .


وظایف یک مدیر پیش دبستانی به شرح زیر است :

1- تعیین وظایف کلیه مربیان و کارکنان

2- ترتیب دادن جلسات بحث و انتقاد دوستانه بین همکاران و مدرسه

3- ترتیب دادن جلسات خصوصی بین مدیر و مربی

4- ارزشیابی از کار مربیان

5- ایجاد کتابخانه برای مربیان و استفاده مفید از کتابخانه برای همکاران

6- توجه به مسائل شخصی و خانوادگی مربیان و تشویق دلگرم ساختن آنان به کار و فعالیت

7- نظارت در اجرای هر چه بهتر برنامه های تنظیم شده

8- تنظیم برنامه سالانه ، هفتگی ، روزانه برای کار کلاسها

9- تشکیل جلسات با اولیاء و مربیان و مظر خواهی از آنان در جهت بهبود کارها .

10- استفاده از خلاقیت کودکان و مربیان در مرکز آموزش

11- انجام امور مالی و اداری در پشتیبانی از برنامه های آموزشی



مقآیسه مدرسه آزادی دخترانه با مهد  استاندارد  

با توجه به استانداردهای ذکر شده مرکزی که من در آن کارآموزی می گذراندم فاقد استانداردهای بیان شده می باشد مثلا ً پرستار وجود ندارد . محوطه بازی و حساط برای بچه ها کوچک است ، امکانات و وسایل بازی برای بچه ها وجود ندارد ، ورود و خروج بچه ها طبق ساعات کلاسی اجرا می شد و موقع ورود به مدرسه بچه ها همراه با اوبیاء تشریف می آوردند و موقع خروج هم با اولیاء تشریف می بردند ساعات شروع کلاسها دقیق اجرا مس شد و بچه ها سر ساعت وارد مهد میشدند و سر ساعت از مهد خارج می شدند .

وقتی که همه بچه ها در مهد حاضر میشدند برنامه های مربوط به نظاقت و بهداشت رعایت نمی شد ولی صرف صبحانه در ساعت بین 30/8 بود . در این فعالیتها ، مربیان مهد کودک فعالیت نداشتند ولی بعضی اوقات در مورد آداب غذا خوردن ، رعایت بهداشت و نظایر آنها با بچه ها صحبت می کردند اما بچه ها خیلی این مفاهیم را جدی نمی گرفتند . در این مهد مربیان قبل از صبحانه برنامه ای بنام ورزش و حرکات نرکشی همراه با آهنگ نداشتند .

حضور و غیاب بچه ها به طور دقیق انجام میشد چنان چه کسی در آن روز غایب میشد حتماً با خانواده تماس می گرفتند و علت نیامدن بچه ها را مشخص می کردند .

فعالیتها با کار آزاد کودکان به صورت انفرادی یا گروهی آغاز نمی شد و سپس برنامه ای در ساعات کار روزانه از طرف مربی مطرح نشده بود و هنگام بازی در حیاط مدرسه هم هیچ وقت مربی در میان بچه ها حضور نداشت .

کار دستی ، آموزش مهارتها ، علوم ، ریاضی ، علوم اجتماعی ، نقاشی و دهها برنامه دیگر در این ساعات برنامه ریزی می شد و به طور دقیق اجرا می شد .

زمانی که برنامه ساده ای در مرکز اجرا می شود به بچه ها ی پیش دبستانی اجازه نمی دهند که آنها هم در این برنامه ها مثلاً (خواندن سرود ، شعر و قصه) شرکت کننده فقط آنها به صق می ایستند و حتی به برنامه های بچه های دیگر هم توجه نمی کنند .

فضای بازی برای بچه ها در این مرکز خیلی کوچک بود و تعداد بچه ها هم  خیلی زیاد بود و همچنین تعداد وسایلی که در مرکز قرار داشت کم بود و نوبت به همه بچه ها نمی رسید و تا آنجایی که یادم می آید بیشتر اوقات بچه ها با هم دعوا می کردند و به تفاهم نمی رسیدند حتی فضای داخل کلاس هم برای این تعداد (33) خیلی کوچک بود فقط بچه ها در صورتی می توانستند از جای خود بلند شوند که کار ضروری داشته باشند .

غیر از این باشد نظم کلاس به هم می خورد و سر و صدا در کلاس بیشتر می شود و مربی کنترل کلاس را ندارد .

طرز برخورد مربی با بچه ها بسیار عالی بود در مورد مشکلات بچه ها با والدین و مدیر صحبت می کرد و از مشاور برای مشکلات بچه ها از آنها کمک می خواست و از نظرات من هم در مورد مشکلات بچه ها استفاده می کرد .

طرز چیدن میز و صندلی نباید مثل بچه ها ی ورود به مدرسه باشد پشت سر هم قرار نگیرد به صورت دایره وار که بچه ها مقابل همدیگر باشد .

سالن بازی و تلویزیون داشت ولی از امکانات آن استفاده نمی شد مربی بهتر بود گاهی اوقات برای فهماندن مفاهیمی چون علوم تجربی یا علوم اجتماعی با نشان دادن سی دی کودکانه به آنها آموزش دهد .

آموزش نباید فقط در آموزش بسته باشد مربی می تواند مثلاً برای فهماندن مفاهیمی چون علوم تجربی مثلاً آموزش سنگها کودکان را به حیاط ببرد و از آنها بخواهد تا انواع سنگها را جمع آوری کند تا با شکل و رنگ و زبری آن آشنا شود .

به نظر من اگر مراکز پیش دبستان در مدارس نباشد بهتر است چون امکاناتی را که یک مهد دولتی یا غیر انتفاعی در اختیار ندارند از یک نظر هم خوب می باشد که آنها با طرز برخورد با بچه های بزرگتر آشنا می شوند و هیچ ترسی برای وارد شدن به مدرسه ندارد چون با محیط آن آشنا هستند .


خلاصه آموزش ها در طي 3 ماه به اين ترتيب بود:

آموزش علوم ديني و مذهبي: آشنايي با قرآن کتاب خدا- کلمه الله- هر کاري را با نام خدا شروع کنيم- آشنايي با ماه مبارک رمضان- ليالي قدر و شهادت حضرت علي (ع)

نام قاتل حضرت علي (ع)= ابن ملجم مرادي- محل شهادت= مسجد کوفه

زمان شهادت= 19 ماه رمضان

بحث و گفتگو در مورد روز جهاني قدس که چه روزي است- عيد سعيد فطر

شهادت امام جعفر صادق (ع)

آموزش دوازده امام- ولادت حضرت معصومه (س)- حرم مطهر آن حضرت= قم

ولادت امام رضا (ع) و حرم ايشان= مشهد

آشنايي با نحوه وضو گرفتن نماز خواندن و اينکه در شبانه روز 17 رکعت نماز مي خوانيم.

آشنايي با قبله و جهت نماز خواندن

آموزش قرآن: حفظ سوره حمد- کوثر- اخلاص- همراه با معني

آموزش دعاي: اللهم ارزقنا رزقاً حلالاً واسعا و جعلنا من الشاکرين

دعاي اللهم کن لوليکن الحجه بن الحسن...

حفظ احاديث: النظافه من الايمان: پاکيزگي نشانه ايمان است.

بالوالدين احسانا: به پدر و مادر خود نيکي کنيد.

الحسودُ لا يسودُ: حسود هرگز آسوده نيست.

آموزش مفاهيم رياضي: شمردن اعداد از 1 تا 20

آشنايي با مفاهيم: کوتاه و بلند- پهن و باريک- زير و رو- بالا و پائين- دور و نزديک- کوچک و بزرگ- کمتر و بيشتر- سبک و سنگين- باز و بسته- چپ و راست

شمارش معکوس از 10 به پايين.

آشنايي با اشکال هندسي (مربع- دايره- مثلث- مستطيل- بيضي و لوزي)

سوزن کاري براي تقويت انگشتان دست

آشنايي با مفاهيم جمع کردن و کم کردن از مجموعه

آشنايي با خطوط: راست، کج، شکسته.

آشنايي با مفاهيم علوم تجربي:

مفاهيم شب و روز- (خورشيد- ستاره- ماه) چه موقع در آسمان ديده مي شوند.

تشکيل باران به صورت عملي در کلاس- کره زمين و آنچه که در آن هست- موجودات زنده و غيرزنده

لانه سازي پرندگان- دسته بندي حيوانات اهلي- وحشي- نوع پوشش بدن- تخم گذار و يا پستاندار.

آشنايي با آبزيان مانند دلفين- ماهي و...

بدن ماهي از پوشيده شده؟ پولک

ماهي با چه وسيله اي تنفس مي کند؟ آبشش

دوزيست ß حيواناتي که هم در خشکي و هم در آب زندگي مي کنند مانند لاک پشت و...

آشنايي با فرآورده هاي لبني حيواناتي مانند گاو- گوسفند.

آشنايي با نوع پارچه ها: پشمي- پنبه اي و نخي

آشنايي با چهار فصل و ماه هاي هر فصل که سه ماه دارد.

آشنايي با فصل پائيز- تغييرات آب و هوايي- زرد شدن برگ درختان- کوچ پرستوها- ميوه هاي فصل پائيز و ماه هاي آن (مهر- آبان- آذر)


آموزش بهداشت:

گرفتن ناخن ها هر هفته- حمام کردن- مسواک زدن- شانه زدن موها- تميز نگه داشتن لباسها- نبردن دست در گوش- دهان- بيني- کم خوردن قند و شيريني و شکلات- استفاده نکردن از وسايل شخصي ديگران- مانند ليوان- شانه- حوله- مسواک.

نکات ايمني: دست نزدن به اشياي خطرناک و نوک تيز مانند وسايل برقي و گازي و چرخ گوشت و آبميوه گيري.

سُر نخوردن روي پله ها و هل ندادن دوستان موقع بازي

موقع عبور از خيابان دست بزرگترها را بگيرند.

ياددادن آدرس منزل و شماره تلفن و پلاک منزل به کودکان.

 


برداشت های کلی :

چه نکات مثبت و منفي داشت ، نکته مثبت:

جنبه ي مثبتي که داشت اين بود که با روحيات بچه ها بيشتر آشنا شديم و اينکه همه ي کودکان را بايد با يک چشم عادلانه ديد و فرقي بين کودکان قرار ندهيم چون روحيه ي بسيار حساس و شکننده دارند. از بعضي از تجربيات مربيان استفاده بردم مثل نحوه ي شعر ياد دادن به آنها- يا اينکه از کاردستي هايي که براي کودکان درست مي کردند من هم ياد گرفتم و هم نظراتي در آن مورد به آنها مي دادم طرز برخورد مربيان هم با کودکان بسيار عالي و پسنديده بود.

نکته منفي:

مربيان در مقابل بعضي از حرف هاي کودکان هيچ گونه عکس العملي نشان نمي دادند و باعث مي شد که آنها دوباره همان کلمه را تکرار کنند.

در مفهوم رياضي عدد را نبايد به کودکان آموزش مي دادند فقط به صورت لفظي بايد آنها مي دانستند و نه اينکه عدد 2 طرز نوشتن آن را بدانند. فقط شکل ظاهري آن را به صورت نمايش بدانند نياز نيست آن را بنويسند.

از کتاب زبان آموزي استفاده نمي شد. کتاب زبان هم نداشتند.


پيشنهاد

پيشنهاد مي شود مسئولين از کساني که براي مهدها استفاده مي کنند ويژه ي همين رشته باشد چون تجربياتي را که اساتيد محترم در اختيار آنها قرار مي دهند آنها هم در اختيار کودکان قرار مي دهند و باعث مي شود که خانواده ها کودکاني خلاق داشته باشند و علاوه بر اينکه فقط مربي نقاشي را در اختيار کودکان قرار مي دهند مربي کامپيوتر- زبان آموزي- سفالگري- قرآن را که هر کدام آموزش مفيدي براي خودشان دارند را در اختيار کودکان قرار بدهند.


انتقاد

اين مرکز اگر مربيان ويژه ي همين رشته داشت از پيشرفت بيشتري برخوردار بود يا اينکه فضاي آموزشي اگر وسيعتر بود کودکان براي بازي و پرورش خلاقيت جاي بيشتري داشتند خيلي بهتر مي شد و همچنين يک سالن براي بازيهاي فکري کودکان مثل مگ مغناطيس- پازل در نظر مي گرفتند خيلي در رشد و شکوفايي استعداد و خلاقيت کودکان کمک مي کرد.

 


نتيجه گيري:

با روحيات و مشکلات بچه ها و طرز برخورد با آنها آشنا شدم. از تجربيات مربيان استفاده کردم هم براي کارم مفيد بود و هم براي آينده.

مي توانيم با آموزش مفاهيم مختلف کودکي خلاق تحويل جامعه دهيم.

اگر مدير در اين رشته تخصص داشت ضربه اي به کودکان وارد نمي شد.

اگر آموزش و پرورش کلماتي را که در تأسيس يک مهد بود رعايت مي کرد مربيان مجربتري براي کودکان مي آورند و از نظر علمي هم کودکان پربارتر مي شدند.


مطالب مشابه :


تحقیق پیرامون شرایط و قوانین مهد کودک

تحقیق پیرامون شرایط و قوانین مهد کودک شرایط و وظایفی مربی، کمک مربی و مراقب وظایف و




مهد کودک نه فقط برای نگهداری

کارها، وظایف مثبت کمک می کند. در مهد کودک ها جای مادر به مربی خود




مهدکودک و یا کودکستان در ژاپن

يعنی در يک مهد کودک و در يک کلاس و هر کدام وظایف نیاز به کمک دارند ولی




نحوه برخورد با کودکان لوس و بی ادب

وظایف کارکنان (مثل مربی مهد یا پرستار کودک). بهترین راه کمک




منشور اخلاقی مهد

مهد كودك خانه بچه معلم و مربی بشریت و درود بیکران همدلی و با کمک سایر همکاران برای




بازی

مهد کودک و آمادگی گردش علمی، وظایف و نقش مربی و نوآموز، مسائل پاسخ سؤالات و کمک جهت دست




راهکارهای راحت تر سپردن کودک به مهد کودک

راهکارهای راحت تر سپردن کودک به مهد کمک به کودک. با آورد تا با مربی او آشنا شوید و




مقایسه یک مهد استاندارد +گزارش کار

معاون مهد کودک یا کمک مربیان باز مهارت مربی و کمک های مدیر وظایف یک مدیر




برچسب :