نقش بسته‌بندی مواد غذایی در سلامتی

اگر به‌خاطر داشته‌باشید در بحث ظروف آشپزی مسئله‌ای را مطرح کردیم به نام مهاجرت پاره‌های مولکولی از ظروف به درون غذا. این پدیده در مورد ظروف بسته‌بندی هم روی می‌دهد. بسته‌بندی‌های پلاستیکی، فلزی و مقوایی بیشتر و بسته‌بندی‌های شیشه‌ای خیلی کمتر وقتی در مجاورت مواد غذایی قرار می‌گیرند مولکول‌هایی را به آن اضافه می‌کنند یا ترکیباتی را تشکیل می‌دهند. میزان مهاجرت این پاره‌های مولکولی از ظرف به غذا به عواملی چون دما، مدت زمان تماس، اسیدی یا قلیایی بودن ماده غذایی و نیز جنس ظرف بسته‌بندی بستگی دارد. باید توجه داشته‌باشیم که مهاجرت حتی در دماهای پایین درون یخچال یا فریزر هم اتفاق می‌افتد. حال به ذکر چند نکته کلی برای کاهش میزان مهاجرت می‌پردازیم:

هرگز از نایلون‌های پوششی، فوم و پلاستیک‌های بسته‌بندی، ظروف یک‌بار مصرف و کارتن‌های تخم‌مرغ مجددا استفاده نکنید

هرگز غذا را در کیسه‌های نایلونی معمولی، ظروفی که از رستوران می‌آورید،‌ کاغذهای مومی، کاغذهای سفید یا قهوه‌ای،‌ دستمال کاغذی و قوطی‌های کنسرو باز شده گرم نکنید، نجوشانید و در مایکرفر قرار ندهید. همچنین قبل از گذاشتن غذا در مایکروفر، لفاف‌های نایلونی را طوری روی ظرف بکشید که با مواد غذایی تماس حاصل نکند. بسته‌بندی‌های مقوایی و چندلایه را نیز در مایکروفر یا فر قرار ندهید مگر این که روی بسته‌بندی بلامانع بودن آن ذکر شده‌باشد.

 اگر کیسه‌ای مخصوص پخت و پز و مقاوم به حرارت است قبل از پختن غذا در آن از آخرین دمایی که تحمل می‌کند مطلع شوید. (این نوع کیسه‌ها اغلب تا 400 درجه فارنهایت را تحمل می‌کنند). اما به طور کلی به توجه به این که در دماهای بالا مقداری از پاره‌های پلیمری وارد غذا می‌شوند استفاده از این‌گونه کیسه‌ها برای پخت و پز زیاد توصیه نمی‌شود، به عبارت دیگر هرجا که امکان داشته‌باشد بهتر است از این نوع پخت چشم‌پوشی کنید.

منجمد کردن غذاها یا فراورده‌های گوشتی که در همان بسته‌بندی‌های پلاستیکی یا لفاف‌های نایلونی که توسط سوپرمارکت‌ها یا کارخانه‌ها ارائه می‌شود اشکالی ندارد اما اگر می‌خواهید این غذاها را یکی دو ماه در فریزیر نگهداری کرده و به مرور مصرف کنید بهتر است قبل یا بعد از انجماد غذا آن را از داخل بسته‌بندی‌های فروشگاه در بیاورید و در پلاستیک یا بسته‌های مخصوص فریزر یا ورق‌های آلومنیومی قرار دهید. همین‌طور ظرف‌های ساخته شده از فوم نیز برای گرم کردن غذا و نگه‌داری غذا در فریزر مناسب نیستند و باید به محض رسیدن به خانه محتوی ظرف را در بسته‌ها یا ظرف‌های مناسب خالی کنید.

هرگز از نایلون‌های پوششی، فوم و پلاستیک‌های بسته‌بندی، ظروف یک‌بار مصرف و کارتن‌های تخم‌مرغ مجددا استفاده نکنید چون این مواد طوری تهیه شده‌اند که قابل شستشو نیستند و در استفاده مجدد باعث انتقال آلودگی‌های باکتریایی به مواد غذایی خواهند شد. بطری‌های پلاستیکی آب را نیز بعد از خالی شدن دور بیاندازید زیرا این بطری‌ها به آسانی شسته و خشک نمی‌شوند و در پر شدن مجدد ممکن است آلودگی ایجاد شود. از ظروف شیشه‌ای می‌توان مجددا استفاده کرد اما درهای این ظروف معمولا دارای یک لایه مومی است که قابل شستشو و استفاده مجدد نیست.

ورق‌های آلومینیومی درمجاورت سرکه ونمک و ادویه ممکن است مایع آبی رنگی تولید کنند که برای سلامتی مضر نیست. اما بسته‌بندی‌هایی مانند قوطی‌های شیر و پنیر که دارای یک لایه آلومینیومی به همراه چند لایه نایلون هستند و برای نگه‌داری غذا در یخچال یا فریزر پیش‌بینی شده‌اند را نباید برای گرم‌کردن غذا (چه در فر و چه در مایکروفر) مورد استفاده قرار داد.

 

 نکات بهداشتی درباره ظروف یک‌بار مصرف

استفاده از ظروف یک‌بار مصرف در محل‌های کار، میهمانی‌ها‌‌ و مکان‌های عمومی از بهترین روش‌های حفظ بهداشت مواد غذایی است. اما استفاده نامناسب از همین ظروف به نوبه خود می‌تواند برای سلامتی ما خطراتی در بر داشته‌باشد. به همین دلیل توصیه‌هایی در این زمینه آورده‌ایم:

از مصرف محتویات قوطی‌های کنسروی که نشت، بادکردگی یا فرورفتگی‌های شدید دارد خودداری کنید

تا حد امکان سعی کنید برای خوردن و آشامیدن غذاها و نوشیدنی‌های گرم،‌ همین‌طور موادغذایی و ترکیبات چرب کمتر از ظروف یک‌بار مصرف استفاده کنید. در ضمن برای مواد غذایی یا نوشیدنی‌های گرم حتما از ظروف یک‌بار مصرفی که مات یا رنگی هستند استفاده کنید. ظروف شفاف و بی‌رنگ برای مواد غذایی سرد پیش‌بینی شده‌اند.

برای نگهداری طولانی مواد غذایی از این ظروف استفاده نکنید چون ظروف یک‌بار مصرف از مواد ارزان قیمت و با مقاومت کم ساخته می‌شوند و میزان مهاجرت در این ظروف چندین برابر ظروف پلاستیکی دیگر است.

ظروف یک‌بار مصرف را در مایکروفر قرار ندهید مگر این که روی آن ذکر شده‌باشد قابل استفاده در مایکروفر است.

سعی کنید از ظروف یک‌بار مصرف مرغوب‌تر که طبیعتا تعداد کمتر و قیمت بیشتر دارد استفاده کنید.

فقط محض احتیاط قبل از دورانداختن ظروف یک‌بار مصرف آنها را بشکنید.

 

چند نکته بهداشتی در هنگام استفاده از قوطی‌های کنسرو

در حال حاضر معمولا کنسروها از فولاد زنگ نزن یا استیل ساخته می‌شود و یک لایه وینیلی آن را می‌پوشاند. در صورتی که لایه پوششی وینیل داخل قوطی در قسمت یا قسمت‌هایی مخدوش شده‌باشد دیگر از محتویات قوطی استفاده نکنید.

شاید اطلاع داشته‌باشید که خطرناک‌ترین مسمومیت حاصل از مصرف غذاهای کنسروی مسمومیت به باکتری کلستریدیوم بوتولنیوم است. باکتری خطرناکی که حتی مقادیر بسیار اندک از سم آن (در حد میکروگرم) مسمومیت‌های شدید و حتی مرگ را موجب می‌شود. به همین دلیل،‌ برای جلوگیری از بروز هرگونه خطر از مصرف محتویات قوطی‌های کنسروی که نشت، بادکردگی یا فرورفتگی‌های شدید دارد خودداری کنید و حتی از چشیدن این گونه غذاها هم بپرهیزید.

از چندین سال پیش مصرف سرب در قوطی‌های کنسرو در آمریکا و کانادا ممنوع شده‌است اما در مورد کنسروهایی که از کشورهای دیگر می‌آید سعی کنید مطمئن شوید سرب در آنها به کار نرفته‌باشد.

قبل از اینکه قوطی‌های کنسرو را باز کنید حتما سطح آن را با آب و مایع پاک کننده بشویید.

غذاهای کنسروی که بر حسب تصادف مثلا در ماشین یا در زیرزمین منجمد می‌شوند ممکن است تغییراتی در آنها روی دهد که دیگر قابل مصرف نباشند. دقت کنید، اگر ظاهر قوطی تغییری نکرده‌باشد احتمال این هست که غذا قابل مصرف باشد اما اگر قوطی زنگ زده، بادکرده یا قسمتی از در آن باز شده غذا را مصرف نکنید.

کنسرو غذاهای گوشتی و ماهی‌ها را قبل از باز کردن 20 دقیقه بجوشانید.

یکی از مهم‌ترین عوامل در جلوگیری از بیماری‌های ناشی از مصرف مواد خوراکی این است که اطلاعات موجود در روی بسته‌بندی را به دقت مطالعه کنید. اطلاعاتی مانند تاریخ تولید و انقضا (یا بهترین زمان مصرف)،‌ مواد آلرژی‌زا که احتمالا در غذا وجود دارد و نیز بهترین دما برای نگهداری ماده غذایی. توجه داشته‌باشید، خیلی از اوقات تاریخ انقضا و نیز دمای نگهداری که روی بسته‌بندی ذکر شده مربوط است به زمانی که بسته‌بندی هنوز باز نشده‌است،‌ مثلا قوطی‌های مقوایی شیر را قبل از بازکردن می‌توان تا 6 ماه بیرون از یخچال نگهداری کرد در حالی که بعد از باز شدن حتما باید در یخچال قرار گیرند و تا چند روز بیشتر قابل استفاده نیستند.

در پایان به این نکته اشاره می‌کنیم که بازیافت بسته‌بندی‌های مواد غذایی از هر جنسی که باشد یکی از معضلات اصلی در زمینه حفظ محیط زیست به شمار می‌رود و نقش هریک از ما به کمک در برگرداندن مواد به چرخه طبیعی بسیار بارز است. شاید برگرداندن قوطی‌های کنسرو یا شیشه‌های نوشابه به دستگاه‌ها یا مراکزی که برای این کار در نظر گرفته‌شده،‌ کاری وقت‌گیر باشد که یا منافع مادی ندارد و یا منافع مادی آن بسیار اندک و قابل صرف‌نظر است اما کمک به بازیافت این مواد، کمک به محیط زیست‌مان به شمار می‌رود و ارزش بسیاری دارد. شما می‌توانید با خرید مواد غذایی که روی آن علامت قابل بازیافت یا Recyclable به چشم می‌خورد، تولیدکنندگان را برای استفاده از اینگونه مواد تشویق کنید.

 [email protected]


مطالب مشابه :


نقش آموزش در توليد بسته بندي

نقش آموزش در توليد بسته بندي با سلام.در مورد بسته بندی هر گونه مشکل،سوال،پروژه،طرح




کار در منزل در شرکت اندیشه توانا..بسته بندی دستمال کاغذی در منزل((شرح کامل))

کار در خانه با بسته بندی و پر کردن جعبه های دستمال




نقش بسته‌بندی مواد غذایی در سلامتی

نقش بستهبندی مواد غذایی در به خانه محتوی ظرف را در بسته‌ها این کار در نظر




نگهداری مواد غذایی در خانه

نگهداری مواد غذایی در خانه با این کار ،‌تراوش حاصل بندی تحت خلاء و بسته بندی در




ماشین های بسته بندی در صنایع غذایی

آخرین پیشرفتها در بسته بندی کار کردن با این غذایی در خانه یا حمل و نقل




۹ شرط سلامت برای اسباب‌کشی

روی هر جعبه پس از اتمام کار بستهبندی را در آن بستهبندی هم در خانه




بسته بندی و حفاظت مواد غذایی

مهم ترین کار بسته بندی کنترل کردن مواد غذایی در برابر حشرات سوالی است که در امر خانه




قدمی برای کاهش زباله خانگی

بسته بندی مواد با این کار م یتوانید مایع دس در صورتی که در خانه باغچه دارید یک




تاثیر بسته‌بندی در افزایش فروش

اهمیت بستهبندی در محل قراردهی کالا در خانه ‌ یا محل کار از دستگاه




برچسب :