گزارش نویسی (قسمت پنجم - فصل دوم)

2-3 آراستن گزارش

2-3-1 اهمیت

آراستن یک گزارش برای تاکید بیشتر روی نکات مورد نظر و بناکردن امکانات بصری که بحث شما را پشتیبانی کند از تکنیک­های مهم گزارش نویسی است، طراحی مناسب برای گزارش از طریق استفاده به­جا از موارد زیر فراهم می­آید:

- استفاده از دایره­ها یا مربع­های تو پر کوچک

- خط کشیدن زیر نوشته­ها

- استفاده از حروف بزرگ و پر رنگ

- عنوان­بندی

- امکانات بصری موثر

- تاکید بر بعضی نتیجه­گیری­ها از مطالب

- نمایش و سازمان­دهی پایه­های پیچیده

2-3-2 علائم راهنما

در هر متنی اکثر عبارات و جملات نقش پشتیبانی را دارند و تنها یک یا دو نکته است که مهم می­باشد. اگر این نکات مهم به حال خود در متن رها شوند ممکن است خواننده آنها را نخواند و در این صورت نویسنده به هدفش نمی­رسد. بنابراین می­تواند با استفاده از علایم و یا پررنگ نوشتن آن عبارات آنها را مشخص­تر نموده.

البته باید توجه داشت مثلا هنگامی که زیر یکسری نوشته­ها خط می­کشیم تمامی آن نوشته­ها باید از حیث اهمیت در یک اندازه باشند و در یک سطح از خلاصه­نویسی قرار گیرند.

ابزار نگارش مثل دایره­ها یا مربع­های تو پر، خط کشیدن زیر نوشته ­ها، استفاده از حروف بزرگ و پر رنگ و عنوان­بندی می­تواند به تمرکز و توجه خواننده کمک کند، زیرا:

- نکات اصلی را تقویت می­کند

- بر شکل گیری منطقی بحث تاکید می­کند

- بخش­های طولانی را تفکیک و نمایش یک صفحه را بهبود می­بخشد.

2-3-3 عنوان­بندی

روش دیگری که مراجعه به قسمت­های مختلف را برای خواننده آسان­تر می­سازد، استفاده از عناوینی است که بخش­های مختلف گزارش را از یکدیگر متمایز می­سازد.

معمولا مطالب اصلی هر نوشته، زیر یک عنوان اصلی قرار می­گیرد و سایر مطالب را بر حسب اهمیت و ربط منطقی می­توان در زیر عنوان­های فرعی آورد.

انعطاف پذیری و تصرف در نحوه انتخاب عنوان، بستگی به مهارت نویسنده و ذوق او در نوشتن مقالات یا تنظیم گزارش­ها دارد.

عنوان بندی باعث تقسیم متن می­شود و به خواننده می­گوید که موضوعی جدید در حال شروع شدن است و چگونه این موضوع با بخش­های دیگر در ارتباط است. عنوان­بندی معقول و مناسب نوشته­ها، به خواننده چهارچوب بحث را نشان می­دهد.

هر عنوان باید شامل فعلی باشد که به­وسیله­ی بحث قابل استنتاج باشد. علاوه بر این، عناوین، نباید دارای واژه­های تعریف شده در متنی که بعد از عنوان می­آید باشند. عناوین باید همسنگ باشند، به عبارت دیگر عناوین در بخش­های نزدیک و وابسته، باید از لحاظ ساختاری مشابه باشند تا نشان دهند که آن بخش­ها به یکدیگر مرتبط هستند. عناوین بحث در مورد یک فرآیند باید شبیه عناوین زیر باشند:

- عملیات جاری کارخانه را ارزیابی کنید.

- سیستم گردش کار در خط مونتاژ را بازنگری کنید.

- فعالیت­های تبلیغاتی را از نو بسنجید.

همه­ی عناوین بالا دارای فعل معلوم هستند، گروه عناوین ذیل ناموزون­اند:

- عملیات جاری کارخانه را ارزیابی کنید.

- سیستم گردش کار در خط مونتاژ را بازنگری کنید.

- سنجش مجدد فعالیت­های تبلیغاتی

2-3-4 استفاده از نمودارها و جدول­ها

صفحه­های یک متن پیوسته کسل کننده است، این متن­ها افکار خوننده را سرگردان می­کند. می­توانید اگر ممکن باشد صفحه را با قرار دادن عناوین و یا با گذاشتن بعضی از اطلاعات به صورت جدول­ها یا نمودارها، شکسته و آنها را از پیوستگی خسته کننده برهانید. البته نباید اجازه دهید که زیبا کردن بی­جهت، نحوه آرایش مطالب شما را به سمت تاکید بر نکات فرعی یا انحراف بحث سوق دهد. از آنجا که ابزار و تکنیک­های نگارش نقش مهمی در تمرکز داشتن خواننده و رساندن بهتر پیام شما دارد، مهم است که در استفاده از آنها کمال دقت را داشته باشید.

تصمیم در مورد اینکه آیا از یک جدول و یا یک نمودار مشخص استفاده کنید، بستگی به مطالبی دارد که می­خواهید نمایش دهید. جدول­ها مقدار زیادی از داده­های کمی را در یک فضای کوچک یک­پارچه می­کنند، بدون این­که هیچ عددی را از دست بدهند.

توصیه می­شود اگر گزارش شما درباره­ی مسائل تحلیلی و آموزش است از جدول و اگر گزارش در زمینه اطلاع رسانی و تصمیم­گیری مدیریتی است از نمودار استفاده کنید. اگر نیاز به نمودار برای بسط دادن نکته در متن ندارید، باید نمودار را حذف کنید.

2-3-5 بند یا پاراگراف

تعریف بند: بند یا پاراگراف عبارت است از جمله یا مجموعه­ی جمله­هایی که فکر واحدی را بیان کند. در هر بند می­توان یک «ایده» را گنجانید.

هرچه بندهای یک نوشته زیادتر باشند، تنوع بیشتر؛ خستگی کمتر؛ و بهره­گیری زیادتر می­شود. بند، بهترین و طبیعی­ترین وسیله برای نشان دادن طرح و ساخت گزارش است. چون فکرهای زاید و اضافی گزارش دهنده در نظام پاراگراف انعکاس می­یابد. آغاز هر بند به نسبت سایر سطرها باید یک سانت تورفتگی داشته باشد و این خود موجب برجسته شدن هر بند و پیدا کردن شروع نوشته هر پاراگراف می­شود.

بند به نوشته تنوع می­بخشد و نمی­گذارد در رشته­ی افکار نویسنده، گسستگی به­وجود آید، از این­رو آن­را بدین مفهوم نیز تعریف کرده­اند:

«پاراگراف پرورش منسجم یا هماهنگ یک فکر واحد از یک نوشته است که با سایر بندهای آن نوشته پیوند ناگسستنی دارد.»

استفاده از تقسیم بندی مطالب و موضوع و راهنماهای نگارش می­تواند از انحراف توجه خواننده به جایی دیگر جلوگیری نماید.

هر پاراگراف سه وظیفه اصلی به عهده دارد:

1-   جلب توجه خواننده به موضوع و فکر اصلی نوشته.

2-   پرورش فکر اصلی نوشته به کمک بندها برای جلوگیری از انحراف خواننده و قطع علاقه­ی او

3-   اعلام نتیجه.

اگر مطلب گزارش خود را به پاراگراف­های کوتاه و بلند تقسیم کنیم، باید بدانیم که این کار ضرورت دارد، نه صرفا تنوع یا تظاهر به رعایت قواعد نگارش باشد. باید به خاطر داشت که خواننده می­تواند داوری کند و دریابد که آوردن پاراگراف­های مختلف در یک نوشته و توجه به ارتباط منطقی آن، تا چه اندازه فهم را آسان می­کند.

اساسا شروع هر پاراگراف، خود فرصتی برای خواننده است تا تجدید قوا کرده، فکر تازه­ای را در مغز خودش بپذیرد و دفع نکند.

در مورد میزان کوتاهی و بلندی پاراگراف­ها معیار مشخصی وجود ندارد. ولی نویسنده­­ی مجرب هنگام ارائه مطالب- خودآگاه یا ناخودآگاه- تشخیص خواهد داد که بر حسب سنگینی یا سادگی و اهمیت برای خواننده، چقدر زمان لازم است تا او مطلب را خوب دریابد، پس از این تشخیص است که نوشته را به اجزایی مناسب تقسیم می­کند.

فواید استفاده از بند یا پاراگراف:

1-   شکستن یکنواختی

2-   کمک به درک تقسیم­بندی موضوع

3-   مشخص ساختن جزیی از کل موضوع

4-   گذاشتن فاصله سفید برای بهتر دیدن

5-   جلب توجه خواننده به تغییر موضوع یا موضوعات فرعی

6-   آسانی مراجعه به هر مطلب

تقسیم­بندی مطالب فشار روانی وارد بر خواننده را تعدیل می­بخشد.

2-4 تنظیم گزارش

2-4-1 حقیقت نویسی

منظور از تنظیم هر نوع گزارش، رساندن پیام و بیان کردن حقایق و واقعیات است. در این رهگذر هر نوع مبالغه یا بیش و کم خواننده را از هدف نویسنده دور می­کند و پایه­های اعتماد میان نویسنده و خواننده را سست می­سازد. اگر در طبیعت گزارش، مطلبی است که خود این مطلب برانگیزاننده­ی احساسات خواننده است و مبالغه­ای در آن صورت نگرفته است، چنین گزارشی منطقی و اطمینان بخش است، ولی اگر طبیعت گزارش، برانگیزاننده­ی احساسات نیست ولی با تلاش دروغین نویسنده این تحریف و کژی صورت گرفته و خواننده را تحت تاثیر قرار داده است، چنین گزارشی، اساسا گزارش نیست، چه در گزارش سخن از مسئولیت است.گزارشی که از آغاز تا پایان به روشنی و سادگی تنظیم شده باشد، عملا بهترین تاثیر را در خواننده می­گذارد.

بدیهی است تمام تلاش نویسنده گزارش در نحوه ترکیب کلمات، انتخاب واژه­ها و کارهای ذکر شده وظیفه­ای اجتناب ناپذیر است، ولی برانگیختن احساسات- اگر مغایر با واقعیت باشد- تمام تلاش نویسنده را از بین می­برد و اعتماد خواننده را از میان خواهد برد.

2-4-2 نشانه گذاری

انسان از نیروی عاطفه خود برای بیان مقصود استفاده می­کند، و زبان، ابزار ادای آن مقصود می­باشد. ما بوسیله­ی زبان و نوشتن، هدف­ها و مفهوم­های ذهنی خود را به دیگران می­فهمانیم و پیغام­های خود را با کلماتی که در گنجینه­ی زبان ملی خود داریم، به آنها منتقل می­سازیم، ولی این الفاظ و کلمات، با همه وسعت ترکیبی خود، چه در تلفظ و چه در نگارش، برای بعضی از حالات درونی و مفاهیم ذهنی، ناتوان و نارسانا هستند. و برای جبران این نارسایی و ناتوانی ناگزیریم در مرحله­ی تلفظ از کشش، آهنگ، لحن گفتار، طنین صدا و اشارات چشم، دست، سر و صورت و انقباض و انبساط عضلات چهره و پیشانی خود استفاده کنیم. و در مرحله نگارش نشانه­ها و اشارات قراردادی و جهانی و بین­المللی را جایگزین نارسایی و ناتوانی الفاظ و کلمات سازیم و به کمک آنها حالت درونی و مفاهیم ذهنی و نکات را که به صورت نوشته و کلمات نمی­توان ادا کرد، به خواننده برسانیم. بنابراین نوشتن که عبارت است از « نمایش دادن کلام به وسیله حروف و ترکیبات گوناگون آن» با استفاده از نشانه­های نگارش، روح و روان خاصی پیدا می­کند.

2-5 گزارش نویسی برنامه­های کوهنوردی

با توجه به توضیحاتی که در مورد گزارش نویسی مطرح شد به این سوال می­رسیم که چگونه می­توان گزارش یک برنامه کوهنوردی را نوشت و یا چه نکاتی را باید در چنین گزارش­هایی بیان کرد که بتوان به هدف اصلی گزارش نویسی که همان انتقال اطلاعات است، دست پیدا کرد و دردی را از جامعه کوهنوردی درمان نمود.

 بر اساس گفته­ای قدیمی که می­گوید کم رنگ­ترین نوشته­ها بهتر از قوی­ترین حافظه­ها عمل می­کند، بنابراین برنامه­ای که مکتوب نشود ارزش بسیار پایین­تری نسبت به برنامه­ای دارد که مکتوب شده. اما آیا می­توان هر چیزی را در یک گزارش آورد؟. مسلما جواب این سوال «خیر» است. زیرا با توجه به توضیحاتی که دادیم مطالب هر گزارش را موضوع، هدف و خواننده گزارش مشخص می­کند و همیشه باید از آوردن مطالب اضافه خودداری نمود.


مطالب مشابه :


گزارش نویسی

پرستاری ناپیوسته - گزارش نویسی - دانشجوی نمونه نظر به اهميت گزارش پرستاري در فرآيند درمان




گزارش نویسی

اصول گزارش. در تهیه هر گزارش لازم است که چهار اصل اساسی مورد توجه قرار گیرد تا گزارش از غنای




گزارش نویسی و مکاتبات اداری 1

نطق پیش از دستور: این هفته در محل کار برایمان کلاس آموزش گزارش نویسی و مکاتبات اداری گذاشته




گزارش نویسی (قسمت پنجم - فصل دوم)

یخار - گزارش نویسی (قسمت پنجم - فصل دوم) - دست نوشته ها دیدگاه ها و نظرات شخصی




شیوه گزارش نویسی(1)

گزارش‌نویسی، مهم‌ترین عرصه مطبوعاتی است و ورود به این عرصه تنها از عهده خبرنگارانی برمی




گزارش نویسی

گزارش طولاني. گزارش مختصر. انگشتان پاي چپ مددجو گرم و صورتي رنگ است, التهاب وجود ندارد




گزارش نویسی ویادداشت برداری

امامزاده حسن(ع) - گزارش نویسی ویادداشت برداری - آموزشی برای استفاده ی معلمین




برچسب :