معافیت مالیاتی و بیمه پرسنل جانباز و فرزندان شهداء

دستور العمل مربوط به بخشودگي مالياتي و بيمه پرسنل جانباز و فرزندان شهداء شاغل در كارگاه هاي پيمانكاري و مشاغل آزاد غير دولتي

بر اساس بخشنامه شماره 56781/1-51 مورخ 13/6/85 سازمان تامين اجتماعي و بخشنامه سازمان امور مالياتي كشور در مورد معافيت مالياتي ايثارگران به شماره 2157/7117-5/30 مورخ 22/1/81 :

با توجه به تصويب قانون الحاق يك تبصره به ماده 99 قانون برنامه چهارم توسعه،‌ از ابتداي سا 1384 تا زمان تصويب سند راهبردي خدمات رساني به ايثارگران،‌ دولت موظف شده استهمچنان بند «ج» ماده 37 قانون برنامه سوم در مورد حق بيمه جانبازان را اجراكند.

براساس ماده 37 قانون برنامه سوم، تأمين صد درصد هزينه بيمه همگاني و مكمل جانبازان و درمان صدمات ناشي از مجروحيت آنان، برعهده دولت است. با پايان دوره اجراي قانون برنامه سوم، از ابتداي سال جاري در مورد چگونگي استمرار اين تسهيلات، ابهاماتي ايجاد شد تا آن كه براساس قانون مصوب مجلس و با الحاق يك تبصره به ماده 99 قانون برنامه چهارم توسعه، دوره اعتبار اجراي اين ضوابط تا هنگام تصويب و نهايي شدن سند راهبردي خدمات رساني به ايثارگران، تمديد شد.

در دستور اداري اخير سازمان تأمين اجتماعي اعلام شده است از آذرماه سال 1384 بابت هفت درصد بيمه سهم بيمه شدگان جانباز شاغل در كارگاه‌ها مشمول قانون تأمين اجتماعي، از حقوق و مزاياي مشمول كسر حق بيمه آنان مبلغي كسرنمي شود و تنها حق بيمه سهم كارفرمايي آنان، محاسبه و وصول خواهد شد.

پرداخت هفت درصد حق بيمه سهم بيمه شده اين افراد، به سهم حق بيمه دولت اضافه و در زمره مطالبات سازمان تأمين اجتماعي از دولت، منظور خواهد شد.   

در اين دستور اداري تصريح شده است بيمه شدگان جانباز شاغل دركارگاه‌هاي مشمول قانون تأمين اجتماعي كه متقاضي استفاده از اين تسهيلات هستند، بايد گواهي و تأييديه بنياد شهيد و امور ايثارگران را اخذ و براي ارايه به شعب تأمين اجتماعي به كارفرماي مربوط تحويل دهند.

براساس اين دستور اداري، كارفرماياني كه از نيروي كار جانبازاستفاده مي كنند، مي توانند با ضميمه كردن اصل تأييديه جانبازي، بدون واريز 7 درصد حق بيمه سهم بيمه شده جانباز، ليست حقوق و مزاياي كاركنان را به شعب تأمين اجتماعي ارسال كنند.(صفحه 96و 194 و 195 مجموعه قوانين و مقررات استخدامي و شغلي)

دستور العمل ها و بخشنامه هاي مربوط به بخشودگي كسورات قانوني

(بيمه تامين اجتماعي و بازنشستگي و خدمات درماني و ماليات و بيمه تكميلي )پرسنل جانباز و فرزندان شهدا

در ماده(44) و (45) قانون برنامه پنج ساله پنجم و بندهای آن که اختصاص به ایثارگران دارد چنین آمده است:

ماده44ـ دولت به منظور استمرار، توسعه و ترويج فرهنگ ايثار و شهادت، در جهت حفظکرامت ايثارگران با اولويت عرضه منابع مالي، فرصتها، امکانات و تسهيلات و امتيازاتبه ايثارگران، پدر، مادر، همسر و فرزندان شهداء و همچنين جانبازان، آزادگان و افرادتحت‌تکفل آنان، اقدامات زير را انجام ميدهد:

الف ـ فرزندان شهداء از کليهامتيازات و مزاياي مقرر در قوانين و مقررات مختلف براي شخـص جانباز پنجاه درصد (50%) و بالاتر نيـز به استثناء تسـهيلات خودرو و حق پرستاري و کاهش ساعت کاريبرخوردارند. امتيازات ناشي از اين بند شامل وابستگان فرزند شهيد نميشود.
ب ـتأمين صددرصد (100%) هزينه درماني ايثارگران شاغل و افراد تحت تکفل آنان بر عهدهدستگاه اجرائي مربوطه و هزينه درماني ايثارگران غيرشاغل و افراد تحت تکفل آنان برعهده بنياد شهيد و امور ايثارگران است.

ج ـ کليه دستگاههاي اجرائي موظفند بيستدرصد (20%) اعتبارات فرهنگي خود را در چهارچوب موافقتنامه مبادله‌شده با معاونت،صرف ترويج فرهنگ ايثار و شهادت نمايند.

د ـ به منظور کاهش هزينههاي مهندسي ساختمسکن براي خانوادههاي شهداء و ايثارگران، بنياد شهيد و امور ايثارگران مجاز است بارعايت قانون نظام مهندسي و مقررات ملي ساختمان، صددرصد (100%) هزينههاي خدماتمربوطه را براي يک بار و حداکثر براي يکصدمتر مربع تأمين نموده و هزينه آن را دربودجه سنواتي پيشبيني نمايد.
هـ‍ ـ بورس تحصيلي داخل و خارج کشور به جانبازانپنجاه درصد (50%) و بالاتر، آزادگان با حداقل پنج سال اسارت و فرزندان شهداء و درخصوص اعزام به خارج مشروط به شرايط علمي موضوع قانون اعزام دانشجو به خارج از کشوراعطاء ميشود.

و ـ دستگاههاي اجرائي موظفند حداقل بيست و پنج درصد (25%) نيازاستخدامي خود را از ميان فرزندان شهداء و فرزندان جانبازان پنجاه درصد (50%) وبالاتر و فرزندان آزادگاني که حداقل پنج سال سابقه اسارت دارند بدون الزام به رعايتشرط سني، تحصيلي و آزموني تأمين و از ابتداء آنان را به صورت رسمي قطعي استخدامنمايند. پنج درصد (5%) سهميه استخدامي به ساير جانبازان، آزادگان، رزمندگان و همسرو فرزندان آنان اختصاص مييابد. در مواردي که نياز به تخصص دارد شرايط علميلازمالرعايه است.

ز ـ دانشگاهها و مراکز و مؤسسات آموزشي و پژوهشي ووزارتخانههاي علوم، تحقيقات و فناوري و بهداشت، درمان و آموزش پزشکي، مکلفند حداقلده درصد (10%) اعضاي هيأت علمي مورد نياز خود را از بين جامعة ايثارگران شاملرزمندگان با بيش از شش ماه حضور داوطلبانه در جبهه، جانبازان بالاي بيست و پنج درصد (25%)، آزادگان بالاي سه سال اسارت، فرزندان جانبازان بالاي پنجاه درصد (50%)،فرزندان شهداء و فرزندان آزادگان با بيش از سه سال اسارت که داراي مدرک دکترايتخصصي مورد تأييد وزارتخانههاي علوم، تحقيقات و فناوري و بهداشت، درمان و آموزشپزشکي ميباشند، حسب مورد از طريق استخدام و يا موافقت با انتقال کارکنان ديگردستگاهها يا تبديل وضعيت کارکنان غير هيأت علمي تأمين و از ابتداء آنان را به صورتعضو هيأت علمي رسمي قطعي با احتساب سوابق آموزشي، پژوهشي و اجرائي مرتبط و تأثير آندر پايه و مرتبه علمي بدون الزام به رعايت شرط سني و آزمون استخدام نمايند. مسؤوليتاجراي اين حکم به طور مستقيم بر عهده وزراء و رؤساي دستگاههاي مذکور است. مقاماتيادشده در اين خصوص، خود مجاز به اتخاذ تصميم ميباشند. احکام و امتيارات اين بندشامل اعضاء هيأت علمي فعلي داراي شرايط فوق نيز ميشود.
ح ـ دولت مکلف است بهمنظور حفظ کرامت و منزلت ايثارگران و رزمندگان معسر نسبت به تأمين معيشت و پوششبيمهاي آنان در قالب بودجه سنواتي اقدام نمايد.

ط ـ دولت نسبت به ساماندهي وبرقراري مستمري بسيجيان و رزمندگان معسر دوران دفاع مقدس اعم از بسيجيان تحتفرماندهي سپاه پاسداران، کميته انقلاب اسلامي و جهاد سازندگي اقدام نمايد.
ي ـسند راهبردي خدماترساني به رزمندگان توسط ستاد کل نيروهاي مسلح با همکاري وزارتدفاع و پشتيباني نيروهاي مسلح، بنياد شهيد و امور ايثارگران و معاونت تهيه و بهتصويب هيأتوزيران ميرسد.
ک ـ آزادگاني که به دليل استفاده از دو برابر شدنسابقه اسارت زودتر از خدمت سي سال بازنشسته شدهاند ميتوانند با بازگشت به خدمت،سي سال خدمت خود را تکميل نموده و سپس با لحاظ سوابق اسارت به بازنشستگي نائلآيند.

ل ـ وزارت مسکن و شهرسازي موظف است تا پايان برنامه، مسکن جانبازان پنجاهدرصد (50%) و بالاتر، جانبازان بيست و پنج درصد (25%) تا پنجاه درصد (50%) را کهحداقل دو سال سابقه حضور در جبهه داشتهاند و همچنين آزادگان و فرزندان شهداء وجانبازان هفتاد درصد (70%) و بالاتر فاقد مسکن را در صورتي که قبلاً از زمين يامسکن دولتي استفاده نکردهاند تأمين نمايد.

م ـ جانبازاني که صورت سانحه و مدارکباليني ندارند ولي از نظر کميسيون پزشکي جانبازي آنان مورد تأييد ميباشد متناسب باميزان جانبازيشان تحت پوشش بنياد شهيد قرار ميگيرند.

ماده45ـ ايثارگران وفرزندان شهداء براي يک بار از پرداخت مابهالتفاوت براي پانزده سال سنوات بيـمهايناشي از انتقال سـوابق بيمهاي از يک صنـدوق بيمه و بازنشستگي به صندوق ديگر بيمه وبازنشستگي که ناشي از تغيير دستگاه استخدامي است، معافند. اين مبلغ به عنوان مطالبهصندوق منتقلاليه از دولت منظور و توسط دولت پرداخت وتسويه ميشود.

 3 تفاوت اساسی بین این دو مصوبه قانونی وجود دارد:

1 - قید جانباز 50درصد و بالاتر آمده است و این گویای آن است که فرزندان معظمشهدا از امتیازات جانبازان 70درصد هم برخوردار خواهند بود و محدودیتی از جهت سقفدرصد برای آنان وجود ندارد.

2 - موارد استثنا به 3 مورد محدود شده است و محدودیت‌های بیشتر که در بند(ک) ردیف(7) قانون بودجه سال89 آمده بود، برداشته شده است لذا فرزندان معظم شهدا فقط ازتسهیلات خودرو، حق پرستاری و تقلیل ساعت کاری نمی‌توانند استفاده کنند و برخورداریآنان از همه قوانین و مقررات مختلف موجد حق برای جانبازان 50درصد و بالاتر مشمول‌آنان نیز خواهد بود.

3 - شبهه تسری قوانین و مقررات به فرزندان فرزندان شهدا( نوه شهید) که با برداشتاز بند(ک) ردیف(7) قانون بودجه سال89 پیش آمده بود، در بند الف ماده(44) قانون پنجمتوسعه، تشریح شده است و از چنین برداشتی جلوگیری می‌کند.

 فرزندان معظم شهدا می‌توانند به سوابق قبلی« ایثارگران بدانند» درخصوص بهره‌مندیفرزندان شهدا از قوانین جانبازان 50درصد مراجعه کنند. نکته مهم و قابل تأمل این استکه فرزندان شهدا از پرداخت مالیات بر حقوق و دستمزد و کسورات بازنشستگی وبیمه‌درمان نیز معاف شده‌اند، لذا از ابتدای سال(90) همه فرزندان شهدا که ازدستگاه‌های اجرایی، شرکت‌ها، مؤسسات، سازمان‌ها و... حقوق و دستمزد دریافت می‌کننداز پرداخت مالیات بردرآمد حقوق معاف می‌باشند. همچنین کسورات سهم بازنشستگی و سهمبیمه درمان آنان توسط دولت پرداخت خواهد شد و از دریافتی آن کسر نمی‌شود.

 چنانچه طی سال‌جاری تا اجرایی‌شدن کامل قانون، مبالغی از آنان کسر شود، بایدبه‌عنوان مطالبات آنان محاسبه و به آنان مسترد شود.

شماره دستور العمل ها و بخشنامه ها در این خصوص:

1)   نامه شماره 25/2/192932 مورخ 11/12/89 وزارت کشور به امضاء یحیی محمود زاده معاون برنامه ریزی ، توسعه منابع امور اقتصادی

2)   نامه شماره 6995/440/53011 مورخ 15/12/89 بنیاد شهید انقلاب اسلامی به امضاء محمد تقی شریعتی معاون تعاون و امور اجتماعی

3)   نامه شماره 180496/4/2-الف مورخ 17/5/89 وزارت بهداشت و درمان و آموزش پزشکی به امضاء دکتر حسین مبارکی سرپرست اداره کل منابع انسانی و پشتیبانی و بند 14 ماده 91 قانون مالياتهاي مستقيم به قرار ذيل ميباشد:

ماده 91 : درآمدهاي حقوق به شرح زير از پرداخت ماليات معاف است :
1- روسا و اعضاي مأموريت هاي سياسي خارجي در ايران و رؤسا و اعضاي هيأت هاي نمايندگي فوق العاده دول خارجي نسبت به درآمد حقوق دريافتي از دولت متبوع خود به شرط معامله متقابل و همچنين روسا و اعضاي هيأت هاي نمايندگي سازمان ملل متحد و موسسات تخصصي آن در ايران نسبت به درآمد حقوق دريافتي از سازمان و موسسات مزبور در صورتي كه تابع دولت جمهوري اسلامي ايران نباشند .

2- روسا و اعضاي مأموريت هاي كنسولي خارجي در ايران و همچنين كارمندان موسسات فرهنگي دول خارجي نسبت به درآمد حقوق دريافتي از دول متبوع خود به شرط معامله متقابل

3- كارشناسان خارجي كه با موافقت دولت جمهوري اسلامي ايران از محل كمك هاي بلاعوض فني و اقتصادي و علمي و فرهنگي دول خارجي و يا موسسات بين المللي به ايران اعزام مي شوند نسبت به حقوق دريافتي آنان از دول متبوع يا موسسات بين المللي مذكور

4- كارمندان محلي سفارتخانه ها و كنسولگريها و نمايندگي هاي دولت جمهوري اسلامي ايران در خارج نسبت به درآمد حقوق دريافتي از دولت جمهوري اسلامي ايران در صورتي كه داراي تابعيت دولت جمهوري اسلامي ايران نباشند به شرط معامله متقابل .

5- حقوق بازنشستگي و وظيفه و مستمري و پايان خدمت و خسارت اخراج و بازخريد خدمت و وظيفه يا مستمري پرداختي به وراث و حق سنوات و حقوق ايام مرخصي استفاده نشده كه در موقع بازنشستگي يا از كارافتادگي به حقوق بگير پرداخت مي شود .

6- هزينه سفر و فوق العاده مسافرت مربوط به شغل .

7- مسكن واگذاري در محل كارگاه يا كارخانه جهت استفاده كارگران و خانه هاي ارزان قيمت سازماني در خارج از محل كارگران يا كارخانه كه مورد استفاده كارگران قرار مي گيرد .

8- وجوه حاصل از بيمه بابت جبران خسارت بدني و معالجه و امثال آن.


9- عيدي سالانه يا پاداش آخر سال جمعا معادل يك دوازدهم ميزان معافيت مالياتي موضوع ماده (84) اين قانون .


10- خانه هاي سازماني كه با اجازه قانوني يا به موجب آيين نامه هاي خاص در اختيار مأموران كشوري گذارده مي شود .


11- وجوهي كه كارفرما بابت هزينه معالجه كاركنان خود يا افراد تحت تكفل آنها مستقيما به وسيله حقوق بگير به پزشك يا بيمارستان به استناد اسناد و مدارك مثبته پرداخت كند .

12- مزاياي غيرنقدي پرداختي به كاركنان حداكثر معادل دو دوازدهم معافيت موضوع ماده (84) اين قانون .

13- درآمد حقوق پرسنل نيروهاي مسلح جمهوري اسلامي ايران اعم از نظامي و انتظامي , مشمولان قانون استخدامي وزارت اطلاعات و جانبازان انقلاب اسلامي و جنگ تحميلي و آزادگان .


مطالب مشابه :


تبعيض دولت دهم در پرداخت حقوق به همسران شهدا

امري که از همان سال به عنوان حقوق خانواده‌هاي شهدا به گردن مسئولان بنياد شهيد قرارگرفت و تا




نتوانستیم حقوق حقه شهدا و خانواده هایشان را تمام و کمال ادا نماییم

دبیر منطقه 7 کمیسیون حقوق بشراسلامی: نتوانستیم حقوق حقه شهدا و خانواده هایشان را تمام و کمال




نظام حقوق زن و خانواده در اسلام

مکتب شهید مطهری - نظام حقوق زن و خانواده در اسلام - درسهایی از شهید مرتضی جا مانده از شهدا.




درخواست خانواده های شهدا وایثارگران شهرتکاب از دولت

مركز هماهنگي كانون هاي فرهنگي ايثارگران - درخواست خانواده های شهدا وایثارگران شهرتکاب از




تجمع خانواده شهدا ...

تجمع خانواده شهدا مقابل ماده 10- بنياد مكلف است نسبت به برقراري حقوق ماهيانه معادل حداقل




معافیت مالیاتی و بیمه پرسنل جانباز و فرزندان شهداء

آموزش حسابداری حقوق و ساخت مسکن براي خانواده معظم شهدا می‌توانند به سوابق




سهمیه فرزندان شاهد

درپي فرمايش هاي اخير رهبر معظم انقلاب در ديدار جمعي از خانواده هاي شهدا حقوق قضايي




لایحه جامع خدمت رسانی به ایثارگران

ز- خانواده شاهد: ماده 40- حقوق بازنشستگی شهدا، جانبازان و آزادگان مشمول قانون حالت اشتغال




خاطرات خانواده شهدا

چون منهم جزء اولین خانواده شهدا بودیم برای اگر به جایی رسیدم که حقوق و دستمزد کار




برچسب :