پایان نامه های دکترای کتابداری.


¿پايان نامه دکترای کتابداری  

عنوان پايان‌نامه: بررسي وضعيت مديريت دانش در کتابخانه‌هاي تخصصي امور برق وزارت نيرو و ارائه الگوي پيشنهادي

تهيه کننده: جيران خوانساري سال تحصيلي: 1384-1383

چکيده:

مديريت دانش موضوع پرمحتوايي که در طي دهه‌هاي طولاني تکامل يافته و در طي چند سال اخير در جامعه کسب و کار به‌طور گسترده‌اي ظهور کرده است. مديريت دانش رشته‌اي است که يکپارچگي را در شناسايي، ذخيره، ارزيابي، بازيابي، و به اشتراک‌گذاري همه سرمايه‌هاي شرکت به وجود مي‌آورد. اين سرمايه‌ها شامل: پايگاه‌هاي اطلاعاتي، اسناد، مدارک، گزارش‌ها، خط‌مشي‌ها، دستور‌العمل‌ها، دانش درباره مشتريان، فرايندها، محصولات و خدمات و تجربيات متخصصين است که جمع‌آوري و ذخيره نشده‌اند چنان‌چه اين دانش بتواند به‌صورت يکجا تصرف شده و انتقال داده شود به شرکت‌ها کمک خواهد کرد که موفق‌تر، مؤثرتر، باشند.

در سال‌هاي اخير مديريت دانش در مرکز توجه کتابخانه‌ها قرار گرفته است و مجلات کتابداري و اطلاع‌رساني به‌طور روزافزوني مقالات مديريت دانش را منتشر مي‌کنند. تاکيد اصلي آنان بر اين است که از آنجا که سازمان دانش قلمرو محکم کتابداران بوده است آنان بايد نه تنها درگير آن شوند بلکه بايد فعالانه رهبر و پيشرو به‌کارگيري آن باشند.

اين مطالعه با هدف بررسي وضعيت به‌کارگيري مديريت دانش در کتابخانه‌هاي تخصصي امور برق انجام گرفته و به دنبال يافتن الگويي پيشنهادي براي اجراي مديريت دانش در کتابخانه‌هاي تخصصي مورد مطالعه مي‌باشد روش پژوهش به صورت پيمايشي بوده و براي جمع‌آوري داده‌ها از پرسش‌نامه و مصاحبه استفاده شده است.

وضعيت به‌کارگيري مديريت دانش در کتابخانه‌هاي تخصصي امور برق شامل شرکت مادر تخصصي توانير، شرکت‌هاي مديريت توليد نيروي برق و شرکت‌هاي توزيع و ديگر شرکت‌هاي وابسته با شش مؤلفه و 94 سؤال بسته و شش سؤال باز مورد بررسي قرار گرفت. نمونه‌گيري شامل 195 نفر مسئولين کتابخانه‌ها و مديران بلافصل آنها است. براي جمع‌آوري داده‌ها از مصاحبه نيز علاوه بر پرسش‌نامه استفاده شده است و با 40 نفر از نمونه‌هايي که با دقت زياد سؤالات پرسش‌نامه را پاسخ گفته‌اند مصاحبه به عمل آمد که در بخش 4 از فصل 4 خلاصه آن ارائه شده است.

براساس نتايج حاصل شده از اين بررسي، مؤلفه‌هاي وضعيت گردآوري منابع و مهم‌ترين ضرورت‌ها در به‌کارگيري مديريت دانش به‌طور کلي در چهار حوزه مورد بررسي توسط کتابداران و مسئولين بلا‌فصل بهتر از متوسط ارزيابي شده است. اما وضعيت سازماندهي منابع دانش؛ اشاعه دانش؛ نيروي انساني در حد نا‌چيز و پايين‌تر از متوسط ارزيابي شده است نمونه مورد مطالعه وضع موجود را مناسب نمي‌بينند از طرفي نمونه مورد مطالعه از کتابداران و مسئولين، اجراي مديريت دانش در حوزه‌هاي امور برق در حد ناچيز ارزيابي نموده و مسائل و مشکلات پيرامون آن را زياد مي‌دانند.

در پايان، الگوي پيشنهادي براي پياده سازي برنامه مديريت دانش در اين حوزه ارائه شده است که در‌برگيرنده فرايندهاي مربوط به گردآوري، سازماندهي و اشاعه و بازيابي از يک سو و تغيير نقش کتابداران و ارتقاء دانش آنان از سوي ديگر مي‌باشد. در اين الگو راه و روش‌هاي سازماندهي دانش، اشاعه دانش و شيوه‌هاي اشاعه گزينشي دانش و خدمات مرجع مورد توجه قرار گرفته است.

¿پايان نامه دکترای کتابداری  

عنوان پايان‌نامه: بررسي تأثير عوامل دروني و بيروني بر نگرش کتابداران و اطلاع‌رسانان پزشکي کشور نسبت به جايگاه آنان در آينده حرفه

تهيه کننده: سيد جواد قاضي مير سعيد      سال تحصيلي: 1383-1382

چکيده:  پيامد استفاده از فناوري‌هاي اطلاعاتي، ارتباطي در حرفه کتابداري و اطلاع‌رساني پزشکي، شرايط جديدي خواهد بود که کتابداران و اطلاع‌رسانان پزشکي با آن مواجه مي باشند. به همين دليل پژوهش حاضر با استفاده از روش پيمايشي و مبتني بر داده‌هاي جمع‌آوري شده و در نهايت توصيف و تحليل محتوايي آنها انجام گرديد تا تأثير مجموعه‌اي از عوامل دروني و بيروني بر نگرش کتابداران و اطلاع‌رسانان شاغل نسبت به جايگاهي که در آينده حرفه خواهند داشت مورد بررسي قرار گيرد. محيط پژوهش کليه کتابخانه‌ها و مراکز اطلاع‌رساني تحت پوشش وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکي کشور و جامعه مورد پژوهش تمامي کتابداران و اطلاع‌رسانان شاغل در مراکز مورد نظر مي‌باشند.

ابزار گردآوري داده‌ها پرسش‌نامه است که در سه قسمت اصلي تنظيم شده‌اند، علاوه بر آن يک قسمت ديگر از پرسش‌نامه به اطلاعات فردي واحدهاي مورد مطالعه اختصاص داده شده است. از 1368 نفر، 1001 نفر پاسخگوي پرسش‌ها بوده‌اند. محاسبات آماري که شامل توزيع فراواني، ميانگين، درصد، انحراف معيار، واريانس، ضريب همبستگي، تحليل عاملي و آزمون‌هاي t وF مي‌باشد به کمک نرم‌افزار SPSS مورد تجزيه و تحليل قرار گرفت، سپس نتايج محتوايي اطلاعات با استفاده از روش‌هاي آمار توصيفي در قالب جداول عرضه گرديد.

يافته‌هاي پژوهش نشان مي‌دهد، ميانگين اهميت به عوامل دروني، بيروني و نگرشي از نگاه واحدهاي مورد مطالعه به ترتيب  13/4 25/3، و 18/4 در مقياس پنج مي‌باشد. همچنين در بررسي اثر عوامل دروني و بيروني بر نگرش مشاهده شد که بين همه عوامل رابطه مثبت و معني دار وجود دارد، منتهي شدت همبستگي عوامل بيروني با نگرش در قياس با همبستگي عوامل دروني با نگرش، کمتر است. در همين ارتباط يک نکته قابل توجه است و آن اين‌که کتابداران و اطلاع‌رسانان حضور متخصصان کامپيوتر را در حرفه خود نه تنها تهديدي براي امنيت شغلي خود نمي‌دانند بلکه توانسته‌اند خود را با شرايط جديد يعني همگامي با روند تحولات فناوري‌هاي اطلاعاتي تطبيق نمايند. از طرفي آنها به اين امر واقف هستند که اگر نتوانند خود را با تحولات تکنولوژيک در عرصه فعاليت‌هاي حرفه‌اي همگام نمايند کار خويش را از دست خواهند داد. از ديگر يافته‌هاي اين پژوهش اين است که در ارتباط با اثر جنسيت بر عوامل دروني و بيروني بين زنان و مردان کتابدار تفاوتي ديده نمي‌شود يعني يک نوع توافق و هماهنگي در اهميت به عوامل دروني و بيروني وجود دارد. در مورد رابطه سن، سابقه کاري و ميزان تحصيلات با عوامل دروني و بيروني نتايج نشان مي‌دهد که رابطه بين سن و سابقه کار با عوامل دروني و بيروني معني دار نيست ولي رابطه بين ميزان تحصيلات با عوامل دروني و بيروني مثبت و به شدت قوي است يعني اين‌که کتابداران با تحصيلات بالاتر نگاه بهتر و مؤثرتر به عوامل مذکور دارند.

در مقايسه اهميت عوامل دروني و بيروني با ميزان تحصيلات در دو سطح «کارداني و کمتر» و «کارشناسي و بالاتر» نتايج نشان مي‌دهد که دارندگان مدارک تحصيلي کارشناسي و بالاتر توجه بيشتري به عوامل دروني دارند و اثر عوامل بيروني را بهتر تشخيص مي‌دهند. همچنين يافته‌هاي پژوهش نشان مي‌دهد که بين نگرش کتابداران متخصص در حرفه با کتابداران تجربي به لحاظ جايگاهي که در آينده حرفه خواهند داشت تفاوت وجود دارد، به‌طوري که نگرش کتابداران متخصص در اين ارتباط بهتر از کتابداران تجربي است. از ديگر يافته‌ها اينکه در بررسي اثر تخصص و عوامل دروني بر نگرش نتايج نشان داد با وجود عوامل دروني تاثير تخصص بر نگرش ديده نمي‌شود، اما تاثير تخصص و عوامل دروني بر نگرش مثبت، به‌طور توام ضروري مي‌باشد. نکته جالب ديگر اينکه اثر توام عوامل دروني و بيروني بر نگرش کتابداران به شدت قوي است و در اين يافته اثر تخصص و تجربه در مقايسه با اثر توام عوامل دروني و بيروني کمرنگ ديده مي‌شود. ديگر اينکه در بررسي اثر عوامل دروني بر نگرش به کمک آزمون آناليز واريانس ملاحظه شد که تخصص و ميزان تحصيلات تعاملي بر هم ندارند ولي در عوامل بيروني به کمک همين آزمون تخصص کتابداران در سطوح مختلف تحصيلات اهميت بيشتري مي‌يابد. نکته ديگر اينکه به کمک آزمون آناليز واريانس با وجود تاثير توام عوامل دروني و بيروني بر نگرش، اثر تخصص و ميزان تحصيلات عملا خنثي مي‌شود.

از ديگر يافته‌هاي اين پژوهش به کمک آزمون رگرسيون با روش Stepwise، اينکه تاثير عوامل دروني و بيروني بر نگرش مورد ارزيابي قرار گرفت و مهمترين عوامل دروني و بيروني موثر مشخص شد، جالب اينکه تاثير عوامل دروني بر نگرش در اولويت يک قرار گرفت و تاثير عوامل بيروني بر نگرش در اولويت دو. اثر متغيرهاي فردي واحدهاي مورد پژوهش هم بر نگرش مورد بررسي قرار گرفت و تاثيري نداشت. در پايان به کمک تحليل عاملي (Factor Analysis) مجموعه عوامل دروني، بيروني و نگرش جداگانه طبقه‌بندي شدند. نتايج نشان داد که مولفه‌هاي عوامل دروني را مي‌توان در پنج گروه، مولفه‌هاي عوامل بيروني را در شش گروه و مولفه‌هاي عوامل نگرشي را در پنج گروه دسته‌بندي کرد به طوري که سؤالاتي که نوعا از يک خانواده‌اند در هر‌يک از گروه‌ها و کنار يکديگر قرار گيرند.

-------------------------------------------

¿پايان نامه دکترای کتابداری  

عنوان پايان‌نامه: تحليل محتواي کتاب‌هاي علوم تجربي براساس نظريه برنامه درسي ديسيپلين محور، به منظور ارايۀ چهارچوب عملي بهينه در برنامه‌ريزي درسي اين کتب در سال تحصيلي 1383-1382

تهيه کننده: جواد سليمان‌پور                   سال تحصيلي: 1383-1382

چکيده:  در اين تحقيق به منظور ارائه يک چهارچوب بهينه جهت کاربرد آن در برنامه درسي کتاب‌هاي علوم‌ تجربي دوره راهنمايي، به تحليل محتواي اين متون پرداخته شده است. اين پژوهش به توصيف عيني، نظام‌دار و کمي محتواي آشکار و ضمني کتاب‌هاي درسي مي‌پردازد. عنوان اصلي تحقيق، تحليل محتواي کتب علوم تجربي راهنماي تحصيلي براساس نظريه برنامه درسي ديسيپلين محور، به منظور ارايۀ چهارچوب عملي بهينه مي‌باشد. ضرورت و کاربردي بودن اين موضوع حداقل به دو منظور است:

اول اين‌که تحقيق و تحليل در محتواي درسي علوم تجربي دوره راهنمايي به دليل تغييرات اساسي در سال جديد بود. دوم اين‌که ايجاد و توسعه برنامه درسي ديسيپلين محور براي مشخصه‌هايي نظير کاوشگري – اکتشافي – حل مسئله – فرايند محوري مورد تأکيد و بررسي واقع شد.

بنابراين از روش تحقيق توصيفي از نوع تحليل محتوا براي مطالعه منظم پيام‌ها، ويژگي‌ها، ماهيت و مؤلفه‌هاي موجود محتواي درسي استفاده گرديد.

جامعه تحقيق، کتاب‌هاي درسي علوم تجربي سال اول، دوم، سوم راهنمايي، که در سال تحصيلي 82-1381 به چاپ رسيدند و در مدارس راهنمايي کشور ما مورد استفاده واقع گرديدند، مي‌باشد. نمونه آماري همه محتواي کتب درسي فوق مي‌باشد. در‌نتيجه نمونه با جامعه برابر است.

روش گردآوري اطلاعات پرسش‌نامه محقق ساخته‌اي است که براساس استخراج مشخصه‌ها و مؤلفه‌هاي نظريه برنامه درسي ديسيپلين محور تدوين گرديد. روش آماري تحقيق کاربرد روش تحليل عاملي و مؤلفه‌اي در بررسي متون علوم تجربي مي‌باشد. نتيجه تحقيق حاکي از آن است که محتواي ارائه شده کتاب اول راهنمايي همه مؤلفه‌هاي مورد بحث را در نظريه برنامه درسي ديسيپليني را به‌طور هماهنگ رعايت نکردند اما از بين کليه دروس، درس‌هاي گروه اول و دوم نسبت به ساير دروس با هماهنگي تقريبي به يازده مؤلفه از بين مؤلفه‌هاي چهارده‌گانه پرداختند، حال آن‌که ساير دروس همپوشي لازم را نداشته در محتواي درس سال دوم، همه درس‌ها به‌طور هماهنگ مؤلفه‌هاي تحقيق را رعايت نکردند و از بين شماره‌هاي دروس مختلف، درس‌هاي پانزدهم، سيزدهم، هفتم، هشتم و نهم نسبت به ساير محتوا همپوشي بيشتري در رعايت اکثر مؤلفه‌هاي تحقيق برخوردارند. در محتواي ارائه شده کتاب سوم راهنمايي، محتواي دروس شماره دوم، هفتم، سيزدهم، چهاردهم از نظر ميزان و چگونگي رعايت مؤلفه‌هاي برنامه درسي با ساير محتوا هماهنگي ندارد اما ساير دروس به‌طور تقريبي مؤلفه‌هاي اساسي ديدگاه ديسيپليني را که تأکيد بر روند پژوهشي حل مسئله و فرايند محوري است، به کار برده‌اند.

پایان نامه دکترای کتابداری  

عنوان پايان‌نامه: بررسي راهکارهاي عملياتي کردن طرح نظام ملي اطلاع رساني در دانشگاه‌هاي کشور

تهيه کننده: فاطمه زنديان              سال تحصيلي: 1382-1381

چکيده: هدف از اين پژوهش ارائه راهکارهايي براي عملياتي کردن طرح نظام ملي اطلاع‌رساني در دانشگاه‌هاي ايران به منظور رسيدن به اهداف نظام است. جامعه پژوهش حاضر کتابخانه‌هاي مرکزي و مراکز اطلاع‌رساني دانشگاه‌هاي کشور است. گردآوري اطلاعات از طريق پرسش‌نامه انجام شد که شامل 21 پرسش باز و يک پرسش بسته بود که 5/81 درصد از آنها تکميل و عودت داده شد. يافته‌هاي پژوهش عبارتند از:

رشته تحصيلي 7/72 درصد از مسئولان کتابخانه‌ها کتابداري است. 48 درصد مدرک کارشناسي دارند. در 5/86 درصد از کتابخانه‌ها از رده‌بندي LC و در 5/45 درصد از رده‌بندي NLM در سازماندهي منابع، در 7/87 درصد از کتابخانه‌ها از فهرست کامپيوتري در ذخيره سازي و بازيابي اطلاعات و در 9/68 درصد از تابلوي اعلانات و در 7/15 درصد از SDI براي اشاعه اطلاعات استفاده مي‌کنند. 4/70 درصد از کتابخانه‌ها با ساير مراکز مبادله اطلاعاتي ندارند. 4/69 درصد از پست معمولي و 4/44 درصد از پست الکترونيکي براي مبادله اطلاعات استفاده مي‌کنند. 2/70 درصد با ساير مراکز همکاري اطلاعاتي دارند.5/84 درصد همکاري امانت بين کتابخانه‌اي دارند. کليه افراد مورد پژوهش بر لزوم ايجاد نظم ملي براي هماهنگي در تحقيقات بين دانشگاهي تاکيد دارند. 80 درصد از افراد تهيه فهرست مشترک منابع تحقيقاتي کشور را براي ايجاد هماهنگي تحقيقاتي بين دانشگاه‌ها پيشنهاد نموده‌اند. 6/67 درصد از افراد، ميزان موفقيت در سازماندهي منابع اطلاعاتي کتابخانه خود را بيش از 50 درصد ارزيابي کرده‌اند. 3/55 درصد از آنان در زمينه ذخيره سازي منابع آن را بيش از 50 درصد موفق ارزيابي کرده‌اند و 5/10 درصد از آنان موفقيت در زمينه اشاعه اطلاعات را بيش از 75 درصد ارزيابي کرده‌اند. 3/54 درصد از آنان تشکيل يک مرکز مادر در وزارتخانه را براي پايگاه اصلي سرپرستي نظام پيشنهاد داده‌اند. 79 درصد خواهان بودجه کافي براي پيوستن به نظام پيشنهادي هستند.

با توجه به يافته‌ها و براي رفع کمبودهاي اطلاع‌رساني، طرح نظام ملي اطلاع‌رساني دانشگاهي پيشنهاد شد که زير نظر شوراي عالي نظام ملي اطلاع‌رساني دانشگاهي متشکل از سه شورا؛ شامل شوراي سياستگذاري و هماهنگي خدمات و فعاليت‌ها با 5 کميته، شوراي تحقيق و توسعه با 6 کميته و شوراي مالي و اداري با دو کميته به مرحله اجرا در خواهد آمد.

در انتها براي بهبود وضعيت مديريت، بودجه و تجهيزات نظام و تحقيقات آينده پيشنهادهايي داده شده است.

-------------------------------------------------------
¿پايان نامه دکترای کتابداری  

عنوان پايان نامه: ميزان همگوني فهرست‌نويسي منابع ايران‌شناسي کتابخانه‌هاي دانشگاهي و مراکز پژوهشي تهران با کتابخانه ملي ايران

تهيه کننده : نرگس نشاط                         سال تحصيلي : 1381-1380

چکيده:  کتابخانه‌ها معمولاً فرايند جمع‌آوري، ذخيره‌سازي و دسترس‌پذير کردن کتاب‌ها و ديگر منابع اطلاعاتي را بر حسب توان، منابع مالي، و نيروي انساني خود به اجرا در مي‌آوردند، ليکن ارزش هر کتابخانه‌اي – چه کوچک و چه بزرگ- بستگي به ميزان کارايي آن در اشاعه اطلاعات و اسناد مکتوب دارد. اگر کتابخانه به هنگام درخواست اطلاعات توسط مراجعه کننده نتواند نياز مراجعان را به درستي برآورد در انجام رسالت خود ناکام مانده است. يکي از مهمترين مسائلي که در اين عرصه مطرح مي‌شود مسئله استاندارد کردن اطلاعات کتاب شناختي است که در دهه اخير مورد توجه بيشتري قرار گرفته است. عضويت کتابخانه‌ها در شبکه‌هاي محلي، ملي، و بين‌المللي لزوم رعايت استانداردها و پيروي از شکل واحد در تنظيم و ارايه داده‌هاي کتابشناختي و د نتيجه همگوني آنها را بيش از پيش مطرح ساخته است و روند رو به افزايش تبادل از اطلاعات ميان نظام‌ها ي مختلف بعد  تازه‌اي به آن داده است.

تحقيق حاضر بر آ« است تا ميزان همگوني فهرست‌نويسي منابع ايران‌شناسي کتابخانه‌ها ي دانشگاهي و مراکز پژوهشي تهران را با کتابخانه‌ ملي –به عنوان شاخص- مورد ارزيابي قرار دهد. به همين منظور با استفاده از روش پيمايشي و تحليل محتوا، برگه‌هاي فهرست‌نويسي 12 کتابخانه (از سال 1376-1362) که با موضوع مورد بررسي نزديکي بيشتري داشتند از نظر سرشناسه مؤلف، موضوع و رده‌بندي مورد بررسي قرار گرفت و با استفاده از جداول آماري و نيز فرمول هوپر تجزيه و تحليل گرديد. يافته‌هاي تحقيق حاضر نشان مي‌دهد که 6/66 درصد کتابخانه‌ها کمتر از 50 درصد ناهمگوني در سرشناسه مولف دارند و نيز 3/33 درصد آنها داراي 5/65-5/87 درصد ناهمگوني هستند. به بيان ديگر بيش از 75 درصد کتابخانه‌ها داراي همگوني بالاتر از 50% در شناسه مولف هستند. امام از لحاظ موضوع در 75 % کتابخانه‌ها بين 60-85 % ناهمگوني مشاهده شده است. 5/91 % کتابخانه‌ها داراي بيش از 50% ناهمگوني در شماره رده‌بندي بوده‌اند. بيشترين ناهمگوني در سرشناسه اسامي به کتابخانه استاد دانش‌پژوه و کمترين ناهمگوني به پژوهشگاه علوم انساني تعلق يافته‌ است.

بيشترين ناهمگوني در موضوع به کتابخانه‌ دانشکده هنرهاي زيبا و کمترين آن به پژوهشگاه علوم انساني اختصاص دارد. بيشترين ناهمگوني در رده‌بندي به کتابخانه مرکز مطالعات عالي و بين‌المللي اختصاص دارد و کمترين آن در کتابخانه مجلس يافت شده است.

همچنين با بررسي هر يک از فهرست برگه‌ها در رده‌هاي ده گانه مشخص گرديد که بيشترين ناهمگوني اسامي به رده ادبيات؛ بيشترين ناهمگوني موضوع به رده فلسفه ؛ و مجدداً بيشترين ناهمگوني رده‌بندي به رده فلسفه تعلق يافته است. در مجموع يافته‌ها نشان داد که ناهمگوني در شماره رده‌بندي (3/72% ) بيش از موضوع(71 % )، . ناهمگوني در موضوع بيش از ناهمگوني در سرشناسه مولف (8/50 % )است .

-ـــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
¿پايان نامه دکترای کتابداری    

عنوان پايان‌نامه: بررسي نيازهاي اطلاعاتي و رفتار اطلاع‌يابي نمايندگان دوره ششم مجلس شوراي اسلامي ايران از کتابخانه‌ها و مراکز اطلاع‌رساني

تهيه کننده: سيد حسين مير‌جود                سال تحصيلي: 1382-1381

چکيده:  پژوهش حاضر رساله دکتراي تحت عنوان نيازهاي اطلاعاتي و رفتار اطلاع‌يابي نمايندگان دوره ششم مجلس شوراي اسلامي ايران است. جامعه آماري شامل 285 نفر نماينده است. روش پژوهش پيمايش توصيفي، تحليلي از نوع کاربردي است. ابزار گردآوري اطلاعات پرسش‌نامه است که 153 نماينده (7/53%) به آن پاسخ داده‌اند. براي سنجش و اندازه‌گيري متغيرهاي تحقيق از روش تربيتي با مقياس پنج درجه‌اي نگرش‌سنج ليکرت و براي تحليل اطلاعات از آزمون  x2و همبستگي اسپيرمن استفاده شده است.  يافته‌هاي پژوهش نشان مي‌دهد بيشترين نياز اطلاعاتي نمايندگان در زمينه موضوعات حقوقي و قوانين مختلف مي‌باشد (88 درصد). اولويت بعدي به ترتيب در زمينه مسائل سياسي (72 درصد)، اقتصادي (63 درصد)، ديني (46 درصد)، اجتماعي (43 درصد)، فرهنگي (43 درصد) است. بيشترين منابع اطلاعاتي مورد استفاده نمايندگان نشريات داخلي اعم از نشريات موجود در مجلس، اهدائي ناشران يا خريداري (74 درصد)، روش اطلاع‌يابي به ترتيب کسب اطلاع از طريق مسافرت به حوزه‌هاي انتخابي و يا ساير نقاط داخلي کشور جهت بازديد از طرح‌ها و پروژه‌هاي محلي، منطقه‌اي، ملي(73 درصد)، استفاده از بولتن‌هاي خبري (67 درصد)، کتابخانه شخصي (62 درصد)، استفاده از پايگاه اطلاع‌رساني مجلس (57 درصد)، مرکز پژوهش‌ها (42 درصد)، کتابخانه‌هاي مجلس (39 درصد)، تماس با پايگاه‌هاي اطلاعاتي از طريق اينترنت با رايانه شخصي (37 درصد) است و شرکت در همايش‌هاي خارجي (13 درصد) و استفاده از نشريات لاتين (12 درصد) به ترتيب کمترين منابع کسب اطلاع نمايندگان است.

65 درصد نمايندگان مجلس با متخصصين و کارشناسان داخل کشور براي تهيه و تدوين طرح‌ها و بررسي لوايح مشورت مي‌نمايند. کارشناسان کتابخانه‌هاي ملي (6/17 درصد) و کتابخانه‌هاي مجلس (17 درصد) مورد مشورت قرار مي‌گيرند. دفاتر مراجعات مردمي مستقر در حوزه‌هاي انتخابي و مجلس بهترين منبع (75 درصد) کسب اطلاع از مشکلات مردم است.

نتيجه آزمون بيانگر اين نکته است که بين دو متغير رفتار اطلاع‌يابي و ميزان دسترسي به اطلاعات رابطه معني‌دار و همبستگي وجود دارد لذا فرضيه شماره يک تحقيق مورد تاييد قرار گرفته است. نظر به اينکه نمايندگان مجلس از طريق مراجعه به کتابخانه‌هاي مجلس (39 درصد) و مرکز پژوهش‌هاي مجلس (42 درصد) به اطلاعات مورد نياز خود را دسترسي داشته‌اند و هر دو ميزان کمتر از 50 درصد ميزان مراجعه آنها بود لذا فرضيه دوم پژوهش پذيرفته شد. از طرفي نمايندگان مجلس اعلام نمودند که در اثر مراجعه به ساير کتابخانه‌ها و مراکز اطلاع‌رساني به اطلاعات مورد نياز خود دسترسي داشته‌اند و اين ميزان 41 درصد آنها بود، لذا فرضيه سوم نيز پذيرفته شد.

لازم به يادآوري است که درصدهاي مذکور مربوط به نظرات (69 درصد) پاسخ‌دهندگان مي‌باشد چون 48 نفر از نمايندگان (31 درصد) اظهار داشتند که به علت نداشتن فرصت و دوري راه به مراکز مذکور مراجعه نمي‌کنند. پيشنهاد شده است که نسبت به آبونمان نشريات تخصصي خارجي توسط کتابخانه‌ها و مرکز پژوهش‌هاي مجلس اقدام گردد و در صورت امکان بنا به درخواست هر نماينده يا هر کميسيون يک يا چند نفر کارشناس متخصص جهت گرد‌آوري و تجزيه و تحليل اطلاعات استخدام شود.

 


مطالب مشابه :


پایان نامه های خارج از کشور

پایاننامه‌های کتابداری دانشگاههای ایران - پایان نامه های خارج از کشور -




پایان نامه های دکترای کتابداری.

کتابداری و اطلاع رسانی - پایان نامه های دکترای کتابداری. - وبلاگ تخصصی کتابداری و اطلاع رسانی




آزاد - علوم تحقیقات تهران 2

پایاننامه‌های کتابداری دانشگاههای ایران - آزاد - علوم تحقیقات تهران 2 -




فهرست پایان نامه های کتابداری دانشگاه آزاد همدان ۱۳۸۶-۱۳۸۸

کتابداران کارشناسی ارشد همدان - فهرست پایان نامه های کتابداری دانشگاه آزاد همدان ۱۳۸۶-۱۳۸۸




وزارت علوم - دانشگاه خوارزمی

پایاننامه‌های کتابداری دانشگاههای ایران - وزارت علوم - دانشگاه خوارزمی -




پایاننامه های دانشگاه شاهد

پایاننامه‌های کتابداری دانشگاههای ایران - پایاننامه های دانشگاه شاهد -




وزارت علوم - دانشگاه تربیت مدرس تهران

پایاننامه‌های کتابداری دانشگاههای ایران - وزارت علوم - دانشگاه تربیت مدرس تهران -




برچسب :