بانكداري اسلامي، نظامي بازار محور


بانكداري اسلامي، تحولي نو در بانكداري جهان است. هر‌چند ظرف چهار دهه گذشته، پيشرفت‌هاي نسبتا زيادي در زمينه عمليات بانكداري اسلامي حاصل آمده است، لكن پيشرفت‌هاي مذكور، در مقايسه با پيشرفت‌هاي بانكداري متداول در جهان، در همين مدت، بسيار اندك به نظر مي‌رسد.
تحت اين شرايط، طبعا هر كوششي در جهت نوآوري و خلاقيت سازنده در اين خصوص مي‌تواند عاملي ارزشمند در جهت توسعه و تكامل آن به شمار آيد.
علاوه بر اين واقعيت‌ها، بايد اضافه كرد كه جهان پوياي امروز‌، همواره درحال پيشرفت و تكامل است،‌زيرا هر لحظه انديشه‌اي نو دانش بشر را به جايگاه رفيع ديگري مي‌رساند كه با جايگاه قبلي آن ‌فاصله‌اي بس طولاني و ژرف ايجاد مي‌كند. بدين ترتيب، فعلا تداوم پيدايش انديشه‌هاي نو رمز تكامل و تعالي دانش بشر است. بانكداري اسلامي كه خود پديده‌اي نوپاست نياز مبرم به پويايي بيشتر و تفكرات تازه دارد تا همپا با ديگر علوم بتواند به قلل رفيع دانش صعود كند.
بانكداري اسلامي با تاكيد بر هدفمندي استفاده از منابع مالي و بهره‌برداري ازاين منابع در فعاليت‌هاي سازنده رو به رشد، بر ممنوعيت ربا و سود غيرواقعي استوار است. در سايه محورهاي 3 گانه مزبور تامين نيازهاي اسلامي جامعه و كاهش نابرابري توزيع درآمد و ثروت و در يك بيان كوتاه «توسعه عمومي اقتصاد» امكان‌پذير مي‌شود.
سيستم بانكداري اسلامي (IBS) به عنوان سيستم مالي مبتني بر مشاركت سود و زيان (PROFIT-LOSS SHARING) عملا يك نظام بازارمحور است و به دليل اين ماهيت كارشناسان اقتصاد پولي از جمله مت‌والي (METWALLY) معتقدند كه وجود آربيتراژ و فرصت‌طلبي اقتصادي به كاهش محدوديت بخش مالي، كنترل بيشتر و اجتناب از نوسانات چشمگير قيمت سهام مي‌انجامد.
تغييرات و چالش‌هاي جديد همواره مخاطراتي را به دنبال دارند و موسسات مالي در صورتي موفق خواهند بود كه در برابر اين‌گونه تغييرات انعطاف‌پذير باشند و بتوانند ريسك‌هاي ناشي از آنها را مديريت كنند، در غير اين‌صورت بايد منتظر بروز بحران‌ها و ورشكستگي‌هاي بعدي باشند.
در واقع در نظام بانكداري بدون بهره، موضوع و هدف متقاضي تسهيلات بانكي مطرح است و براي هر موضوع و هر موردي تكنيك خاصي طراحي شده است، ‌به نحوي كه اولا مردم يا بانك ناچار به دريافت يا پرداخت بهره نباشند و ثانيا ميزان سودآوري موضوع هم مدنظر قرار گيرد به اين دليل در نظام بانكداري اسلامي معاملات بانكي در قالب عقود، مطرح شده است.
بانك‌هاي اسلامي بر اساس دو امر قطعي تاسيس شده‌اند:
1. رباي بانكي حرام است.
2. وجود بانك‌ها نسبت به فعاليت اقتصادي نوين نيازي عمومي به‌حساب آمده كه شايد اين نياز عمومي حكم يك ضرورت خاص را يافته باشد.
روش عملي براي سازگاري بين اين دو امر قطعي اين بود كه تحقيق و بررسي روي عمليات و فعاليت‌هاي بانكي بر طبق موازين شريعت انجام شود كه نتيجه اين بررسي تقسيم فعاليت‌هاي بانكي به دو گروه زير است:
1 - فعاليت‌هاي مشروع، مانند فعاليت‌هاي مبتني بر اجاره اشخاص يا اجاره كارها (اجاره صندوق امانات) يا دريافت اوراق و اسناد تجاري مثل سفته‌ها، اسناد، چك‌ها يا قبول پذيره‌نويسي شركت‌هاي سهامي يا پرداخت سود سهام (كوپن‌ها) يا ارائه مشاوره در زمينه‌هاي مجاز است.
2 -فعاليت‌هاي ممنوع مانند كارهاي مبتني بر ربا مثل گرفتن وام ربوي (دريافت سپرده‌ها با نرخ بهره) پرداخت وام ربوي (تامين مالي با نرخ بهره)، تنزيل ( تنزيل اسناد تجاري) و معامله سلف پول و همچنين كارهاي مبتني بر برد و باخت مانند جايزه گواهي‌هاي سرمايه‌گذاري و شرط‌بندي بر افزايش و كاهش قيمت‌ها در بورس كالا و اوراق‌بهادار و ديگر فعاليت‌ها كه شرع آنها را حرام كرده است مانند پذيره‌نويسي اوراق قرضه ربوي كه توسط دولت يا شركت‌ها منتشر مي‌شود و مانند ارائه كمك و مشاوره نسبت به فعاليت‌هاي اقتصادي حرام نظير كلوپ‌هاي قمار، كارخانه‌هاي توليد‌كننده شراب و تجارت آن و اماكن لهو و فساد و بي‌بند و باري اخلاقي، در بخش ممنوع فعاليت‌هاي بانك، فعاليت‌هاي اساسي بانك قرار مي‌گيرد كه بيانگر وظيفه واسطه‌گري مالي بانك است، ولي فعاليت‌هاي مشروع بانكي، غالبا شامل كارهاي بانكي درجه دوم است. براي جايگزيني فعاليت‌هاي مشروع به جاي فعاليت‌هاي ممنوع بانكي تلاش زيادي صورت گرفته تا قرارداد مضاربه و عقد شركت به جاي قراردادهاي ربوي مورد استفاده قرار گيرد. سپس به علت مشكلاتي كه بانك‌هاي اسلامي در اجراي عمل مضاربه و شركت، با آن مواجه شدند به سوي خريد و فروش و اجاره‌ها جهت‌گيري كردند كه از جمله آنها فروش مرابحه‌اي و اجاره تامين سرمايه و ليزينگ تامين مالي واجاره به شرط تمليک است.


مطالب مشابه :


بانكداري اسلامي، نظامي بازار محور

هاي مبتني بر اجاره اشخاص يا اجاره كارها (اجاره صندوق امانات) بانك پارسيان بانك




بانكداري اسلامي، نظامي بازار محور

و هر موردي تكنيك خاصي طراحي شده است، ‌به نحوي كه اولا مردم يا بانك صندوق امانات)




قیمت نرم افزارهای مدیریت پارسیان در سال 1393

برگشت از فروش ، امانات و غیره *تخفيف رديفي و به صندوق و بانك) مالی پارسيان




لیست قیمت نرم افزار حسابداری پارسیان

فروش ويژه کاغذ حرارتی مخصوص فیش پرینتر و صندوق پارسيان از فروش ، امانات




برچسب :