رویای دانشگاه در مدارس غیر انتفاعی

مدارس غيرانتفاعي از آن دسته نام‌هايي است که هر کس را به ياد رتبه برتر در درس و دانشگاه و موفقيت مي‌اندازد؛ و شايد خيلي‌ها که گذرشان به آن نيفتاده است، حسرت به دل مي مانند.

اما اگر قرار باشد زير و بم واقعي اين مدارس را از زبان کساني که توفيق درس خواندن در آن‌ها را داشته‌اند، جويا شويم، آن وقت به جاي تعريف، بيشتر اعتراض و شکايت به گوش مي‌رسد و اين سئوال که واقعاً سر کدام يک بي کلاه مانده است: غيرانتفاعي نرفته‌ها، يا رفته‌ها؟

دريافت هزينه‌ها و شهريه‌هاي کلان، بدون هيچ توجيه قانوني و منطقي، اجرا نشدن بسياري از برنامه‌ها و وعده‌ها، بي تجربه و بي‌تخصص بودن در آموزش، دريافت هزينه‌هاي دوباره با عنوان کمک‌هاي مردمي و برنامه‌هاي فوق العاده، افت تحصيلي و نداشتن پيشرفت برخي از دانش آموزان تا مقدار تعيين شده و... از جمله مشکلات اين مدارس است.



برنامه آنچناني

يکي از والديني که فرزندش را در يکي از دبيرستان‌هاي معتبر غيرانتفاعي ثبت نام کرده و بعد از گذشت چند ماه، به آموزش و پرورش آن منطقه شکايت کرده است؛ در باره علت شکايت خود مي‌گويد: «روز اول که براي ثبت نام به اين مدارس مي‌رويم، يک برنامه بلند بالا پيش روي بچه‌ها و پدر و مادرها مي‌گذارند؛ که فلان دبير ديفرانسيل را مي‌آوريم، هر روز کلاس فوق العاده حل تمرين مي‌گذاريم، کلاس‌هاي مخصوص آمادگي کنکور و تست زني خواهيم داشت، هفته‌اي سه روز کلاس زبان و يک روز کلاس شنا در نظر گرفته شده است، آزمون‌هاي اختصاصي برگزار مي‌شود، بچه‌ها در پايان هر فصل به اردوي درسي مي‌روند و... مسلم است وقتي ما چنان برنامه‌هايي را مي‌بينيم، وسوسه مي‌شويم که براي آينده بچه‌هايمان هم که شده، زير بار هزينه‌هاي ميليوني آنها برويم. اما آخر سال مي‌فهميم كه بيشتر برنامه‌ها فقط روي کاغذ باقي مانده است.»




گزينش شده‌ها

يکي ديگر از مشکلات مدارس غيرانتفاعي که هم دانش‌آموزان و والدين و هم کارشناسان آموزش نسبت به آن معترض هستند، نحوه گزينش اين مدارس است.

معمولا شرط ورود، داشتن معدل بسيار بالا و قبولي در آزمون‌ها و مصاحبه‌هاي ورودي آنهاست.

مادر يکي از دانش آموزان در اين باره مي‌گويد: «معدل پسر من بالا بود، اما وقتي که براي ثبت نام به مدرسه رفتيم، قبول نکردند و در نهايت با تعهد و شرط، ثبت‌نام کردند. اما بعد از چند ماه متوجه شديم که وضعيت درسي فرزندم روز به روز ضعيف‌تر مي‌شود. و فهميديم دبيراني که بيشتر دانشجو هستند، تدريس دروس مهم را انجام مي‌دهند و خيلي از کلاس‌ها هم به بطالت و بي‌کاري مي‌گذرد.»



سودگرايي

حدود 7 هزار مدرسه در تهران وجود دارد که 30درصد از آنها غيرانتفاعي است و به نسبت هم درصد کمي از دانش آموزان در آنها مشغول به تحصيل هستند. اين مدارس که نخست به عنوان کمک آموزشي به مدارس دولتي وارد ميدان شدند، اکنون و با گذشت چند سال از راه‌اندازي آنها، رضايت کامل اوليا و دانش‌آموزان را جلب نكرده‌اند.

شهريه بالا، يکي از مهمترين مشکلات اين مدارس است که بسياري از اوليا به آن معترض و معتقدند که به بهانه‌هاي مختلف مثل کمک‌هاي مردمي و برنامه‌هاي فوق العاده، به تعرفه شهريه‌ها افزوده مي‌شود. در پاسخ به اعتراض ها، چنين توجيه مي‌شود که دريافت شهريه‌ها مطابق با مصوبه آموزش و پرورش است و مدارس غيرانتفاعي شهريه اضافه دريافت نمي‌کنند.

دکتر ابوالقاسم مهري نژاد، استاد دانشگاه و کارشناس آموزش در اين‌باره به گزارشگر ما، مي‌گويد: «برخي از اين مدارس، به دنبال کسب سود هستند و کيفيت آموزشي و افزايش سطح تحصيلي دانش آموزان، کمتر جزو اولويت‌هاست. به همين دليل، نخست با تبليغات، دانش آموز جذب مي‌کنند و بعد کمتر به وعده‌هاي بالا بردن بنيه علمي دانش‌آموزان عمل مي‌کنند. بسياري از خانواده‌ها بخش قابل توجهي از درآمدشان را با اين خيال که اين مدارس، داراي سيستم آموزشي بهتر و برتري در مقايسه با ديگر مدارس هستند، فرزندان خود را با هزار و يك مكافات مالي در اين مدارس ثبت‌نام مي‌كنند؛ اما در نهايت به همه اهداف خود نمي‌رسند.»

او مي‌افزايد: «به نظر مي‌رسد، اطلاع رساني‌ در اين زمينه بسيار ضعيف بوده است. آنچه بايد مورد توجه بسياري از خانواده‌ها قرار گيرد، اين که تحصيل و فراگيري دانش، يک ارزش است، و اين ارزش با زور پول به دست نمي آيد و فرزندانمان را به درس خواندن علاقه‌مند نمي‌كند؛ بلكه چنين تفکري، بچه‌ها را از درس خواندن زده و بري مي‌كندو فرصت سودجويي برخي از اولياي اين مدارس را افزايش مي‌دهد.»



نظارت از ياد رفته

وضع مدارس غيرانتفاعي به طور کلي، وضع مبهم و عجيبي است. نظارتي که بر روي اين مدارس مي‌شود، براي کمتر کسي تعريف شده و قابل درک است، چرا که تفاوت‌هاي زيادي بين شرايط و ارائه خدمات اين مدارس وجود دارد. هزينه‌ها و شهريه‌هاي کاملاً متفاوت، ساعات کاري، برنامه درسي، استفاده از دبيران، توجه به فعاليت‌هاي فوق برنامه و بسياري از خدمات، تفاوت زيادي با هم دارد. تفاوت‌هايي که اهميت وجود نظارت جدي بر اين مدارس را دوچندان مي‌كند.

برخي از مديران مدارس غيرانتفاعي مي‌گويند که بالا بودن شهريه، دلايل مختلفي دارد؛ نظير ملك استيجاري يا نوساز بودن آن و استخدام متخصصان با حقوق بالا.

کارشناسان آموزش و پرورش نيز هزينه مدارس غيرانتفاعي را مطابق با تعرفه و برنامه‌هاي آموزش و پرورش هر منطقه در مقاطع تحصيلي مختلف مي‌دانند و معتقدند که تصويب افزايش شهريه مدارس غيرانتفاعي، منوط به تغيير در همه ابعاد آموزشي و پژوهشي و تجهيزاتي آن‌ها خواهد بود.



مدرسه از ما بهتران

بسياري از خانواده‌ها تصور مي‌کنند اگر فرزندشان در مدارس غيرانتفاعي تحصيل کنند، احتمال پيشرفت و موفقيت‌هاي تحصيلي بيشتري خواهند داشت، حال آن که شواهد و تجربه کارشناسان آموزشي، هميشه مؤيد اين موضوع نيست.علي بابائيان، دبير نمونه آموزش وپرورش در باره ويژگي مدارس غيرانتفاعي مي‌گويد: «ايجاد تبعيض ميان خانواده‌ها از مهمترين مشكلات اين مدارس است. خانواده‌هاي ثروتمند مي‌توانند بچه‌هاي خود را در اين مدارس که نسبت به مدارس دولتي برتري دارند، ثبت‌نام کنند و بسياري از خانواده‌هاي کم بضاعت، قادر به اين کار نيستند. در حالي که همه اين مدارس، برتر از مدارس دولتي نيستند. و گاهي فقط سود مطرح است.»

اين دبير با سابقه مي‌گويد: «مدارس غيرانتفاعي از نظرآموزشي، بچه‌ها را بيش از حد خسته مي‌کنند؛ به دليل اينکه اغلب برنامه‌هاي درسي آنها به صورت کلي و بدون توجه به شرايط فردي بچه‌ها طراحي مي‌شود. ساعات طولاني کلاس، دروس فشرده، ساعات کم زنگ‌هاي تفريح و کلاس‌هاي فوق برنامه به همراه برنامه‌هاي پرورشي و تربيتي، بيش از اندازه و خارج از توان بچه‌هاست.»

او مي‌گويد: «در واقع مدارس غيرانتفاعي كمتر به تعهدي كه به خانواده‌ها مي‌دهند، عمل مي‌كنند. فشار آوردن براي بالا بردن توان درسي، خوب نيست. چون درس تنها عامل موفقيت دانش آموز نيست. حتي توجه بيش ازاندازه به آن مي‌تواند عاملي براي دلزدگي و خستگي تحصيلي باشد. اگر همه شرايط در کنار هم فراهم شود و دانش آموزان به اندازه‌اي که درس مي‌خوانند، به تفريح و کارهاي جانبي بپردازند، فرصتي براي بروز خلاقيت‌ها خواهند داشت. شايد به همين دليل مدارس غيرانتفاعي براي دانش آموزاني باهوش متوسط، نه تنها مفيد نيست، بلکه باعث افت و شکست تحصيلي آنها مي‌شود.»

بابائيان تأکيد مي‌کند: «طراحي، ساخت، اداره و مديريت يک مدرسه جز نکات مهمي است که در برخي از اين مدارس به دليل صرفه‌جويي در هزينه‌ها، رعايت نمي‌شود. حياط‌هاي کوچک، ساختمان‌هاي يک طبقه و استخدام نكردن بسياري از دبيران نظير دبير ورزش و هنر از مواردي است که در برخي از اين مدارس، به آن بي توجهي مي‌شود.»



اخراجي‌ها

با وجود اين که نحوه ورود و ثبت نام در برخي از اين مدارس، چندان آسان نيست، اما گاهي اخراج دانش‌آموزان، بدون توجه به اثرات منفي آن، به آساني انجام مي‌شود.

برخي از دانش آموزاني که چند سال در يک مدرسه غيرانتفاعي درس خوانده‌اند و به فضاي آموزشي آن خو گرفته‌اند و انس و الفتي با همكلاسان خود يافته‌اند، به علت افت نمره، اخراج مي‌شوند. آن هم در برهه تحصيلي حساس مثل مقطع پيش دانشگاهي يا مقاطع متوسطه.

دکتر مهري نژاد با تأکيد اين موضوع مي‌گويد: «برخي از اين مدارس، يک بار قبل از ثبت نام دانش‌آموزان گزينش مي‌كنند و يک بار در پايان سال. بدون آنکه بدانند چنين رفتارهايي تا چه اندازه در روحيه و شخصيت دانش آموزان عواقب منفي دارد.»

او مي‌گويد: «برخي از اين مدارس، به شرط معدل بالا اقدام به ثبت نام دانش‌آموزان مي‌کنند، در نتيجه كسب معدل بالا در پايان سال تحصيلي ملاک خوب بودن آن مدرسه نيست. چون دانش‌آموزان با معدل بالا وارد اين مدارس شده‌اند. اين نشان مي‌دهد که همين دانش‌آموزان با اين معدل‌ها و شرايط، چه بسا در مدارس دولتي موفق‌تر باشند؛ اگر يک مدرسه غيرانتفاعي 100 نفر دانش آموز با معدل 19 داشته باشد، در پايان سال تحصيلي، فقط سه نفر حائز رتبه اول، دوم و سوم مي‌شوند؛ در نتيجه 97 نفر ديگر از اين دانش‌آموزان که در يک سطح هستند، سرخورده مي‌شوند و انگيزه خود را از دست مي‌دهند در حالي که اگر همان بچه‌ها با همان معدل‌هاي بالا به صورت پراکنده در سطح مدارس دولتي پخش شوند، اعتماد به نفس تحصيلي بالايي پيدا مي‌کنند؛ چون در پايان سال و دريافت كارنامه متوجه مي‌شوند كه مثلاً بين 40 نفر دانش‌آموز با معدل‌هاي مختلف - از 12 گرفته تا 20- معدل آنها 19 است.»

مهري نژاد مي‌گويد: «اعتقادي که در باره تواناييِ اين مدارس وجود دارد، در باره همه‌ آنها صدق نمي‌کند. چرا که تأثير امروز نوجوانان از رسانه‌ها و محيط اجتماعي به مراتب بالاتر از يک محيط آموزشي مثل مدرسه است و هر چقدر اين مدارس سعي در شکل‌دهي تفکر و شيوه‌هاي رفتاري دانش آموزان داشته باشند، باز موفقيت چنداني نخواهند داشت.»



همه به صف

دکتر مهري نژاد، همگن‌سازي اجباري بچه‌ها را يکي ديگر از ويژگي‌هاي منفي برخي از اين مدارس مي‌داند و مي‌گويد: « در برخي از اين مدارس، به تفاوت‌هاي فردي دانش‌آموزان کمتر توجه مي‌شود و بيشتر به دنبال همگن سازي دانش‌آموزان هستند؛ که اين امر پيامدهاي بسيار منفي دارد و باعث مي‌شود اين افراد در آينده، دچار تعارض در جامعه شوند و قادر نباشند با شخصيت‌هاي گوناگون کنار بيايند. ايزوله سازي بچه‌ها با توجه به ويژگي‌هاي هوشي و شخصيتي، روش نامناسبي است که در برخي از مدارس غيرانتفاعي اجرا مي‌شود. امروزه تأکيد کارشناسان آموزش در تمام دنيا بر اين موضوع است که حتي مدارس بچه‌هاي عقب‌مانده ذهني، بايد در کنار مدارس بچه‌هاي عادي باشد تا همگن سازي ايجاد نشود.»

اين روانشناس تأکيد مي‌کند: « ساعات کاري زياد و حجم مطالب سنگين، باعث خستگي دانش آموزان مي‌شود. بعضي از اين مدارس، مطالب سالهاي بعد را جز برنامه خود قرار مي‌دهند و ‌اصطلاحاً از بچه‌ها زياد درس مي‌کشند؛ اگر مطالب مقاطع بالاتر براي بچه‌هاي مقاطع پايين‌تر لازم بود، حتماً خود سازمان تدوين برنامه درسي اين کار را انجام مي‌داد.»

او تأکيد مي‌کند: «در تمام مدارس غيرانتفاعي، همان کتاب‌ها و مطالب درسي تدريس مي‌شود که در مدارس دولتي تدريس مي‌شود. اما معلم‌هاي برخي مدارس غيرانتفاعي، همان معلم‌هاي آموزش و پرورش شاغل در مدارس دولتي هستند، که به عنوان شخصيت دوم، به اين مدارس مي‌آيند و يا دانشجويان تازه کاري که به دليل دريافت حقوق پايين، مدارس مذكور آنها را جذب مي‌كند.»

* * *

برخي از مدارس غيرانتفاعي، فقط آواز خوشي از دور دارند. وعده مي‌دهند که روياي شيرين موفقيت و قبولي در دانشگاه را براي خيلي‌ها به واقعيت تبديل مي‌کنند، اما گاه در عمل موفق نيستند. در اين ميان، آنچه به خوبي مشخص نيست، تکليف خانواده‌هايي است که با هزاران اميد فرزندانشان را در اين مدارس ثبت نام مي‌کنند، معذالك حق مسلم آنان گاهي فراموش مي‌شود و مدارس ياد شده به وعده‌هاي خود عمل نمي‌كنند.

خانواده‌ها بايد توجه داشته باشند که تنها عامل موفقيت، محيط آموزشي نيست. اين انگيزه‌هاي گوناگونان است که سبب پيشرفت درسي مي‌شود. بايد شرايط مختلف روحي، جسمي، اجتماعي، خانوادگي و فرهنگي براي دانش آموز، مهيا باشد تا يک محيط آموزشي خوب، در کار خود، موفق شود.

ندا (پريا) جبرائيلي


 

آيين‌نامه اجرايي مدارس غير انتفاعي

ماده 1- مدارس غير انتفاعي مدارسي است كه از طريق مشاركت مردم، مطابق اهداف و ضوابط و برنامه‌ها و دستورالعمل‌هاي عمومي وزارت آموزش و پرورش با نظارت آن وزارتخانه تاسيس و اداره مي‌شود.

ماده 2- مدارس غير انتفاعي در هر يك از دوره‌هاي زير بوسيله اشخاص حقيقي يا حقوقي تاسيس خواهد شد:

الف - كودكستان (آمادگي، سال ماقبل دبستان).

ب - ابتدايي

ج - راهنمايي تحصيلي

د- متوسطه شامل دبيرستانهاي نظري و هنرستانها (در رشته‌هاي مختلف مصوب وزارت آموزش و پرورش)

هـ - آموزشگاه‌هاي آمادگي كنكور و كلاس‌هاي تقويتي

ماده 3- شرايط آموزش، فني، تربيتي، بهداشتي و ايمني واحدهاي آموزشي در تمام مدت سال تحصيلي بايد با ضوابط و دستورالعمل‌هائي‌كه از طرف آموزش و پرورش ابلاغ مي‌شود، مطابقت داشته باشد.

ماده 4- مجوز تاسيس مدارس غيرانتفاعي بنام فرد يا افراد حقيقي و حقوقي صادر مي‌شود و اجازه مذكور قابل انتقال يا واگذاري به ديگري نيست.

ماده 5- معرفي موسس يا موسسان مدارس غير انتفاعي پس از تاييد ميزان نيازهاي مالي آن‌ها از سوي آموزش و پرورش براي دريافت وام از نظام بانكي كشور، براساس مفاد ماده 18 قانون تاسيس مدارس غير انتفاعي توسط آن وزارت صورت خواهد پذيرفت.

ماده 6- مديران مدارس دخترانه، منحصراً از بين خواهران، و مديران مدارس پسرانه از بين برادران متاهل انتخاب خواهند شد .

ماده 7- مدير مدرسه نسبت به حسن اجراي امور پرورشي، آموزشي و اداري در مقابل آموزش و پرورش مسئوليت دارد و بايد زمينه‌هاي لازم براي بازرسي نمايندگان آموزش و پرورش را به نحو احسن فراهم کند.

ماده 8- كادر امور تربيتي مدارس غير انتفاعي از ميان كساني كه داراي شرايط گزينش وزارت آموزش و پرورش هستند و ترجيحا داراي مدرك ليسانس هستند، توسط مؤسس يا مؤسسان معرفي مي‌شوند تا پس از تاييد صلاحيت آنان توسط آموزش و پرورش به كار مشغول شوند.

ماده 9- ضوابط علمي موضوع ماده 11 قانون:

الف - حداقل ديپلم براي مدارس ابتدائي، كودكستان(آمادگي).

ب - حداقل فوق ديپلم براي مدارس راهنمايي.

ج- حداقل ليسانس براي دبيرستان‌ها و هنرستان‌ها.

و...

codex24x

page05

codex24x

page05


مطالب مشابه :


استخدام دبیرستان غیرانتفاعی پسرانه در همدان

تمام حقوق اين وب سايت و مطالب آن متعلق به استخدام فوری داغ داغ مي باشد . كد نويسي و




شرایط جذب معلم توسط غیر انتفاعی ها

شرایط جذب معلم توسط غیر انتفاعی مدارس غیر انتفاعی هم و چگونگی جذب نیرو و معلم تو سط انها




تأثیر ویژگیهای فردی منابع انسانی بر اثربخشی مدارس غیرانتفاعی

مدیریت منابع انسانی یعنی شناسایی، انتخاب، استخدام در مدارس غیر انتفاعی که جزء




رویای دانشگاه در مدارس غیر انتفاعی

رویای دانشگاه در مدارس غیر انتفاعی. حياط‌هاي کوچک، ساختمان‌هاي يک طبقه و استخدام نكردن




پرداخت حقوق عوامل اجرايي مدارس غیر انتفاعی

پرداخت حقوق عوامل اجرايي مدارس غیر انتفاعی. وضعیت استخدام. حقوق ثابت




پیگیری مشکل مربیان پیش دبستانی/اجاره مدارس به بخش خصوصی

با اجازه مجلس می توانیم صندلی خالی مدارس غیر انتفاعی را از آنها استخدام مربیان




عدالت گمشده در استخدام معلمان مدارس غیرانتقاعی صومعه‌سرا

بی‌توجهی به وضعیت استخدام معلمان غیر یکی دیگر از معلمان مدارس غیر انتفاعی صومعه




مدارس غیر دولتی

مدارس غیر در مورد برنامه ،سازمان مدارس ،شيوه تدريس و استخدام معلم». مدارس ملي




نقض قانون مدارس غیر دولتی( حمید مصطفی نژادیان از شیراز)

نقض قانون مدارس غیر شود دیگر نیاز به استخدام این معلمان مدارس غیر انتفاعی,




برچسب :