جزوه آشنایی با سیستمهای ابزار دقیق 1

و از نظر عملکرد به بخشهای ذیل تقسیم و دسته بنده شده اند.

1-میترینگ یا اندازه گیری
2-كنترلر
3-نشاندهنده یا ایندیکتور
4-ترانسميتر یا انتقال دهنده
5-کنترل ولو یا شیر کنترل
6-کالیبراتور
7-رکوردر یا دیتالاگر یا ثبات

 

 

بخش فشار

 

Pressure

فشار یکی از مهمترین پارامترهای استفاده شده در صنعت برای کنترل پروسه های مختلف میباشد و از تقسیم نیرو بر سطح به دست میآید. این کمیت با توجه به این که در مواردی نظیر ارتفاع سنجی سطح مایعات و همچنین اندازه گیری سرعت سیالات و فلو نیز کاربرد دارد اهمیت ویژه داشته و تجهیزات و وسائل مختلفی جهت اندازه گیری آن در شرایط مختلف ابداع گردیده است .در زیر به پاره ای از متداول ترین این ابزار اشاره گردیده است .

فشار سنج آنالوگ  ( Pressure gage )1-
فشار سنج دیجیتال (Digital pressure meter or indicator )
2-
ترانسمیتر فشار (Pressure transmitter )
3-
ترانسمیتر اختلاف فشار (DP transmitter )
4-
مانومتر (
Monometer )5-
پرشر سوئیچ (
Pressure switch )6-

 

 

ترانسمیتر اختلاف فشار


Diffrentional Pressure Transmitter

ترانسمیتر های اختلاف فشار یکیاز کلیدی ترین تجهیزات ابزار دقیق محسوب میشوند . این تجهیزات در اندازهگیری پارامترهای دیگری نظیر ارتفاع مخازن و فلو نیز کاربرد فراوان دارد وبا توجه به دقت و تکرار پذیری که در اندازه گیری فلو و سطح مایعات دارنددر صنعت بسیار استفاده میگردند .امروزه با توجه به پیشرفت علم الکترونیک واستفاده از میکروپروسسور در این تجهیزات امکان کالیبره و مانیتور از راهدور آنها را نیز ممکن کرده است . در انتخاب این تجهیزات بایستی به مواردزیر توجه کرد .

  1. دقت ترانسمیتر
  2. رنج و گستره اندازه گیری فشار
  3. فشار تحمل تجهیز
  4. جنس کپسول که معمولا استیل میباشد
  5. هوشمند یا اسمارت بودن تجهیز که معمولا پروتکل هارت است
  6. امکان کالیبره کردن آن

 

شار سنج دیجیتال
Digital Pressure Gauge

اينفشار سنجها در حقيقت از يك سنسور حساس از نوع استرين گيج ساخته شده كه بهكمك مدار الكترونيكي از نوع پل وتسون ميتواند مقادير نيروي وارد شده برسنسور را به صورت پارامتر الكتريكي و با اسكيل و كاليبره مناسب به فشارنشان دهد . فشار سنجها ديجيتال امكانات بيشتري به اپراتور از لحاظ تغييرواحدهاي ، يا ثبت مقادير ماكزيمم و مينيمم در حافظه داخلي و همچنين امكانكاليبره كردن آسان ميدهند . از معايب آنها ميتوان به اين نكته اشاره كردكه براي اپراتور گيجهاي آنالوگ ملموس تر بوده و براي مقايسه بصري بينمقادير راحت تر است .

فشار سنجهای دیجیتال نسبتا شبیه بهفشار سنجهای آنالوگ به نظر میرسد با این تفاوت که به شما امکان اندازهگیری فشار را با قابلیت و دقت بالاتر میدهند . اپراتور به راحتی با فشارباتن های روی دستگاه میتوانید رنجهای فشار را تغییر دهید یا دستگاه راکالیبره نماید . در مدلهای پیشرفته تر امکان ذخیره اطلاعات فشاری و همچنینقابلیت کالیبراسیون در نظر گرفته شده است . در مواردی که دقت بالا موردنیاز باشد این فشار سنجهای جایگزین مناسبی برای گیج های فشار آنالوگمیباشند . در بعضی مدلهای این فشارسنجها علاوه بر نمایش مقدار فشار شمامیتوانید به عنوان پرشر سوئیچ و یا حتی پرشر ترانسمیتر از دستگاه استفادهنمائید . در خرید این تجیهزات بایستی به نکات زیر توجه نمود.

  1. رنج دستگاه
  2. دقت دستگاه
  3. نوع کانکشن
  4. امکانات ثبت مقادیر
  5. امکانات تبدیل واحدها

 

 

 

 

فشار سنج یا پرش گیج آنالوگ

Analog Pressure Gauge

فشار سنج آنالوگ از قدیمی ترینابزار دقیق رایج در صنایع جهت نشان دادن مقدار فشار میباشد که هنوز بهلحاظ محبوبتی و قیمت مناسبی که دارد از پر مصرف ترین تجهیزات جهت نمایشفشار میباشد . این تجهیزات که از مکانیزم مکانیکی بوردون تیوب یا دیافراگیو در بعضی موارد بیلوز المنت استفاده میکند با تغییر حالتی که المنتاندازه گیر در اثر فشار پیدا میکند و انتقال این تغییر حالت به یک عقربهکه بر حسب فشار بر روی یک صفحه کالیبره شده است به سادگی مقادیر فشار دردر گستره ای وسیع حتی تا 1000 بار اندازه گیری میکنند .جهت به کار گیریاین تجهیزات به موارد زیر بایستی توجه کرد .

 

  1. رنج مورد نظر فشار سنج
  2. قطر صفحه نمایش فشار سنج
  3. نوع و سایزکانکشن فشار سنج
  4. دقت فشار سنج
  5. جنس فشار سنج که معمولا استیل یا برنجی است
  6. افقی یا عمودی بودن در نصب فشار سنج

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Pressure transmitter ترانسميتر فشار

 

ترانسميتر فشار يكي از پركاربرد ترين تجهيزات و اداوات ابزار دقيق دركنترل و مانيتورينگ پروسه هاي مختلف صنعتي است . اين تجهيز علاوه بر اينكه در كنترل فشار و نمايش مقادير كاربرد دارد ميتواند به عنوان ترانسميترمقدار سطح مايعات و همچنين در مدلهاي ديفرنيسيالي كه همان ترانسميتراختلاف فشار نام دارد در مانيتورينگ فلو و فلومتري به كار مي آيد .

اينتجهيزات در مدلهاي قلمي ارزان قيمت و همچنين نمونه هاي اسمارت با پروتكلهارت ارائه ميگردند . در انتخاب اين تجهيزات بايستي به موارد زير توجه كرد :

  • مثبت يا منفي بودن فشار
  • دقت تجهيز
  • نسبي يا مطلق بودن فشار
  • رنج يا محدوده اندازه گيري
  • نوع خروجي مورد نياز
  • خورندگي ماده و نياز به

 

 

 

 

 

 

 

 

کالیراتور فشار
Pressure Calibrator

کالیبراتورهای فشار نظیر کالیبرتورهای دما جهت کنترل صحت عملکرد تجهیزات اندازه گیریفشار و اطمینان از عملکرد آنها استفاده میگردند . کالیبراتورهای فشار بهصورت دیجیتال و آنالوگ و با توجه به دستی یا میزی بودن ، دقت و ... دستهبندی میگردند . کالیبراتور های دستی به کمک پمپ دستی و گیج فشار دقیقی کهبه تست گیج معرفند به شما این امکان را میدهند که در هر جای سایت که ارادهمیکنید گیج مشکوک را تست کنید و از صحت عملکرد آن مطمئن شوید. برخی از ایننمونه های کالیبراتور هند هلد تا تا 700 بار را میتوانند اندازه گیری کنند . نمونه ها دیگر به صورت میزی میباشند که معرف ترین آنها دد ویت تسترمیباشد که معمولا برای اندازه گیری فشار بالا مورد استفاده میگیرد .درانتخاب این تجهیزات به موارد زیر توجه کنید .

  1. رنج فشاری
  2. هیدرولیک یا پنوماتیک بودن تجهیز
  3. دقت دستگاه و تست گیج
  4. هندهلد یا دستی بودن یا دسکتاپ و میزی بودن تجهیز

 

سطح سنج
Level mete
r

سطحسنجی یا اندازه گیری ارتفاع سطح سیال مورد اندازه گیری از پائین مخزن تاگاز یا بخار یا ماده دیگری که روی آن را پوشانده است تعریف میگردد.
نمونه های بسیاری از این سطح سنجی و کنترل سطح مایعات حتی در زندگی روزمرهاستفاده میگردد نظیر سطح مخزن بنزین وسیله نقلیه کولر آبی و ...
در زیر به تعدادی از تکنیک های رایج ارتفاع سنجی سیالات در صنعت اشارهگردیده است که با توجه به نوع سیال ، فشار آن ، دما ، و شرایط دیگر از قبلچند فازی بودن ، و نوع خروجی تجهیز و ... از روشهای سطح سنجی مختلف میتواناستفاده کرد :

 

 

 

 


ارتفاع سنج راداری
لول متر خازنی

 روش سایت گلاس
مدل شناوری Floater
تجهیزات جابجا شونده( displacement)
ترک تیوب
استفاده ازروش اندازه گیری فشار و اختلاف فشار
روش لوله حباب سازهوا یا سیستم purge
سطح سنج آلتراسونیک

 

 

 

 

سطح سنج اولتراسونیک

Ultrasonic level meter

 

سطح سنجهای اولتراسونیک به روشغیر تماسی به شما امکان سطح سنجی در محیطهای انفجاری و شرایطی که محیطخورنده باشد میدهد . این سطح سنجها با ارسال پالسهای صوتی و دریافت انعکاسهمان پالس و مقایسه سرعت رفت و برگشت آن با توجه به مشخص بودن سرعت صوت درمحیط به راحتی و با دقت قابل توجه در حدود چندین میلیمتر میتوانند ارتفاعسطح مخازن را حتی تا طولهای 15 متر یا بیشتر اندازه گیری کنند . از دیگرمزایای استفاده از این نمونه سطح سنجها ، امکان ارسال سیگنال 4 تا 20 میلیآمپر به اتاق کنترل و جهت مانیتورینگ یا رکورد گیری میباشد . در نمونه هایکامل این تجهیز خروجی سنسور به یک پانل کنترل نصب شده و از طریق این پانلکه در قست پائین مخزن نصب میگردد علاوه بر ارسال خروجی جریان میتوانیدخروجی های رله جهت آلارم یا کنترل و همچنین خروجی RS485 جهت ارسال اطلاعاتاز طریق کامپیوتر بگیرید . در انتخاب سطح سنج یا لول متر اولتراسونیک بهموارد زیر توجه فرمائید .

  1. رنج دمائی
  2. فشار مخزن
  3. تعداد و نوع خروجی مورد نظر
  4. شرایط محیطی
  5. ارتفاع قابل اندازه گیری
  6. دقت تجهیز

 

سطح سنج شناوری یا فلوتری
Floater level meter

ازقدیمی ترین روشهای اندازه گیری سطح مایعات استفاده از خاصیت غوطه وری مواددر سطح مایع و نمایش این تغیرات به کمک اتصال به یک نشاندهنده میباشد . این روش مکانیکی علاوه بر سهولت در استفاده در بسیاری شرایط خاص در مخازننظیر فشار و دمای بالا میتواند مورد استفاد قرار گیرد . در برخی نمونه هایاین سطح سنجهای شما به کمک گوی های شناوری که میله با قابلیت تحرک گوی دروسط آن تعبیه شده است شما به راحتی با افزایش ارتفاع متوانید در نقطهتنظیم مورد نظر خروجی سوئیج بگیرید . در نمونه های دیگر با توجه به خاصیتمغناطیسی که برای گوی در نظر میگیرند میتوانند در کنار سطح مخزن قطعاتفلزی رنگی که شبیه به کرکره در کنار هم چیده شده اند را تغییر وضعیت دهندو به اپراتور وضعیت سطح را نمایش دهند . از نقاط ضعف این روش نداشتن خروجیالکترونیکی جهت ارسال وضعت سطح به صورت لحظه به لحظه به اتاق کنترل است .

  1. رنج دمائی
  2. فشار خط
  3. نوع کانکشن
  4. چگالی یا ویسکوزیته سیال

سطح سنج آلتراسونیک SLM1000

 

لول سوئیچ پره ای

Paddle Level switch

لولسوئیچ پره ای بیشتر در مواردی نظیر مخازن مواد غذائی و مواد جامدی نظیرماسه و ... کاربرد دارد . این مکانیزم که کاملا مکانیکی عمل میکند تشکلشده از یک پره فلزی که دائماً در حال گردیدن است مگر زمانی که مواد به پرهمی رسند و از حرکت پره جلوگیری میکنند . ایستادن پره باعث میشود موتور ازمحور خود تغییر وضعیت بدهد و میکروسوئیچی را تحریک کرده و خروجی لازم رابدهد

 

 

لول سوئیچ ارتعاشی
Vibro level switch

لول سوئیچهای ارتعاشی

 

سطح سنج راداری
Radar level meter

سطح سنج راداری

سطح سنج خازنی
Capacitance level meter

سطحسنجهاي خازني به صورت پيوسته و گسسته ميتوانند سطح مخزن شما را مانيتورکنند .خصوصاٌ براي مواد پودري يکي گزينه هاي شما انتخاب لول سوئيچهايخازني است . عملکرد اين لول مترها همانگونه که از اسم آنها بر ميآيد براساس خاصيت خازني که معمولا بين سطح مخزن و الکترود سنسور برقرارميشودميباشد . هر چقدر مقدار مواد بين الکترود و سطح مخزن بيشتر باشد خاصيت ديالکتريک خازن بيشتر شده و بر اساس آن ميتوان خروجي متناسب با ارتفاع مخزنبه دست آورد . در نمونه هاي خروجي سوئيچ يا گسسته لول سوئيچ در حقيقت يکپراگسيمتي يا سنسور مجاورتي خازني است . از مزاياي اين روش اندازه گيرينبود قطعه متحرک و همچنين پايداري عملکرد در مدت زمان طولاني است . همانگونه که اشاره شد از سطح سنجهاي خازني براي مواد پودري و گرانول يا پرکهمچنين براي مشخص کردن نقاط مرزي دو مايع با چگالي مختلف در مخزن استفادميشود

سطح سنج اختلاف فشاری
DP Level meter

سطحسنجی به کمک اندازه گیری فشر از کاملترین روشهای اندازه گیری سطح مایعاتخصوصاً در مخازن سر بسته و تحت فشار میباشد . در این روش با اندازه گیریفشار یا اختلاف فشار ابتدا و انتهای مخزن و با توجه به چگالی سیال میتوانبه سادگی ارتفاع مخزن را با دقت بالا اندازه گرفت

 

 

 

 

 

 

 

فلو و فلومتری
Flow & Flow meter

فلومتر یا دبی سنج وسیله ایست که حجم مواد عبوری را نسبت به زمان معرفی میکند . در بیشتر صنایع از جمله صنایع نفت و پتروشیمی و ... دانستن مقدار دقیقفلوی عبوری سیالی مانند گاز و یا نفت حیاتی است . توجه به این نکته کهمیزان کل فلو که معرف جرم ماده مصرفی است در بسیاری موارد نظیر پروسه هایصنعتی کاربرد دارد . همچنین اندازه گیری دقیق فلو به دلیل ملاحظات مالی درفروش وخرید حجم مشخصی از ماده و کالا مانند کنتور گاز خانگی و تبادلاتنفتی و ...اهمیت ویژه ای دارد.
تکنیکنهای مختلفی برای اندازه گیریفلو به کار میرود که میتوان به پاره از متداولترین آنها در زیر اشاره کرد .
روش جابجائی مثبت Positive Displacement
اوریفیس پلیت Orifice Plate
روش توربینی Turbine
روتامتری (variable area)
آلتراسونیک با پدیده دوپلر Ultrasonic: Doppler
آلتراسونیک با روش زمان انتقال و .... Ultrasonic: Transit Time, Time of Travel, Time of Flight
ونتوری Orifice Plate

 

 

 

 

مغناطیسی1- Magnetic
ورتکس2- Vortex Shedding
(روتامتر3- Variable Area (Rota mete
فلومتر مخصوص کانالهای باز4- Weir and Flume Open channel
کوریالیس5- Coriolis
گرمائی6- Thermal
پیتوت7- Pitot Tube

فلومتر الکترومغناطیسی
Electromagnetic Flow meter

فلومترهایالکترومناطیسی به کمک اندازه گیری تغییرات شار مغناطیسی در اثر سرعت سیالجاری میتوانند مقدار فلو را با دقت قابل قبولی اندازه گیری کنند . درحقیقت با ایجاد شار مغناطیسی در سیال عبوری از فلومتر و اندازه گیری آنمیتوان به یک فلومتر الکترومغناطیسی دست پیدا کرد

فلومتر آلتراسونیک
Ultrasonic Flow meter

امروزهروشهای آلتراسونیک جزء لاینفک بیشتر تجهیزات اندازه گیری ابزار دقیقمخصوصا نمونه های غیر تماسی گردیده است .در فلومترهای آلتراسونیک که درحوزه وسیعی از سیالات ائم از گازها و مایعات کاربرد دارند با توجه به خواصدوپلر که در فیزیک با آن آشنا هستید فرکانسی از یه منبع تولید شده و ازطرف دیگر یک گیرنده این فرکانس را لحظه به لحظه چک میکند . در صورتی کهفلوی سیال دچار تغییر میشود این فرکانس رفت و برگشت تغییر به خاطر سرعتسیال تغییر محسوسی خواهد داشت . اندازه گیری و کالیبره این تغییرات بر حسبفلو به شما امکان اندازه گیری فلو به روش آلتراسونیک را خواهد داد . درعمل تکنیک اندازه گیری فلو به روش آلتراسونیک پیچیدگی های خود را خواهدداشت ولی اساس اندازه گیری اکثر فلومترهای اولتراسونیک مکانیزم دوپلرمیباشد .

در انتخاب فلومتر آلتراسونیک موارد زیر را در نظر داشته باشید :

  1. رنج فول
  2. فشار خط
  3. نحوه نصب
  4. چگالی یا ویسکوزیته سیال
  5. پرتابل یا ثابت بودن دستگاه
  6. وجود ذرات ناخالص در سیال

 

فلومتر کانال باز
Open channel Flow meter

فلومترهایکانال باز جهت اندازه گیری حجم سیال عبوری مایع در یک کانال مورد استفادهقرار میگرد . اساس کار در اندازه گیری فلو در این روش هدایت آب در مقاطعاز قبل تعریف شده و اندازه گیری تغییرات سطح آب یا فاضلاب عبوری و کالیبرهآن بر حسب فلو میباشد

فلومتر کوریالیس


Coriolis Flow meter

فلومتر کوریالیس

فلومتر ورتکس
Vortex Flow meter

فلومتر توربینی
Turbine Flowmete
r

فلومترهایتوربینی مکانیزم ساده ای دارند و از یک توربین با پره های مشخص تشکیل شدهکه در کنار یک سنسور برای مثال پراکسیمتی سوئیچ با هر گردش توربین در اثرعبور جریان و فلو تعدادی پالس تولید میکنند که با کالیبرۀ دستگاه بر اساسمقدار فلو و تعداد پالس ایجاد شده رنج فلومتر بدست می آید . برای انتخابچنین فلومتری موارد زیر را در نظر داشته باشید .

  1. رنج فلو
  2. نحوه اتصال
  3. نوع کانکشن
  4. چگالی یا ویسکوزیته سیال
  5. شرایط دمائی سیال
  6. فشار کاری سیال
  7. ماهیت سیال از نظر خورندگی

پیتوت تیوب
Pitot Tube

دراندازه گیری فلو سیالات گازی خصوصا هوا در رنج کم معمولا از روش پیتوتتیوب استفاده میگردد .این خاصیت که در صورت ایجاد جریان هوا در یک سر لولهفشار آن نقطه از فشار خود لوله کمتر میشود مکانیزم اندازه گیری روش پیتوتمبیاشد .

 

فلومتر اورفیس پلیتی
Orifice Plate flow meter

فلومترهای اورفیس پلیت از قدیمی ترین روشهای اندازه گیری فلو محسوب میشوند که باطراحی نسبتاً ساده ، کارائی بالا و قابلیت اطمینان و تکرارپذیری قابلقبولی ارائه میدهند .اورفیس به صفحه مسطحی می گویند که در آن یه سوراخبسته به محاسبات مربوط به طراحی اورفیس ایجاد گردیده است . اساس کار براین اصل استوار است که ایجاد مانع در مسیر فلو باعث ایجاد افت فشار در خطو ایجاد اختلاف فشار در دو طرف اورفیس میگردد . با اندازه گیری این اختلاففشار به کمک ترانسمیتر اختلاف فشار یا گیج اختلاف فشار و با فرمولهائی کهدر سیالات استفاده میکنند میتوان این مقدار را بر حسب فلو کالیره کرد .درطراحی چینین فلومترهائی موارد متعددی مد نظر قرار میگرد که معمولترین آنهااز قرار زیر هستند .

  1. فشار خط
  2. نوع سیال و خواص فیزکی مربوط به آن
  3. دما خط

مس فلومتر

 

یکیدیگر از روشهای اندازه گیری فلو بر حسب وزن میباشد که به فلومترهای جرمییا مس فلومتر مشهورند . در روشهای متداول قبل برای اندازه گیری جرم سیالعبوری نیاز به اندازه گیری دانسیته مواد نیز میبود که عملا محاسبه جرم باخطای بسیار همراه میگردید . در حال حاضر انواع فلومترهای جرمی باتکنولوژیهای کوریالیس و ترمال مس این اندازه گیری را با دقت بالا انجاممیدهند

 

فلو سوئیچ

Flow switch

فلوسوئیچها به سادگی با مکانیزمهای مختلفی که برای حس کردن فلوی سیال دارنددر ست پوینت یا نقطه تنظیم مورد نظر خروجی سوئیچ یا ON/OFF میدهند و بهشما امکان کنترل فلوی خط را میدهند . معمولا ساده ترین روشها ، پرکاربردترین آنها میباشند و در فلو سوئیچهای بسیار رایج از یک تیغه فلزی کهبه یک اهرم متصل است استفاده کرده با توجه به ست پویت طول این تیغه را برشمیدهند یا اصطلاحاً تریم میکنند . زمانی که فلو به مقدار مورد تنظیم شمارسید اهرم به یک طرف متمایل شده و سوئچ را تحریک میکنند . در نمونه هایپیشرفته تر این سوئیچ به صورت غیر تماسی برای مثال به کمک خاصیت مغناطیسیانتهای اهرم که باعث تحریک رید رله خروجی میشود استفاده میکنند . درانتخاب این تجهیزات بایستی موارد زیر را در نظر داشت

  1. رنج فلو
  2. نحوه اتصال
  3. نوع کانکشن
  4. چگالی یا ویسکوزیته سیال

روتامتر
Rota meter

روتامتربه عنوان نمایش دهنده فلوی لحظه ای یا فلو ایندیکیتور جزء روشهای از تکنیکسطح متغیر یا variable area در اندازه گیر فلو استفاده میکند . نمونه رایجروتامتر تشکیل شده از یک استوانه کونیک شیشه ای که بر حسب فلوی ماده موردنظر نسبت به زمان کالیبره شده و یک قطعه مخروط شکل فلزی که با افزایش فلودر شیشه به سمت بالا حرکت میکند .

شما باید نظیر اینروتامترها را در کپسولهای اکسیژن در بیمارستانها دیده باشید . در صنعت باتوجه به دمای سیال مورد نظر ، همچنین چگالی یا ویزکوزینته ماده ، همچنینفشار آن روتامتر را کالیبره میکنند . در انتخاب روتامتر بایستی به مواردزیر توجه نمود :

  1. رنج دمائی
  2. فشار خط
  3. نوع کانکشن
  4. چگالی یا ویسکوزیته سیال

دما
temperature


 

دمااز پارامترهای بسیار مهم در پروسه های صنعتی است . در حقیقت کمتر پروسهکنترلی بدون کنترل دما میتوان در نظر گرفت . این پارامتر معمولا در ایرانبا مقیاس درجه سانتیگراد اندازه گیری میگردد . و با توجه به رنج دمائی ونوع کاربرد از روشهای گوناگونی برای اندازه گیری آن استفاده میگردد .
این روشهای را میتوان به صورت تماسی و غیر تماسی دسته بندی کرد . روشتماسی در حقیقت از تماس يك سنسور که میتواند ترموکوپل یا ترمورزیستنس (PT100) باشد استفاده کرد . این روش اندازه گیری در مدلهای آنالوگ بیشتربه روش بیمتال یا Gas-filled که از یک حباب و لوله موئین درست شده استانجام میشود.
روش اندازه گیری غیر تماسی بیشتر بر اساس مقدار تابش فرسرخی که جسم هدف ازخود به محیط ساطع میکند استفاده میشود این دماسنجها به پیرو متر یاترمومتر تفنگی یا لیزی مشهور هستند . دلیل استفاده از واژه لیزری استفادهاز باریکه نور لیزر برای مشخص شدن هدف میباشد .
در این دسته بندی از تجهیزات میتوان از انواع کنترلرهائی که برای دماطراحی شده اند به نام PID کنترلر مشهور هستند نیز نام برد .این روش کنترلدما نسبت به نمونه های ترموستاتهای قدیم بسیار پیشرفته تر میباشد .


Infrared thermometer

 

برایاندازه گیری دما از شیوه های گوناگونی استفاده میشود در روشهای معمول شمانیاز به تماس مستقیم سنسور دمائی با سطح یا مورد نظر داشته اید ولی در روشاندازه گیری دما به صورت غیر تماسی در حقیقت از تشعشعاتی که از یک جسم داغپراکنده میشود که معمولا در ناحیه مادن قرمز میباشد استفاده کرده و بامکانیزمهای مختلف این تشعشعات را اندازه گیری کرده و بر حسب دما کالیبرهمیکنند .

ترمومتر های غیر تماسی مادون قرمز از وسائل اندازهگیری پارامتر مهم دما در صنعت بسیار پر کاربرد میباشد .در بیشتر مدلها ازاشعه لیزر جهت مشخص کردن هدف و محدوده ای که دما اندازه گیر میشود استفادهمیکنند و از این رو به ترمومتر لیزری نیز مشهور هستند . در انتخاب اینترمومتر های چندین فاکتور از جمله رنج اندازه گیری و نسبت بین فاصله ازهدف به محدوده ای که ترمومتر سنس میکند مهم میباشد . از نکات دیگری درانتخاب این تجهیزات دقت در دماسنجی  و همچنین انتخاب بین مدلهای دستی یا Handheld و پرتابل و مدل ثابت یا و نصبی است .رنج دمائی برخی مدلهای ایننمونه دماسنجها تا بیش از 2000 درجه را میتواند اندازه گیری کند


مطالب مشابه :


دانلود گزارش کارآموزی پالایشگاه تجهیزات ابزار دقیق

دانلود گزارش کارآموزی پالایشگاه تجهیزات ابزار آشنايي با ابزار دقيق: تجهيزات




2902 دانلود گزارش کارآموزی پالایشگاه تجهیزات ابزار دقیق

2902 دانلود گزارش کارآموزی پالایشگاه تجهیزات ابزار تجهيزات تجهيز ابزار دقيق.




دانلود گزارش کارآموزی پالایشگاه تجهیزات ابزار دقیق

گزارش کامل دوره کار آموزی از تجهیزات ابزار دقیق در پالایشگاه ابزار دقيق: تجهيزات




نکات مهم یک مصاحبه

تجهيزات ابزار دقيق باشید.مثلا برای یک پالایشگاه مطمئن باشید برق, ابزار دقيق




بسته آموزشی نقشه خوانی پايپينگ ( Piping Drawing )

اطلاعات لازم براي تجهيزات ابزار دقيق کارشناس پایپینگ پالایشگاه




نمونه علامت تجهیزات ضد انفجار بر اساس استاندارد( Electrical Equipment Marking (ATEX

مشاور خرید و تامین تجهیزات برق و ابزار تجربه ویژه بعنوان بازرس تجهیزلات پالایشگاه




ابزار دقیق مهندسی شیمی

و ابزار دقيق 48 - ديگر تجهيزات كنترلي واحد توليد بخار تصفیه اب, پالایشگاه,




جزوه آشنایی با سیستمهای ابزار دقیق 1

بازرس تجهیزلات پالایشگاه تجهيزات و اداوات ابزار دقيق اين تجهيزات بايستي




پروژه هاي انجام شده در شركت انديشه سازان صنعت

پالایشگاه تجهيزات تحت شبكه اتوماسيون زيمنس و انواع مختلف سيستم هاي ابزار دقيق به




برچسب :