سابقه تقسیمات کشوری در خراسان بزرگ

 

 سابقه تقسیمات کشوری در خراسان بزرگ

 

 

 

 

 نقشه استان خراسان رضوی بر اساس آخرین تقسیمات کشوری

 

       

در سال ۸۰۰ هجری قمری نام خراسان بر تمام ایالات اسلامی در شرق کویر لوت تا هندوکوش به استثنای سیستان و بلوچستان و قهستان در جنوب اطلاق می گردیده است .

 

پس از جنگ هرات در سال ۱۲۴۹  هجری شمسی خراسان به دو قسمت تجزیه شد و قسمتی که در غرب رود خانه هریرود واقع بود جزو ایران و شرق آن ضمیمه افغانستان گردید .

 

در سال ۱۳۲۴ه.ق (۱۲۸۵ه.ش)ایران به چهار ایالت بزرگ تقسیم شد که عبارت بودند از آذربایجان ،کرمان و بلوچستان ، فارس و بنادر و خراسان و سیستان .

 

از آن زمان تا سال ۱۳۱۶ ه.ش که اولین قانون تقسیمات کشوری در مجلس شورای ملی تصویب گردیده بود که بر هر ایالت یک والی و در هر ولایت یک حاکم حکومت می کرده است .

  

در سال ۱۳۱۶ بر اساس قانون تقسیمات کشوری مصوب مجلس شورای ملی ، کشور به ۱۰ استان و ۴۹شهرستان تقسیم گردیدکه هر شهرستان شامل چند بخش و هر بخش شامل چند دهستان می گردید .

 

در همین سال یعنی ۱۳۱۶ خراسان به ۷ شهرستان :مشهد،  سبزوار، بیرجند، بجنورد ، قوچان، گناباد و تربت حیدریه تقسیم شد .

 

۱۳ سال بعد یعنی در سال ۱۳۲۹ شهرستانهای: درگز، نیشابور ، فردوس و کاشمر نیز تشکیل شد و شهرستانهای استان به ۱۱ شهرستان ارتقاء یافت .

 

درسال ۱۳۳۵ شهرستان درگز ضمیمه قوچان گردید و دو شهرستان تربت جام و طبس به وجود آمدند . در سال ۱۳۳۹  مجددا درگز به شهرستان تبدیل شد . 

 

در سال ۱۳۳۹ شهرستانهای شیروان و اسفراین نیز ایجاد شدند .

در سال ۱۳۵۴  بخش باخرز تربت جام به مرکزیت شهر تایباد از بخش به شهرستان تبدیل شد .

در سال ۱۳۵۹ نام آن به تایباد تغییر یافت .

 

همچنین در سال ۱۳۵۹  بخش قائنات شهرستان بیرجند به شهرستان قائنات تبدیل شد و تا سال ۱۳۶۲ خراسان شامل۱۷ شهرستان و ۵۳ بخش و ۲۱۱ دهستان بوده است .

 

پس از تصویب قانون تعاریف و ضوابط تقسیمات کشوری در مجلس شورای اسلامی به تاریخ ۱۳۶۲/۴/۱۵و آیین نامه اجرایی آن در تاریخ ۱۳۶۳/۷/۲۲ مراحل اجرایی آن شروع و ابتداتامرحله اول آن یعنی کارشناسی و بررسی و پیشنهاد دهستانها آغاز گردید.

 

در آبان ماه ۱۳۶۴ با حضور کلیه کارشناسان تقسیمات کشوری مراکز استانهای کشور در مشهد مقدس ، عملیات دهگردشی معاینه محلی ، کارشناسی و جمع بندی و پیشنهاد دهستانهای شهرستان مشهد به عنوان نمونه در کل کشور انجام پذیرفت و دهستانهای دیگر شهرستانها نیز پس ازآن مورد بررسی و کارشناسی و پیشنهاد قرار گرفت و به تدریج مورد تصویب هیات محترم دولت واقع شد به طور که تا پایان سال ۱۳۶۵خراسان دارای ۲۱۳ دهستان گردید .

 

با پایان یافتن مرحله اجرا ی مرحله اول این قانون ، تشکیل شهرستانهای نهبندان ، سرخس و خواف در تاریخ ۱۳۶۸/۵/۱۴و چناران در ۱۳۶۹/۱/۱۴ همزمان با بخشهای شوسف ، مرز داران ، سنگان ، و گلبهار به تصویب رسید .

 

ایجاد بخشهای ابخرز در شهرستان تایباد ، سربیشه در بیرجند ، سرحد در شیروان ، جوین ورودآب و خوشاب در سبزوار ، میان جلگه در نیشابور ، زیر کوه در قائنات ، فاروج در قوچان و جلگه زاوه در تربت حیدریه نیز به تدریج به تصویب رسید و در پی آن تابعیت دهستانهای استان در شهرستانهای استان به ۲۱ و تعدادبخشها به ۶۷ رسید .

 

ایجاد شهرستان فریمان نیز در سال ۱۳۷۲ همراه با بخش قلندر آباد مورد تصویب واقع شد و بخشهای زوزن همراه دهستان کیبرو بستان در شهرستان خواف و نیم بلوک در قائنات ، بخش نصر آباد همراه دهستان کاریزان در تربت جام ، بخش گرمخان بادهستان گرمخان در شهرستان بجنورد ، بخش رخ با دهستان رقیچه در تربت حیدریه ، کاخک در گناباد و بخش رضئیه و دهستان کنه بیست در شهرستان مشهد ، بتدریج تصویب و ابلاغ شد.

 

در تاریخ ۱۳۷۴/۳/۲۱ ایجاد شهرستان بردسکن همراه با بخش انابد و دهستان درونه آن مورد تصویب قرار گرفت . ایجاد شهرستان جاجرم نیز در تاریخ ۱۳۷۶/۲/۴ به تصویب رسید.

 

در حال حاضر استان خراسان شامل ۲۴ شهرستان ، ۶۰ شهر ، ۷۷ بخش ، ۲۲۵ دهستان ، ۴۵۵۵ روستا (آبادیهای دارای بیش از ۲۰  خانوار جمعیت )  ۲۱۱۱۳ مزرعه و ۴۲۰۰ مکان است .

 

در مهر ماه ۱۳۸۷ بخش های جوین و جغتای شهرستان سبزوار به دو شهرستان جوین و  جغتای ارتقا یافت.

 

در مهر ماه ۱۳۸۹ بخش خوشاب شهرستان سبزوار به شهرستان خوشاب با مرکزیت سلطان اباد تبدیل شد. 

  

همچنین در سفر هیئت دولت به ریاست رئیس جمهور وقت دکتر محمود احمدی نژاد به شهرستان سبزوار در اردیبهشت ۱۳۹۱ ،بخش داورزن به شهرستان ارتقا یافت و در ۲۲ بهمن همان سال با استقرار فرمانداری، اولین فرماندار آن آقای مهندس اسماعیل غفاری توسط جناب مهندس رشید معاونت استانداری خراسان رضوی معرفی گردید و فرمانداری شهرستان داورزن رسما افتتاح شد.

 

 


مطالب مشابه :


فواید وکارکرد مراکز نیکوکاری محله

مرکز نیکوکاری محله سربیشه فرمانداری شهرستان پورتال جامع




راه اندازی آزمایشی فرستنده دیجیتال در شهرستان درمیان

پورتال فرمانداری فرستنده دیجیتال شهرستانهای سربیشه و درمیان به صورت آزمایشی راه اندازی




مراغه در تقسیمات کشوری

در سال ۱۳۸۲ شهرستان‌های کلات، سربیشه و خلیل‌آباد در خراسان فرمانداری پورتال شهرداری




به زودی اعلام ارتقای بخش زبرخان به شهرستان

بشرویه ، سرایان ، نهبندان ، اسدیه ، سربیشه و پورتال جامع فرمانداری نیشابور و




تغییرات در تقسیمات کشوری و اعمال نفوذ های سیاسی در وزارت کشور( نگاهی به جدایی چهار روستا از شهرستان

چون زمانی که بجنوردی هر روز برای بخش های خود فرمانداری می سربیشه ، بشرویه پورتال جامع




سابقه تقسیمات کشوری در خراسان بزرگ

پورتال ثبت احوال تایباد ، سربیشه در بیرجند ، سرحد معرفی گردید و فرمانداری شهرستان




سفر به عصر تيموريان با گشت و گذاردرکوچه باغ هاي روستای جوزقان تایباد

باخرز ـ فرمانداری. باخرز ـ پورتال امنيتي و دسترسي به مراتع جنوب خراسان از سربیشه تا




طرح اصلاح جدول حوزه‌های انتخابیه مجلس شورای اسلامی و تعداد نمایندگان آنها

پورتال جامع علوم فرمانداری دوم- حوزه انتخابیه نهبندان و سربیشه به شرح زیر اصلاح می‌شود:




نحوه محاسبه گازبهای مصرفی در ۳۶۳ شهر ایران مطابق با پنج اقلیم آب و هوایی.

پورتال پژوهشی اهل البیت (ع) فرمانداری سربیشه: ۳: بیرجند




برچسب :