گیاهشناسی گردو،انواع جنس و گونه وارقام گردو،نقش گرده افشانی در کیفیت میوه گردو

نام فارسی

گردو

Noix_en_automne_-_Juglans_regia_-_016.JP


نام انگلیسی

Walnut

نام تیره

Juglandaceae

نام علمی

Juglans spp

 


نام فایلوضعیت
اصلاح درخت گردودانلود
ارقام تجاری گردودانلود
دانه گرده زیاد و ریزش مادگی گل گردودانلود
روشهای تکثیر گردودانلود
گردوی ایرانیدانلود
اصلاح گردودانلود
پاور پوینت ارائه شده در کلاس-اصلاح گردو-نعمتی میرکدانلود

گیاهشناسی گردو :

تیره juglandaceae شامل ۸ جنس و ۵۰گونه میباشد که در بین آنها جنس گردو juglans با ۲۱گونه مهمترین گیاه این خانواده بوده و از لحاظ باغبانی حائز اهمیت میباشد. لیست تمامی جنس های تیره juglandaceae به قرار زیر است:

Juglans,Platycarya,Pterocarya,Oreomunnia,Engelhardtia,

Cyclocarya,Carya,Alfaroa

گردو یکپایه ونیازمند مناطق معتدله گرم با تابستان خنک میباشد البته گونه ای از گردو که پی کان نامیده میشود در مناطق گرمسیری رشد میکند. گردوjuglans از گیاهان دو لپه ای بی گلبرگ بوده و گل های نر و ماده آنها از هم جدا و روی یک پایه قرار میگیرندکه در اصطلاح یکپایه Monoecious میباشد.گل نر در جانب شاخه های یکساله به صورت منفرد و بدون دمگل روی گل آذین دم گربه ای Catkin یا شاتون قرار میگیرد.هر گل نر دارای ۷الی ۵۰ عدد پرچم میباشد. و گل ماده در انتهای شاخه های سال جاری به صورت گروههای ۱الی ۳تایی و در برخی ارقام در جوانه های جانبی شاخه های یکساله تشکیل میشود.گل ماده دارای ۴ کاسبرگ بوده و در اصطلاح تترامر است.کلاله گلهای ماده دو شاخه و پر مانند میباشد.جوانه های گل گردو از نوع مخلوط بوده یعنی پس از رشد، گل و برگ تولید میکند.برگ از نوع مرکب شانه ای فرد بوده وبرگکها متقابل میباشند. میوه در گردو از نوع فندقه ناشکوفا است و در بعضی منابع میوه شفت نیز نامیده شده است. فرابر چوبی میوه گردو که به رنگ سبز میباشد منشا برگی دارد.و بخش خوراکی آن مغزKernal نامیده میشود. پس میوه گردو از خارج به داخل عبارت است از پوسته سبز که منشا برگی دارد، فرابر سخت که منشا چوبی دارد و درونبر که همان مغز میوه گردو است. درخت گردو به خاطر داشتن چوب محکم و سخت در نجاری نیز کاربرد فراوان دارد.گونه هایی از گردو که در ایران وجود دارند به قرار زیر اند:

Juglans nigra,Juglans regia, juglans rupestris,juglans sinensis

در بین جنسهای گردو ، جنس گردوی ایرانی بسیار مهم بوده و در بیشتر کشورها پرورش داده میشود.در برخی از ارقام گردو  نظیر فرانکفورت Franqfortو پدرو Pedro جوانه گل ماده در انتهای شاخه و در ارقام سرSerr ، چیکو Chico،هاوارد Howard جوانه گل در قسمت جانبی شاخه یکساله قرار میگیرد.

اقلیم وخاک مورد نیاز برای پرورش گردو:گردو از میوه های معتدله گرم بوده که نیاز به فصل رشد طولانی دارد.تابستان خنک را می پسندد. در تابستان و در حین رسیدن مغز گردو اگر دمای هوا بیش از ۳۵درجه سانتی گراد باشد مغز گردو سیاه میشود.نیاز سرمائی جوانه های گرد ۷۰۰الی ۱۵۰۰ساعت زیر ۷درجه سانتیگراد میباشد.ریشه های گردو به غرقاب حساس میباشند و در این صورت برگهای گردو خشک شده و پژمرده میشود.این پدیده را فلج گیاهی مینامند.گردو نیاز به خاکهای عمیق با زهکش خوب  و تهویه مناسب  و اسیدیتیه خنثی دارد.گردوی پارادوکس به فلج گیاهی مقاوم میباشد.گردو به شوری خاک حساس میباشد.

تاثیر دانه گرده بروی خصوصیات میوه گردو: گرده های گل گردو بسیار سبک بوده وتوسط باد به درختان مجاور انتقال میبابد پس گرده افشانی گردو توسط باد است.اگر باران و رطوبت زیادی در محل وجود داشته باشد عمل گرده افشانی گردو متوقف میشود چون گرده خیس وسنگین شده وبه گل می چسبد و نمیتواند در هوا معلق بماند. گرده های گردوهای مختلف میتوانند همدیگر را بارور کنند.گرده افشانی درخت گردو از نوع ژتونوگامی بوده و چون لوله گرده از ناحیه بن وارد تخمک میشود اصطلاح شالازوگامی را به ان نسبت میدهند.یک درخت بالغ گردو در حدود ۵۰۰۰شاتون تولید میکند که هر شاتون بین ۱ الی ۵میلیون دانه گرده تولید میکند. پس اگر شما گردوی با کیفیت خوب داشته باشید و در همسایگی شما گردوی دیگر وجود داشته باشد در صورت گرده افشانی گردوی شما توسط گردوی همسایه کیفیت خوب مغر گردوی شما از بین خواهد رفت.محققان ثابت کرده اند که دانه گرده میتوانید در اسیدهای چرب گردو تاثیر داشته باشد. به عبارت دیگر گردو میتواند تحت تاثیر پدیده Xenia, Metaxenia قرار گیرد.یعنی دانه گرده میتواند در کیفیت مغز گردو و نیز فرابر گردو تاثیر داشته باشد. پدیده Xeniaو Metaxenia در گرده افشانی گردوی ایرانی با گرده گردوی سیاه ثابت گردیده است که کیفیت مغز گردو را تحت تاثیر قرار میدهد.

در خرید نهال گردو لازم است بدانید که : چیزی به نام گردوی اسرائیلی وجود ندارد و چیزی که عوام آن را گردوی اسرائیلی مینامند بومی اطراف قزوین است. با توجه به اینکه اکثر ارقام گردو توسط بذر تکثیر میابند پس هیچگاه گیاه حاصل از بذر شبیه مادر نخواهد بود زیرا منشا گرده های مختلف دارد. پس اگر شما  نهال گردویی را خرید نمایید احتمالا گردو همان گردویی نخواهد بود که فروشنده به شما تعریف مینماید.عموما خزانه داران اقدام به کاشت بذر گردو مینمایند وبذر گردو به دلایل فوق شبیه گردوی مادر نمیشود. مگر اینکه شما نهالی را از مراکز اصلاح درخت گردو خرید نمایید که اقدام به تولید نهالهای همگن وشبیه به اصل نموده اند.نهال گردوهایی که از بذر بوجود آمده اند ۷ الی ۸سال طول میکشد تا میوه تولید نماید.

پیوند در گردو: با توجه به اینکه در گردو پیوند مشکل بوده وبدلیل خروج ماده ژوگلون از محل پیوند که نوعی فنول مرکب میباشد باعث عدم گیرایی پیوند میشود ، کمتر از پیوند در گردو استفاده میشود. عموما از پیوند شکمی واژگون و پیوند وصله ای در گردو استفاده میشود.در مشگین شهر باغداری ادعا نموده که از طریق پیوند گردوی جدیدی تولید کرده ولی هنوز چیزی معلوم نیست. گردوی های پیوندی بعد از ۴ الی ۵سال محصول میدهند.در بعضی مناطق ۱ هفته قبل از پیوند در محل پیوند ایجاد زخم مینمایند تا شیره ژوگلون از ان خارج شود و در بعضی از مناطق دنیا برای پیوند گردو از کابلهای برقی حرارتی در محل پیوند استفاده مینمایند.

پایه های مهم درخت گردو:

گروه گردوهای خاکستری و گردوهای سفید:

1-      ژوگلانس سینه را با نام علمی Juglans cinerea بومی شمال شرق آمریکا است.به سرما بسیار مقاوم است. نهال های بذری این گردو بسیار قوی و نسبتا همگن هستند.برای پیوند مناسب میباشد.به خفگی ریشه و کلروز حساس است.

2-      ژوگلانس سیه بولدیانا با نام علمی Juglans sieboldiana بومی ژاپن میباشد.سازگاری خوبی برای پیوند با گردوهای دیگر ندارد.به فیتوفتورا و کلروز حساس است.

3-      ژوگلانس کاردیفورمیس با نام علمی Juglans cardifprmis بومی ژاپن وتا حدودی شبیه گونه فوق میباشد.در آمریکا از این پایه به عنوان میان پایه گردوی پارادوکس و گردوهای معمولی استفاده میشود.

4-      ژوگلانس منچوریکا با نام علمی Juglans mandshurica بومی منچوری وبه سرمای شدید زمستان مقاوم میباشد.گیاه بذری قوی تولید نموده وباردهی زودهنگام دارد.

5-      ژوگلانس استنوکارپا با نام علمی Juglans stenocarpa بومی منچوری است.

6-      ژوگلانس کاتاینسیس با نام علمی Juglans cathayensis بومی مناطق مرکزی و غرب چین است.

گروه گردوهای سیاه:

1-      ژوگلانس روپستریس با نام علمی Juglans rupestris بومی تگزاس آمریکا بوده و رشد پاکوتاه مانندی دارد.

2-      ژوگلانس کالیفورنیکا با نام علمی Juglans californica بومی جنوب کالیفرنیا است.

3-      ژوگلانس ماژور با نام علمی Juglans major بومی مکزیک و مقاوم به خاک خشک وسنگلاخی است.

4-      ژوگلانس هیندسی ای با نام علمی Juglans hindsii وبه گردوی سیاه شمال کالیفرنیا مشهور است وگیاهان قوی تولید مینماید و به عنوان پایه استاندارد برای گردوه ها بویژه گردوی ایرانی است ولی بعد از 15 الی 20 سال در محل پیوند خط سیاهی بوجود می آید که آن را ناسازگاری تاخیردار مینامندو درخت از بین میرود.

5-      ژوگلانس نیگرا با نام علمی Juglans nigra به منظور تولید باغهای متراکم متداول شده است.

گروه گردوهای معمولی(ایرانی)

1-      ژوگلانس رژیا با نام علمی Juglans regia که به گردوی ایرانی معروف است ، پایه های بذری بسیار قوی تولید میکند.به شرایط نامناسب خاک و کلروز مقاوم اند.به فیتوفتورا و پوسیدگی سفید ریشه حساس اند.گردوی ایرانی مستعد بیماری خط سیاه گردو است باید در خاک عاری از این بیماری کاشته شود.گردوهای ایرانی به خشکی نسبتا مقاوم اند.در سایتهای انگلیسی زبان از گردوی ایرانی با اصطلاح زیبای Old world walnut tree یعنی "درخت گردوی دنیای قدیم" یاد میشود که بیانگر قدمت بالا و اصالت آن است.

بحث آزاد:

در روستای باللوجه (میرک) تا سال ۱۳۷۵گردویی در حیاط خانه ما وجود داشت که میوه هایی بزرگ تولید میکرد که در هیچ کجای مشگین شهر مثل ان وجود نداشت ولی نهال حاصل از بذر آن شبیه درخت مادری نمیشد. از نقاط مختلف مشکین شهر برای بردن این گردو به منزل ما می آمدند ولی متاسفانه پس از فروش باغ و منزلمان و در اثر بی احتیاطی صاحب جدید باغ این گردو از بین رفت،و مشخص نشد که این گردو پیوندی است یا رقمی متمایز از دیگر گردوها بود .

منابع فارسی:

1-      دکتر وازگین گریگوریان،فیزیولوژی پیوند و روشهای پیوند زنی، چاپ اول،1381،صفحه191 تا199

2-     دکتر رسول جلیلی مرندی، پرورش میوه های مناطق معتدله،چاپ اول،1388،صفحه 235 الی253

3-      مهندس میکائیل بدرزاده ،مروری بر رده بندی گیاهی نهاندانگان، چاپ اول،1386،صفحه 43 الی 46

4-      دکتر مجید راحمی و همکاران،بررسی میزان پروتئین، روغن و اسیدهای چرب برخی از ارقام گردوJuglans regia و تاثیر دانه گرده بر برخی خصوصیات آن،فصلنامه علوم وصنایع غذایی،1390

English references

william Reid, Ph.d, propagation of pecan and black walnut in Missouri,University of Missouri Center for agroforestry,2010

Robert L. Stebbins,1970,Grafting walnut trees,Extension orticulture specialist, Oregon State university

کلیه مطالب این وبلاگ

 

 


مطالب مشابه :


تهدید معدن طلای سبز ایران

کشاورزان باید به استفاده از بذرهای اصلاح شده محصول گردوی استان همدان به ویژه آنچه در




گیاهشناسی گردو،انواع جنس و گونه وارقام گردو،نقش گرده افشانی در کیفیت میوه گردو

پاور پوینت ارائه شده در کلاس-اصلاح گردو چیزی به نام گردوی اسرائیلی وجود ندارد و چیزی که




معرفی روستای پرسک(علیاوسفلی)

روستای پرسک در شرق شهرستان الشتر و در دامنه کوه استوار گرین واقع شده است گردوی اصلاح شده




گردو: سلطان مغزها

عرضه مغز گردوی رژیم کم‌چرب اصلاح شده، باعث کاهش میزان مغز شده خریداری می‌شود




نحوه پرورش گردو

پایه های وحشی گردوی ایرانی در منطقه و در خیلی از نقاط کشور باغات اصلاح شده آن وجود




برچسب :