روستای تاریخی جاجا

رتفاع اين روستا از سطح دريا 1900 متر و آب و هواي آن گرم و خشک است.
کوه‌هاي وجين بالا و وجين پايين در شرق روستا و تپه قلعه در شمال شرقي آن واقع شده‌اند. رودخانه مرغاب نيز، از ميان اين روستا مي‌گذرد.
قلعه تاريخي، حمام، مسجد و خانه‌هاي قديمي روستا از جمله آثاري است که پيشينة تاريخي روستا را به نمايش مي‌گذارند. گردشگاه طبيعي قميشلو در 20 کيلومتري روستاي جاجا، از ييلاقات و تفرجگاه‌هاي منطقه محسوب مي‌شود.
مردم روستاي جاجا به زبان فارسي سخن مي‌گويند، مسلمان و پيرو مذهب شيعه جعفري هستند.
الگوي معيشت و سکونت
در سال 1385 جمعيت روستاي جاجا 377 نفر گزارش شده است.
درآمد بيشتر مردم روستا از فعاليت‌هاي زراعي، دامداري و باغداري تأمين مي‌شود. گروهي از مردم نيز، از طريق صنايع دستي امرار معاش مي‌کنند. عمده محصولات زراعي و باغي اين روستا شامل گندم، جو، نخود، تره‌بار، انگور،‌بادام، به، گردو و گياهان دارويي است. گوشت، شير، خامه، ماست، کره محلي و روغن حيواني از جمله فرآورده‌هاي دامي روستاست. زنان و دختران روستايي، ضمن همکاري در فعاليت‌هاي زراعي به بافت قالي (طرح نجف‌آبادي) نيز مي‌پردازند.
روستاي جاجا با بافت مسکوني متراکم در منطقه‌اي کوهستاني استقرار يافته است. رودخانه مرغاب از ميان روستا عبور مي‌کند و در دو طرف حاشية رودخانه، انبوه درختان کاشته شده بلند در سرسبزي فضاي عمومي روستا تأثير بسزايي گذشته است.
مصالح عمدة به کار رفته در واحدهاي مسکوني مشتمل بر، خشت، گل، سنگ و آجر مي‌باشد. سقف خانه‌ها مسطح است و در پوشش آن‌ها از چوب، سرشاخه‌هاي درختان و اندود گل يا قيرگوني استفاده شده است. شکل خانه‌هاي روستايي از نوع معيشت خانوار روستايي تأثير پذيرفته است و فضاهاي دروني آن شامل ايوان، حياط، باغچه، سرويس بهداشتي، انباري، راهرو و تعدادي اتاق استراحت و خواب مي‌باشد.
جاذبه‌هاي گردشگري
چشمه‌سارهاي معدد پيرامون روستا از جمله چشمه‌هاي مرغاب و احمدرضا از جاذبه‌هاي طبيعي روستا به شمار مي‌آيند. در حاشية اين چشمه‌ها، تفرجگاه زيبايي وجود دارد که در ايام مختلف سال پذيراي گردشگران است.
منطقه حفاظت شدة قميشلو که در اراضي هموار روستا واقع شده از مناطق حفات شده معروف استان و زيستگاه انواع گونه‌هاي گياهي و جانوري مي‌باشد. قميشلو پتانسيل گردشگري طبيعي فوق‌العاده‌اي دارد و مي‌تواند با مطالعه و تجهيز به يکي از گردشگاه‌هاي مهم تبديل شود.
درياچه سد خاکي خميران در فاصله 6 کيلومتري روستاي جاجا قرار دارد و از جاذبه‌هاي آبي مهم روستاست که موجبات رشد و رواج ورزش‌هاي آبي را فراهم آورده است. پيست اسکي دالانکوه نيز در 35 کيلومتري روستا واقع شده است. اين پيست، در فصل زمستان، گردشگران، کوهنوردان و اسکي بازان بسياري به سوي خود جذب مي‌کند.
قلعه قديمي داخل روستاي جاجا، با 200 سال قدمت که امروزه، به صورت نيمه مخروبه درآمده است، مي‌تواند با بهسازي و بهره‌برداري مناسب به يک جاذبه تاريخي تبديل شود.
حمام، مسجد قديمي، مساجد خان، سيد تيران و خانه‌هاي قديمي روستا از ديگر جاذبه‌هاي تاريخي و مذهبي اين روستا مي‌باشند.
عزاداري ماه محرم، زمزمه دعاي سحر در روزهاي ماه رمضان همراه با نواختن طبل در هنگام طلوع آفتاب، از جمله مراسم خاص و آييني مردم روستاي جاجا است. در اعياد و مناسبت‌هاي ملي از قبيل عيد نوروز و چهارشنبه سوري مراسم ويژه‌اي برگزار مي‌شود. طبل و سنج، ني، دايره و تنبک سازهايي هستند که از آن‌ها در مراسم عروسي و اعياد ملي استفاده مي‌شود.
بازي‌هاي قوبازي، پل و چفتک، خانه بندي، يک قل دوقل، قايم باشک، گردوبازي و هفت سنگ در ميان مردم روستاي جاجا رايج است.
پوشاک برخي از مردم روستاي جاجا، لباس‌هاي خاص محلي است. لباس محلي مردان شامل شلوار مشکي گشاد، پيراهن يقه بوري، قبا، آرخاليق يا نيف تنه، شال و گيوه مي‌باشد. زنان نيز از کلاه مخمل حاشيه‌دوزي شده، چارقد، چادرشب، پيراهن راسته، شلوار قردار (نوعي دامن شلواري)، يل و گيوه استفاده مي‌کنند.
قالي‌هاي بافت اين روستا، در زمرة بهترين صنايع دستي استان اصفهان مي‌باشند.
کشمش، انگور، شيرة انگور، کشک، سرکه و انواع قالي عمده‌ترين سوغاتي‌هاي اين روستا محسوب مي‌شوند.
از غذاهاي محلي روستا مي‌توان به آش بلغور، هليم با گندم پوست کنده، آش جو ترش و شولي اشاره کرد.
دسترسي: اين روستا از ريق شهرهاي اصفهان، نجف‌آباد و تيران، با جاده آسفالت قابل دسترسي است   البته لازم به ذکر است تا زمانی که از نزدیک مکانی را نبینید نظر شخصی شما با آنچه که در منابع ذکر میشود متفاوت است . گویا دریاچه و رودخانه تا حدودی خشک و کم آب شده اند و قلعه هم تقریبا مخروبه....دلیل ثبت این متن این است که با توصیفات ذکر شده و سفر به آن مکان تجربه تلخ در ذهن شما نقش نبندد..


مطالب مشابه :


مداحی ترکی با طبل و سنج-قسمت اول

چند تا مداحی به صورت صوتی که با طبل و سنج همراه می باشد. برای دانلود به ادامه مطلب




استفاده از طبل و سنج در مراسم عزاداری چه حکمی دارد؟

استفاده از طبل و سنج در مراسم عزاداری چه حکمی دارد؟ دانلود فایل های صوتی و




روستای تاریخی جاجا

دانلود و آموزش | طبل و سنج، ني بازي‌هاي قوبازي، پل و چفتک، خانه بندي، يک قل دوقل، قايم




برچسب :