مراحل نوشتن پروپوزال

مراحل نوشتن پروپوزال

PostAuthorIconنوشته شده توسط مدیر سایت

                     

آخرین به روزرسانی این مطلب مهرماه 1392

سلام علیکم و رحمت الله و برکاته

رفیقان خوبم امیدوارم حالتان خوب و دلتان شاد و پرانرژی باشید و مثل همیشه منتظر مطالب و دستنوشته های میلاد بوده باشید

توی این پست میخوام در مورد پروپوزال براتون بنویسم و دوستانی که هنوز در این مورد هیچی نمیدونند رو به خوبی روشن کنم ، و در این پست اطلاعات رو به چند قسمت تقسیم میکنم که به خوبی بتونید مطالب رو بفهمید .

 

معنای کلمه پروپوزال :

پروپوزال یک کلمه انگلیسی هست که به صورت زیر نوشته میشه :

Proposal

که این کلمه به معنی پیشنهاد و یا طرح پیشنهادی و یا اظهار هست .

 

پروپوزال چیست :

همون طور که گفتم ، پروپوزال یک طرح پیشنهادی هست که باید  در مورد اون طرح پیشنهادی یکسری اطلاعات و یکسری تحقیقات که قراره روش انجام بدین رو بنویسید و مجموعه این اطلاعات رو بهش میگن پروپوزال یا طرح پیشنهادی .

 

پروپوزال باید چند صفحه باشه :

وقتی شما یک طرحی رو پیشنهاد میدین ، درواقع این طرح رو پیشنهاد میدین که روش تحقیق کنید و به نتیجه برسید ، برای این کار لازم هست که شما در مورد اون طرح یکسری اطلاعات جمع آوری کنید و این اطلاعات شامل اهمیت اون طرح و تحقیقاتی که روی اون طرح در گذشته انجام شده و نتایجی که شما فکر میکنید از اون طرح خواهید گرفت که این اطلاعات شما باید تقریبا بین 8 تا 10 صفحه باشه . در این پست در مورد قسمتهای پروپوزال و اطلاعات درون پروپوزال به صورت جزئی تر توضیح میدم .

بعضی از دوستان ممکنه اطلاعاتشون 5 صفحه باشه و بعضی ها ممکنه اطلاعاتشون در مورد اون طرح پیشنهادی 20 صفحه باشه ، دقت کنید دوستان ، سعی کنید که پروپوزالتون حداقل 5 صفحه و حداکثر 15 صفحه باشه که وقتی کسی میخواد بخونه حوصلش سر نره و سر و تهش رو بفهمه چیه . و یک پروپوزال استاندارد معمولا بین 8 تا 10 صفحه هست .

بعضی وقتها پیش میاد که یکی پروپوزالش رو برام میفرسته میگه آقا میلاد این رو یه نگاهی بندازید ببینید چطوره و مشکلی داره یا نداره ، یکبار یک بنده خدایی یک پروپوزال برام فرستاده بود که تقریبا 86 صفحه بود ، فکر کرده بود هر چی بیشتر باشه بهتر هست .

ولی اگه یک پروپوزال اینطوری باشه کسی که بخواد بخونه و بفهمه این قدر زیاده اصلا بازش نمیکنه چه برسه به این که ارزیابیش کنه . پس هیچ وقت فکر نکنید اگه بیشتر بنویسید بهتر هست ، همیشه مفید و خلاصه .

 

چه کسانی باید پروپوزال بنویسند :

همون طور که میدونید همتون ، سساختار تحصیلی برای رشته های فوق لیسانس و دکترا در دانشگاههای خارجی ، به 3 صورت هست :

ساختار فقط کلاس درس : که مثل ایران سر کلاس میرید و در آخر یک پایان نامه میدین.

ساختار کلاس درس و تحقیقاتی  : که نیمی از تحصیل رو سر کلاس میرید و نیمی از تحصیل رو روی پروژه ای که به عنوان پایان نامه هست کار میکنید

ساختار فقط تحقیقاتی :  که شما کلاس ندارید و به کمک یک استاد راهنما  فقط روی یک طرح تحقیق میکنید و به نتیجه میرسید که این طرح رو باید خودتون بدین ، در واقع این همون طرح پیشنهادی یا پروپوزال هست .

خوب الان فهمیدیم که پروپوزال فقط برای کسانی هست که ساختار تحصیلیشون به صورت تحقیقاتی یا By Research  هست .

نکته اول : دانشجویانی که برای مقطع لیسانس میخواهند ثبت نام کنند ، نیازی به پروپوزال ندارند

نکته دوم : دانشجویانی که برای مقطع فوق لیسانس میخواهند شرکت کنند و ساختار تحصیلیشون به صورت فقط تحقیقاتی ( By Research ) هست باید پروپوزال ارائه بدهند .

نکته سوم : کلیه دانشجویانی که برای مقطع دکترا میخواهند ثبت نام کنند در هر رشته و هر شاخه ای ، باید پروپوزال ارائه بدهند .

خوب الان فهمیدیم که پروپوزال فقط برای دانشجویانی هست که میخوان دکترا بخونند و دانشجویانی که میخوان فوق لیسانس به صورت فقط تحقیقاتی بخونند .

فردا ایمیل نزنی آقا میلاد من ساختار رشتم برای فوق لیسانس کلاس درس و تحقیقه آیا پروپوزال میخوام یا نه ؟ البته اگه مطالب سایت رو به دقت بخونید بعد ایمیل بزنید مطمئنا ایمیل فضائی ارسال نخواهید کرد !!!!!!

 

چه زمانی باید پروپوزال را به دانشگاه ارائه بدهیم :

در لیست مدارک مورد نیاز برای ثبت نام دوره دکترا و فوق لیسانس تحقیقاتی ، پروپوزال هم من نوشته ام ، یعنی زمانی که میخواهید مدارک رو ارسال کنید برای ثبت نام ، باید پروپوزال هم حتما در مدارکتون باشه ، چون 50% ارزیابی شما برای پذیرش تقریبا وابسته به پروپوزالتون هست . چون خیلی از دوستان سوال میپرسند که نمیشه ما الان مدارک رو بدیم و پذیرش بگیریم و موقع شروع کلاسها پروپوزال رو بنویسیم ؟

نه اینطوری نمیشه دوستان خوبم ، برای اقدام به پذیرش ، قبل از هر چیزی باید به فکر پروپوزال باشید .

 

پروپوزال چه تاثیری در گرفتن پذیرش در دانشگاه دارد :

وقتی شما برای دکترا و یا فوق لیسانس بصورت تحقیقاتی یا ریسرچ میخواهید ثبت نام کنید ، یکی از موارد خیلی مهمی که در پذیرش شما تاثیر داره همین پروپوزال هست .

وقتی شما مدارکتون رو ارسال میکنید و پروپوزالتون رو هم ارسال میکنید به همراه مدارک ، در طول مدت بررسی مدارکتون در دانشگاه ، یک کمیته ارزیابی ، جهت بررسی پروپوزال شما تشکیل میشه .

مثلا شما در دانشگده برق و الکترونیک ، برای رشته مخابرات ، میخواهید ثبت نام کنید و یک پروپوزال هم در مورد شاخه ای از مخابرات مینویسید .

وقتی مدارک به دانشکده ارسال میشه ، یک روز یک کمیته تشکیل میشه و پروفسورهایی که در اون دانشکده هستند در مورد پروپوزالی که شما داده اید نظر میدهند و هر کدام که اون طرح تحقیقاتی شما به سوادش و تحصیلاتش بخوره  و در زمینه طرح شما اطلاعات کافی داشته باشه ، به عنوان استاد راهنمای شما انتخاب میشه و پروپوزالتون رو امضا میکنه و شما رو قبول میکنه .

وقتی هم شما به دانشگاه می آیید به اون استاد معرفی میشید و اگر برای فوق لیسانس بیائین ، به مدت 2 سال روی پروپوزالتون کار میکنید به کمک استاد و اگه برای دکترا باشید به مدت 3 سال و بعد از 3 سال که تحقیقاتتون تموم شد و به نتیجه رسیدین ، طرح رو ثبت میکنید و میرید برای کارهای فارغ التحصیلی .

بعضی اوقات هم ، قبل از اینکه کارهای ثبت نام شما رو شروع کنیم ، من پروپوزالتون رو میبرم پیش چند استاد و وقتی دیدم که نظرشون مثبت هست در مورد طرح شما ، من اقدام میکنم برای انجام کارهاتون جهت ثبتنام و اخذ پذیرش که خودش داستانی جدا و طولانی داره.

 

چه موضوعی برای پروپوزالتون انتخاب کنید :

یکی از مهمترین موارد در نوشتن پروپوزال همین هست ، و معمولا 90% دانشجویان موقع نوشتن پروپوزال ، روی موضوع پروپوزال گیر میکنند .

نگران نباشید ، میلاد اینجا هست در خدمتتون و براتون توضیح میدم که در این مورد چیکار کنید .

ببینید دوستان خوبم ، وقتی شما یک پروپوزال مینویسید و برای دانشگاه ارسال میکنید ، استاد راهنما و یا همون پروفسوری که قراره اون رو ببینه و اگه خوب بود و به اطلاعاتش نزدیک بود و به عنوان استاد راهنمای شما انتخاب بشه ، اولین گزینه ای که نگاه میکنه ، درواقع موضوع پروپوزال شما هست ، و اگه ببینه موضوعش جالب نیست و نمیتونه استاد راهنمای شما باشه ، اصلا پروپوزال شما رو نگاه نمیکنه و خیلی راحت میگه این موضوع به بک گراند من نمیخوره .

پس موضوع پروپوزال رو توی هوا و یا موقع خوردن صبحانه که هنوز خواب در حال نوازش چشمانتان هست انتخاب نکنید .

چطوری یک موضوعی انتخاب کنیم که یکی از اساتیدی که در اون دانشکده هستند ، دلشون به رحم بیاد و از پروپوزالتون و موضوعش خوششون بیاد ؟

ببینید دوستان ، من یک مثال براتون میزنم که خیلی خوب روشن بشید امیدوارم که بتونم واضح براتون بنویسم .

مثلا اکبر لیسانس مهندسی کامپیوتر در یکی از دانشگاههای ایران گرفته و میخواد یکی از گرایشهای رشته کامپیوتر در مقطع فوق لیسانس رو در دانشگاه UPM  بخونه .

بعد به میلاد ایمیل میزنه و مشاوره میکنه و میبینه که برای مثال ، در دانشگاه UPM  در این ترم فقط گرایش مثلا امنیت شبکه موجود هست و ساختارش هم به صورت تحقیقاتی ( BY Research  ) هست . اینجا هست که اکبر باید برای ثبت نام ، یک پروپوزال تهیه کنه چون ساختار رشتش به صورت تحقیقاتی هست ، به به چه شود .

معمولا در هر دانشکده ای در هر دانشگاهی ، خود اساتید  دانشکده ، یکسری از موضوعات رو اعلام میکنند و میگن که ما دوست داریم دانشجویان این رشته روی این موضوع تحقیق کنند ، اینجا شما میتونید بفهمید که پروپوزالتون رو روی چه موضوعی کار کنید .

این گزینه را در دانشگاههای مالزی و یا دانشگاههای کشورهای دیگر با یکی از عنوانهای زیر میشناسند :

ریسرچ فوکوس ( Research Focus )

ریسرچ ایریا ( Research Area  )

هر دانشکده در دانشگاه معمولا میگه که ریسرچ فوکوس و یا ریسرچ ایریاش در چه زمینه ای هست ، که اینگونه و از این طریق شما اگر موضوع پروپوزالتون رو انتخاب کنید مطمئنا پذیرش میشید .

بعضی وقتها هم شما یک موضوعی خودتون مد نظرتون هست و دوست دارید در اون مورد کار کنید ، و موضوع پروپوزالتون هم اون باشه ، برای این کار میتونید با اساتیدی که در اون دانشکده هستند صحبت کنید و بپرسید که آیا این موضوع خوبه یا نه و اگه گفتند خوبه در موردش پروپوزال بنویسید .

و بعضی اوقات هم باید برید پروفایل تک تک اساتید رو ببینید ، و بفهمید که در چه زمینه هایی کار کرده اند و در چه زمینه هایی بیشتر اطلاعات دارند و شما هم موضوع پروپوزالتون رو در همون مورد بنویسید .

بعضی اوقات که دیگه واقعا هیچ کدام از راههای بالا موجود نیست ، بهتره که یک موضوعی که عمومی باشه را انتخاب کنید که همه اساتید معمولا بتونند قبولش کنند و یکیشون شما رو قبول کنه و بعد که وارد دانشگاه شدید میتونید با کمک استاد ، موضوعش رو عوض کنید .

 

پروپوزال باید به چه زبانی باشه :

پروپوزال باید به زبان انگلیسی باشه ، البته شما برای اینکه راحت باشید ، میتونید اول به زبان فارسی بنویسید بعد اگر خودتون زبانتون خوبه ترجمه کنید و در آخر هم ببرید پیش یک استاد زبان که کارش درست باشه جهت رفع اشکال و جمله بندیهاش رو درست کنید .

یک کار خیلی ساده تر هم میتونید انجام بدین ، بعد از اینکه کار نوشتن تمام شد ، بدین به یک دارالترجمه تا براتون ترجمه کنه ، بعد از گرفتن هم یک بار بخونیدش که اشتباه تایپی نداشته باشه .

 

فونت پروپوزال و سایزش باید چی باشه :

پروپوزال رو باید به زبان انگلیسی و روی برگه A4 تایپ کنید فونتش باید Times and New Romans  باشه و سایزش هم باید 12 انتخاب بشه ، اگه با ورد کار کرده باشید دیگه اینها رو به خوبی میدونید و نیازی به توضیح نیست .

خوب رفیقان شفیق من ، تا اینجا هر چی گفتم برای این بود که تازه شما بفهمید پروپوزال چی هست و برای چه جایی نیازه ، و حالا میخوام بهتون بگم که چطوری پروپوزال بنویسید و اینکه یک پروپوزال چه قسمتهایی داره .

معمولا هر کسی نسبت به چیزی که یک پروپوزال باید به مخاطبش اثبات کنه خودش مطالب داخل پروپوزال رو دسته  بندی میکنه و بنا با سلیقه خودش یک پروپوزال مینویسه و مطالب رو هم توی هوا دسته بندی میکنه میذاره کنار هم ، این کار اشتباه نیست و درست هم نیست .

در همه جای دنیا ، پروپوزال یک شکل بندی کلی و استاندارد داره ، که شما طبق اون باید اطلاعات و مطالبتون رو دسته بندی کنید و پروپوزالتون رو درست کنید ، اگه این موارد رعایت نشه ممکنه که استاد خوشش نیاد و شما رو قبول نکنه ، حتی باید این مطالب رو به ترتیبی که در زیر بهتون میگم بنویسید .

 

قسمتهای یک پروپوزال استاندارد :

 

موضوع پروپوزال یا موضوع پروژه یا در واقع موضوع تحقیق ( Project Title  ) :

دوستان باوفای من ، دقت کنید که موضوع پروپوزالتون خیلی مهم هست همون طور که در بالا گفتم ، سعی کنید که مبهم نباشه و تقریبا در 12 کلمه بتونید سرو تهش رو به هم بیارید و یک موضوع زیبا دربیارید که خواننده به محض اینکه به موضوع نگاه کرد ، کل پروپوزال رو بفهمه که چیه .

 

فهرست مطالب ( Table Of Contents ) :

در این قسمت باید شما فهرست مطالب و صفحه بندی ها رو مشخص کنید که اگه کسی خواست بخونه خیلی راحت بتونه مطالب و صفحه مورد نظر رو پیدا کنه ، این قسمت رو توی یک صفحه مجزا بنویسید و در این صفحه فقط فهرست مطالب باشه .

 

خلاصه ای از کل پروپوزالتون ( Abstract ) :

بعد از فهرست مطالب تقریبا توی 2 الی 3 تا پاراگراف ، یک خلاصه از کل پروپوزالتون بنویسید ، چون معمولا کسی که میخواد یک نظر کلی روی پروپوزال بده میاد این قسمت خلاصه را نگاه میکنه . در قسمت خلاصه شما باید در مورد موضوع پروپوزال و اینکه چه کاری و چه تحقیقی میخواهید روش انجام بدین و چه مزایایی داره رو بنویسید . ماشاءلله دیگه خلاصه برداری بلدین ، از کل پروپوزال 2 الی 3 تا پاراگراف بنویسید طرف تا میبینه بدونه چی به چیه .

 

مقدمه ( Introduction ) :

مقدمه پروپوزال رو باید صرفا در مورد موضوع پروپوزال  و همچنین علت انتخاب و اهمیت موضوع پروپوزال رو ذکر کنید ، در کل این قسمت شامل مزایای پروپوزال شما هست ، خیلی زیاد به مغزتون فشار نیارید که بخواهید توی این قسمت 40 تا صفحه بنویسید ، در قسمت مقدمه یک صفحه توضیح بدین کفایت میکنه و از سرش هم زیاده .

 

هدف اصلی پروپوزال ( Aim and Objectives ) :

در قسمت هدف پروپوزال ، باید فقط و فقط هدف کلی و اصلی از پروپوزال یا تحقیقتون رو ذکر کنید ، مثلا بنویسید با این طرح چه کاری میخواهید بکنید و یا اینکه چه اتفاقی میخواد بیافته ، خیلی زیاد سردرگم نشید ، چون معمولا همه وقتی پروپوزال مینویسند میمونند که این قسمت رو چیکار کنند ، در این قسمت توی 3 الی 4 تا خط ، هدف اصلی پروپوزال رو بنویسید .

البته بعضی از شما ممکنه که چندتا هدف از اون پروپوزال داشته باشید ، اگر دیدین که اهدافتون زیاده !!!!!!! با ذکر شماره بنویسید ، مثلا شماره یک فلان هدف و شماره دو فلان هدف ، ولی به جون این وبسایت بیچاره ، زیاد کشش ندین این قسمت رو و اگه خواستین شماره گذاری کنید ، سعی کنید خلاصه اهدافتون رو بنویسید و هر هدف رو توی 1 خط الی 2 خط بنویسید که خواننده را سر در گم نکنید .

 

مرور ادبیات تحقیق (Literature Review ) :

مرور ادبیات تحقیق یعنی چی ؟ یعنی اینکه زندگی گذشته پروپوزالتون رو شرح بدین یعنی شرح بدین که در گذشته چه زندگی داشته !!!!!

بذارید یه خورده واضح تر بگم ، شما وقتی یک موضوعی رو انتخاب میکنید معمولا از توی باغ عمو حیدر که پیداش نکردین ، درسته ؟ این موضوع حالا یا قبلا بوده یا در مورش شنیدین و یا اینکه یه جایی روش کار کردین . و شما توی قسمت مرور ادبیات تحقیق ، باید در مورد تحقیقات و پژوهش هایی که پیش از شما روی این موضوع انجام شده را بنویسید و یا هر تحقیقی که قبلا انجام شده و نزدیک به موضوع انتخابی شما هست . در این بخش در واقع شما باید یک سری پژوهش ها و راه کارهای جدیدی رو بنویسید که در واقع با این کار قصد دارید ، تحقیقاتی که قبلا روی این طرح انجام شده را کاملتر کنید و یا کلا ردش کنید و به طور کلی اشتباهات رو برطرف کنید .

توی این قسمت با نوشته های زیباتون باید در واقع به استاد راهنمایی که قراره پروپوزال شما رو ببینه ، اثبات کنید که حسابی در مورد موضوعی که اتخاب کرده اید مطالعه دارید و خیلی در موردش خوندین و میدونید که چی هست و قراره چی بشه .

برای این کار هم میتونید کتابهایی که در مورد موضوع پروپوزالتون هست رو و یا از اینترنت مقاله دانلود کنید بخونید و خلاصشون رو بنویسید .

پس یکبار دیگه میگم ، این قسمت در واقع مطالعه های شما در مورد زندگی قبلی طرح هست و در موردش مینویسید ، در مورد زندگی خودتون ننویسید هان !!!!! فقط در مورد زندگی قبلی طرح و تحقیقاتی که روش انجام شده .

 

روشها و متدهای تحقیق ( Research Methodology ) :

وقتی شما یک موضوع رو برای پروپوزال و یا تحقیقتون انتخاب میکنید ، درواقع میخواهید روی اون طرح یکسری تحقیقات انجام بدین و به یک نتیجه برسید دیگه ، درسته ؟ و برای انجام تحقیقات روی طرحتون باید یکسری روشها داشته باشید دیگه درسته ؟

حالا توی این قسمت شما باید بنویسید که در انجام تحقیق از چه روشهای علمی میخواهید استفاده کنید ، همین و بس ، خیلی راحت .

خیلی زیاد گیج کننده نیست عزیزان من ، باید یه خورده اون مغز رو به کار بندازید که بدونید اینجا چی باید بنویسید ، مثلا اگه یک طرحی در مورد فرش ابریشم دارید و این فرش مثلا سالی یکبار خراب میشه و باید هر سال درست بشه و شما میخواهید یک کاری کنید که این فرش دیگه خراب نشه ، حالا روشهایی که برای خراب نشدن این فرش در نظر دارید رو باید اینجا بنویسید ، امیدوارم که واضح گفته باشم و بخوبی این موضوع رو فهمیده باشید .البته نه روشهای زمان 400 سال پیش رو هان !!!!!!!روشهای علمی و استاندارد باید باشه .

 

نتیجه گیری ( Conclusion ) :

در این قسمت توی یک پاراگراف و تقریبا 4 الی 5 خط ، یک نتیجه گیری کلی از پروپوزالتون میکنید و در این قسمت مینویسید ، یه طوری هم باید بنویسید که هر کسی دیدش دیگه نیازی نباشه پروپوزال رو بخونه و بگه به به چه تحقیق خوبی و چه نتایج خوبی از این تحقیق به دست خواهد آمد ، یعنی اینجا باید بنویسید که با فلان تحقیق به فلان نتیجه میرسم همین کافیه . یعنی یک قسمت کاملا کاملا کاملا خلاصه از نوشته هاتون در پروپوزال .

 

فهرست منابع ( Refrences  ) :

برای نوشتن یک پروپوزال یا یک پروژه یا یک تحقیق ، شما باید چندین مقاله و یا کتلب رو بخونید و زیر و رو کنید و یا چنیدن سایت اینترنتی رو هم بخونید .

و در بین اینها از چندتاشون برای نوشتن پروپوزال استفاده کنید ، حالا توی قسمت فهرست مطالب ، باید از همه منابعی که استفاده کردین به طور کامل اینجا ذکر کنید .

مثلا از مطالب یک کتاب استفاده کرده ایید ، باید نام کتاب و نام نویسنده و سال انتشارش رو ذکر کنید .

خوب دیگه فکر کنم همه چیزهایی رو که نیاز بود بهتون گفتم ، مطالب این پست صرفا تجربه های خودم و همسرم در نوشتن پروپوزالهامون بود و پروپوزالهامون هم مورد تائید قرار گرفت در دانشگاه و استادی هم که پروپوزالها رو دیده بود خیلی هم خوشش اومده بود و کلی کیف کرده بود ، مطمئنا شما هم اگه به همین صورت بنویسید بسیار جالب خواهید بود و مورد تائید قرار خواهد گرفت .

بعد از اینکه پروپوزالتون تموم شد میتونید یک نمونه از پروپوزالتون رو با فایل WORD  برام ارسال کنید که چکش کنم براتون و اگه مشکلی داشت براتون رفعش کنم .

به امید دیدن پروپوزالهای زیبای شما دوستان خوبم

ارادتمند شما

میلاد

پروپوزال چيست:طرحي است كه محقق از طريق آن  اطلاعات مربوط به مسئله تحقيق و روش جمع آوري اعتبارات مورد نياز براي انجام تحقيق را به اطلاع استاد يا موسسه متقاضي انجام تحقيق ميرساند.

مراحل پروپزال:

1:نوشتن عنوان طرح پژوهشي كه در بر گيرنده موضوع تحقيق+جامع آماري+دوره زماني مورد برسي ميباشد.

2:بيان مساله تحقيق:براي تعريف وتجزيه يك مساله بهتر است آن رادر قالب يك يا دو پرسش آغازي با سه دسته افراد در ميان بگذاريم(اعضاي جامعه اماري.كارشناس و افراد مرتبط با جامعه آماري ومحقق ومدرس) بيان مساله را بهتر است در يك يا دو صحفه بگنجانيم

 3:سوالات تحقيق:سوالات تحقيق حول شش محور طراحي ميشود(1/چقدر2/چگونه3/چرا4/كي5/كجا6/چه كساني)

تجزيه مساله ميتواند به طرح سوالات دقيق كمك بيشتري بنمايدتركيب محوريه شش گانه مذكور ميتواند باعث سوالات دقيقتري بشود. سوالاتي كه پاسخ انها ارزش كاربردي بيشتري داردبهتر است درابتدا آورده شود.

4:اهداف تحقيق:اهداف تحقيق در حقيقتً به مقصدي اشاره دارد كه بايد پايان تحقيق تحقق يابدعلوم انساني غالباً و يا زمنه سازي به شناخت بيشتر كاربرد آن است.اهداف تحقيق در واقع همان سوالات تحقيق است و به دو دسته اصلي وفرعي قابل تقسيم هستند.

5:اهميت وضرورت تحقيق: اهميت تحقيق را ميتوان از طريق عموميت يعني تعداد افرادي كه با مساله در گير هستندو با اشاره به تعداد پيامدهاي منفي ناشي از مساله نشان داد.

ضرورت تحقيق يعني دلايل انجام تحقيق در زمان پيشنهادي.

اگر انجام تحقيق مدتي به تعويقئ بيافتدچه مشكلاتي ايجاد خواهد شد.

6:پيشينه تحقيق:پيشينه يا ادبيات تحقيق را ميتوان به دو بخش موضوعي وروشي تقسيم نمود.

براي پرهيز از اتلاف وقت در مطالعه پيشينه به دنبال پاسخ براي سوالات تحقيق خودباشيد معيار گزينش پيشنه ارتباط آن با سوالات تحقيق است.پيشينه حتماً بايد داراي جمع بندي وتحليل باشدو در پايان ان مزيت تحقيق فعلي بر آن استدلال شود%

7:چارچوب نظري:

در پروپزال هاي تبييني(علي يا پيامدي)اوردن خلاصه چارجوب نظري لازم است.براي دست يابي به چارچوب نظري مناسب بايدمساله تحقيق را انتزاع كرد. صورت انتزاعي اكثر مسائل علوم اجتماعي در سطح فرد احساس انديشه وعمل است. در سطح ميانه ميتوان از كارائي /ارزش ها و هنجارها وانسجام نام برد.

درتحقيقات توصيفي ميتوان چارچوب مفهومي تحقيق را در اين قسمت ذكر كردچار چوب مفهومي به بيان تشابهات و تمايزات مفهوم مورد بررسي يا مفاهيم مشابه ميپردازد

8/فرضيات تحقيق:فرضييات در حكم پاسخ به سوالات علي تحقيق هستندفرضيات بايد مبتني بر چارچوب نظري يا پيشينه تحقيق باشند.بهتراست بعد از هر فرضيه مكانيسم علي تاًثير گزاري متغيرمستقل بر متقير وابسته مشخص شودفرضيات جهت دار دقيق ترند و واحد تحليل در متغير هاي مستغل وابسته بهتر است يكي باشد%

9:روش تحقيق:در اينجا بايد محقق طرح تحقيق مناسب براي پژوهش خود را بر گزيند(1.طرح ازمايشي2.طرح شبه آزمايشي3.طرح پيمايشي4.طرح تحليل محتوا)

نوع تحقيق نيز بايد مشخص شودكه توصفي است يا تبيني و كاربردي است يا بنيادي چه داده هايي قرار است در تحقيق گرد آوري شود.

10:روشهاي تجزيه وتحليل داده ها:روشهاي امار بايد متناسب با سوالات و فرضيات تحقيق باشدبهتر است دقيياً اشاره شودبراي هر يك از سوالات وفرضيات تحقيق از چه روش اماري استفاده مي شود.

11.ابزار گرد اوري داده ها:ذكر نوع ابزار اگر چه ضروريست ولي كافي نيست.محقق بايد نحوه تهيه ابزار ومراحلي كه براي تهيه آن طي خواهد شد را ذكر نمايد.بايد نحوه تهيه      ومراحلي راكه براي تهيه آن طي خواهد شد ذكر نمايد. بايد به نحوه روايي و پايايي ابزار گرد اوري اشره داشته باشد.ابزار گرد اوري بايد متناسب باموضوع مطالعه و طرح تحقيق باشد%

12:جامعه آماري و شيوه نمونه گيري:در بيان جامعه اماري و شيوه نمونه گيري بايدبه واحد هاي تحليل ونمونه گيري اشاره نمود ونه واحد هاي مشاهده. در صورتي كه فهرستي از واحد هاي نمونه موجود باشد ميتوان از شيوه هاي  تصادفي استفاده نمود.براي نمونه گيري طبقه اي بايد ملاك قانع كننده براي  طبقه بندي ارائه داد.حجم دقيق نمونه با اتكا به نتايج تحقيقات پيشين يا تحقيق مقدماتي قابل محاسبه است و ذكر فرمول نمونه گيري اعتبار  پروپزال را افزايش ميدهد.

13:مراحل اجرا وزمانبندي تحقيق:مدت اجراي يك تحقيق نبايد بيشتراز يك سال باشد برخي از مراحل تحقييق نيازي به رعايت تقدم و تاخر ندارد بعنوان مثال تهيه و چارچوب نظري و بخشي از مراحل نمونه گيري ميتواند تا حدودي بصورت همزمان صورت گيرد./

14-نمونه عمل: بر آورد هزينه ها:هزينه پرسنلي شامل حق الزحمه مجري مشاور و همكاران مشود. بايد اطلاعات لازم رازمينه كف و سقف اعتبارات كار فرما كسب كرد.

بطور معمول براي انجام مطالعه اكشافي 100 ساعت پيشينه تحقيقات 200 ساعت

چارچوب نظري 300 ساعت و تهيه ابزار و ازمون ان 200 ساعت و نمونه گيري 100 ساعت. گرد اوري داده ها بر حسب نوع ابزار متفاوت است .تجزيه وتحليل آماري 100 ساعت وتهيه و تنظيم گزارش نهايي 300 ساعت

براي همكار ليسانس به ازاي هر ساعت بين 500 تا 1000 تومان

براي همكارفوق ليسانس به ازاي هر ساعت بين 1000 الي 2000 تومان

براي همكار دكتر بستگي به مرتبه علمي وي دارد براي مشاورطرح بين 10 الي 15% پرسنلي در نظر گرفته ميشود(200هزار تومان) سفرهاي درون شهري و بين شهري و اقامت وتغذيه لحاظ شود در صورت امكان هديه براي پاسخ گو براورد شود هزينه هاي تكثير و تكميل پرسشنامه نيز منظور گردد


مطالب مشابه :


مراحل نوشتن طرح درس

مراحل نوشتن طرح درس روزانه: به طور کلی برای تهیه یک طرح درس روزانه، مراحل دانلود کتاب های




مراحل نوشتن طرح درس

گروه علوم تجربی الشتر - مراحل نوشتن طرح درس - الهم و ربی نستعین - گروه علوم تجربی الشتر




مراحل نوشتن پروپوزال

مثلا از مطالب یک کتاب استفاده کرده ایید مراحل پروپزال: 1:نوشتن عنوان طرح پژوهشي كه در




مراحل نوشتن طرح درس

مراحل نوشتن طرح معرفي منابع مطالعه يا فعاليت مانند: کتاب، مقالات جديد، فيلم و




مراحل نوشتن طرح درس روزانه

1 – مشخصات کلی ( شناسنامه طرح) :شامل نام کتاب ،موضوع درسی ،پایه تحصیلی ،مقطع تحصیلی ،شماره




برچسب :