پلاستيك

 

تاریخچه

اولین قدم در مورد صنعت پلاستیک ، توسط فردی به نام وایسا هیکات انجام گرفت که تلاش می‌کرد ماده‌ای بجای عاج فیل تهیه کند. چون عاج فیل بعنوان ماده‌ای سخت ، گرانقیمت و همینطور کمیاب کاربردهای فراوانی داشت. وی توانست نیترات سلولز را (که به غلط نیتروسلولز گفته می‌شود) از سلولز تهیه کند. پس نیترات سلولز اولین پلاستیک با منشا طبیعی است.

ویژگیهای مواد پلاستیکی

یک ویژگی مهم مواد پلاستیکی در صنعت ، فرآیند پذیر بودن یا Processible بودن آن است. اگر ماده‌ای قابل ذوب یا قابل حل باشد، در صنعت قابل استفاده است و گرنه نمی‌توان از آن استفاده صنعتی کرد. چون نمی‌توانیم آن را برای تهیه مواد بکار ببریم.

ویژگی سلولز و نیترات سلولز

سلولز نه قابل حل و نه قابل ذوب است و قبل از ذوب تجزیه می‌شود. پس فرآیند پذیر نیست. اما نیترات سلولز هم قابل حل و هم قابل ذوب است. یعنی وایسا هیکات ، سلولز فرآیند ناپذیر را به نیترات سلولز فرآیند پذیر تبدیل کرد.

ویژگی استات سلولز

نیترات سلولز ایراداتی دارد. از این رو تلاش برای جایگزین کردن یک پلاستیک دیگر به جای آن آغاز شد. در سال 1908 مایلز استات را تهیه کرد که هم مزیت نیتروسلولز را دارد و هم کارکردن با آن آسانتر است و خطرات کمتری دارد.

اولین پلاستیک سنتزی

اولین پلاستیک سنتزی ، رزین فنل- فرمالدئید بود که در تلاش برای ساخت مواد پلیمری کاملا سنتزی ، در سال 1907 لئو بلکند موفق شد از متراکم کردن فنل با فرمالدئید ، رزین فنل فرمالدئید را که بعدها تحت عنوان بالکیت (بعنوان محصول نهایی) نامیده شد، تولید کند. این رزین هم در محیطهای اسیدی و هم قلیایی قابل تهیه است.

 

محیط اسیدی

نوالاک

بالکیت

محیط بازی

رزول

رزیتول

رزیت

 

فنوپلاستها

از متراکم شدن فنل با فرمالدئید در محیط اسیدی یا بازی فنوپلاست یا رزین فنل-فرمالدئید حاصل می‌شود. ماکزیمم PH که در صنعت با آن کار می‌شود 8/5 است و برای ایجاد این PH البته در محیط بازی به محیط ، NH3 یا NaOH اضافه می‌شود. برای این که چسب نجاری حاصل شود، در انتهای مولکول ، باید گروه OH باشد. هر چه گروههای OH بیشتر باشد چسبندگی بیشتر خواهد بود. پس برای تولید چسب بهتر ، باید فرمالدئید اضافی برداریم. بهترین چسب آن است که گروه فرمالدئید آزاد داشته باشد.

 

آمینوپلاستها

این پلاستیک‌ها از متراکم شدن اوره یا ملامین با فرمالدئید در محیط اسیدی یا بازی بدست می‌آیند. دمای این واکنش باید بین 60 تا 80 درجه سانتیگراد باشد. چسب فنل فرمالدئید بعلت بدبویی در بازار نیست. ولی این چسب ، در بازار موجود است. ملامین یا 8 ، 4 ، 6 _ تری آمینو _ 1 ، 3 ، 5 _ تری آزید با فرمالدئید می‌تواند در محیط اسیدی یا بازی ، واکنش چند تراکمی انجام دهد و برحسب شرایط تنظیم واکنش ، پلیمر یک بعدی ایجاد کند.

وقتی که شرایط را با تنظیم PH در محیط اسیدی و دمای زیاد تغییر دهیم، پلیمر یک بعدی به سه بعدی تبدیل می‌شود و همراه با 20 درصد کائولن تبدیل به فرمیکال می‌شود که ماده استخوانی روی میزهای کابینت‌هاست که در خلا تحت فشار بالا پرس می‌شود. حال اگر 40 - 30 درصد کربنات کلسیم اضافه کنیم، تبدیل به زیر سیگاری و مواد دیر اشتعال پذیر می‌شود که قیمت آن ، فوق‌العاده افت می‌کند. اما قدرت مکانیکی آن بالا می‌رود.

کلید و پریز برق بدون استثنا از این ماده می‌باشد.

ترموپلاستها

پلیمرهایی هستند که در اثر فشار ، تغییر شکل می‌دهند و بعد از حذف نیروی خارجی ، این تغییر شکل همچنان ادامه می‌یابد و باقی می‌ماند. به عبارت دیگر ، خاصیت پلاستیسیتی دارند. این پلیمرها در اثر گرما بتدریج نرم می‌شوند و با افزایش دما به حالت فیزیکی جامد خود تبدیل می‌شوند. این خصلت ، کاربرد این پلیمرها را تضمین می‌کند یا بوجود می‌آورد. اگر ترموپلاستیکی را بصورت پودر یا حلقه‌های کوچک حرارت دهیم، ابتدا نرم و سپس مذاب و وسیکوز می‌شود و اگر آنها را قالب بگیریم، شکل قالب را به خود می‌گیرد.

 

 

 

معاون محیط زیست انسانی سازمان حفاظت محیط زیست از فهرست اقلامی خبر داد که باید پسماندهای آنها توسط تولیدکنندگان بازیافت شده و یا 5/0 در هزار ارزش آنها همزمان با فروش و یا ورود، به صندوق ملی محیط زیست پرداخت شود.

به گزارش سما به نقل از ایسنا، دکتریوسف حجت این فهرست را بر اساس آیین‌نامه اجرایی قانون مدیریت پسماندها شامل موادپلیمری از قبیل پلاستیکها، PET و لاستیک، کالاهای شیشه‌ای، کریستال، اشیای ساختهشده از فلزات ساده و آلیاژی، اشیای ساخته شده از چوب و نئوپان، کالاهای ساخته شدهاز کاغذ و مقوا، انواع روغنهای روانکار، کالاهایی که حداقل از دو جزء شیشه، فلز،پلیمر، ‌سلولز تشکیل شوند، لوازم برقی و الکترونیکی و انواع مصالح ساختمانی از نوعکانی‌های غیرفلزی اعلام کرد و افزود: بر این اساس صندوق ملی محیط زیست باید برایبازیافت پسماند حاصل هر یک از اقلام مزبور، مبالغ دریافتی را در اختیار واحدهایبازیافت کننده آن قلم پسماند قرار دهد.

معاون محیط زیست انسانی سازمان حفاظتمحیط زیست تصریح کرد: مختلفان طبق این آیین‌نامه به حکم مراجع قضایی به جزای نقدیدر بار اول برای پسماندهای عادی از 500 هزار ریال تا 100 میلیون ریال و در صورتتکرار، هر بار به 2 برابر مجازات قبلی در این ماده محکوم می‌شوند.

به گفته وی همچنین مخلوط کنندگانپسماندهای پزشکی با سایر پسماندها و تخلیه و پخش‌کنندگان آنها در محیط و یافروشندگان، استفاده‌کنندگان و بازیافت‌کنندگان این پسماندها به جزای نقدی از 2میلیون ریال تا 100 میلیون ریال و در صورت تکرار به دو برابر حداکثر مجازات و درصورت تکرار مجدد هر بار به دو برابر مجازات بار قبل محکوم می‌شوند.

معاون محیط زیست انسانی سازمان حفاظتمحیط زیست افزود: همچنین تولیدکنندگان پسماند عادی و اشخاص حقیقی و حقوقی مسؤولمراکز و مجتمع‌هایی که پسماند عادی تولید می‌کنند، از قبیل ساکنین منازل، مدیران ومتصدیان مجتمع‌ها و شهرکها، اردوگاه‌ها، ‌سربازخانه‌ها، ‌واحدها و مجتمع‌های تجاری،خدماتی، آموزشی،‌ تفریحی و تفرجگاهی در قبال مدیریت اجرایی پسماند عادی پاسخگو بودهو ملزم به رعایت مقررات و شیوه‌ نامه‌های آیین‌نامه اجرایی قانون مدیریت پسماندهاشدند.

وی تصریح کرد: کلیه مراکز تولیدکننده پسماندهای ویژه همچنین تولیدکنندگان جزء ویژه پسماند عادی (خانگی) باید نسبتبه جداسازی پسماندهای ویژه از پسماندهای عادی در محل تولید اقدام کنند.

معاون سازمان حفاظت محیط زیست افزود: همچنین تولیدکنندگان پسماندهای ویژه ملزم به کاهش مقدار و یا شدت آلودگی پسماندهابوده و باید پسماند تولیدی و ظرفیت فعالیت خود را در فرمهای اظهارنامه ثبت و بهسازمان حفاظت محیط زیست گزارش کنند، در غیر این صورت مشمول جرایم زیست‌محیطی خواهندشد.

وی با اشاره به اینکه دستگاههایذیربط باید قبل از صدور مجوز محل دفن زباله‌ها و پسماندها نسبت به استعلام و اخذتاییدیه وزارت نیرو در زمینه عدم تاثیرپذیری منابع آبی اقدام کنند، گفت: سازمانحفاظت محیط زیست نیز مکلف شده ظرف یکسال بانک اطلاعاتی جامع پسماندها را با همکاریدستگاه‌ها و مدیریتهای اجرایی ذی‌ربط تهیه کند.

به گفته معاون محیط زیست انسانیسازمان حفاظت محیط زیست سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی کشور باید اعتبارات لازم جهتاجرایی شدن این آیین‌نامه را در لوایح بودجه پیش‌بینی کند.

وی تصریح کرد: وزارت کشور نیز مکلف است با هماهنگی سازمان حفاظت محیط زیست شیوه نامه‌های اجرایی مدیریت پسماندهای عادی و کشاورزی و پسماند ویژه تبدیل شده به پسماند عادی از قبیل تولید، ذخیره‌سازی، جمع‌آوری، جداسازی، حمل و نقل، بازیافت، پردازش و دفع را تا 6 ماه آینده تهیه کرده و به مورد اجرا بگذارد. این وازتخانه همچنین مکلف شده است ضوابط ، مقررات و دستورالعملهای قانونی را به مدیریتهای اجرایی پسماند عادی و شوراهای اسلامی ابلاغ و محل دفع پسماندهای عادی را بر اساس ضوابط

زیست‌محیطی و با هماهنگی سازمان حفاظتمحیط زیست و وزارت جهاد کشاورزی تعیین کند.

حجت تاکید کرد: محلهای دفع تعیین شدهپسماندها در صورت لزوم، با اجرای مفاد قانون نحوه خرید و تملک در اختیار مدیریتهایاجرایی پسماندها قرار گرفته تا طبق ضوابط و مقررات مربوط بهره‌برداری شود.

وی با اشاره به اینکه کلیه اشخاصحقیقی و حقوقی که مبادرت به عملیات ساختمانی و عمرانی در سطح شهر، روستا و بخشمی‌کنند، باید مقررات و شیوه‌نامه‌های مربوط در خصوص جداسازی، ذخیره و انتقالنخاله‌های ساختمانی را رعایت کنند، به ایسنا گفت: بخشداریها باید بر اساسشیوه‌نامه‌های ارسالی از سوی وزارت کشور نسبت به جمع‌آوری، حمل و دفع پسماندهایعادی بین راهی از قبیل پسماندهای رستورانها، پمپ بنزین‌ها و سایر تاسیسات اطرافراهها و حریم راهها اقدام کنند.

به گفته حجت، وزارت امور اقتصادی ودارایی نیز باید از طریق گمرکات، از ورود کالاهایی که بر اساس فهرست اعلام شده ازسوی سازمان، دارای پسماند ویژه غیرمجاز هستند، جلوگیری کند.

وی با اشاره به یکی دیگر از مواد آیین نامه اجرایی قانون مدیریت پسماندها، گفت: بر این اساس موسسه استاندارد باید ظرف یکسال استانداردهای کاغذ و پلاستیک بازیافتی و موارد مجاز استفاده آنها از جنبه‌های فنی و بهداشتی، کود آلی به خصوص کود کمپوست حاصل از پردازش پسماندهای عادی و کشاورزی، تاسیسات و تجهیزات مرتبط با مدیریت پسماندها از جمله دستگاه‌های زباله سوز و نوع پسماندهای مورد پذیرش از جنبه فنی و بهداشتی، علایم نشان دهنده نوع و جنس پلاستیکها و نیز پلاستیکهای قابل تجزیه در طبیعت را تهیه کند.

 

معاون محيط زيست انساني سازمان حفاظت محيط زيست از فهرست اقلامي خبر داد كه بايد پسماندهاي آنها توسط توليدكنندگان بازيافت شده و يا 5/0 در هزار ارزش آنها همزمان با فروش و يا ورود، به صندوق ملي محيط زيست پرداخت شود.

دكتر يوسف حجت در گفت‌وگويي اختصاصي با خبرنگار «محيط زيست» ايسنا، اين فهرست را بر اساس آيين‌نامه اجرايي قانون مديريت پسماندها شامل مواد پليمري از قبيل پلاستيكها، PET و لاستيك، كالاهاي شيشه‌اي، كريستال، اشياي ساخته شده از فلزات ساده و آلياژي، اشياي ساخته شده از چوب و نئوپان، كالاهاي ساخته شده از كاغذ و مقوا، انواع روغنهاي روانكار، كالاهايي كه حداقل از دو جزء شيشه، فلز، پليمر، ‌سلولز تشكيل شوند، لوازم برقي و الكترونيكي و انواع مصالح ساختماني از نوع كاني‌هاي غيرفلزي اعلام كرد و افزود: بر اين اساس صندوق ملي محيط زيست بايد براي بازيافت پسماند حاصل هر يك از اقلام مزبور، مبالغ دريافتي را در اختيار واحدهاي بازيافت كننده آن قلم پسماند قرار دهد.

معاون محيط زيست انساني سازمان حفاظت محيط زيست تصريح كرد: مختلفان طبق اين آيين‌نامه به حكم مراجع قضايي به جزاي نقدي در بار اول براي پسماندهاي عادي از 500 هزار ريال تا 100 ميليون ريال و در صورت تكرار، هر بار به 2 برابر مجازات قبلي در اين ماده محكوم مي‌شوند.

به گفته وي همچنين مخلوط كنندگان پسماندهاي پزشكي با ساير پسماندها و تخليه و پخش‌كنندگان آنها در محيط و يا فروشندگان، استفاده‌كنندگان و بازيافت‌كنندگان اين پسماندها به جزاي نقدي از 2 ميليون ريال تا 100 ميليون ريال و در صورت تكرار به دو برابر حداكثر مجازات و در صورت تكرار مجدد هر بار به دو برابر مجازات بار قبل محكوم مي‌شوند.

معاون محيط زيست انساني سازمان حفاظت محيط زيست افزود: همچنين توليدكنندگان پسماند عادي و اشخاص حقيقي و حقوقي مسؤول مراكز و مجتمع‌هايي كه پسماند عادي توليد مي‌كنند، از قبيل ساكنين منازل، مديران و متصديان مجتمع‌ها و شهركها، اردوگاه‌ها، ‌سربازخانه‌ها، ‌واحدها و مجتمع‌هاي تجاري، خدماتي، آموزشي،‌ تفريحي و تفرجگاهي در قبال مديريت اجرايي پسماند عادي پاسخگو بوده و ملزم به رعايت مقررات و شيوه‌ نامه‌هاي آيين‌نامه اجرايي قانون مديريت پسماندها شدند.

وي تصريح كرد: كليه مراكز توليد كننده پسماندهاي ويژه همچنين توليدكنندگان جزء ويژه پسماند عادي (خانگي) بايد نسبت به جداسازي پسماندهاي ويژه از پسماندهاي عادي در محل توليد اقدام كنند.

معاون سازمان حفاظت محيط زيست افزود: همچنين توليدكنندگان پسماندهاي ويژه ملزم به كاهش مقدار و يا شدت آلودگي پسماندها بوده و بايد پسماند توليدي و ظرفيت فعاليت خود را در فرمهاي اظهارنامه ثبت و به سازمان حفاظت محيط زيست گزارش كنند، در غير اين صورت مشمول جرايم زيست‌محيطي خواهند شد.

وي با اشاره به اينكه دستگاههاي ذيربط بايد قبل از صدور مجوز محل دفن زباله‌ها و پسماندها نسبت به استعلام و اخذ تاييديه وزارت نيرو در زمينه عدم تاثيرپذيري منابع آبي اقدام كنند، به ايسنا گفت: سازمان حفاظت محيط زيست نيز مكلف شده ظرف يكسال بانك اطلاعاتي جامع پسماندها را با همكاري دستگاه‌ها و مديريتهاي اجرايي ذي‌ربط تهيه كند.

به گفته معاون محيط زيست انساني سازمان حفاظت محيط زيست سازمان مديريت و برنامه‌ريزي كشور بايد اعتبارات لازم جهت اجرايي شدن اين آيين‌نامه را در لوايح بودجه پيش‌بيني كند.

وي تصريح كرد: وزارت كشور نيز مكلف است با هماهنگي سازمان حفاظت محيط زيست شيوه نامه‌هاي اجرايي مديريت پسماندهاي عادي و كشاورزي و پسماند ويژه تبديل شده به پسماند عادي از قبيل توليد، ذخيره‌سازي، جمع‌آوري، جداسازي، حمل و نقل، بازيافت، پردازش و دفع را تا 6 ماه آينده تهيه كرده و به مورد اجرا بگذارد. اين وازتخانه همچنين مكلف شده است ضوابط ، مقررات و دستورالعملهاي قانوني را به مديريتهاي اجرايي پسماند عادي و شوراهاي اسلامي ابلاغ و محل دفع پسماندهاي عادي را بر اساس ضوابط زيست‌محيطي و با هماهنگي سازمان حفاظت محيط زيست و وزارت جهاد كشاورزي تعيين كند.

حجت تاكيد كرد: محلهاي دفع تعيين شده پسماندها در صورت لزوم، با اجراي مفاد قانون نحوه خريد و تملك در اختيار مديريتهاي اجرايي پسماندها قرار گرفته تا طبق ضوابط و مقررات مربوط بهره‌برداري شود.

وي با اشاره به اينكه كليه اشخاص حقيقي و حقوقي كه مبادرت به عمليات ساختماني و عمراني در سطح شهر، روستا و بخش مي‌كنند، بايد مقررات و شيوه‌نامه‌هاي مربوط در خصوص جداسازي، ذخيره و انتقال نخاله‌هاي ساختماني را رعايت كنند، به ايسنا گفت: بخشداريها بايد بر اساس شيوه‌نامه‌هاي ارسالي از سوي وزارت كشور نسبت به جمع‌آوري، حمل و دفع پسماندهاي عادي بين راهي از قبيل پسماندهاي رستورانها، پمپ بنزين‌ها و ساير تاسيسات اطراف راهها و حريم راهها اقدام كنند.

به گفته حجت، وزارت امور اقتصادي و دارايي نيز بايد از طريق گمركات، از ورود كالاهايي كه بر اساس فهرست اعلام شده از سوي سازمان، داراي پسماند ويژه غيرمجاز هستند، جلوگيري كند.

وي با اشاره به يكي ديگر از مواد آيين نامه اجرايي قانون مديريت پسماندها، گفت: بر اين اساس موسسه استاندارد بايد ظرف يكسال استانداردهاي كاغذ و پلاستيك بازيافتي و موارد مجاز استفاده آنها از جنبه‌هاي فني و بهداشتي، كود آلي به خصوص كود كمپوست حاصل از پردازش پسماندهاي عادي و كشاورزي، تاسيسات و تجهيزات مرتبط با مديريت پسماندها از جمله دستگاه‌هاي زباله سوز و نوع پسماندهاي مورد پذيرش از جنبه فني و بهداشتي، علايم نشان دهنده نوع و جنس پلاستيكها و نيز پلاستيكهاي قابل تجزيه در طبيعت را تهيه كند.

 


مطالب مشابه :


كاهش قيمت مواد اوليه توسط پتروشيمي

قيمت روز موادپليمروپلاستيك - ايران پليمر - كاهش قيمت مواد اوليه توسط پتروشيمي - قيمت




ظروف گیاهی در تسخیر مافیای پلاستیک

ظروف یکبارمصرف گیاهی آریا(دوستدار طبیعت) - ظروف گیاهی در تسخیر مافیای پلاستیک - پخش ظروف




پلاستيك

اولین قدم در مورد صنعت پلاستیک ، توسط فردی ویژگیهای مواد محیط و یا فروشندگان، استفاده




پلاستیک و روز بدون نایلکس

مجله علمی سه سیب سرخ - پلاستیک و روز بدون نایلکس - مقالات و اخبار به روز مجلات و سایتهای معتبر




تحلیل بازار مواد پتروشیمیایی در نقاط مختلف جهان (هفته منتهی به 31 اردیبهشت ماه 1387)

صنایع پلاستیک تحلیل بازار مواد پتروشیمیایی نظر فروشندگان گوگرد در هندوستان 745–740




تعرفه عوارض محلی روستای کهنه

7- فروشندگان مواد غذایی و سوپرمارکت ها 200000 ریال . 22- فروشندگان پلاستیک و ظروف 50000




پلاستیک چیست؟

مهندسی پلیمر - پلاستیک چیست؟ - مهندسی پلیمر-مرکز قزوین-بچه های ورودی سال 90 - مهندسی پلیمر




کیسه های پلاستیک بلای جان محیط زیست شهری

动物科学论坛网站 تارنمای تخصصی علوم جانوری - کیسه های پلاستیک بلای جان محیط زیست شهری -




بررسی مشکلات استفاده از ظروف یکبار مصرف پلیمری و کیسه های پلاستیکی

پلاستیک که یکی از عمده تمایل فروشندگان کالا در مورد عرضه - مواد پلاستیکی و پلیمری




چشم انداز کامپوزیت های چوب پلاستیک

وبلاگ تخصصي مهندسي مواد حتی فروشندگان ولی این حقیقت که در این ماده، پلاستیک




برچسب :