مروری بر مفاهیم فضا و ساختار در دانش طراحی معماری

فرانسیس دی.کی.چینگ معتقد است ساختمان­ها معمولا از تعدادی فضا تشکیل شده­اند که به وسیله عملکرد، مجاورت یا مسیر حرکتی بهم مربوط می­شوند. دی.کی.چینگ در کتاب " معماری: فرم، فضا، نظم" در مورد شیوههای اصلی ارتباط فضاهای یک بنا با یکدیگر و سازماندهی آنها در انواع مربوط به فرم و فضا بحث نموده است. در حقیقت چینگ استارکچر را در مقیاس خرد معماری مورد توجه قرار داده است. به اعتقاد او میتوان 4 نوع ارتباطات فضایی را بین عناصر تشخیص داد:

1-فضایی در درون یک فضا

2-فضاهای متداخل

3-فضاهای مجاور

4-فضاهایی که با یک فضای مشترک بهم مربوط میشوند.

روابط ذکر شده کاملاً ذهنی بوده و در بسیاری مواقع قابل رؤیت نیست و ذهن انسان به صورت یکسری خطوط فرضی، رابطه بین مهمترین اجزاء را مشخص می­کند.

چینگ در ادامه بر اساس انواع ارتباطات فضایی ذکر شده پنج نوع سازماندهی فضایی را در این ارتباطات معرفی می­کند:

-سازماندهی خطی

-سازماندهی مرکزی

-سازماندهی شعاعی

-سازماندهی مجموعه­ای

-سازماندهی شبکه-ای

 

به اعتقاد یورگن گروترفضا به وسیله عناصری که آن را محدود کرده­اند، مشخص یا اصطلاحاً تعریف می­شود. این عناصر و ارتباطشان با یکدیگر هسند که شخصیت یک فضا را می­سازند و به فضا فرم می­دهند.

او فرم­ها را بر اساسنحوه ارتباط بین عناصر به دو دسته بی قاعده و با قاعده تقسیم می­کند:

 فرم بی قاعده فاقد استراکچر است. این فرم قابل پیش­بینی نیست و به این دلیل بدیع است. اما هر پیام بدیعی نیز بایستی در ارتباط با پیام­های قبلی باشد. چون اگر اینطور نباشد برای ما قابل درک نیست. ما فرم­های بی قاعده را بر اساس قانون تجربه در ارتباط با فرم­هایی که برای ما شناخته شده هستند ادراک می­کنیم.

فرمهای با قاعده دارای استراکچر هستند: رابطه بین اجزاء هر فرم بر اساس قواعدی مشخص میشوند و ادراک شکل با جستجوی استراکچر که میتواند مثلاً یک محور تقارن یا طولهای متشابه اضلاع یا زوایا یا کانون­ها و غیره باشد آغاز می­شود. لذا در فرآیند ادراک شکل، استارکچر میتواند از تمامی خطوط تشکیل دهنده شکل مهمتر باشد.

در فرآیند ادراک، فرم­ها اینقدر ساده می­شوند تا سرانجام چیزی جز استراکچر باقی نمی­ماند. د رحقیقت گروتر استراکچر را ویژگی­ای از شکل می­داند که باعث شکل­گیری ذهنیت از شکل می­شود. در عین حال گروتر اشاره می­کند که استراکچر به ندرت بر خطوط تشکیل دهنده شکل منطبق است و اغلب بلافاصله قابل تشخیص نمی­باشد چرا که اغلب فاقد خطوط و نقاط است. به عبارتی استراکچر شکل لزوماً وجود خارجی نداشته و می­تواند شامل خطوط فرضی­ای باشد که ذهن انسان برای ساده کردن شکل از آن استفاده می­کند. در صورت جابه­جا نمودن یک شکل تا زمانی که استراکچر بتواند با این تغییرات همراهی کند، ما می­توانیم شکل را بازشناسی کنیم. ولی در صورت تغییر استراکچر، ادراک ما از همان شکل می­تواند کاملاً متفاوت باشد. برای مثال در صورتی که یک مربع 45 درجه بچرخد، با اینکه محل استراکچر آن تغییر نمیکند ولی ماهیت آن متفاوت شده و خطوط تقارن به قطر تبدیل می­شوند.

وجود استراکچر به معنی ارتباط با قاعده بین عناصر بوده و در برابر عدم وجود استراکچر به معنی نبود قاعده­ای در ارتباطات بین عناصر قرار دارد. لذا به منظور شناخت استراکچر باید به ارتباط بین عناصر توجه نمود.        


مطالب مشابه :


دانلود کتاب معماری، فرم، فضا، نظم

کتاب معماری، فرم، فضا، نظم را به زبان لاتین با حجم 77 مگا بایت می توانید از لینک زیر دانلود




معرفی کتاب معماری فرم فضا ونظم

نام کتاب : معماری: فرم, فضا و نظم تالیف: فرانسیس دی . کی .چینگ هدف این کتاب بالا بردن عمق و




فرم ، فضا و نظم در معماری

فرم ، فضا و نظم در فقدان واژه فضا در کتاب ‎ های مرجع معماری نیز کاملاً قابل توجه و تعجب




دانشگاه شمال - 2

فصل 5 (سیرکولاسیون) کتاب معماری ؛ فرم ، فضا ، نظم فصل 2 (فرم) کتاب معماری ؛ فرم ، فضا ،




منابع ارشد معماری- گرایش معماری معماری

نام کتاب. نام مولف - معماری فرم فضا نظم / چینگ




معرفي كتاب - 1

معماري ؛ فرم ، فضا ، نظم. مولف‌: دي .كي . معرفی سایت و کتاب در




سازه هاي پوسته اي

دانلود کتاب فرم، فضا، نظم از لحاظ هندسی سطوحی هستند که حجمی از فضا را از نام کتاب:




مروری بر مفاهیم فضا و ساختار در دانش طراحی معماری

دی.کی.چینگ در کتاب " معماری: فرم، فضا، نظم" در مورد را می­سازند و به فضا فرم فرم بی قاعده




برچسب :