بی خوابی در سالمندان

اهمیت خواب در سالمندان :

با عنایت به اینکه خواب نقش عمده ای در سلامت همه ی انسان ها به ویژه سالمندان ایفا میکند، در صورت خواب کامل و راحت فرد با احساس نشاط و شادابی از خواب بر می خیزد ودر طول روز با انرژی بالا و روحیه ی بسیار خوبی قادر به انجام وظایف روزمره ی خود می باشد. هرگونه اختلال خواب در سالمندان باعث ایجاد اختلالات جسمی و روانی میگردد.در پژوهش های جدید به اثبات رسانده که اگر میزان خواب انسان کمتر از 3.5 ساعت و یا بیشتر از 8.5 ساعت باشد احتمال مرگ و میر تا 15% افزایش میابد.در اکثر مطالعات  اما نه همه، بی خوابی با افزایش سن شیوع پیدا کرده است به طور نمونه در4/1(یک چهارم)افراد بالای 65 و بالاتر گزارش شده است.مطالعات اپیدمیولوژی نشان می دهد که بی خوابی در زنان سالمند بیشتر از مردان سالمند است.همچنین مطالعات نشان می دهد که بی خوابی در میان افراد با درآمد و تحصیلات پایین بیشتر است.

خواب در افراد سالمند چه تغییری میکند؟

همزمان با سایر تغییرات فیزیولوژیک در سایر اعضاء بدن از جمله سیستم اعصاب، در خواب آنان نیز تغییرات طبیعی بروز می کند که این تغییرات به معنی اختلال در خواب محسوب نمی شود. از جمله: مدت زمان به خواب رفتن ممکن است طولانی تر شود. یعنی از زمان به رختخواب رفتن یا شروع خواب کمی بیش از زمان مورد انتظار طول بکشد.

کل طول مدت خواب شبانه کمتر می شود.طول مدتی که فرد در خواب عمیق بسر می برد کمتر می شود. به عبارت دیگر بر طول مدت خواب سبک و سطحی فرد افزوده می گردد.

خواب ممکن است بریده بریده شود و فرد سالمند در طول مدت خواب شبانه خود چند بار از خواب بیدار شود و مجددا به خواب رود.

در افراد سالمند معمولا خواب جلو می فتد به این معنی که زمان شروع خواب و بیدار شدن در صبح زودتر از گذشته رخ می دهد.

میزان خواب آلودگی در طول روز ممکن است در برخی از سالمندان به ویژه در سنین بالاتر افزایش یابد.

دفعات چرت زدن و مدت آن در طول روز یعنی زمانی که باید بیدار باشند افزایش می یابد. افزایش میزان چرت زدن میتواند به اختلال در سیکل خواب و بیداری منجر گردد.طول مدت خواب REM یعنی دوره ای از خواب که به دیدن رویا مربوط میشود معمولا در افراد سالمند تغییر نمی کند.

خواب سالمندان سبک است و محرک های شنیداری خفیف آنها را از خواب بیدار میکند. مراحل 3 و 4 خواب که جز خواب عمیق بوده کم شده و به مرحله ی دوم خواب در سالمندان افزایش میابد.

سالمندان به 6 تا 9 ساعت خواب در طول یک شبانه روز نیاز دارند.اکثر افراد سالمند حدود 7 ساعت می خوابند.

نحوه ی بررسی خواب سالمندان:

با توجه به اینکه سالمندان به شکل اغراق آمیزی میزان خواب خود را کم یا زیاد بیان می کنند بهتر است که از آنها زمان دقیق شروع و پایان خواب و همچنین تعداد دفعات و مدت زمان بیدار شدن در طول شب به طور دقیق سوال شود. اینگونه افراد چون خواب سبکی دارند احساس می کنند اکثر ساعات شب را بیدارند.

اختلالهای خواب

 حدود30% افراد بزرگسال در طول زندگی خود یکی از اختلالات خواب را تجریه می کنند. بیش از یک دوم افرادی که از مشکلات خواب رنج می برند در صدد درمان بر نمی آیند. کمبود خواب می تواند موجب اشکال در تمرکز، ضعف حافظه، مشکلاتی درآزمونهای نوروپسیکولوژیک، و کاهش میل جنسی شود.

با توجه به اینکه دلایل زیادی در سالمندان باعث بی خوابی می شود سعی شده در این مطالب این اختلالات را بررسی و راه حل های آن ذکر شود.

1.هم ابتلایی  پزشکی

بین شکایت خوابی و شرایط مزمن پزشکی ارتباط قوی وجود دارد. بطوری که 93%بی خوابی  در حضور ریسک فاکتورهای سلامتی اتفاق می افتد. بررسی جوامع سالمندی نشان می دهد که ادار شبانه، درد مزمن،وفقر خود مراقبتی با بی خوابی در سالمندان مرتبط است.در سال 2003موسسه ملی خواب با بررسی افراد سالمند 65 سال به بالا نشان داد که بین بیماری قلبی و ریوی با بی خوابی ارتباط مثبتی وجود دارد.این مطالعه نشان می دهد که 31% افراد مبتلا به آرتریت،66%بیماران با درد مزمن مشکل در خواب رفتن دارند.33% بیماران دیابتی،57% بیماران در مرحله نهایی بیماری کلیوی،81% افراد مبتلا به آرتریت و58% بیماران با درد مزمن مشکل در حفظ خواب در طول شب را دارند و44%مبتلایان به سرطان،45% مبتلایان به مشکلات مری-معده و 50% مبتلایان به نارسایی احتقانی قلب مشکل در شروع خواب وحفظ آن در طول شب دارند و نیز افراد مبتلا به درد زانو و استئوآرتریت بیشترین شکایت بی خوابی را دارند.

انسداد مزمن ریوی با کاهش اکسیژن رسانی به ریه با عث کاهش کیفیت خواب در افراد سالمند می شود.

با درمان این بیماری های زمینه ایی می توان از مشکل بی خوابی سالمندان جلوگیری کرد.

ادامه دارد......

 


مطالب مشابه :


بی خوابی در سالمندان

دانشجویان سلامت سالمندی تبریز سایت معتبر برای دانلود رایگان نمونه سئوالات ارشد




سرفصل های دروس دوره کارشناسی ارشد

دانشجویان سلامت سالمندی تبریز - سرفصل های دروس دوره کارشناسی ارشد - - دانشجویان سلامت




معرفی شرکت پایش سلامت تبریز

فعالیت های شرکت پایش سلامت تبریز در زمینه خدمات مهندسی بهداشت حرفه ای طبق طراحی سایت




مدارک مورد پذیرش برای شرکت در آزمون ارشد سلامت سالمندی

دانشجویان سلامت سالمندی تبریز - مدارک مورد پذیرش برای شرکت در آزمون ارشد سلامت سالمندی




کنگره کشوری سالمندی و سلامت

دانشجویان سلامت سالمندی تبریز - کنگره کشوری سالمندی و سلامت - (سایت کنگره)




مطالب برگزیده سلامتی از سایت time

به گزارش بخش سلامت سایت time. اطلاعات تازه منتشر شده مرکز پیشگیری بیماری آمریکا در سال 2007 نشان




توقف

بچه های فناوری اطلاعات سلامت تبریز وب سایت مدارک پزشکی،h.i.t و انفورماتیک پزشکی ایران .




اثرات سلامت بخش غذاهای عملگرا در بدن انسان

دانشجویان صنایع غذایی دانشگاه تبریز-89 - اثرات سلامت بخش غذاهای عملگرا در بدن انسان - Food Scinece




برچسب :