راهنمای استفاده از دستگاه خودپرداز (ATM)

 راهنمای استفاده از دستگاه ATM


متقاضیان با دراختیارداشتن یکی ازکارتهای صادره بانک ملت مانند ملت کارت هوشمند، بن کارت، کارت هدیه و Access Card قادرخواهند بود با استفاده از پایانه های خودپرداز (ATM) از خدمات بانکی همچون برداشت و واریز وجه ، انتقال وجوه، تغییر رمز کارت، دریافت رمزاینترنتی و پارامترCVV2 ، دریافت صورتحساب و پرداخت قبوض برق و تلفن و... بهره مند گردند.
در ذیل به تفصیل نحوه استفاده هریک از کارتهای مزبور ، از طریق پایانه های خودپرداز (ATM) بیان گردیده است:

1- ملت کارت هوشمند
پس از ورود کارت در پایانه خودپرداز ، دو گزینه مشاهده می گردد:

1-1 حسابهای فعال کارت : با انتخاب این گزینه صفحه رود شماره رمز عبور به نمایش درآمده که بایستی شماره رمز کارت خود را وارد نموده ، پس از تائید رمز ورود ، منوی ذیل نمایش داده می شود:

* برداشت وجه * پرداخت قبوض
* سپرده گذاری * صورتحساب
* انتقال وجه * تغییر رمز
* خروج

برداشت وجه 
با انتخاب این گزینه صفحه مربوط به انتخاب مبلغ مورد نیاز جهت برداشت تا سقف تعیین شده در سیستم ، به نمایش در می آید که پس از انتخاب یکی از مبالغ پیش فرض و یا درج مبلغ دلخواه (تا سقف مبلغ تعیین شده در دستگاه خودپرداز )، کلید ثبت را فشار داده تا شمارنده دستگاه خودپرداز فعال شود. دراین زمان دستگاه ، ابتدا کارت ، سپس پول درخواستی و در پایان رسید چاپی مربوط به عملیات برداشت از حساب را به صاحب کارت ارائه می نماید.

سپرده گذاری
می توان به حساب کوتاه مدت کارت خود به دو صورت نقد و یا چک ، پول واریز نمود.

  • با انتخاب سپرده گذاری به صورت نقد ، مبلغ مورد نظر را وارد نموده ، دستگاه رسید واگذاری وجه نقد را صادر و پاکت مخصوص را ارائه می نماید پس از قراردادن وجه در پاکت ، آنرا وارد دستگاه نمائید.
  • با انتخاب سپرده گذاری به صورت چک ، شماره چک مورد نظر را وارد نموده ، دستگاه رسید واگذاری چک را صادر و پاکت مخصوص را ارائه می نماید پس از قراردادن چک در پاکت ، آنرا وارد دستگاه نمائید.

لازم به ذکر است تعدادی از پایانه های خودپرداز بانک ملت دارای این قابلیت می باشد و در سیستم های جدید به علت عدم استقبال چشمگیر مراجعین ، امکان مزبور وجود ندارد.

انتقال وجه
با انتخاب این گزینه ، امکان انتقال وجه فی ما بین حسابهای متمرکز ( در فاز اول حسابهای جاری جام و کوتاه مدت کارت و در فاز دوم کلیه حسابهای متمرکز این بانک) امکان پذیر می شود . بدین منظور بایستی پس از انتخاب گزینه مذکور ، حساب مبدا و مقصد را به شیوه ذیل مشخص نمائید:

  • انتقال وجه از حساب کوتاه مدت ملت کارت هوشمند به حساب کوتاه مدت ملت کارت هوشمند دیگران

به منظور استفاده از این خدمت در صفحه انتخاب نوع حساب مبدا ، حساب کوتاه مدت کارت را انتخاب نموده پس از تائید ، در صفحه انتخاب نوع حساب مقصد جهت انتقال وجه ، گزینه کوتاه مدت کارت دیگران را فشار دهید . پس از ظاهر شدن صفحه مربوطه شماره کارت مورد نظر خود را وارد نمایید و سایر مراحل را حسب پیام پایانه ادامه دهید.

  • انتقال وجه از حساب کوتاه مدت ملت کارت هوشمند به حساب جاری الکترونیک ملت (جام)

به منظور استفاده از این خدمت در صفحه انتخاب نوع حساب مبدا ، حساب کوتاه مدت کارت را انتخاب نموده و پس از تائید ، در صفحه انتخاب نوع حساب مقصد ، گزینه جاری الکترونیک جام را فشار دهید . در صورت انتقال وجه به حساب جام متصل به کارت فقط کلید ثبت را فشار داده و سایر مراحل را حسب پیام پایانه انجام دهید . در غیر اینصورت جهت انتقال وجه به حساب جام دیگران ، شماره حساب موردنظر را وارد نموده و کلید ثبت را فشار دهید . در صفحه بعد محل ورود کد شناسه ظاهر می شود . در صورت دارا بودن کد شناسه آن را وارد نموده و کلید ثبت را فشار دهید . در غیر اینصورت فقط کلید ثبت را فشار دهید . لازم به ذکر است کد شناسه مرتبط با حسابهای جام بوده و صرفاً در موارد خاص کاربرد دارد لذا وارد نمودن آن اجباری نمی باشد . در صفحه جدید مبلغ موردنظر جهت انتقال وجه را وارد نموده و سپس کلید ثبت را فشار دهید و سایر مراحل را حسب پیام های پایانه ادامه دهید.

  • انتقال وجه از حساب جاری الکترونیک (جام) به حساب کوتاه مدت ملت کارت هوشمند

به منظور استفاده از این خدمت در صفحه انتخاب نوع حساب مبدا ، حساب جاری الکترونیک جام را انتخاب نموده و پس از تائید ، در صفحه انتخاب نوع حساب مقصد ، کلید مقابل گزینه حساب کوتاه مدت کارت را فشار دهید . در ادامه صفحه (انتقال وجه به حساب کوتاه مدت) ظاهر می شود . در صورت انتقال وجه به حساب کوتاه مدت متصل به کارت ، فقط کلید ثبت را فشار دهید و سایر مراحل را حسب پیام پایانه ادامه دهید . در غیر اینصورت جهت انتقال وجه به حساب کوتاه مدت دیگران ، شماره کارت مورد نظر را وارد نموده و کلید ثبت را فشار دهید . سایر مراحل را حسب پیام های پایانه ادامه دهید.

  • انتقال وجه از حساب الکترونیک (جام) متصل به ملت کارت هوشمند به حساب جام دیگران

به منظور استفاده از این خدمت در صفحه انتخاب نوع حساب مبدا ، حساب جاری الکترونیک جام را انتخاب نموده و پس از تائید ، در صفحه انتخاب نوع حساب مقصد جهت انتقال وجه کلید مجاور گزینه جاری الکترونیک دیگران را فشار دهید . سپس صفحه انتقال وجه به حساب دیگران ظاهر می شود . شماره جام مورد نظر خود جهت واریز وجه را وارد نموده ، سایر مراحل را حسب پیام پایانه ادامه دهید.

در تمام موارد فوق پس از انتخاب حساب مبدا و مقصد ، مبلغ حواله را تعیین نموده و با فشردن کلید ثبت ، کارمزد تعریف شده از حساب صاحب کارت کسر ، حواله مذکور صادر و رسید چاپی آن ارائه می گردد.

لازم به ذکر است در حال حاضر انتقال وجه از حسابهای کوتاه مدت متمرکز و قرض الحسنه پس انداز متمرکز و یا واریز به حسابهای مذکور غیرفعال می باشد.

پرداخت قبوض 
با انتخاب این گزینه می توان هر یک از قبوض آب ، برق ، گاز ، تلفن ثابت و تلفن همراه را که دارای شناسه پرداخت می باشد ، از طریق پایانه های خودپرداز پرداخت نمود که هم اکنون این امکان برای قبوض برق ، تلفن ثابت و تلفن همراه میسر می باشد.

بدین منظور پس از انتخاب نوع قبض پرداختی ، با توجه به نوع پایانه خودپرداز ATM به یکی از دو صورت ذیل عمل می شود:

  • اگر پایانه خودپرداز دارای بارکدخوان باشد قسمت شناسه قبض را در مقابل بارکدخوان دستگاه قرار داده و پس از فشارکلید ثبت ، مبلغ پرداختی قبض نمایش داده می شود بعد از تائید آن ، وجه مورد نظر از حساب کارت کسر می گردد .
  • اگر پایانه مربوطه دارای بارکدخوان نباشد و یا قسمت شناسه قبض پرداختی پاره و یا تاخورده باشد می توان شناسه قبض و شناسه پرداخت قبض مربوطه را بصورت دستی وارد نمود و پس از فشار کلید ثبت ، مبلغ پرداختی قبض نمایش داده می شود بعد از تائید آن وجه موردنظر از حساب کارت کسر می گردد.

صورتحساب
در این بخش امکان دریافت صورتحساب مربوط به حساب متصل به ملت کارت هوشمند فراهم می گردد . حساب مورد نظر می تواند یکی از انواع حسابهای کوتاه مدت کارت ، جاری جام ، کوتاه مدت متمرکز و یا قرض الحسنه پس انداز متمرکز ( در فاز اول حسابهای جاری جام و کوتاه مدت کارت و در فاز دوم کلیه حسابهای متمرکز این بانک) باشد بطوریکه پس از انتخاب گزینه صورتحساب و تعیین حساب مورد نظر ، منویی نمایش داده می شود که می توان موجودی حساب و یا صورتحساب 10 گردش آخر را بصورت رسیدچاپی ویا نمایش بر روی صفحه نمایشگر دریافت نمود.

همچنین با انتخاب حساب کوتاه مدت کارت ، می توان عملکرد یک ماه گذشته را از طریق پست دریافت نمود که در حال حاضر غیر قابل استفاده می باشد.

تغییر رمز 
با انتخاب این گزینه می توان رمز کارت و یا رمز اینترنتی خود را تغییر داد:

  • تغییر رمز کارت : رمز مورد نظر خود را که حداقل چهار رقم می باشد ، وارد نموده و مجدداً طبق فرمان سیستم رمز را تکرار نمایید.پس از انجام موفقیت آمیز عملیات ، رمز بر روی رسید ارائه شده چاپ و تحویل می گردد.
  • تغییر رمز اینترنتی : رمز اینترنتی مورد نظر خود را که حداقل چهار رقم می باشد ، وارد نموده و مجدداً طبق فرمان سیستم رمز را تکرار نمایید.پس از انجام موفقیت آمیز عملیات ، رمز اینترنتی فعال شده و پارامتر CVV2 به همراه تاریخ انقضاء کارت بر روی رسید ارائه شده چاپ و تحویل می گردد.

خروج
با انتخاب این گزینه در منوی اصلی می توان کارت خود را تحویل و از سیستم خارج شد.

2-1 کیف پول الکترونیکی 
با توجه به اینکه ملت کارت هوشمند بانک ملت از نوع هوشمند می باشد لذا با نصب نرم افزار کاربردی کیف پول الکترونیکی بر روی آن ، امکان انتقال وجه از حساب ملت کارت هوشمند به حساب کیف پول الکترونیکی مهیا گردیده و صاحب کارت می تواند در زمان هایی که امکان ارائه سرویس از مرکز به سامانه های خودپرداز بانک ملت وجود ندارد بصورت off line نسبت به برداشت مبلغ موجود در کیف پول کارت خود از طریق دستگاه های ATM بانک ملت اقدام نمایند.

2- کارت هدیه
ابتدا کارت مربوطه را وارد پایانه خودپرداز نموده و با انتخاب زبان ، فارسی و یا انگلیسی بودن منو ، می توان بقیه مراحل را دنبال نمود . پس از ورود کلمه رمز ، منویی نمایش داده می شود که شامل گزینه های ذیل می باشد:

* برداشت وجه
*صورتحساب
* تغییر رمز
* خروج


راهنمای کاربرد گزینه های فوق همانند ملت کارت هوشمند می باشد لکن در گزینه صورتحساب گزارش مربوط به کارت وارد شده در سیستم نمایش داده می شود.

3- ملت کارت متمرکز
منوی مشاهده شده و نحوه استفاده از آن مشابه کارت هدیه می باشد.

انتقال وجه از ملت کارت متمرکز به کارت های بانکی سایر بانکها و بالعکس
از هم اکنون امکان انتقال وجه از ملت کارت متمرکز (Access card) به کارت های بانکی سایر بانکها و بالعکس از طریق پایانه های خودپرداز (ATM ) فراهم شده است .
بدین ترتیب در حال حاضر ، علاوه بر دارندگان ملت کارت های هوشمند ، دارندگان ملت کارت متمرکز نیز قادر خواهند بود وجوه مورد نظر خود را از طریق پایانه های خودپرداز بانک های عضو شتاب ، تا سقف 000/000/10 ریال در شبانه روز ، به حساب سایر کارت های بانکی عضو " شتاب" واریز نمایند.
بر این اساس دارندگان ملت کارت متمرکز برای انتقال وجه از حساب کارت خود به سایر کارتهای بانکی بایستی از طریق منوی " انتقال وجه" حسب مورد یکی از گزینه های " حساب اصلی" یا " سایر حساب های متصل به کارت" را انتخاب نموده و با استفاده از گزینه " واریز به سایر کارت ها " نسبت به واریز وجه به کارت ذیربط اقدام نمایند.
خاطر نشان می نماید به منظور انتقال وجه از ملت کارت متمرکز به کارت های بانکی سایر بانکها ، امکان استفاده از هر یک از حساب های متصل به کارت وجود دارد، لیکن انتقال وجه از کارت های عضو شتاب صرفاً به حساب اصلی ملت کارت متمرکز امکان پذیر می باشد.شایان ذکر است کارمزد خدمات ارائه شده ، همچنان 000/5 ریال می باشد که از حساب صادر کننده دستور پرداخت کسر خواهد شد.
ضمناً انتقال وجه به کارت سایر بانکهای عضو شتاب با استفاده از بسترهای اینترنت و POS شعبه نیز در دستور کار قرار دارد که پس از آماده سازی ، مراتب به نحو مقتضی به اطلاع رسانده خواهد شد.

4- بن کارت 
منوی مشاهده شده و نحوه استفاده از آن مشابه کارت هدیه می باشد با این تفاوت که در منوی بن کارت بدلیل ماهیت کارت (کارت ویژه خرید غیرنقدی کالا یا خدمات) ، گزینه برداشت وجه وجود ندارد.

 

 

راهنمای دریافت رمز دوم کارت‌های اعتباری


 

داوطلب گرامی؛ برای استفاده از خدمات پرداخت اینترنتی جهت خرید شماره کارت اعتباری ثبت نام (پذیرش و مراکز تخصصی)؛ توسط کارت‌های خودپرداز (ATM) تمام بانک‌ها، نیاز به دریافت رمز دوم کارت(رمز خرید اینترنتی ) + (CVV2) + تاریخ انقضای کارت خود هستید. چنانچه شما دارای یکی از کارت‌های خودپرداز بانک‌های دولتی یا خصوصی کشور هستید، بسادگی می‌توانید با استفاده از دستورالعمل‌های زیر برای کارت خود رمز دوم پرداخت اینترنتی تهیه نمایید و سپس از طریق سایت معاونت آموزش حوزه های علمیه جهت خرید کارت اعباری ثبت نام، اقدام نمایید.


1- بانک ملی
■ ملی کارت خود را در پایانه خودپرداز بانک ملی قرار دهید.
■ رمز کارت خود را وارد نموده و کلید ثبت را فشار دهید.
■ سپس دکمه مقابل گزینه عملیات رمز را فشار دهید.
■ گزینه مقابل تخصیص یا تغییر رمز دوم کارت را انتخاب کنید.
■ رمز دوم کارت مورد نظرخود را حداقل در 5 و حداکثر در 12 رقم وارد نمایید و مجدداً طبق فرمان سیستم رمز را تکرار نموده و کلید ثبت را فشار دهید.
■ پس از انجام موفقیت آمیز عملیات، رمز دوم کارت شما فعال شده و باید به خاطر بسپارید.

توجه داشته باشید در کارت‌های بانک ملی
■ CVV2 عدد چهار رقمی چاپ شده در پشت کارت بر روی نوار سفید رنگ است.
■ برای بدست آوردن تاریخ انقضای کارت باید پنج سال به تاریخ حک شده بر روی کارت اضافه شود.


2- بانک ملت
■ ملت کارت خود را در پایانه خودپرداز بانک ملت قرار دهید.
■ رمز کارت خود را وارد نموده و کلید ثبت را فشار دهید.
■ سپس دکمه مقابل گزینه تغییر رمز را فشار دهید.
■ گزینه تغییر رمز اینترنتی را انتخاب کنید.
■ رمز اینترنتی مورد نظرخود را حداقل در 4 و حداکثر در 12 رقم وارد نمایید و مجدداً طبق فرمان سیستم رمز را تکرار نمایید.
■ پس از انجام موفقیت آمیز عملیات، رمز اینترنتی شما فعال شده که باید به خاطر بسپارید و پارامتر CVV2 به همراه تاریخ انقضاء آن بر روی رسید دستگاه چاپ شده و تحویل می‌گردد.

توجه داشته باشید در کارت‌های بانک ملت
■ CVV2 عدد سه رقمی چاپ شده پشت کارت است.
■ تاریخ انقضا بر روی کارت شما حک شده است.


3- بانک سامان
■ کارت بانک سامان خود را در پایانه خودپرداز بانک سامان قرار دهید.
■ رمز کارت خود را وارد نموده و کلید تایید را فشار دهید.
■ سپس دکمه مقابل گزینه تغییر رمز را فشار دهید.
■ گزینه تغییر رمز اینترنتی کارت را انتخاب کنید.
■ یک رمز چهار رقمی وارد نمایید و مجدداً طبق فرمان سیستم رمز را تکرار نمایید.
■ پس از انجام موفقیت آمیز عملیات، رمز اینترنتی شما فعال شده که باید به خاطر بسپارید و کد سه رقمی کارت CVV2 به همراه تاریخ انقضاء آن بر روی رسید دستگاه چاپ شده و تحویل می‌گردد.

توجه داشته باشید در کارت‌های بانک سامان
■ CVV2 این کد عدد سه رقمی حک شده بر روی کارت می‌باشد.
■ تاریخ انقضاء کارت نیز بر روی کارت شما حک شده است.

 

4- بانک پاسارگاد
■ پاسارگاد کارت خود را در پایانه خودپرداز بانک پاسارگاد قرار دهید.
■ رمز کارت خود را وارد نموده و کلید ورود را فشار دهید.
■ سپس دکمه مقابل گزینه تغییر رمز را فشار دهید.
■ گزینه تغییر رمز اینترنتی کارت را انتخاب کنید.
■ رمز اینترنتی کارت مورد نظر خود را حداقل در4 و حداکثر در 12 رقم وارد نمایید و مجدداً طبق فرمان سیستم رمز را تکرار نموده و کلید ورود را فشار دهید.
■ پس از انجام موفقیت آمیز عملیات، رمزاینترنتی کارت شما فعال شده و باید آن را به خاطر بسپارید.

توجه داشته باشید در کارت‌های بانک پاسارگاد
■ CVV2 عدد سه رقمی چاپ شده در پشت کارت که زیر نوار مشکی رنگ می‌باشد.
■ تاریخ انقضا بر روی کارت شما حک شده است.

 

5- بانک صادرات
■ کارت خود را در پایانه خودپرداز بانک صادرات قرار دهید.
■ رمز کارت خود را وارد نموده و کلید ورود را فشار دهید.
■ سپس دکمه مقابل گزینه عملیات رمز را فشار دهید.
■ گزینه مقابل تخصیص یا تغییر رمز دوم کارت را انتخاب کنید.
■ رمز دوم کارت مورد نظرخود را حداقل در 5 و حداکثر در 12 رقم وارد نمایید و مجدداً طبق فرمان سیستم رمز را تکرار نموده و کلید ورود را فشار دهید.
■ پس از انجام موفقیت آمیز عملیات، رمز دوم کارت شما فعال شده و باید به خاطر بسپارید.

توجه داشته باشید در کارت‌های بانک صادرات
■ پارامتر CVV2 (عدد چهار رقمی) و تاریخ انقضا بر روی کارت شما حک شده است.


6- بانک اقتصاد نوین
■ کارت بانک اقتصاد نوین خود را در پایانه خودپرداز بانک اقتصاد نوین قرار دهید.
■ رمز کارت خود را وارد نموده و کلید ثبت را فشار دهید.
■ سپس دکمه مقابل گزینه تغییر رمز را فشار دهید.
■ گزینه تغییر رمز اینترنتی کارت را انتخاب کنید.
■ یک رمز چهار رقمی وارد نمایید و مجدداً طبق فرمان سیستم رمز را تکرار نموده و کلید ثبت را فشار دهید.
■ پس از انجام موفقیت آمیز عملیات، رمز اینترنتی شما فعال شده و پارامتر CVV2 به همراه تاریخ انقضا آن بر روی رسید دستگاه چاپ شده و تحویل می‌گردد.

توجه داشته باشید در کارت‌های بانک اقتصاد‌نوین
■ CVV2 عدد چهار رقمی نوشته شده در پشت کارت روی نوار سفید رنگ می‌باشد.
■ تاریخ انقضاء بر روی کارت شما حک شده است.


7- بانک کارآفرین
■ کارت خود را در پایانه خودپرداز بانک کارآفرین قرار دهید.
■ رمز کارت خود را وارد نموده و کلید ورود را فشار دهید.
■ سپس دکمه مقابل گزینه عملیات رمز را فشار دهید.
■ گزینه مقابل تخصیص یا تغییر رمز دوم کارت را انتخاب کنید.
■ رمز دوم کارت مورد نظرخود را حداقل در 5 رقم وارد نمایید و مجدداً طبق فرمان سیستم رمز را تکرار نموده و کلید ورود را فشار دهید.
■ پس از انجام موفقیت‌آمیز عملیات، رمز دوم کارت شما فعال شده و باید آن را به خاطر بسپارید.

توجه داشته باشید در کارت‌های بانک کارآفرین
■ CVV2 عدد سه رقمی نوشته شده در روی کارت می‌باشد.
■ تاریخ انقضاء بر روی کارت شما حک شده است.
■ مشترکین قدیمی، که کارتشان هیچ یک از این ویژگی‌ها را ندارد و با مراجعه به شعب بانک کارآفرین می‌توانند نسبت به تعویض کارت اقدام نمایند.


8- بانک کشاورزی
■ کارت خود را در پایانه خودپرداز بانک کشاورزی قرار دهید.
■ رمز کارت خود را وارد نموده و کلید ورود را فشار دهید.
■ سپس دکمه مقابل گزینه عملیات رمز را فشار دهید.
■ گزینه مقابل تخصیص یا تغییر رمز دوم کارت را انتخاب کنید.
■ رمز دوم کارت مورد نظرخود را حداقل در 5 رقم وارد نمایید و مجدداً طبق فرمان سیستم رمز را تکرار نموده و کلید ورود را فشار دهید.
■ پس از انجام موفقیت‌آمیز عملیات، رمز دوم کارت شما فعال شده و باید آن را به خاطر بسپارید.

توجه داشته باشید در کارت‌های بانک کشاورزی
■ CVV2 عدد سه رقمی نوشته شده در پشت کارت می‌باشد.
■ تاریخ انقضاء بر روی کارت شما حک شده است.


 

 

 

10 نكته خواندني در مورد پول

   

بزرگترین اسکناس تاریخ را که‌ اندازه‌اش به یک برگه سند قضایی می‌رسد، دولت
فیلیپین در 1998 با ارزش 100‌هزار پزو چاپ کرده است. این اسکناس به مناسبت
صدمین سالگرد استقلال فیلیپین از حاکمیت اسپانیایی‌ها چاپ شده بود و تنها در
اختیار مجموعه‌داران قرار می‌گرفت. ارزش فروش هر برگه آن 180‌هزار پزو، معادل
3,700‌دلار بود.

*گران‌ترین اسکناس تاریخ*
عظیم‌ترین مبلغی که روی یک اسکناس درج شده به دوره اجرای طرح مارشال –
بازسازی‌های پس از جنگ دوم – در انگلستان می‌رسد، که در آن زمان دولت
اسکناس‌هایی به ارزش یك‌میلیون پوند چاپ می‌کرد. این اسکناس‌ها که در اصل برای
استفاده دولت آمریکا طراحی شده بود، خیلی زود از دور خارج شد و در نتیجه تعداد
بسیار انگشت شماری از آن به دست اشخاص عادی رسید. البته خارج از دور بودن این
اسکناس‌ها به معنای بی‌ارزش بودنشان نیست، در سال 2008 یکی از دو بازمانده این
مجموعه به مبلغ 120‌هزار‌دلار در یک حراجی به فروش رفت.

*اولین ATM تاریخ*
از زمانی که ارشمیدس در حمام به آن کشف معروفش رسید، این شاید درخشان‌ترین
ایده‌ای باشد که به ذهن کسی رسیده است. مخترعی به نام جان شپرد-بارون وقتی در
حال دوش گرفتن بود، طرح اولین دستگاه ATM جهان به ذهنش خطور کرد (البته این
ادعای او بی‌رقیب و مخالف هم نبوده است). او طرحش را با بانک‌های انگلیسی
درمیان گذاشت و به سرعت پذیرفته شد. اولین دستگاه ATM در 1967 در لندن ساخته و
نصب شد. ماشین با کد شناسایی شخصی کار می‌کرد و در ابتدا اسکناس‌ها اندکی با
ایزوتوپ‌های رادیواکتیو کربن 14 آغشته می‌شدند، چون هنوز سیستم کددهی مغناطیسی
کارت‌های خودپرداز اختراع نشده بود. البته این دستگاه یک تفاوت دیگر هم با
نمونه‌های امروزی‌اش داشت: کارمزد نمی‌گرفت.

*منشا پیدایش علامت $*
هیچ‌کس نمی‌داند این نماد ‌دلار اولین بار از کجا آمده است، اما دفتر چاپ و
حکاکی اسکناس‌های آمریکا می‌گوید منشا آن را حدس زده است. اداره‌ای که مسوولیت
چاپ و طراحی تمام اسکناس‌های‌دلاری آمریکا را بر عهده دارد می‌گوید از این نماد
در اصل برای نمایاندن پزوی اسپانیایی و مکزیکی «PS» استفاده می‌شده است؛ یعنی
به تدریج s طوری نوشته می‌شده است که بالای p قرار بگیرد. این علامت حتی در
1875 یعنی پیش از چاپ اولین‌دلار آمریکایی هم به گستردگی مورد استفاده بوده است
و اگر خوب دقت کرده باشید، روی پول‌های آمریکا اصلا از چنین علامتی خبری نیست.

*طول عمر اسکناس‌ها*
همه اسکناس‌ها دیر یا زود فرسوده می‌شوند. هرچه ارزش پول کوچک‌تر باشد شما از
آن بیشتر استفاده می‌کنید و در نتیجه عمرش هم کوتاه‌تر می‌شود. یک اسکناس
یک‌دلاری به طور متوسط 21 ماه زندگی می‌کند، در صورتی که اسکناس منقوش به تصویر
بنجامین فرانکلین (صد‌دلاری) 7 سال عمر دارد. البته بی‌شک تا آن زمان ارزشش به
خاطر تورم نزول کرده، بنابراین هرچه زودتر خرجش کنید بهتر است.

*پلیس مقابله با جعل اسکناس*
به دنبال جنگ داخلی پول جعلی به قدری در آمریکا رایج شده بود که می‌گفتند حجم
آن به یک سوم کل پول‌های رایج رسیده است و در نتیجه دولت مجبور به مداخله شد.
در 1865 پلیس ویژه‌ای برای مقابله با جعل اسکناس در وزارت خزانه‌داری تشکیل شد
تا پیش از آنکه پول‌های قلابی اقتصاد ملی را فلج کنند با آنها مقابله کند. این
پلیس هنوز هم فعال است، اما امروزه بیشتر با کت و شلوار سیاه مامورانش و
ماشین‌های غول پیکرش شناخته می‌شود، که وظیفه محافظت از رییس‌جمهور و سایر
مقامات رده بالای سیاسی را دارد. این سرویس مخفی در 14 آوریل 1865 با فرمان
آبراهام لینکولن رسمیت یافت (بخش طعنه‌آمیز اینجاست که همان روز در مرکز تئاتر
فورد ترور شد)؛ و پس از ترور رییس‌جمهور ویلیام مک کینلی در 1901 به طور کل
عهده‌دار مسوولیت محافظت از جان رییس‌جمهورهای آمریکا شد. شمار کارکنان این
سازمان تا سال 2002 به 6500 نفر رسیده بود.

*مشهورترین شخصیت اسکناس‌ها*
تصویر ملکه الیزابت دوم روی پول بیش از 33 کشور – از ترینیداد و توباگو گرفته
تا استرالیا – حک شده است، که در نوع خود رکوردی به حساب می‌آید. کانادا اولین
کشوری بود که از تصویر این ملکه روی اسکناس‌هایش استفاده کرد، آن هم وقتی که در
1935 تصویر این ملکه 9 ساله را روی اسکناس‌های 20‌دلاری‌اش چاپ کرد. در طول
سال‌های پس از آن 26 تصویر مختلف از الیزابت دوم در انگلستان و کشورهای
مستعمره‌اش روی اسکناس‌ها چاپ شده و به اغلب این کشورها مستقیما ابلاغ می‌شد که
باید از عکس این ملکه استفاده کنند.
هرچند برخی کشورها از جمله رودسیا (زیمبابوه کنونی)، مالت و فیجی هنوز هم از
این تصاویر استفاده می‌کنند. ملکه اغلب با تاج و لباس سلطنتی‌اش روی اسکناس‌ها
ظاهر می‌شود، اما کانادا و استرالیا ترجیح می‌دهند که بیشتر تصویر او را با
ظاهر ساده چاپ کنند و با وجودی که برخی کشورها برای نمایش سن ملکه
اسکناس‌هایشان را به روز می‌کنند، برخی دیگر همچنان تصاویر دوران جوانی او را
به کار می‌برند. بلیزه وقتی در 1980 قصد تغییر طراحی اسکناس‌هایش را داشت،
تصویری از ملکه را برگزید که همان زمان هم متعلق به 20 سال پیش بود.

*پول‌ها کارناوال میکروبند*
به نظر می‌رسد که همه پول‌ها احتیاج به شست و شو دارند، از بس که کثیفند!
مطالعات نشان می‌دهند که بخش بزرگی از اسکناس‌های آمریکایی آلوده به کوکائین
هستند. موادفروشان اغلب با دست‌های آلوده پول می‌شمارند و بسیاری هم خب از
اسکناس برای مصرف مواد مخدر استفاده می‌کنند. این اسکناس‌ها سپس در دستگاه ATM
آلودگی‌شان را به بقیه هم منتقل می‌کنند.
روی اسکناس‌ها همچنین آلودگی‌های فاضلابی هم پیدا شده است. مطالعه‌ای در ژورنال
پزشکی ساوترن در 2002 نشان می‌داد که روی 94‌درصد از اسکناس‌های آمریکا
میکروب‌های بیماری‌زا پیدا شده است. طبق گزارش‌ها یک پول کاغذی می‌تواند از
توالت یک خانواده آلودگی بیشتری در خود داشته باشد. اسکناس‌ها مکان خوبی برای
رشد و نمو میکروب‌ها هستند. ویروس‌ها و باکتری‌ها روی اکثر سطوح بیش از 48 ساعت
عمر نمی‌کنند، اما عمر آنها روی سطح پول‌های کاغذی حتی به 17 روز هم می‌رسد
(این مطالعات برای ویروس آنفلوآنزا بوده‌اند). همین شواهد که ارائه کردیم کافی
است تا بروید و بیشتر از پول‌های اعتباری استفاده کنید.

*تورم‌های سرسام آور*
برای مقابله با تورم 231 میلیون‌درصدی و رسیدن قیمت هر قرص نان به 300
میلیارد‌دلار زیمبابوه‌ای، دولت وحدت این کشور (متشکل از روبرت موگابه و نخست
وزیر مورگان تسوانگیاری) در ژانویه امسال اسکناس 100‌هزار میلیاردی منتشر کرد.
(به عرضتان برسانیم که 100‌هزار میلیارد، یک 1 دارد با چهارده صفر و این
بزرگترین عدد درج شده روی یک اسکناس نیز هست.)
البته تنها چند هفته پس از انتشار این اسکناس مقامات دولتی از موضع خود کوتاه
آمدند و به شهروندان اجازه دادند که با پول سایر کشورها معامله کنند. این حرکت
برای چند ماه تورم را از تک و تا انداخت، تا اینکه در ماه جولای دومرتبه با
جهشی رو به بالا مواجه شد. حالا همه آرزو می‌کنند که کاش آن اسکناس‌های
100‌هزار میلیاردیشان را خرج نکرده بودند.

*اولین پول کاغذی*
پول‌های کاغذی اولین بار توسط چینی‌ها به کار برده شد، که در سال‌های 618-907
پس از میلاد در دوران تانگ دیناستی از آن استفاده می‌کردند. بیشتر این
اسکناس‌ها به شکل اوراق خصوصی اعتباری یا مبادله‌ای منتشر می‌شدند و این سنت در
آنجا برای پنجاه سال نیز ادامه داشت تا در اوایل قرن هفده به اروپا رسید.
وقتی هنوز یک یا دو قرن مانده بود که پول کاغذی در سایر نقاط جهان مطرح شود چین
اولین بحران مالی‌اش را از سر می‌گذراند. انتشار این پول‌های کاغذی به قدری
زیاد شده بود که از ارزش شان کاسته بود و تورم عرض اندام می‌کرد. در نتیجه این
پدیده چین پول کاغذی را ممنوع اعلام کرد و تا چندین قرن دیگر به سراغ آن نرفت.
یک واقعیت دیگر که کمتر شناخته شده این است که اصطلاح پول نقد (cash) در اصل
برای وصف سکه‌های گرد برنزی به کار می‌رفت که دارای سوراخ‌هایی مربع شکل در وسط
بودند و در دوران تانگ دیناستی «کای-یوآن» نامیده می‌شدند.


 

مشخصات امنيتی اسکناس و ايران‌چک

مشخصات امنيتی و قابل بررسی اسکناس و ايران چک به شما کمک می‌کند تا به راحتی اسکناس‌های واقعی را از موارد تقلبی و جعلی آنها تشخيص دهيد. در اسکناس‌های صادره توسط بانک مرکزی جمهوری اسلامی ايران موارد متعددی از خصوصيات امنيتی وجود دارد که تشخيص آنها با اندکی دقت برای شما آسان خواهد بود. در بيشتر موارد بهتر است به يک خصيصه اکتفا نکنيد بلکه موارد بيشتری را جهت حصول اطمينان بيشتر بررسی نمائيد. دقت داشته باشيد که نگهداری و استفاده از اسکناس‌های جعلی پيگرد قانونی دارد.

در زير مشخصات امنيتی برخی اسکناس‌ها و ايران‌چک‌ها آورده شده است.

» اسکناس 2000 ريالی
» اسکناس 20000 ريالی
» اسکناس 100000 ريالی 2.75 MB - PDF icon
» ايران چک پانصد هزار ريالی 3.75 MB - PDF icon
» ايران چک يک ميليون ريالی 2.61 MB - PDF icon

 


نحوه محاسبه سود سپرده‌ های بانکی

 

بانك‌ها با توجه به وضعیت خاص منابع و مصارفشان به عنوان مهم‌ترین و اثرگذار‌ترین بنگاه‌های اقتصادی در رشد و توسعه اقتصادی کشور، همواره زیر ذره‌بین تحلیل و نقد و بررسی صاحبان سرمایه و منابع، کارآفرینان، مصرف‌كنندگان و … قرار داشته‌اند.

نگاهی به تاریخچه و سیر تکامل بانکداری تجاری در ایران و جهان به روشنی نشان مي‌دهد که اعطای انواع تسهیلات بانکی توسط بانك‌ها بر پایه یک اصل کلی استوار است و آن نیز ایفای نقش واسطگي وجوه، به واسطه اعتماد و اطمینانی است که صاحبان منابع مالی و سپرده‌ها به بانك‌ها ابراز نموده‌اند. به عبارت دیگر بانك‌ها تنها سازمان‌هایی هستند که قادر خواهند بود با اتکا به سرمایه‌های دیگران چندین برابر سرمایه اولیه خود، برای جامعه ثروت و ارزش افزوده بیافرینند.

بانك‌ها به عنوان سازمان‌های مبادی اصول و پرنسیپ‌های امانتداری و به عنوان مکانی امن و مولد درآمد، از يكسو نگهدارنده ثروت جامعه به صورت انواع سپرده‌های بانکی و از سوی دیگر تامین‌كننده نیازهای مالی سرمايه‌گذاران و مصرف‌كنندگان وجوه به صورت انواع تسهیلات اعطایی از محل همان سپرده‌های به ودیعه گذاشته شده نزدشان مي‌باشند.

در این رهگذر فرض بر این است که بخشی از ارزش افزوده حاصل از سرمايه‌گذاري‌ها و فرصت‌های ایجاد شده برای مصرف‌كنندگان وجوه به صورت سود دریافتی به بانک پرداخت شده و متقابلا بانک نیز با کسر بخش ناچیزی از آن به عنوان حق‌الوکاله برای تامین هزینه‌های اداری و اجرایی خود، سود‌های دریافتی را بین صاحبان سپرده‌ها توزیع مي‌نماید. نتیجه فرآیند فوق به طور خلاصه عبارت است از:

1 - تجهیز منابع مردمی در بانك‌ها به‌صورت انواع سپرده‌های بانکی.

2 - اعطای تسهیلات برای سرمايه‌گذاری در طرح‌ها و پروژه‌های سودآور و تامین نیاز مصرف‌كنندگان.

3 - اخذ بخشی از ارزش افزوده‌های ایجادی از گیرندگان تسهیلات به صورت سود دریافتی.

4 - توزیع سودهای دریافتی بین سپرده‌گذاران پس از کسر حق‌الوكاله بانک.

با عنایت به فرآیند مورد اشاره، سوال اساسی این است که بانك‌ها در انجام وظایفی که به عنوان واسطه وجوه و وکیل سپرده‌گذاران به عهده دارند، آیا شرعا، عرفا و قانونا مجاز هستند منافع یک گروه را فدای منافع گروه‌های دیگرنمایند؟ قطعا پاسخ منفی است.

بانك‌ها در طول دوران تکامل خود همواره سعی نموده‌اند به عنوان یک راهبـر منصف و عادل شرایط بهینه و متعالی را بین دارندگان و مصرف‌كنندگان وجوه ایجاد نمایند و بدین‌منظور ضمن انجام مطالعات و بررسي‌های لازم برای انتخاب سرمايه‌گذاري‌های مطمئن و سودآور، از رویه‌ها و فرمول‌های محاسباتی متعددی در برآورد و احتساب میزان سودهای دریافتی و پرداختی و مبلغ اقساط تسهیلات استفاده مي‌نمایند.

همان‌گونه که بكارگیری کامپیوتر و تكنولوژي‌های جدید باعث اعتلا و ارتقای بسیاری از رویه‌های اجرایی در رشته‌های مختلف علمی و صنعتی شده است، بانك‌ها نیز امروزه قادر هستند از امکانات مذکور به نحو مطلوب‌تری در ایفای وظایف و نقشی که به عهده دارند، بهره برداری نمایند.

یکی از نمادهای به‌كارگیری این امکانات، تغییر فرمول محاسباتی وام‌های اقساطی توسط سیستم بانکی است که اگر چه سابقه‌اي دیرینه در جهان دارد ولی به لحاظ مشکلات محاسباتی و نرم افزاری در سیستم بانکی ایران تا دوران کنونی مغفول واقع شده بود. در عین حال به‌كارگیری رویه و فرمول جدید متکی به روش‌های بين‌المللی شناخته شده سوالاتی را در اذهان برخی از هم میهمان گرامی مطرح نموده است که امیدوار است مقدمه فوق‌الاشعار و توضیحات زیر بتواند ضمن روشنگری رویه‌های متخذه نسبت به رفع ابهامات ایجاد شده موثر افتد. 

نحوه محاسبه سود سپرده‌های بانکی
سود سپرده‌های بانکی طبق ضوابط و مقررات موجود به صورت روزشمار و با نرخ سود علی الحساب طبق فرمول:   (مدت) × (نرخ) × (سرمایه) = سود   محاسبه و پرداخت مي‌شود. در این فرمول چنانچه پرداخت سود سالانه باشد، نرخ سالانه و در صورتی که پرداخت سود ماهانه باشد نرخ سود ماهانه از تقسیم نرخ سالانه بر 12 تعیین مي‌شود.

طبعا چنانچه سپرده مذکور برای یک دوره 5 ساله دیگر با همان شرایط تمدید شود، کل مبلغ سود دریافتی حساب سپرده برابر 210‌ميليون‌ريال خواهد بود. به عبارت دیگر چنانچه تا هر زمان سپرده مذکور تمدید شود، صاحب سپرده ضمن دریافت مبلغ ماهانـه 1.750.000‌ريال همـواره بستانکار 100‌ميليون‌ ريال سپرده اولیه خود خواهد بود.

سود وام‌های اقساطی
حال فرض کنیم بانک یک وام اقساطی 100‌ميليون‌ريالی 10 ساله خرید مسکن با همان نرخ 21‌درصد به وام گیرنده پرداخت می‌نماید. در چنین وضعیتی منطق و رویه اتخاذ شده برای پرداخت سود سپرده‌ها حکم مي‌نماید که چنانچه وام گیرنده صرفا و فقط مبلغ 1.750.000ريال در هر ماه به بانک بپردازد، تنها موفق به پرداخت سود ماهانه اصل مبلغ وام شده و مشابه سپرده بانکی مذکور در مثال بالا، حتی بعد از 10 سال کماکان مانده وام را به بانک مدیون خواهد بود. پس برای اینکه اصل مبلغ وام مستهلک شود لازم است مبلغ اقساط پرداختی بیشتر از 1.750.000ريال باشد.

بانك‌ها در گذشته و به غلط از فرمولی استفاده مي‌نموده‌اند که اصطلاحا به فرمول راس‌مدت معروف بوده و متکی بر یک فـرض اصلی بوده است که وام گیرنده در هـر قسط علاوه بر پرداخت سود مانده وام، بخشی از اصل وام را نیـز پرداخت مي‌نموده است، لیکن نحوه عمل فرمول و میزان قسط محاسبه شده به‌ترتیبی است که این پرداخت عملا صورت نمي‌گیرد. براساس فرمول مذکور مبلغ هر قسط یک وام 100‌ميليون‌ ريالی 10 ساله با نرخ سود  21‌درصد برابر با 1.715.625‌ريال خواهد بود که حتی تکافوی سود یک ماه مانده وام (مشابه مثال سپرده فوق) را نمي‌نماید. پس چگونه مي‌توان انتظار داشت که با پرداخت مبلغ1.715.625‌ريال برای‌مدت 120 ماه اصل مانده وام مستهلک شود؟

پاسخ این است: چنانچه نرخ سود مورد انتظار بانک 21‌درصد  باشد، طبق رویه و فرمول راس‌مدت، بانک هرگز به چنین نرخ سود مورد انتظاری دست نمي‌یابد و کل مبلغ وام پرداختی هیچ‌گاه بازپرداخت نمي‌شود. به عبارت دیگر با این روش بانک عملا زیان نموده و به زبان ساده از کیسه آیندگان مي‌خورد. اگرچه تحلیل جامع و کامل منابع آزاد و قابل مصرف برای اعطای تسهیلات از محل سپرده‌ها و همچنین فرمول راس‌مدت و فرمول صحیح مربوطه (که سود واقعی مانده بدهکار را برای هر ماه دقیقا و بدون دیناری کم و یا اضافه محاسبه مي‌نماید) در این مقال نمي‌گنجد ولی لازم به ذکر است:

1 - نرخ واقعی سود پرداختی برای یک وام 100‌ميليون‌ ريالی به‌مدت 10 سال از قرار هر قسط 1.715.625‌ ريال صرفا برابر با16.64‌درصد در سال (در شرایط استفاده از فرمول صحیح)خواهد بود و نه 21‌درصد.

2 - برخلاف آنچه که برخی تصور مي‌نمایند که فرمول جدید موجب اخذ سود مرکب مي‌شود، این نتیجه‌گیری مقرون به واقعیت نيست.

هموطنان گرامی حتما با ضرب‌المثل گندم نمای جو فروش آشنایی کامل دارند، لیکن مصداق واقعی نحوه عملکرد قبلی بانك‌ها به‌جاي ضرب‌المثل مذکور گندم فروش جو نما  مي‌باشد، چرا که بانک ظاهرا اعلام مي‌دارد نرخ سود وام مسکن 21‌درصد است ولی طبق همان رویه‌اي که سود سپرده‌ها را می‌پردازد، نرخ واقعی سود وام مسکن صرفا 64/16‌درصد است، یعنی گران نمای ارزان فروش و برای یک گیرنده وام چه بهتر از اینکه وام 100‌ميليون‌ريالی با نرخ ظاهری 21‌درصد در سال از بانک دریافت و مبلغ 1.715.625 ‌ريال
به صورت ماهانه به بانک پرداخت كرده و متقابلا همان مبلغ 100‌ميليون‌ريال را به صورت سپرده 5 ساله با نرخ واقعی 21‌درصد در سال نزد بانک سپرده‌گذاری کرده و ماهانه 1.750.000 ريال سود سپرده دریافت نماید!

بدین‌ترتیب وام گیرنده (سپرده‌گذار) مذکور مي‌تواند بدون هیچ‌گونه سرمايه‌گذاری اولیه، از یک درآمد ماهانه34.375 ‌ريالی برای‌مدت 10 سال و یک درآمد 100‌ميليون‌ريالی کلی در پایان دوره 10 ساله برخوردار شود. منبع  تامین چنین درآمد بادآورده‌اي چه مي‌تواند باشد؟ آیا غیر از این است که رویه غلطی اجرا مي‌شود که نتایج آن در لابه‌لای تعداد ارقام کوچک و بزرگ دیگر از نظر دور مي‌ماند و اثرات سوء آن در بلندمدت خودنمایی خواهد كرد. آیا چنین رویه‌اي و اتخاذ روش‌هایی متباین در پرداخت سود سپرده‌ها و دریافت سود وام‌ها و تسهیلات مي‌تواند ادامه یابد. پاسخ این سوال نیز قطعا منفـی است.

طبعا بروز چنین اشتباه فاحشی قابل دوام نبوده و حتی چنانچه بحث منطقی نمودن سود بانکی مطرح نبود، بانك‌ها چاره‌اي جز اصلاح فرمول محاسباتی سود و اقساط وام‌های بلند‌مدت نداشتند. چرا که در غیر این صورت ایجاد نقطه سربه سر و حفظ حقوق و منافع تمام طرف‌های درگیر غیر ممکن شده و در بلند‌مدت بانك‌ها را از مسیر نقطه تعادلی و برخورد عدالت مدار دور مي‌نماید.

توضیحات فوق اگرچه از يك‌سو قطعا به کام عزیزانی که نیازمند وام‌های بلند‌مدت برای تامین نیاز مسکن خود هستند شیرین نمي‌آید، لیکن از سوی دیگر بیان واقعیتی است که عدم توجه و عنایت به آن موجب ضرر و زیان بر سیستم بانکی شده و دور نمای روشنی را برای اقتصاد کشور‌ ترسیم نمي‌نماید. لذا تنها راه چاره برای عبور از چنین بحرانی کاهش نرخ واقعی سود در هماهنگی با شاخص‌های کلان اقتصاد کشور است.

باشد که همراه با اصلاحات اقتصادی در دستور کار و تصمیمات داهیانه متخذه اخیر پیرامون اصل 44 قانون اساسی، نظام بانکی کشور با به‌كارگیری روش‌های علمی و مطابق با استانداردهای بين‌المللی به گونه‌اي عمل نماید که در شرایط جهانی شدن کورس رقابت را به خواهرخوانده‌های آن سوی مرزها نبازد و روزی را شاهد باشیم که اسامی بانك‌های ایرانی در فهرست 100 بانک بزرگ جهان و 500 شرکت برتر دنیا خود نمایی كند.

دانستنیهایی درباره چک

چک به معنی برگهٔ تاریخ‌دار و دارای ارزش مالی است که معمولاً برای خرید در حال و پرداخت در آینده استفاده می‌شود. صاحب چک پس از نوشتن مبلغ ارزش آن و تاریخ موردنظر برای وصول، چک را امضا می‌کند. در تاریخ ذکر شده - تاریخ سررسید - فردی که چک را دریافت کرده‌است به بانک مراجعه می‌کند و مقدار وجه مشخص شده را از حساب جاری فرد صادر کننده دریافت می‌کند.

چک سند خاصی است از اسناد بازرگانی که به موجب آن، صادرکننده چک، پولی را که نزد دیگری دارد تمام یا بخشی را به سود خود یا ثالث مسترد می‌دارد . چک سند عادی تجاری در برخی موارد با رعایت اصول آن قابل صدور اجرائیه‌است. خط و قباله را هم در ایران قدیم چک می‌خواندند ( دیوان معزّی ) چنین گفته‌اند که سکه نیز از لغت چک، نحت شده‌است. صدور چک اماره مدیون بودن است

طبق قانون چک در ایران، شخص باید در زمان نوشتن چک به اندازهٔ مبلغ مندرج در آن در حساب خود وجه نقد، اعتبار و یا پشتوانهٔ قابل تبدیل به وجه نقد داشته باشد. تفاوت چک با کارت‌های اعتباری هم در همین است.

البته امروزه این قانون معمولاً در مبادلات پولی‌ای که به‌وسیلهٔ چک انجام می‌شود، رعایت نمی‌گردد و در نتیجه در چند سال اخیر تعداد افرادی که بدلیل چک برگشتی - یعنی چکی که در تاریخ مشخص شده، مقدار وجه وعده داده شده را تأمین نکند - به زندان می‌افتند رو به افزایش گذاشته‌است

پیشینه چک
کهن‌ترین شکل بانکداری مربوط به دوران هخامنشیان و در میانرودان (بخشی از ایران آن زمان) است که در آنجا یهودیان عهده‌دار امور بانکداری بوده‌اند. مدارکی از این ناحیه به دست آمده‌است که کاملا حکم چک را دارند. واژهٔ «بانک» نیز در آن زمان به کار می‌رفته‌است و واژهٔ «چک» نیز از آن روزگار تا به امروز باقی مانده‌است. در نوشته‌های ساسانیان به زبان پهلوی به واژهٔ چک برمی‌خوریم و همین واژه از ایران به دیگر نقاط جهان راه یافته‌است

بخش‌های یک چک
بخش‌های زیر در یک برگ چک وجود دارند که بعضی از آنها جاهای خالی تعبیه شده‌ای هستند که باید توسط نویسنده پر شود :

*  شمارهٔ مسلسل چک: که شماره‌ای است که هنگام چاپ شدن برای هر برگ چک بطور یگانه و بدون تکرار است و بر روی آن ثبت می‌شود.
* شمارهٔ حساب جاری: شمارهٔ حساب بانکی‌ای که وجه معین شده از آن حساب پرداخت خواهد شد. این شماره معمولاً به همراه نام صاحب حساب معمولاً روی تمام برگه‌های یک دفترچهٔ چک چاپ یا مُهر می‌شود.
* تاریخ پرداخت: تاریخی که موعد پرداخت وجه مشخص شده‌است. طبق قانون چک این تاریخ باید به حروف نوشته شود.
* گیرندهٔ چک: نام فردی که می‌تواند وجه مشخص شده را در تاریخ مشخص شده دریافت کند. معمولاً برای اینکه امکان استفاده‌ٔ چندین باره از یک برگ چک - خرج‌کردن و دست به دست کردن آن - وجود داشته باشد معمولاً از واژه‌ٔ «حامل» یا «آورنده» استفاده می‌شود. در اینصورت هر شخصی


مطالب مشابه :


چگونه می توان رمز کارت را تغییر داد؟

می توان تغییر رمز داد: 1- از طریق خودپردازهای بانك سامان می‌توان رمز کارت (تغییر ملی




تلفنبانک بانک ملی ایران، 100 گردش آخر حساب سیبا را ارائه می دهد

رمزدوم ملی کارت از طریق امکان تغییر رمز، دریافت رمز دوم از طریق




آموزش تصویری دریافت رمز دوم کارت های عابر بانک برای خرید های اینترنتی

آموزش تصویری دریافت رمز دوم کارت از طریق اینترنت ملی کارت 3 سال پس از




آموزش اطلاع از مانده حساب کارت بانک توسط اینترنت

هم اکنون از طریق اینترنت در است که شماره کارت ، رمز دوم ، کد ملی نیز در درگاه




بایدها و نبایدهای کارت حساب بانکی: فاش شدن اطلاعات ۳ میلیون مشتری بانک های ایران؟

خود جهت تغییر رمز کارت بانکی رمز دوم) کارت تان را از طریق اینترنت




خرید - فروش - پرداخت اینترنتی

پرداخت اینترنتی به پرداختن پول از طریق اینترنت رمز دوم کارت تغییر رمز رمز دوم کارت




راهنمای کامل پرداخت اینترنتی کارتهای عضو شتاب

فروشگاه و از طریق اینترنت کارت (رمز دوم) زمانی رمز کارت خود را تغییر دهید




سوالات متداول درمورد ساتا کارت

کشور و با ارائه کارت ملی خود مبلغ سازی کارت از طریق رمز دوم کارت را از کجا می




راهنمای استفاده از دستگاه خودپرداز (ATM)

کیف پول کارت خود از طریق بانک ملی قرار دهید. رمز کارت خود تغییر رمز دوم کارت




برچسب :