بیماری دهان و زخم های زبان - زخم دهان و زبان

برگزیده ها : دهان و زبان جزء مهمترین اعضای بدن می باشد و همه ی ما به اهمیت فراوان این دو عضو از بدن واقف هستیم ، به علت اینکه صحبت کردن ، غذا خوردن و آشامیدن از کارهای روزانه هر شخص می باشد زیبایی و سلامت این اعضا بسیار مهم است به طوری که اگر شما حتی دندان تان کمی کج باشد زیبایی صورت به هم می ریزد ، در این مقاله از سایت سلامت برگزیده ها می خواهیم به طور مفصل درباره بیماری های دهان و زخم های زبان و اهمیت فراوان آنان با شما صحبت کنیم .

زخم دهان و زبان , بیماری دهان , بیماری های دهان

زخم دهان و زبان

بیماریهای شایع دهان

 

بیماری های استوماتوگناتیک یا بیماری های دهان، بیماری هایی است که مربوط به دهان و فک است. دهان، از ارگان های مهم با عملکردهای متفاوت است. همچنین با سرعت زیادی گرفتار بیماری های دهانی می شود.

انجمن دندانپزشک ان آمریکا، این رشته را با نام «آ سیب شناسی دهان و فک و صورت» می شناسند و در توصیف می گویند:«ترکیب دندانپزشکی و آ سیب شناسی است که در ارتباط با طبیعت، شناسایی و مدیریت بیماری هایی که روی دهان و فک و صورت تأثیر می گذارند، است. علمی که در جستجوی علت ها، پروسه و تأثیر آن بیماری هاست.»

سازمان بهداشت جهانی از واژهٔ «بیماری های مربوط به غدد بزاقی، فک و پوسیدگی دندان » استفاده می کند.

زخم دهان , درمان زخم زبان , بیماریهای زبان

بیماری دهان

زخم های زبان

آبسه دندان :

آبسه دندان  چرک هایی است که در ریشه  دندان  جمع شده و باعث عفونی شدن آن می شود و ممکن است در صورت درمان نشدن به موقع می تواند به تدریج به فضاهای عمقی مانند فضاهای اطراف حلق، مجاری تنفسی و حتی اطراف مغز راه پیدا کند و موجب انسداد راه های تنفسی، درگیری مغز و مننژیت (التهاب پرده مغز) و درگیری  خون  و حتی مرگ شوند.

درد شدید دندان در هنگام آبسه را می توان چنین توضیح داد: ورود میکروب ها به مغز دندان  (پالپ دندان ) باعث ایجاد التهاب در پالپ شده و این التهاب باعث افزایش حجم پالپ می شود. با توجه به اینکه پالپ دندان در یک محفظه بسته واقع شده، باعث افزایش شدید فشار داخلی آن می شود. این افزایش فشار، منجر به فشار آمدن به پایانه های عصب دندان شده و درد دندان شروع می شود.

بیمار ی زبان , ﻓﻨﮕﺲ ﺩﻫﺎﻥ , بیماریهای دهان و زبان

بیماری های دهان

بیماری دهان

آفت دهان ، زخم زبان :

به نقل از برگزیده ها : آفْت یک بیماری شایع در دهان است که ضایعات دردناک نکروتیک در مخاط دهان، زبان و لثه به بار می آورد. علت آن ناشناخته است ولی ممکن است خودایمنی باشد. دوره آن حدود یک هفته است و اغلب پس از آن بدون درمان هم بهبود می یابد. درمان آن اغلب علامتی است و برای رفع آن بیشتر از دهانشویه یا قطره استفاده می شود.

اتیولوژی آفت عود کننده دهانی، دقیقاً مشخص نیست اما مواردی به عنوان علل زمینه ساز برای آن معرفی شده اند؛ مانند زمینه ارثی، استرس، اختلالات  ایمونولوژیک، عوامل هورمونی، کمبودهای تغذیه ای و نقایص خون ی، سیگار و حساسیتهای غذایی.

معمولا سرطان های دهان در ابتدا به صورت زخم ظاهر می شوند. : 

علت های شایع ایجاد زخم ها در دهان چیست؟

شایع ترین علت زخم های دهانی، صدمه های فیزیکی است. گاز گرفتن گونه یا زبان و لب در هنگام غذا خوردن، تیزی یک دندان ، ضربه ناشی از مسواک زدن محکم و یا دندان های مصنوعی که در دهان لق می خورند، می توانند بافت دهان را زخم کنند. این "زخم ها به زخم های ناشی از ضربه" معروف اند. عوامل دیگری نیز ممکن است در دهان زخم ایجاد کنند مثلا سوختگی ناشی از غذای داغ، زخم های ناشی از برفک های دهانی، تبخال های دهانی (داخل دهان)، عکس العمل به بعضی داروها مثل داروها ی شیمی درمانی، سیفیلیس، ایدز ، دیابت و سرطان . اما اگر در دهان خود زخم های زیادی دارید که مرتبا خوب می شوند و دوباره عود می کنند، به "آفت" فکر کنید.

علت های شایع ایجاد زخم ها در دهان چیست؟
شایع ترین علت زخم های دهانی، صدمه های فیزیکی است. به سادگی، گاز گرفتن گونه یا زبان و لب هنگام غذا خوردن، تیزی یک دندان ، ضربه ناشی از مسواک زدن محکم یا دندان های مصنوعی که در دهان لق می خورند، می توانند بافت دهان را زخم کنند. این زخم ها به زخم های ناشی از ضربه معروفند. عوامل دیگری نیز ممکن است در دهان زخم ایجاد کنند مثلاً سوختگی ناشی از غذای داغ، زخم های ناشی از برفک های دهانی، تبخال های دهانی (داخل دهان)، عکس العمل به بعضی داروها مثل داروها ی شیمی درمانی، سیفیلیس، ایدز، دیابت یا سرطان اما اگر در دهان خود زخم های زیادی دارید که مرتباً خوب می شوند و دوباره عود می کنند، به «آفت» فکر کنید.

بسیاری از گیاهان در درمان زخم های دهان کمک کننده می باشند. آن ها عبارتند از:

  1. برای تسکین فوری زخم های دهان نصف قاشق چای خوری پودر هل را با نصف قاشق چای خوری پودر زاج بو داده، مخلوط کنید. مقدار کمی از این پودر را بر روی لکه های سفید قرار دهید. بگذارید به مدت 1 دقیقه بر روی لکه های سفید بماند؛ سپس دهان خود را با آب گرم غرغره کنید. این درمان را به مدت 3 بار در روز تکرار کنید تا بهبودی سریع تر رخ دهد.
  2. 5 برگ ریحان تهیه کنید و آن ها را صبح و عصر بجویید. پس از جویدن این گیاه، مقداری آب بنوشید. این یک درمان مؤثر برای زخم های دهان و از بین بردن بوی نامطبوع دهان است.
  3. سطح زخم دهان را می توان با غرغره کردن چای گرم گیاهی تهیه شده از چند برگ حنای خرد شده، درمان کرد.
  4. در یک لیوان آب داغ، ½ قاشق چای خوری پودر زردچوبه و ¼ قاشق چای خوری از سنگ نمک بریزید و به خوبی حل کنید. تا زمانی غرغره کنید که آب حالت ولرم پیدا کند. زردچوبه دارای خواص متعدد ضد عفونی کننده است که در بهبود این زخم ها کمک می کند. 1 قاشق چای خوری گلیسیرین تهیه کنید و کمی پودر زردچوبه به آن اضافه کنید. این خمیر دارویی را روی زخم های دهان خود قرار دهید.

عکس تاول سوختگی کی خوب میشود , بیماری های زبان , زخم زبان

زخم دهان

انواع بیماری دهان

زبان آماس :

زبان آماس (التهاب زبان) یا گلوسیت عبارت است از التهاب حاد یا مزمن زبان در اثر دلایل گوناگون که گاهی مسری است. این بیماری سرطان ی نمی باشد.
زبان متورم با رنگ قرمز روشن، زخم متورم با رنگ قرمز روشن، مویی شکل شدن زبان، گاهی همراه با سطحی سیاه و قرمز شدن نوک و گوشه های زبان از نشانه های این بیماری است.

دلایل

  1. دلیل عفونی
  2. سوختگی
  3. آ سیب ناشی از دندان های ناصاف، عدم تناسب دندان های مصنوعی، تنفس دهانی یا گازگرفتگی مکرر در حین تشنج
  4. سوء مصرف الکل، دخانیات، غذای گرم یا چاشنی
  5. سلامت نامناسب دندان
  6. آلرژی  به خمیر دندان ، دهان شور (به ویژه دهان شور حاوی پراکسید)، شیرینی، رنگ یا مواد مورد استفاده در کارهای دندان پزشکی

کمبود ویتامین های ب در اثر پلاگر، کم خونی  کمبود ویتامین ب۱۲ یا کم خونی کمبود آهن واکنش های مضر نسبت به داروها

زخم های روی زبان , بیماری زبان و دهان , ماسک زرد چوبه برای آفت دهن

درمان زخم زبان

بیماری دهان

بوی دهان:

بوی دهان می تواند به نوع غذا، عدم مسواک زدن، خشکی دهان ، سیگار ، سینوزیت ، بیماری های گوارش فوقانی و یا غیره مربوط باشد. بوی بد در دهان به صورت طولانی می تواند هم چنین ناشی از بیماری لثه باشد. استفاده از نخ دندان و مسواک به صورت دو با سه بار در روز اجباری است و می تواند بیماری لثه و بوی دهان شما را کنترل نماید. در صورت ابتلا به این بیماری حتماً به دندانپزشک خود مراجعه نمائید.

بیماری داریر در دهان , اﺭﺗﺮﻳ ﻭاﻛﻨﺸﻲ و اﻓﺖ ﺯﺑﺎﻥ , بیماری زبان

بیماریهای زبان

بیماری دهان

درد فک یا مشکلات مفصلی:

خیلی از عوامل می توانند سبب این بیماری گردند، بنابراین تشخیص این موارد با دندانپزشک است. علل آن می تواند ناشی از سینوزیت ، درد دندان ،التهاب مفصل، ضربه و صدمه، دندان قروچه ، التهاب لثه،روکش نامناسب و ..... باشد. دندانپزشک شما با معاینات و بررسی دقیق و استفاده از X ray، علت بیماری شما را معلوم می نماید.

بیماریهای زبانی , زخم شدن دههان , زخم ربان

بیمار ی زبان

بیماریهای شایع دهان

پرزهای سیاه بر روی زبان:
این وضعیت بدون درد زمانی اتفاق می افتد که برجستگی های کوچک بر روی زبان ایجاد می شود که در نتیجه رشد باکتری ها بر روی زبان است که باعث می شود پرزهای روی زبان سیاه رنگ شود .

در اثر مصرف طولانی مدت آنتی بیوتیک ممکن است این وضعیت ایجاد شود .برای درمان می توانید روی زبان را مسواک بزنید .در بخی مواقع هم ممکن است به دارو نیاز باشد.

زخم زبان و دهان , زخم های دهانی , علت خونریزی زبان

ﻓﻨﮕﺲ ﺩﻫﺎﻥ

بیماریهای شایع دهان

پوسیدگی

پوسیدگی های دندان ی بطور مستقیم با شیوه زندگی، عادتهای غذایی، میزان مراقبتهای بهداشتی از دهان و دندان ، وجود فلوراید در آب و خمیر دندان  و ... بستگی دارد. توارث نیز نقش مهمی را در مستعد بودن دندان به پوسیدگی ایفا می کند.

انواع پوسیدگی:

  • پوسیدگی تاج: که هم در کودکان و هم در بزرگسالان به شدت شایع است و بیشتر روی سطوح افقی دندان ها ظاهر می شود.
  • پوسیدگی ریشه: با افزیش سن، لثه ها شروع به عقب نشینی می کنند، از آنجا که آن قسمت از دندان که زیر لثه مخفی بوده و پس از عقب نشینی پدیدار شده است، فاقد مینا می باشد، در مقابل پوسیدگی و فساد بسیار آ سیب پذیر است
     
  • پوسیدگی مجدد: اطراف دندان پر شده، محل مناسبی برای تجمع پلاکها و در نتیجه پوسیدگی مجدد است.

درمان زخم افتادن زبان , زخم زبان در کودکان با عکس , بیماریهای دهان

بیماریهای دهان و زبان

بیماریهای شایع دهان

لوکوپلاکی:
لوکوپلاکی یک ضایعهٔ سفید رنگ است که مخاط دهان را درگیر می کند و با کشش از بین نمی رود و معمولاً در کناره های زبان بصورت خطوط سفید دیده می شود.

اگر این تکه ها برای مدت طولانی وجود داشت و یا تغییرات دیگری را در دهان خود احساس کردید برای معاینه شدن می توانید به دندانپزشک مراجعه کنید.

چی چیزی باعث پخته شدن دهن میشود , علت خونریزی زبان چیست , آیا خونریزی لثه ارتباطی با ترک زبان دارد؟

عکس تاول سوختگی کی خوب میشود

انواع بیماری دهان

ژنژیویت یا التهاب لثه:

ژنژیویت یا التهاب لثه به حالتی گفته می شود کهپلاک های دندان ی در خط لثه تجمع پیدا می کند و باعث تحریک لثه و حساس شدن آن می شود که گاهی خون ریزی هم پیدا می کند.

اگر این پلاک ها را هر روز با مسواک یا نخ دندان  پاک نکنید به مرور سفت تر شده و ماده ای غیرقابل برداشت به نام جرم (رسوب دندان ی) ایجاد می کند. در صورتی که پلاک و جرم به زیر خط لثه گسترش پیدا کند، بیماری مزمن خواهد شد.

با تحریک مزمن باکتریایی، نسج لثه به تدریج از دندان ها جدا می شود و حفره هایی ایجاد می شود که در آنجا چرک تجمع پیدا می کند. با گسترش پلاک و جرم و تداوم تحریک بافت لثه، فرایند کنده شدن لثه ها از دندان هایتان بیش از پیش ادامه پیدا می کند. به این حالت پریودونتیت یا پیوره می گویند.

بیماری شایع دهان و لثه , علت زخم دهان , زخم دهان وزبان

بیماری های زبان

بیماری دهان

فلوئوروزیس دندان ی:

فلوئوروزیس دندان ی تغییر رنگ شدید  دندان  در اثر فلوئور اضافی موجود در آبآشامیدنی هنگام تشکیل دندان است.

فلوراید عنصری مفید برای ساختار دندان ی است وهمان طور که می دانید در برخی مناطق که کمبود آن در آب آشامیدنی وجود دارد افزودن آن به آب باعث تقویت دندان ها در مقابل پوسیدگی می گرددولی در برخی مناطق فلوراید موجود در آب بیش از اندازه است وبه همین خاطر دندان ها دچار فلوئوروزیس می گردند.فلوراید اضافی موجود درآب آشامیدنی هنگام تشکیل مینای دندان  در کودکان بر روی سلول های مینا ساز تأثیر گذارده و مرحله معدنی شدن مینا را دچار اختلال می کند به گونه ای که بافت زیر سطحی مینا دچار تخلخل می شود

زخماهای زیر زبان , دیابت.سرماخوردگی همراه آفت دهان , دهن شوهرم بعد از تشنج زخم شدید شد

زخم زبان

بیماری دهان

پیوره :

پیوره  یا پیرا دندان آماس یا بیماری بافت های اطراف دندان ، این بیماری عفونتی است در ناحیه لثه ها و سایر نسوج نگه دارنده دندان . از پای دندان ها خون ابه می آید و دهان بد بو و عفونی می شود. شیوع پیوره که نوع جدی تری از بیماری لثه است با افزایش سن بیشتر می شود. نزدیک به ۵۰ درصد بالغین بالای ۴۵ سال به نوعی به این بیماری مبتلا هستند.

در تعریف علمی، پیوره التهاب بافت های پیرا دندان ی است که منجر به ویرانش رباط های پیرا دندان ی  و استخوان آرکی در ناحیه مبتلا، می شود.

واریس دهان , آفت و لکه های دهانی , علت زخم دهان و زبان

زخم های روی زبان

بیماری دهان

جرم دندان :

جرم دندان که گاه منشاء آهکی دارد، در واقع پلاکی است که سخت شده است. اگر جرم در خط لثه ایجاد شود می تواند آن را دچار بیماری کند.جرم دندان زمینه را برای ایجاد پلاکهای دندان ی تسهیل می کند. علاوه بر اینکه جرم دندان بر زیبای ظاهری شخص لطمه می زند، به علت ساختار متخلخلش مستعد جذب مواد رنگی از سیگار ، قهوه ، چای و ... است. برخلاف پلاک که بی رنگ است، جرم دندان ، کاملا قابل تشخیص است. علامت مشخصه آن وجود لکهای زرد یا قهوه ای بر روی دندان و لثه می باشد.

واریس زیر زبان چیست , ورم زیر زبان و افت , بیماری های زبان و دهان

بیماری زبان و دهان

زخم های زبان

بیماری لثه:

بیماری لثه با ورم و آماس لثه شروع می شود که بیماری در این مرحله به راحتی قابل درمان است. علائم ورم و التهاب، حساسیت و خون ریزی هنگام مسواک زدن می باشد. ممکن است مراحل پیشرفته بیماری لثه به از دست دادن دندان ها بیانجامد. سلامت ی لثه ها بر سلامت ی عمومی بدن تاثیرگذار است. مطالعات و بررسیهای اخیر وجود رابطه میان بیماری لثه و بیماریهای دیگر مانند:  دیابت قندی، بیماری قلبی و زایمان زودرس را نمایان ساخته اند.