آئين نامه ساماندهي تخصص ها و مهارت هاي اوليا

پيش سخن  :‌

 

 

   تربيت، حق خداوند نسبت به بندگان است و مبناي حق انسان در تعليم و تربيت نيز اراده و لطف الهي است كه از طريق الهام تكويني (فطرت) و ابلاغ تشريعي (دين) به انسان واگذار گرديـــده است و انسـان به عنوان خليفه الهي مكلف به امر تربيت فرزندان خود گرديد . والدين كه به‌ طور تكويني نقش تعيين كننده در پيدايش و پرورش فرزندان خود دارند بطور مستقيم از جانب خداوند مسئول تربيت آن‌ها هستند و در عصر حاضر نظام تعليم و تربيت رسمي كشور ، به نيابت از والدين فقط بخشي از فرايند تربيت كودكان و نوجوانان را عهده دار شده است كه انجام اين مهم نيز بدون همفكري و مشاركت اوليا و همسويي روشهاي تربيتي دو نهاد ميسر نخواهد شد. شكي نيست كه فرايند تربيت مؤثر در بستري از امكانات و شرائط مادي و فيزيكي تحقق مي‌پذيرد، ضرورت ايجاب مي‌كند در كنار منابع و توان دولتي، توان و مشاركت اوليا نيز به كمك طلبيده شود تا زمينه مساعدي براي تربيت اثر بخش فرزندان به وجود آيد.

موضوع جلب مشاركت فكري و اجرايي اوليا و مردم، به ضرورتي اجتناب ناپذير بدل شده است، طوري كه شوراي عالي آموزش و پرورش ، در هفتصد و پنجاه و هشتمين جلسه خود در تاريخ 25/10/86، آموزش و پرورش را مكلف نمود، نظام جامع مشاركت در نهاد تعليم و تربيت را به منظور ارتقاي كيفيت در آن ، ارائه نمايد و سازمان مركزي انجمن اوليا و مربيان طي شش دهه فعاليت رسمي خود ، عملكرد قابل توجهي در راستاي تحكيم روابط خانه و مدرسه و ايجاد همسويي بين روشهاي تربيتي دو نهاد و جلب مشاركت فكري و اجرايي والدين ، عرضه نموده است ، يكي از مصاديق مشاركت والدين در تصميم گيريها ، برنامه ريزي و اجراي برنامه‌هاي آموزشي ـ پرورشي، تشكيل انجمن اوليا و مربيان در مدارس و اخيراً شكل گيري شوراهاي اوليا و مربيان در سطوح منطقه‌اي و استاني مي‌باشد.

از آنجايي كه انجمن اولياحسب مفاد آئين نامه مربوط (مصوب 22/3/72 شوراي عالي انجمن اوليا) با حضور و عضويت تعداد محدودي از والدين تشكيل مي‌گردد و امكان حضور همه والدين و بهره گيري از توان عظيم همه اوليا در ساختار اين انجمن وجود ندارد ، دفتر جذب مشاركت‌هاي اولياي سازمان مركزي انجمن، حسب وظيفه قانوني و اداري خود (بند 18 و 15 ذيل ماده 14 آئين نامه اجرايي مدارس و بند 7 از ماده 6 آئين نامه انجمن اوليا و مربيان ) و در راستاي تمهيد بستر مناسب براي تقويت همكاري و مشاركت اوليا در امر تربيت فرزندان، اقدام به تدوين آئين نامه ساماندهي تخصص‌ها و مهارتهاي اوليا نمود تا با شناسايي و دعوت از اولياي توانمند كه آمادگي همكاري و همفكري با مدرسه را دارند ، در كنار انجمن اوليا و مربيان و در قالب كارگروه‌هاي همكاري با مدرسه ، در تصميم گيريها ، برنامه ريزي‌ها و اجراي برنامه‌هاي آموزشي و پرورشي ، انجمن اوليا و مربيان را ياري دهند ، اميد مي‌رود مديران مدارس و اعضاي انجمن‌هاي اوليا و مربيان، با اجراي دقيق مفاد اين آئين نامه، زمينه لازم براي حضور همه والدين را به طور مستم‍ر در مدرسه ، فراهم نمايند0 انشاء ا000

1)     سوره انعام آيه 165 – حديث نبوي كلكم راع و كلكم مسئول عن رعيته

2)    سوره تحريم آيه 6- بقره آيه 233- طه آيه 132- مريم آيه 55- لقمان آيه 17 و 13 – هود آيه 42.

 

 

 

ماده 1ـ تعاريف

تخصص : ويژگي‌ فردي است كه در يك حوزه يا رشته‌اي از دانش و معرفت انساني به طور علمي و گسترده مطالعه و غور نموده و به درجه استادي و نظريه پردازي در آن حوزه نائل شده است .

1

مهارت : ويژگي فردي است كه در حوزه‌هاي فني و تجربي به درجه‌اي از زبردستي و چابكي دست يافته كه ماهرانه از عهده انجام آن بر مي‌آيد.

كارگروه تخصصي و مهارتي : به جمعي از اوليا و افراد داوطلب اطلاق مي‌شود، كه توسط انجمن ، براساس توان، تخصص، علاقه، نوع و ساعت همكاري آنها و نيازهاي آموزشگاه در گروه‌هاي كاري ساماندهي مي‌شوند تا خدمات تخصصي و علمي و مهارتي خود را در مدرسه ارائه نمايند.

ماده 2ـ اهداف:

1ـ تقويت مشاركت و همكاري اوليا به ويژه والدين متخصص و توانمند براي ارائه خدمات داوطلبانه به مدارس .

2ـ تقويت نقش انجمن‌هاي اولياي مدارس از طريق جلب مشاركت عمومي اوليا و سازماندهي آن‌ها در كارگروه‌هاي همكاري با مدرسه .

3ـ كمك به بهبود و ارتقاي كيفي برنامه‌ها و خدمات آموزشي ـ پرورشي مدارس.

 ماده 3 ـ راهكارهاي تحقق اهداف :

1- تشكيل انجمن اوليا با حضور نمايندگان والدين و مربيان آموزشي پرورشي  در مدرسه .

2

2-تشكيل كارگروه‌هاي همكاري با انجمن تحت عنوان كارگروه‌هاي تخصصي و مهارتي با حضور اوليا و ساير افراد.

3-شناسايي و معرفي خيرين و ساير افراد (مطابق دستورالعمل ويژه بر عهده انجمن مدرسه و شوراي انجمن اوليا و مربيان مناطق و استان مي‌باشد) جهت حضور در همایش.

4-ساماندهي مشاركت مالي اوليا(مطابق دستورالعمل مربوطه).

ماده 4 ـ عناوين كار گروه‌ها :

 1ـ كارگروه توسعه فعاليت‌هاي آموزشي.

2ـ كارگروه توسعه فعاليت‌هاي پرورشي ، فوق برنامه و بهداشتي .

3ـ كارگروه توسعه فعاليت‌هاي مالي و عمراني و رفاهي

………………………………

ماده 5ـ تركيب اعضاي كار گروه‌ها :

1ـ انجمن مدرسه، موظف است در زمان مناسب به ويژه در موقع برگزاري انتخابات اعضاي اين انجمن،  با توزيع و جمع‌آوري فرم شماره (1)، نسبت به شناسایي توانمندي‌هاي اوليا، اقدام و حداقل سه كارگروه ، با تركيب و عناوين اعلام شده را تشكيل دهد.

 

2ـ  يك نفر از اعضاي اصلي انجمن به عنوان مسئول گروه حسب نظر مدير، متناسب با توان و علاقه فرد.

3ـ حداقل چهار نفر از اولياي دانش‌آموزان و يا ساير افراد حسب تخصص و علاقه ،  به عنوان اعضاي كارگروه .

 


1ـ انجمن اوليا و مربيان مدرسه، در اين آئين نامه اختصارا، انجمن ناميده مي‌شود.

2- منظور از ساير افراد ، به آن‌ دسته از والديني كه در واحد آموزشي فرزنددانش آموز ندارند ولي داوطلب همكاري ومشاركت در كارگروه‌ها هستند و نيزواقفين ، خيرين و گروه‌هاي مردم نهاد ، كه داوطلب همكاري در كارگروه‌هاي

 تخصصي و مهارتي مدارس هستند ، اطلاق مي‌گردد.

تبصره 1: كارگروه در اولين جلسه ، يك نفر را از ميان اعضا به عنوان دبير،  انتخاب و به انجمن معرفي مي‌كند تا وظايف تعيين شده را انجام دهد.

تبصره2-  مسئول کار گروه با هماهنگی مدیرمدرسه، می‌تواند ازسایر افراد صاحب‌نظر برای پیشبرد اهداف در جلسات، دعوت نماید.

تبصره3- انجمن می تواند علاوه بر تشکیل سه کارگروه فوق، کارگروه دیگری نیز متناسب با امکانات و شرایط ویژه مدرسه خود، تشکیل دهد و شرح وظایف آن را تدوین و جهت اجرا، ابلاغ نماید.

ماده 6- شرح وظایف کار گروه هاي تخصصي و مهارتي :

الف)-وظايف عام كارگروه‌ها (حیطه اختیارات کارگروه‌ها)

1- شناسايي و معرفي امكانات و توانمندي‌هاي محلي مرتبط با امور آموزشي- پرورشي مدرسه به انجمن مدرسه

2- بررسي و شناسايي مشكلات مرتبط با حوزه فعاليت در مدرسه و تلاش براي ارائه راه حل‌هاي مناسب و اجرايي به انجمن مدرسه .

3- همفكري و تشريك مساعي با ساير كارگروه‌ها براي تبادل اطلاعات و تجارب.

4- همكاري با اعضاي انجمن براي برنامه ريزي و برگزاري گردهمايي‌ها و جلسات اوليا.

5- ارائه طرح‌ها، پيشنهادات و راهكارهاي مناسب به انجمن براي بهبود و ارتقاي كيفي برنامه‌ها و فعاليت‌هاي مدرسه.

6- بررسي و انجام امور ارجاعي از طرف انجمن مدرسه.

تبصره: کارگروه‌ها توسط انجمن مدرسه تشکیل و یا منحل خواهد شد و کلیه فعالیت‌ها و وظائف محوله تحت نظارت انجمن بوده و کلیه مکاتبات یا برنامه‌ها و فعالیت‌ها و اقدامات از طریق انجمن مدرسه به عنوان رکن آموزشگاه میسر خواهد بود.

ب- وظايف خاص كارگروه‌ها :

*كارگروه توسعه فعاليت‌هاي آموزشي

1- مشاركت فكري و ارائه مشورت و پيشنهاد به انجمن اوليا براي ارتقاي كيفيت برنامه‌هاي آموزشي مدرسه.

2- بررسي زمينه‌هاي همكاري و تعامل با مراكز علمي ـ فرهنگي محلي و ارائه اطلاعات مربوط به انجمن اولياي مدرسه.

3- همكاري و همفكري در زمينه برنامه ريزي براي تشكيل كلاس‌هاي آموزش خانواده ، جلسات عمومي اوليا و سخنراني‌هاي علمي ـ آموزشي براي آنان.

4- شناسايي اولياي توانمند براي اجراي فعاليت‌هاي فوق برنامه و ساير فعاليت‌هاي آموزشي در راستاي تقويت بنيه علمي و اجراي كارآموزي دانش آموزان.

توجه : اولویت فعالیت‌ کارگروه توسعه فعالیت‌های آموزشی، ایجاد زمینه مناسب برای تقویت و توسعه مبانی علمی و ارتقای دانش ، در میان دانش آموزان مدرسه با بهره گیری از توان و امکانات محلی و منطقه‌ای است.

* كارگروه توسعه فعاليت‌هاي پرورشي ، فوق برنامه و بهداشتي :

1- همفكري و ارائه پيشنهاد به انجمن در مورد بهبود برنامه‌ها و فعاليت‌هاي پرورشي ، فوق برنامه و بهداشتي مدرسه.

2- مشاركت فكري و همكاري براي برنامه ريزي و تشكيل جلسات توجيهي و اطلاع رساني به والدين در زمينه‌هاي بهداشت جسماني ـ رواني.

3- بررسي راه‌هاي همكاري با مراكز راهنمايي و مشاوره و بهداشتي ـ پزشكي و سازمان‌هاي حمايتگر اجتماعي محلي براي دريافت خدمات رايگان يا با تخفيف آن‌ها در جهت كمك و حمايت از دانش آموزان بي بضاعت مدرسه.

4- شناسايي اولياي توانمند براي اجراي فعاليت‌هاي پرورشي و برنامه‌هاي اوقات فراغت دانش آموزان.

5- بررسي و پيشنهاد راهكارهاي افزايش اشتراك نشريات و اقلام فرهنگي مرتبط.

 توجه : اولویت فعالیت کارگروه پرورشی، فوق برنامه و بهداشتی، ارائه مشورت و راهکار به انجمن اولیا و مربیان مدرسه در زمینه رشد و ارتقای بینش و منش اخلاقی، شکوفایی استعدادهای مختلف دانش آموزان مدرسه و نیز ارتقای بهداشت جسمانی و روانی آنها، می‌باشد.

*وظایف کار گروه توسعه فعالیتهای مالی ـ عمرانی و رفاهی:

1- همفکری و ارائه راهکار مناسب برای حل و رفع مشکلات مالی ـ عمرانی مدرسه.

2- بررسي و شناسایی خیرین و سازمان‌ها و نهادهاي محلي برای جلب همکاری وحمایت آنها در زمينه حل مشكلات مالي ـ عمراني مدرسه.

3- همفکری با انجمن اولياي مدرسه در خصوص ساماندهي خودروهاي حمل و نقل دانش آموزان و ارائه پيشنهادهايي براي مصرف بهينه و بهره ورانة منابع درآمد مدرسه به ويژه درآمدهاي حاصل از مشاركت مالي اوليا و خيرين .

4- همکاری در مورد اجراي بهينه آیین نامه‌های مالی و رفاهی مدرسه

توجه : اولویت فعالیت کارگروه مالی ـ عمرانی و رفاهی ، ارائه راهکار و مشورت به اعضای انجمن اولیا و مربیان در مورد منابع قانونی تأمین بخشی از هزینه‌های مدرسه ، بهره مندی از توان نهادها و سازمانها و افراد خیر برای عمران و برنامه‌های رفاهی دانش آموزان است.

 ماده 7- وظائف دبیرکارگروه‌ها :

1- تنظیم جدول زمان بندی جلسات کارگروه، تهیه پیش‌نویس نامه‌ها و ارسال دعوت نامه‌ها برای اعضا.

2- ثبت و ضبط صورت مذاکرات و مصوبات جلسات وهمکاری درمورد جمع آوری وتحلیل اطلاعات مندرج در فرمهای مربوط به کارگروه.

3- تهیه گزارش از فعالیتهای کارگروه و ارائه به انجمن.

4- همفکری وهمکاری با دبیران سایرکارگروه ها برای تبادل تجارب و اطلاعات.

تبصره(1) : کارگروه‌های تخصصی و مهارتی زیرنظر رئیس انجمن اولیا و مربیان هر مدرسه تشکیل شده و فعالیت می‌نماید و تمامی کارگروه‌ها نقش مشورتی داشته و وظیفة همفکری ، اعلام نظر تخصصی و شرکت در برنامه‌ریزی‌های انجمن اولیا و مربیان مدرسه در چارچوب وظایف عام و اختصاصی مندرج در ماده 6 این آئین نامه را بر عهده خواهند داشت.

ماده 8- سازماندهی  اولیا و سایر افراد در کار گروه‌ها:

1- مدیر مدرسه در اولین جلسه عمومی  یا دوره توجیهی آموزشی اولیا، ابعاد این آئین نامه و اهمیت تشکیل کار گروه‌ها را توضیح  می‌دهد و با توزیع فرم شماره یک،  اولیای توانمند و متخصص را برای حضور در کارگروه‌ها شناسایی و ترغیب می‌کند.

2- مدیر با همکاری اعضای انجمن، اطلاعات مندرج در فرم شماره( 1)، حاوی نوع و میزان تخصص و توان علمی  اولیا و سایر افراد را جمع‌آوری و تلخیص می‌کند. برای شناسایی و ترغیب افراد خیّر و فرهنگ دوست، مدیر و اعضای انجمن، مبادرت به شناسایی محلی این افراد نموده، با دعوت از آن‌ها جلسه توجیهی تشکیل می‌دهند.

3- مدیر با همکاری انجمن، موظف است حد اکثرتا پایان آبان ماه هرسال ،کارگروه های انجمن را مطابق مفاد این آیین نامه، تشکیل دهد و از خدمات علمی ـ تخصصی آن‌ها برای بهبود برنامه های آموزشی ـ پرورشی مدرسه، به نحو مناسبی استفاده نماید.

4- مدیر و انجمن، در آذر ماه، فهرستی از اسامی  اولیا و افراد داوطلب را براساس اطلاعات موجود در مدرسه، متناسب با عناوین کارگروه ها، به‌عنوان اعضای هرکارگروه، تهیه کرده وضمن دعوت از آن‌ها جلسه مشترکی با اعضای انجمن تشکیل می‌دهد تا اهداف و وظائف کار گروه‌ها و نیز زمینه‌های تعامل و همکاری با یکدیگر را تشریح نمایند.

ماده 9- سایر موارد

 1 - جلسات کارگروه ها هرماه یکبار با دعوت مکتوب مطابق فرم 1-1 با حضور اعضا، تشکیل و کلّیه صورت جلسات مطابق فرم 2-1 ثبت می شود.

 2- کلیه تصمیم گیری‌ها و مصوبات کارگروها، پس از طرح وتصویب در مراجع ذی‌صلاح، لازم‌الاجرا می‌باشد.

 3 - گزارش عملکرد کارگروه‌ها، پس از ت‍أیید انجمن، توسط مدیر مدرسه در دو نوبت، پانزدهم دی‌ماه و پانزدهم خردادماه هرسال، مطابق فرم شماره 2، به شورای انجمن مناطق و نواحی، ارسال شود.

 4 ـ شورای انجمن مناطق و نواحی،گزارش عمکرد کارگروه های انجمن مدارس تابعه خود را،در دو نوبت، تا پانزدهم بهمن و پانزدهم تیرماه، مطابق فرم شماره3، به شورای انجمن استان،ارسال می نمایند.

 5ـ شورای انجمن استان، می بایست پس از جمع آوری و جمع بندی گزارش عملکرد کار گروه های مدارس تابعه، نتايج جمع بندی و تحلیل تهیه شده از گزارشها را در دو نوبت، پانزدهم اسفند و پانزدهم مردادماه، مطابق فرم شماره (4 ) به سازمان مرکزی انجمن اولیا و مربیان، ارسال نمایند.

6ـ به منظور انتخاب کار گروه های فعال و چشمگیر، شیوه نامه‌ای تنظیم و ابلاغ خواهد شد، تا براساس آن کار گروههایی که بیشترین موفقیت را در دستیابی به اهداف و انجام وظایف ، داشته باشند، مورد تقدیر و تجلیل، قرار گیرند.

7ـ شورای انجمن اولیا و مربیان منطقه/ناحیه ، بر اساس شیوه نامه مذکور، اسامی مدیران و اعضای کار گروههای منتخب، را با همکاری کارشناس امور انجمن‌ها تهیه و جهت تقدیر، به شورای انجمن اولیا و مربیان استان ، معرفی و از مدیران و کار گروه های ، فعال در همایشی تقدیر  خواهد نمود.

8 ـ شورای انجمن اولیا و مربیان استان ، براساس شیوه نامه مذکور، تعداد ده درصد از مدیران، و اعضای   کارگروههای منتخب، فعال و نمونه را جهت دریافت تقدیر نامه، تا پایان مرداد ماه، به سازمان مرکزی اولیا و مربیان معرفی می نماید.

9- تعیین معیارهای لازم، تعداد منتخبین و چگونگی تقدیر از افراد مشمول بندهای 6،7،8  این آئین نامه براساس شیوه نامه و دستورالعمل ابلاغی سازمان مرکزی انجمن اولیا و مربیان ، برعهده شورای انجمن اولیا و مربیان استان ،منطقه/ناحیه خواهد بود

ماده 10- این آیین نامه در ده ماده و پنج تبصره مورخ     به تصویب شورای عالی انجمن اولیا و مربیان رسیده و برای اجرا به استانها / مناطق/ نواحی ابلاغ می گردد.

 


مطالب مشابه :


جلسه شورای انجمن اولیاء ومربیان

اساسنامه انجمن مرکزی اولیا ومربیان انجمن اولیاء ومربیان ناحیه تقدیر از




نوجوانی جبار باغچه بان

مشارکت انجمن اولیا انجمن اولیا ومربیان تبریز نوشته شد و تقدیر نامه‌هایی از




انجمن اولیا ومربیان

مرام‏نامه انجمن ملی اولیا و و انسانی بین اولیا ومربیان تقدیر و تشکر از




پیشنهادات ما برای بالا بردن حجاب و عفاف آموزشگاه:

مشارکت انجمن اولیا انجمن اولیا ومربیان کتابخوانی با عنوان نامه ای به




آئين نامه ساماندهي تخصص ها و مهارت هاي اوليا

و راهکار به انجمن اولیا و مربیان مدرسه را جهت دریافت تقدیر نامه، تا پایان مرداد




جلسه شورای انجمن اولیاء ومربیان ناحيه3کرمانشاه

آيين نامه شوراهاي انجمن ومربیان سازمان ضمن تقدیر و انجمن اولیا ء ومربیان




گزارش ابتكارات و فعاليت هاي انجام شده در دی ماه 90

سازمان مرکزی انجمن اولیا اساسنامه انجمن مرکزی اولیا ومربیان جمهوری اسلامی تقدیر نامه.




برنامه سالانه گروه آموزشی پایه ششم مجتمع آموزشی طور دهان

تقدیر نامکه انجمن اولیا ومربیان سرگروه ومعلمان پایه ششم به اندازه تهیه ی تقدیر نامه




برچسب :