نمونه از گزارش کارآموزی 1

 

 

دانشگاه پیام نور دامغان

رشته کتابداری و اطلاع رسانی

 

 

عنوان:کارآموزی 1

 

استاد راهنما:آقای سید مرتضی ره گشا ی

 

 

تهیه کننده :بهمن امیری

890307429

 

 

بهار 1391

 

 

تهیه شده بر اساس کتاب کارآموزی در کتابداری و اطلاع رسانی (دکتر نصرت ریاحی نیا)

 

 

 

بسمی تعالی

گزارش کار آموزی

 

 

محل انجام کار آموزی:  کتابخانه عمومی شهرک البرز شهر شاهرود

مدیریت کتابخانه :آقای سید ابراهیم موسوی

نرم افزار کتابخانه : نمایه

مدت کارآموزی: 64 ساعت

 

مقدمه:

اینجانب  کارآموزی 1 را درکتابخانه عمومی فوق الذکربرابر "64" ساعت (طبق مقررات مصوب ) گذراندم. این کتابخانه یکی از بهترین کتابخانه های عمومی شهر شاهرود می باشد . درجه کتابخانه از نوع سوم و از بهترین های کتابخانه های نهاد عمومی استان سمنان می باشد. بنابراین مسئولیت زیادی در توسعه فرهنگی شهر دارد.

در این بخش سعی کرده ام علاوه بر گزارش فعالیت های انجام شده در این کتابخانه ، تاریخچه و ویژگی و پرسنل آن ، قسمت های مختلف آن را تا حدودی شرح دهم .

کتابداران کتابخانه عمومی  شهرک البرز همکاری بسیار خوبی با من (به عنوان یک کارآموز)داشتند.در این گزارش سعی کردم کمال صحت و خلاصه نویسی را رعایت کنم.

 

 

 

 

 

 

تاریخچه کتابخانه :

به گزارش خبرگزاري فارس از شاهرود، اين كتابخانه در سال 1386 با زيربناي 142هزار مترمربع و صرف هزينه‌اي بالغ بر 3 ميليارد و 250 ميليون ريال از محل اعتبارات طرح‌هاي عمراني شاهرود احداث شده است. اين كتابخانه از نظر وسعت، بزرگ‌ترين كتابخانه عمومي استان سمنان است.

ویژگی کتابخانه:

این کتابخانه عمومی تقریبا دارای  13000کتاب و 90 عنوان مجله (فصلنامه ، ماهنامه ، هفته نامه ) می باشد .تعداد اعضای این کتابخانه 2700 نفر می باشد که از این تعداد 960 عضو آن آقایان ، 1440 عضو آن خانم ها و حدود 300 عضو آن کودکان می باشند.

نوع رده بندی این کتابخانه دهدهی دیویی می باشد و از مزایای بسیار خوب آن مخزن باز می باشد که مراجعه کننده مستقیما می تواند در بین انواع کتابخانه ها ،کتاب خود را بیابد.

از آنجا که میانگین مراجعه کنندگان در ماه به 3000نفر (طبق گفته مدیر کتابخانه )می رسد ، سیاست این کتابخانه مبنی بر جلب رضایت مراجعه کننده و تشویق آنها به کتابخوانی هر ماه مسابقات فرهنگی در بین اعضاء برگزار می نماید . این کتابخانه چندین بار موفق به دریافت لوح تقدیر به عنوان بهترین کتابخانه عمومی شهر شاهرود شده است و به گفته مدیر نهاد کتابخانه عمومی شهر شاهرود یکی از شلوغ ترین و پر تردد ترین کتابخانه های شهراست.   کتابداران و کارمندان این کتابخانه 4 نفر می باشد که از این تعداد 1 نفر آقا (مدیر کتابخانه ) و 3 نفر خانم به صورت فعال در دو نوبت صبح و بعد از ظهر مشغول به کار کتابداری هستند. 

از انصاف به دور است که از ویژگی کتابداران کتابخانه بگذریم ، چون تجربه و تحصیلات کتابداران هر یک به گونه ای قابل تامل است و اخلاق کتابداران این کتابخانه سر لوحه اخلاق حرفه ای کتابداران کتابخانه های عمومی شهر شاهرود قرار گرفته اند.                             

مدارک مورد نیاز جهت عضویت یکساله در این کتابخانه به شرح ذیل است:

1.یک عدد عکس 3*4

2.مبلغ 2300تومان

3.تکمیل فرم مشخصات فردی

بخش های مختلف کتابخانه :

الف:بخش امانت:

شیوه امانت دهی در این کتابخانه به دو صورت دستی و رایانه ای می باشد ، از آنجا که همه کتاب ها در سیستم رایانه ثبت می باشد که یکی کار امانت دهی و دیگری برگشت از امانت و تمدید امانت را بر عهده دارد .

از بهترین مزایای بخش امانت نسبت به دیگر کتابخانه های عمومی ،امانت 2 کتاب هم زمان به مدت 15 روز می باشد که این سیاست کتابخانه توانسته است که مراجعه کنندگان زیادی را در این کتابخانه داشته است . به دلیل این که این کتابخانه تنها کتابخانه عمومی  شهر می باشد که منابع کارشناسی ارشد را تامین می کند سیستم امانت دستی در این بخش فعال است . وجود برگه دان دراین بخش به اعضاء کمک می کند که با انواع مدارک و کتاب ها و بر اساس موضوع ،عنوان و نام پدید آور آشنا شوند.

ب:بخش مخزن :

بخش مخزن کتابخانه ارتفاع بالا تری از سالن مطالعه دارد . در این بخش سعی شده است استاندارد بین قفسه ها و همین طور ارتفاع قفسه ها رعایت شود . نورو تهویه هوا توانسته است با توجه به باز بودن نوع مخزن به استاندارد نزدیک گردد.مخزن کتابخانه با قفسه های فلزی تهیه شده و امکان گسترش پذیری و انعطاف را داراست. نزدیکی بخش امانت به بخش مخزن این امکان رابرای کتابداران  فراهم نموده است تا بتوانند به سهولت و در کمترین زمان مراجعه کننده را به هدف خود برسانند. 

 ج:بخش مرجع:

 بخش مرجع این کتابخانه با مجموعه ای از کتاب های فارسی و لاتین ،دایره المعارف ،واژه نامه ها ، استاندارد ها و کتاب های راهنمای دیگر طبقه بندی شده است.

لازم به ذکر است که کتاب های این بخش به هیچ وجه امانت داده نمی شود ، لیکن همواره متقاضی می تواند هر گونه استفاده از مدارک این بخش را در سالن مطالعه انجام دهد.

د:بخش کتابخانه کودک :بهترین بخش مورد استفاده کودکان و نوجوانان در این کتابخانه بخش کتابخانه کودک که به طور مجزایی از مخزن و بخش های دیگر کتابخانه در قسمت سمت راست بخش امانت وجود دارد که در این بخش ، بالغ بر 1000 عنوان کتاب برای این قشر وجو دار د .                                      

یکی از مزایای کتابخانه عمومی نسبت به دیگر کتابخانه ها (دانشگاهی ،آموزشگاهی، تخصصی )این است که اعضا آن رده سنی خاصی نیستند بلکه شامل تمامی رده های سنی بالاخص کودکان و نوجوانان می باشد.این بخش از کتابخانه بسیار مورد علاقه اعضاء کودک و نوجوان می باشد.

 

و:سالن مطالعه:

این کتابخانه دارای دو سالن مطالعه برادرا و خواهران می باشد که تقریبا گنجایش و ظرفیت سالن ها 190 نفر می باشد. میز و صندلی ،نور طبیعی ،ارتفاع سقف یکی دیگر از مزایای این بخش می باشد.

ه:دیگر قسمتهای کتابخانه: بخش تازه های کتاب ، قفسه نمایش مجله ،آرشیو روزنامه اطلاعات از دیگر بخش های این کتابخانه می باشد.

ازجمله فعالیتهای بخش خدمات فنی کتابخانه:

1.فهرست نویسی و شناسنامه دار نمودن کتب

2.تخصیص و ارائه شماره موضوعی (رده بندی ) به کتاب طبق سی دی ارسالی نهاد

3.ورود به رایانه و تصحیح و کنترل و به روز آمد سازی اطلاعات کتب

4.آماده سازی و کارت نویسی کتابها

5.برچسب زنی و زدن مهر مالکیت به کتاب ها

 

مجموعه سازی و نحوه سفارش کتاب:

کتاب های این کتابخانه از نهاد کتابخانه عمومی کشور تامین می شود که با ارسال کتاب و اغلب همراه با سی دی مدارک کتابخانه تهیه گردیده می شود.

بخشی از مجموعه کتاب ها به صورت اهدایی از اعضاء تهیه می گردد.

طرح قابل ذکر در این بخش ، سامانه کتاب من می باشد  . به این صورت که اعضاء در صورت موجود نبودن کتاب مورد علاقه خود در کتابخانه با تکمیل فرم مخصوصی به تعداد 8 عنوان کتاب برای مقاطع کارشناسی ارشد و بالاتر از آن ، و تعداد 4 کتاب برای مقاطع کارشناسی و پایین تر از آن انجام می گیرد.

بیشترین مراجعات برای امانت به ترتیب برای عنوان کتاب های ادبیات ، دین و علوم عملی است .

رف خوانی:

 در رف خوانی برای به روز کردن کتاب ها و نیاز مراجعان و فراهم کردن و همچنین مشخص نمودن کتاب هایی که نیاز به صحافی دارد و یا باید از رده خارج گردد و همچنین خارج کردن کتاب های فاقد نیاز مراجعه کننده و تکراری که در پایان هر سال در کتابخانه عمومی از آن جمله این کتابخانه انجام می شود.

نرم افزار مدیریت اطلاعات کتابخانه نمایه:

این نرم افزار محصول موسسه فرهنگی و اطلاع رسانی نمایه و طراحی شده در دهه هفتاد ، در حال حاضر دارای برخی از قابلیت ها  به این شرح است:

رعایت استاندارد کتابخانه ای در ذخیره اطلاعات از قبیل – مارک ، ایکس ام ال رعایت ظاهری در طراحی کاربگه ها و صفحات جستجو و...، وجود کار برگه های استاندارد کتاب فارسی و لاتین ...، سازماندهی مدارک بر اساس رده بندی مختلف نظیر کنگره و دیویی ،بانک مرتبط سر عنوان مو ضوعی پایگاه مرتبط مستند مشاهیر ،ورودی و خروجی استاندارد شامل استاندارد ایزو2709 ، لوح فشرده کتابشناسی ملی ایران و قالب مارک،مدیریت دفتر ثبت ، تهیه گزارشات تخصصی کتابداری مانند کارت مادر ، موضوع ، سرشناسه ،برچسب عطف 

 

نرم افزار نمایه نشریات:

محصول دیگر این موسسه است که موتور جستجویفارسی در نشریات و مجلات کشور است. با توجه به تعدد و پراکندگی این نشریات ،نرم افزار مذکور امکان فهرست ، طبقه بندی و جستجوی این نشرات را فراهم می سازد . این نرم افزاردر هر شماره ماهیانه خود،حدود 15000 مقاله ،گزارش،نقد وبررسی و گفتگو را ارائه می دهد.                                        

 محاسن کتابخانه:

1.دارا بودن کتاب های تست و کمک درسی و منابع کارشناسی ارشد

2.داشتن کتابداران با تجربه و با دانش کتابداری بالا

3.نزدیکی کتابخانه به دانشگاه ها ی شهر

4. قابلیت انعطاف وگسترش پذیری

 معایب کتابخانه:

1.کمبود کتاب در زمینه کتب جغرافیایی

2.عیب در نرم افزار نمایه (به طوری که فرد می تواند چند بار عضو شود )

3.عیب در رده بندی دیویی

 

 

فعالیتهای انجام شده طی" 64"ساعت کارآموزی در کتابخانه عمومی شهرک البرز شهرشاهرود:

عمده فعالیت های من در کتابخانه ،در بخش مخزن و امانت و بخش خدمات فنی بوده است.

بدلیل اینکه کتابخانه عمومی از رده بندی دهدهی دیویی استفاده می نماید ساعات اولیه کارورزی خود را به آموزش و آشنایی با این نوع رده بندی آغاز نمودم و ازجمله تمرینات در این بخش چیدن کتاب ها براساس شماره و رده هایی بود که در عطف کتاب ثبت شده بود.

چیدن کتاب در قفسه،مرتب کردن کتاب براساس شماره ،مرتب کردن فرازه ها ازجمله فعالیتها دربخش مخزن بود.

دربخش خدمات فنی ،آشنایی با چند واژه ، بسیار جالب بود. جیب کتاب ،برگه یاد آوری ، برگه بازگشت ، برگه ثبت کتاب ، رمز مهر کتاب در هر صفحه خاص در کتابخانه خاص خود و کار عملی در این بخش از جمله فعالیت های من در کتابخانه بود. چسبانیدن شماره درعطف  ونوشتن شماره ثبت کتاب از جمله فعالیت ها در این بخش بود.

جذاب ترین بخش برای من ، بخش مرجع و پاسخگویی به سوالات مراجعه کنندگان بود . با توجه به توان اندک علمی خود و ارجاع مراجعه کننده به بخش امانت جهت گرفتن کتاب مورد علاقه خود بعد از مشاوره و پاسخگویی به سوالات می توانست هم اینجانب را و هم مراجعه کننده را به کتاب های موجود علاقمند سازد.

اما بیشترین ساعات قابل ذکر در کارورزی من در بخش امانت بود . در این بخش و با استفاده از نرم افزار نمایه ، جستجوی کتاب مورد علاقه مراجعه کننده بر اساس عنوان ،موضوعو نام پدید آور انجام می گرفت .در بخش امانت کار عملی به امانت دهی ، بازگشت از امانت و تمدید امانت خاتمه یافت.

 

                                                                                                                                            پیشنهادات:

1.پیشنهاد می گردد کلیه آثار کار آموزی دانشجویان در قالب کتاب و یا جزوه چاپ و تکثیر گردد تا دیگر دانشجویان بتوانند از آن استفاده کنند.

2.برای تدریس واحد کار آموزی از کتاب دکتر ریاحی اسنتفاده شود.

3.نظرات خود رادر مورد این گزارش به آدرس ذیل ارسال نمایید.

                                                                         [email protected]   


مطالب مشابه :


همایش پژوهش در کتابداری و اطلاع رسانی

دکتر نصرت ریاحی نیا دکتر رحمت الله فتاحی دکتر یزدان منصوریان دکتر علیرضا نوروزی




عناوین چکیده های پذیرفته شده در همایش ملی کتابخانه و مردم اعلام گردید.

مریم امامی، دکتر نصرت ریاحی نیا 61 شهناز محمدی، نصرت ریاحی نیا 142




نتایج داوری چکیده مقالات همایش «کتابخانه‌ها و مردم» اعلام شد

مریم امامی، دکتر نصرت ریاحی نیا. 61. شهناز محمدی، نصرت ریاحی نیا. 142.




نمونه از گزارش کارآموزی 1

تهیه شده بر اساس کتاب کارآموزی در کتابداری و اطلاع رسانی (دکتر نصرت ریاحی نیا) آسیه کبیر نیا.




همایش «انسان و اطلاعات»

دکتر نصرت ریاحی‌نیا، دکتر عاصفه عاصمی، دکتر فریده عصاره، دکتر فاطمه فهیم نیا، دکتر




لیست کلی پایان نامه های دفاع شده در دانشگاه های دارای رشته کتابداری و اطلاع رسانی در کشور 3

108ـ ریاحی نیا، نصرت. به راهنمایی دکتر حرّی.CAB / Agris / Agricola. 110ـ شکفته، مریم.




عکس بازیگران سینما محمد بزرگ نیا ( کارگردان) دکتر جوزانی همسر سیما تیر انداز و هانیه توسلی

عکس بازیگران سینما محمد بزرگ نیا ( کارگردان) دکتر جوزانی همسر سیما نصرت الله وحدت




اسامی کاندیداهای نظام دامپزشکی

(سودابه نیک نیا) دکتر حسام الدین ریاحی. غلامرضا نصرت. دکتر




برچسب :